Овеча доля: батьків просять придбати щоденники по 18 гривень

1

vivtsiАвторка: Тетяна Друк

Учнів однієї з бучанських шкіл поставили перед фактом: у березні батьки мають здати по 18 гривень на щоденник. Таке розпорядження, за словами вчителів, віддав директор школи Микола Накончений.

Батьківський комітет про це рішення, як виявилось, теж не знав.  Відділу освіти Бучі про нові побори в школі стало відомо від батьків.

“Що стосується щоденників — це ініціатива школи. Вона для батьків необов’язкова. Наскільки я знаю, ідеться про розцяцьковані щоденники, які я вважаю потрібно заборонити. Але це потрібно погоджувати з батьками. Я би взагалі повернувся до одного-єдиного стандарту щоденників, як було в радянські часи”, — говорить Олег Цимбал — начальник відділу освіти.

“У 4-ій школі… ми закупили однакові щоденники з гербами Бучі. Зошити теж закуповували з емблемою Бучі. Один тоненький зошит коштує 2 гривні 50 копійок”, — додає Цимбал.

Ті, хто засумнівався в доцільності придбання щоденника за 18 гривень, заходились вивчати, скільки ж коштує зараз щоденник. Ціна, зрозуміло, має бути нижчою від ринкової, бо закуповують гуртом для усієї школи.

Наразі невідомо, на яких тендерних умовах і яким чином було зроблено вибір на користь видавця, котрий пропонує ціну (напевно, гуртову) у 18 гривень. запровадження однакових щоденників адміністрація школи пояснила своєю стурбованістю з приводу дизайну сучасних видань: мовляв, вони занадто яскраві. Ми поцікавились цінами на прості щоденники без яскравих вставок. Як виявилось, ціна простого щоденника починається з 2 грн. 57 коп.

shchodennyk

Тепер вирішуємо просту шкільну задачу:

У школі навчається 760 дітей. Цю суму множимо на 18 грн. У результаті вартість покупки становить 13 680 гривень. Тепер беремо ціну 2 гривень 57 копійок, і маємо суму 1 953 гривень 20 копійок. Різниця становить понад 10 тисяч гривень.

Запитання: кому це вигідно?

Але навіть найдешевшому паперовому щоденнику є альтернатива — електронний щоденник.

Як відомо, школа № 5 позиціонується як сучасна комп’ютеризована школа з хорошою матеріально-технічною базою. Логічно, що впровадження проекту “Всеукраїнська безкоштовна освітня мережа «Щоденник.ua»”, була б доцільною та набагато зручнішою як для батьків, так і для вчителів.

elekronnyi_shodennyk

Проте директор п’ятої школи Михайло Наконечний чомусь вперто відмахується від численних пропозицій батьків виводити школу у медіа-простір та спілкуватися на сучасному рівні. Принаймні, на останніх загальношкільних зборах він сказав:

“Повний інформаційний процес ми не можемо забезпечити, крайньої потреби у нас немає. Поживемо, може щось з роками і зміниться. У нас немає грошей”.

Це при тому, що електронний щоденник — безплатний, а вчителі за наказом дирекції, порушуючи закон, з кожного учня готівкою щомісяця збирають по 100 гривень.

“У школі № 4 вже діє електронний щоденник. Також у цій школі ми закупили однакові щоденники з гербами Бучі. У моєму підпорядкуванні школа № 5 лише рік, і я не можу пояснити, чому раніше у цій школі не був введений електронний щоденник”, — пояснює начальник відділу освіти Цимбал.

Нагадаємо, що школа вважається однією з найпрестижніших у Бучі, з поглибленим вивченням іноземних мов, її учнії неодноразово відвідували різні країни і, напевно, як ніхто розуміють різницю між рівнем шкільної освіти в Україні та закордоном.

Зважаючи на останні події в нашій багатостражденній державі, нам потрібно усвідомлювати, що те світле майбутнє, якого ми хочемо для наших дітей, починається з тієї ж школи, що, на жаль, не встигає чи не хоче встигати за сучасними світовими тенденціями, де навчання роблять цікавим, сучасним, зрозумілим і доступним.

Центром освітнього процесу є дитина як особистість, котру поважають, до якої прислухаються, дитина зі своїми особливостями й власною думкою. Лише особистості здатні розбудовувати країну, котра кров’ю виборює свою незалежність та має право на прекрасне майбутнє. Невже ви бачите своє чадо складовою якоїсь сірої людської маси, безвольно виконуючи накази когось зверху? Напевно, що ні.

Людям старої “совкової” закалки дуже важко сприймати стрімкість сучасного життя, от вони і працюють за старими схемами зрівнялівки, порядку та дисципліни. І за цих умов питання особистого зиску залишається відкритим.

Авторка: Тетяна Друк

1 Comment

  1. Сергій 26 Березня 2014 at 16:31

    Чергова замовна публікація спрямована проти директора 5 школи. “Беремо вартість найдешевшого щоденника 2.57 грн” – давайте для своїх дітей будемо брати все саме дешевше, принаймі так виглядає висловлювання у публікації. Знову перекручування слів: Михайло Наконечний нібито каже, що у школи немає грошей на запровадження електронного щоденника, автор публікації одразу повідомляє, що ведення щоденника є безкоштовним, а вчителі, виходячі зі змісту публікації, збирають на це по 100 грн з учня на місяць.
    Вже набридли ці замовні публікації на цьому сайті, хоча є і прогрес, – з’явилися прізвища “героїв”, – авторів публікації.

    80.78.4*.*

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539