1 вересня із запахом фарби: на харчах заощадили 200 тисяч

0

dytsadokАвторка: Ольга Матюшина

Ремонт дитсадка у селищі Коцюбинське до 1 вересня так і не завершили.

Попри те, що садок закрили з початку липня, й мами не знали, куди подіти своїх дітей, роботи розпочали у серпні . Коридори при вході до відкриття дитсадка таки встигли пофарбувати.

Але через те, що місяць жодних робіт не проводили, 1 вересня ми разом із дітьми відчули запах фарби. Варто нагадати, що у травні на оновлення одного санвузла гроші просили в батьків. Хотіли не мало, не багато — 18 тисяч.

tualet

Після скандалу, який здійняли батьки, гроші дивним чином знайшлись в бюджеті селища. І ремонт почався не лише в нашому санвузлі, а в усьому дитсадку. Відшукали майже півмільйона, які мали витратити на ремонт ДНЗ ще 2013 року.

remont

Звісно, під час бюджетного ремонту зробили і туалет у групі “Барвінок”. А гроші спершу хотіли отримати батьківські.

tualet

Роботу тут виконали, треба сказати, належним чином.

Варто зазначити, що вперше за останні роки дитсадок розпочав навчальний рік без ясел.

Але, як нам стало відомо, деяких дітей ясельного віку взяли на певних умовах. За кошти таких батьків робили ремонт стелі та замовляли штори.

curtains

Також батьки фінансували витяжку на кухні, де завдяки активним мамам цьогоріч  вперше з моменту заснування дитсадка зробили ремонт.

kuhnia

Ремонт біля кабінету завідувачки теж зробили.

Про нього варто зазначити окремо, бо коли не були поремонтовані туалети в групах, на які пані Сич просила 18 тисяч, у самої пані Сич був свій окремий поремонтований туалет.

Туди вона, зі слів вихователів, нікого не пускала.

tualet
Тож тепер вона робить ремонт біля свого кабінету у той час, коли в дитячій роздягальні на стінах — грибок.hrybok

Стелі навіть у перший день після ремонту не витримали дощів.

doshchi

До пральні завідувачка Сич батьків на оглядини пускати відмовилась. Працівники стверджують, що ремонт там навіть і не починався.

Окрім ремонту хвилювало батьків і харчування. У квітні надали кошторис, який не мав нічого спільного з реальним харчуванням дітей у дитсадку. Там написано, що за перший квартал на їжу дітей витратять 363 400 гривень. 
363

1 вересня сталося диво, і завідувачка Сич надала новий кошторис за 1 квартал 2014 року.

Надати мені такий кошторис у травні завідувачка відмовилась.

Тепер можна порівняти фактичні витрати із запланованими: заплановано 363 400 грн, а витратили… 153 тисячі…

153

Селищна рада підтвердила цей факт. Куди ж поділися понад 200 тисяч, які заощадили на харчуванні наших дітей?

Але все ж найцікавішим є факт підзвітності керівництва дитсадка. Закон “Про дошкільну освіту” зобов’язує керівника садка щороку у червні-серпні збирати загальні збори.

Директорка нашого дитсадка Людмила Сич каже батькам, що не зобов’язана перед ними звітувати.

І хоча вона так каже, збори все ж проводить… на папері. І їх нібито відвідує багато охочих батьків, які й не підозрюють, що на тих зборах були.

Такі “документи”  надали нам для ознайомлення в селищній раді.

У протоколі зборів за серпень 2013 р. йдеться про те, що всі збирались у музичній залі, заслухали звіт пані Сич (яка каже, що звітувати не зобов’язана) і шляхом голосування затвердили завідувачку на ще один рік на цій посаді.

protokol

Людмила Сич всім батькам повідомила, що садочок працює з 7:30 до 18:00, 5 днів на тиждень.

Насправді ж вихователі приймають дітей із 8:00 до 17:00, це знають всі. Про інший графік ніхто не чув, як і про міфічні збори.

Побачивши звіт, голови батьківських  комітетів прилюдно спитали завідувачку, чого їхні прізвища значаться у протоколі, коли їх там не було. Про такі збори вони чули вперше.

“Мене дуже цікавить, на якій підставі мене внесла до цього протоколу завідувачка Людмила Сич та головуюча справами виконкому селищної ради пані Краєвська”, — дивується голова батьківського комітету групи “Веселка”.

І це не єдина мама, яка “не пам’ятає” про такі збори. Колективної амнезії не буває, і розум теж не втрачають гуртом.

Після того, як ми викрили ці факти, пані Сич нарешті “з’ясувала” й “викрила” мої справжні мотиви. Вона публічно заявила, що я виконую замовлення її колишнього чоловіка, з яким пані Людмила розлучилась.

Після такого публічного “викриття” я попрямувала до селищної ради й, на щастя, вперше за три місяці моїх походів туди селищний голова Вадим Садовський виявився на місці.

Разом із ним мене вислухала пані Краєвська, заступник селищного голови Петро Пушанко та секретар селищної ради Олександр Ковтач.

Краєвська офіційно підтвердила, що збори в дитсадку були. Про те, що є заяви, написані батьками, де йдеться про протилежне, вона й чути не хотіла.

Керуюча справами виконкому наголосила, що всі батьки все підпишуть, бо все одно якісь збори були в групах, а загальні, як того вимагає закон, — нікому непотрібна формальність. Коли ж згадали про 200 тисяч бюджетних коштів, які у прямому сенсі заощадили на харчуванні наших дітей, до виховної розмови взявся бравий полковник і секретар селищної ради Олександр Ковтач.

Головна теза Ковтача: харчування — це дрібниці, якими не має займатися селищний голова… Звісно, яке ж харчування для дітей, коли через неможливість дерибану Біличанського лісу у селищі, як з’ясувалось, назріває мало не соціальний бунт!

А тут ми ще прийшли з якимись дітьми, яких взагалі треба в години пік, за словами селищного голови, запхати в переповнені електрички, де непритомніють дорослі, й везти в чергові дитсадки Ірпеня.

Найцікавішою є реакція Садовського на те, що директорка дитсадка Людмила Сич публічно звинуватила мене у співпраці з її екс-чоловіком, який від неї пішов.

Селищний голова замість того, щоб як головний менеджер селища, котрого уповноважила й найняла громада, наголосити на необхідності дотримуватись Закону України, повідомив мені, що я сама винна, і це, на його думку, прийнятна відповідь керівниці дитячого закладу молодій мамі, яка просить, щоб права її дитини не порушували.

Уявлення про законність, такт, етику та естетику в нас із Садовським кардинально різні.

Чого лише варта відповідь на питання: навіщо фарбувати діряві смітники?

smitnytsia

“Так красивіше!”

Ковтач спробував прикритись благородною справою: Садовський, мовляв, займається купівлею форми на фронт. Виходить, у нас однозадачний селищний голова й увесь апарат селищної ради?

Але чого ми хочемо від влади, якщо профільна комісія з питань освіти під головуванням сина екс-селищного голови Казімірова за всі роки каденції так і не працює?

До слова, комісію батьки таки змусять зібратися чи не вперше за 4 роки каденції!!!

Всі охочі поговорити про проблеми в освітній галузі нашого селища можуть завітати до нашого органу місцевого самоврядування 4 вересня о 16:00.

Тут зокрема мають обговорити питання подовження роботи дитсадка до 19:00, що особливо актуально зараз.

До прикладу, коцюбинчанин Олексій Кузьменко, демальянсівець, з яким ми починали боротися за графік роботи дитсадка, зараз мобілізований.

kvytok

Його дружина, чиї діти ходять в дитсадок, опинилися сама з двома дітьми на руках і повинна працювати, аби допомогти і дітям, і чоловіку.

Який роботодавець терпітиме працівника, якщо о 16:00 треба йти з роботи?! Наприклад, у групу з моєю дитиною ходить дівчинка, мама якої Дар’я Кравченко взагалі втратила роботу, коли садочок закрили влітку. До слова, їхній тато перебуває в зоні АТО з березня цього року. У той час, коли чоловіки захищають Вітчизну, місцева влада не просто кидає на призволяще їхні родини, а й забирає можливість заробляти. І таких родин все більшає в селищі.

Питання графіку роботи дитсадка та інші проблемні аспекти повинні винести на сесію 9-го вересня на 10:00. На сесію громаді теж слід приходити.

Але найцікавіше відбудеться таки 8-го вересня. О 17:00 відбудуться передбачені за законом збори батьків. І це будуть перші збори, де ми дійсно заслухаємо звіт завідувачки.

Наприкінці звіту присутні на зборах батьки вирішать, чи залишати на наступний рік завідувачку закладу. І голосування, за законом, може бути таємним.
matushynaАвторка: Ольга Матюшина, коцюбинчанка

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539