День виборів: дільниці закрились з явкою майже 60 %

0

IMG_5329Культура голосування у мешканців Приірпіння незмінна. Вже о 7:30 були перші охочі волевитись.

У Коцюбинському на Меблевій, у приміщенні колишнього дитсадка, біля дверей дільниці традиційно зібрались понад 30 людей на момент відкриття дільниці.

Тим більше, що за літнім часом вже була 8:30. Нагадуємо, що годинник треба було перевести на годину назад.

Той, хто рано приходить – стоїть у черзі, читає списки партій та біографії мажоритарників.

IMG_5331

Люди перегядають списки і говорять про люстрацію. Люструвати представників деяких політсил прийшла коцюбинчанка Раїса. Разом з нею – її вірний пес Йорік.

IMG_5330

Молодики вичитують інформацію про Інтернет партію України, обговорюють кандидатів Дартів Вейдерів і сміються.

Перші виборці, як і всі наступні, мають отримують по три бюлетені.

IMG_5334

На відміну від всієї країни у Приірпінні обирають міського голову, якого люстрував в лютому “свободівець” Ігор Домбровський, що з того часу добровільно перебуває в зоні АТО.

Тепер ті, хто не пішов на фронт, змагаються за право керувати Приірпінням, де є безцінний ресурс поблизу столиці – земля.

У списках видно, що скандальний екс-регоінал і чинний депутат облради Ігор Борзило вибув з битви за мандат, про що раніше повідомляв “Сайт громади Приірпіння”.

IMG_5332

З роздачею бюлетенів на дільниці дещо забарились і тепер посилено контролюють стіл.

IMG_5335

Частина членів комісії – незмінна, що має бути запорукою швидкої та професійної роботи на дільниці.

У сусідньому окрузі, лісовій Бучі, явка на 10:00 теж обіцяє бути високою. Люди йдуть масово на вибори.

dilnytsiaПеред дільницею торгують патріотичним крамом. Продавець каже, що торгував на майдані й вирішив попросити в місцевої влади дозвіл попрацювати на виборах.

Виборцям подобається і вони купують.

ludy

Культура на цих виборах дійсно інша, бо ще у травні біля дільниць торгували хіба що пиріжками, але продавчині, щоправда, були у вишиванках.

purih

На цих виборах пиріжки на дільниці, де голосує міський голова Бучі Анатолій Федорук зникли. Тепер тут грає музика.

Тут же в Бучі місцева “Бучанська варта” збирає гроші на допомогу нашим в АТО й надає для переконливості фотозвіт.

й

На 96-й дільниці лісової Бучі вже стався інцидент – виборець порвав бюлетень.

dd

“Прийшов чоловік, загорнутий в прапор. Як виявилось він був у зоні АТО і отримав поранення. Він подер демонстративно бюлетені й сказав, що ці вибори – це сміття. І що сміття має бути в урні. І кинув подерті бюлетені в урну,” – розповідає один із спостерігачів на дільниці.

На одній з дільниць в Бучі, що розташована у школі №3, за інформацією джерела “Сайту громади Приірпіння”, який є членом ДВК, відбулась у суботу, за день до виборів, заміна двох членів ДВК.

Один з двох нових членів ДВК, які до слова не мають досвіду роботи в комісіях, з слів джерела, зайшоли по квоті кандидата Артема Глущенка від “Сили людей”, який уславився тим, що балотувався на скандальному 223-му окрузі, та екс-“регіонала” Віктор Решетняка – міського голови Вишгорода.

Аналогічна ротація відбулась і на ДВК у Бучанській міській раді. З слів джерела, замінили у суботу секретаря дільниці. Тепер тут друга особа після голови Альона Проценко – вона теж не має досвіду роботи і зайшов по квоті кандидата Глущенка.

Безымянный

Від журналістів на дільниці, окрім редакційного посвідчення вимагала паспорт. На питання, яка норма закону таке передбачає – не змогла відповісти. Секретарка комісії не знала яку політичну силу представляє її кандидат Глущенко і пані Проценко самій цікаво, чому її без досвіду зробили похапцем секретарем ДВК.

До слова, кандидати Решетняк та Глущенко замінили своїх же членів ДВК на менш досвідчених.

Дільниця не з легких. Тут аншлах і через те, що стеля віддзеркалює людей, здається, що їх удвічі більше, ніж є насправді.

Безымянный

За відсутності практичного досвіду в голови цієї ДВК мало не позбавили права голосу свідомого журналіста та експерта Інституту масової інформації Романа Кабачія. Він втратив український паспорт, але мав закордонний і довідку з міліції про те, що паспорт виробляють.

Працівники ДВК були категоричні: Кабачій, на їхню думку, не може за таких умов отримати бюлетені.

Безымянный

Журналістка “Сайту громади Приірпіння” Олена Жежера вирішила допомогти колезі й почала обдзвонювати правників. Один з них, Ігор Бартків, наголосив, що спостерігачі мають скласти акт і з ним треба йти до суду.

За півгодини у Кабачія було рішення, що він може реалізувати своє законне право голосу і він проголосував.

Безымянный

“Шкода їхніх нервів і мого часу. Але це показує, що наша держава забюрократизована до “нєльзя”. Тут два роки тому і них на дільниці світло вирубалося і каруселі робилися, а це такі принципові. Коротше поїхати в неділю в суд це теж досвід, але “зачем же”?” – знизує плечима журналіст.

У суді Кабачію сказали, що він і без їхнього рішення мав право проголосувати з довідкою про втрачений паспорт. Згодом це підтвердив пізніше член ОВК, надавши витяг з передвиборчого законодавства.

Безымянный

Але юристи наголосили, що голосувати з закордонним паспортом можна лише на закордонних дільницях, тобто навіть член ОВК не зміг правильно роз’яснити виборцям норми закону.

Саме на цій дільниці у 2010-му році були масштабні фальсифікації, свідками яких стали працівники ЗМІ.

Безымянный

Кандидат-самовисуванець автомайданівець Сергій Коба, який іде по 96-му округу й перед виборами вів переговори з екс-“регіоналом” міським головою Бучі Анатолієм Федоруком, запостив у соцмережі Facebook своє фото з дільниці.

koba

Автомайданівець, що водить дружбу з екс-“регіоналамм” і виступає з ними на одній сцені постить своє волевиявлення у Facebook і пише, що голосує за тих кому довіряє.

У бюлетенях обрав себе та “Самопоміч”.

Безымянный

Поки автомайданівець Коба голосує за себе в Вишгороді, у Бучі з прапором автомайдану сугестують виборців прихильники кандидата.

Безымянный

Працівники ОБСЄ, які їздять по 96-му округу грубих порушень не зафіксували. Але якщо прапор автомайдану не може трактуватись спостерігачами як пряма агітація, то ось що висіло навпроти однієї з дільниць Бучі.

Безымянный

Коли чоловік з прапором автомайдану побачив журналіста, що фотографував агітацію за кандидата Кобу він підійшов і сказав:

“Ви це фотографуєте? А що не можна?”

Зачувши від журналістів, що агітація заборонена, він поспіхом зняв щойнонаклеєну листівку від якої не лишилось і сліду.

На цій дільниці, що розташована поруч з агітаційною точкою автомайдану черги дуже великі.

Безымянный

На цій дільниці станом на 10 годину проголосувало понад 9 % виборів.

Явка на 10:00

Загалом по Бучі явка станом на кінець перших двох годин голосування склала близько 7 %.

За інформацією в.о. міського голови Богдана Мельничука, у Приірпінні станом на 10:00 проголосувало понад 6 % виборців. Варто зауважити, що у Ворзелі,Гостомелі, Коцюбинському та Ірпені на один бюлетень більше, оскільки тут обирають ще й міського голову пілся люстрації екс-“регіонала” Володимира Скаржинського.

Навесні під час президентських виборів явка на дільницях станом на 10:00 коливалась від 12 до 18 %. Але там був лише один бюлетень.

У Бучі біля будинку культури з автомайданом, від якого позиціонувався кандидат Коба, аналогічна картина.

Безымянный

На цій дільниці теж замінили голову. Пан Віталій який бідкається, що очолив ДВК без досвіду роботи в останній день. Він теж за квотою від кандидата Глущенка (“Сила людей”).

Безымянный

На одній з гостомельських дільниць теж аншлаг.

Безымянный

Гостомельчанин Максим скаржиться, що у списках виборців знайшов людину, яка разом з ним за цією адресою не проживає.

Безымянный

“Що це за свавілля. Я не знаю що це за людина з іншим прізвищем,” – обурюється Максим.

Члени ДВК підтвердили, що це не поодинокі випадки. Більше того тут членкиня ДВК журналісту показує список, в якому з’явились мертві душі.

Безымянный

На цій же дільниці вирішили забути про алфавітний принцип і вивісили кандидатів на міського голову за якимсь рейтингом соцопитувань, який не може бути офіційною догмою для ДВК. Першим йде забудовник Володимир Карплюк – кум екс-“регіонала” Анатолія Федорука.

Безымянный

Але це ще не все. На дільниці за міського голову в списках виборців може голосувати більше людей, аніж за вибори до парлменту. Це не вкладаєтьс в голові у голови ДВК – пана Вадима.

У списках виборців, що обирають нардепів – 2058 громадян, а за міського голову – 2066.

Голова ДВК зауважує, що завжди було навпаки, оскільки той, всі мають право обирати депутата до парламенту, але не кожен українець має право обирати представника до органу місцевого самоврядування.

Явка на 12:00

За інформацією, яку “Сайт громади Приірпіння” отримав від в.о. міського голови Богдана Мельничука, явка в Ірпені та трьох селищах склала сумарно 19,5 %.

Для порівняння навесні під час президентських виборів у такий самий час в Ірпені та селищах проголосувало близтко 30 %, а в Бучі  35%.

Патріотичні виборці готові стояти у чергах на дільницях. Цих молодих патріотів зазнимкували в Бучі (р-н Склозаводу).

Безымянный

Тут на дільницях також черги.

Безымянный

На цю дільницю журналістів “Сайту громади Приірпіння” викликали місцеві активісти. Тут кажуть висів до першої години дня плакат кандидата Олександра Таможнього, який є депутатом Бучанської ради.

Колега-депутат  Бучанської ради Микола Йощенко спершу не визнавав, що знає про цей факт агітаціях, але коли журналісти приїхали на місце, таки визнав, що агітаційний плакат висів на балконі 6-го поверхук, але виправдовувався, що там не було заклику голосувати “за” і додав, що люди, які живуть у цій квартирі кудись поїхали і не зняли.

Але коли приїхала міліція “раптово” знайшлись ключі від квартири й плакат кандидата Таможнього таки зняли.

Йощенко почав скаржитись на конкурентів і кивав на те, що є агітація і від штабу екс-“регіонала” Ярослава Москаленка теж висить у Бучі.

Безымянный

Прес-секретарка Ярослава Москаленка, Галина Нагорна, звертає увагу на те, що програма двостороння і не призначена для розклеювання:

“Ми вважаємо, що це спланована провокація. У нас не було агіток такого формату, щоб клеїти. Таку програму міг отримати будь-хто і не один примірник. І хто б оце в обід в день виборів клеїв двосторонню програму?”

Навпроти висять плакати іншого кандидата по 95-му округу екс-“регіонала” Решетняка.

Щоправда, ці плакати односторонні і зроблені для розклеювання.

Безымянный

Ось як виглядають поштові скриньки у будинку навпроти виборчої дільниці.

Безымянный

Але є такі кандидати, які своєю агітацією порушують не лише день тиші. Вони розмістили свою рекламу в транспорті.

Безымянный

“Заборонено… розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів,” – йдеться у Законі України “Про вибори депутатів ВР АРК, місцевих рад…” (пп 6, п 11, ст.53).

“У такому випадку треба викликати міліцію й  показати це порушеня. Далі складається акт чи протокол, який має бути додатком до скарги, що подається у тервиборчком. тут мають розібратись чия вина. Щодо борду – тут винні рекламники, які несуть відповідальність за те, що зображено на конструкціях й коли це має бути зняте,” – розповідає Олександр Солонтай, керівник програми практичної політики Інституту політичної освіти й очільник партії “Сила людей”.

“Щодо транспорту – тут треба визначати, хто кого підставив, бо агітатори кандидата навіть без відома перевізника можуть розтягнути розтяжку,” – додає експерт.

Тим часом, попри очевидні недобросовісні війни кандидатів, виборці продовжують скаржитись на неякісну роботу комунальників. Зокрема у селищі Коцюбинське видно, що агітки висять ще з 23-го жовтня, бо на агітку наклеєне оголошення про зустріч з виборцями.

Безымянный

На дільницях у селищі активісти скаржаться, що члени ДВК, які виступають від партій, навіть не знають, хто до низ входить і очолює список.

“Моя знайома – член ДВК від “Заступу”. Я кілька днів тому питала, хто ж очолює “Заступ” – то вона не спромоглась мені сказати. Тоді я не звернула увагу, а коли сьогодні прийшла на дільницю, то зрозуміла. Ці люди, які не знають своїх політсил – з близького оточення команди Карплюка. Я думаю, їм все одно, що там з тими партіями, які балотуються, бо у них інше представництво,” – припускає Ольга Матюшина.

Пан Володимир зазначає, що робота на дільниці (ДОЗ) в Коцюбинському органзізована не належним чином:

“5 людей пропускають за 15 хвилин. А на дільниці, яка в приміщенні колишнього дитсадка на Меблевій є людина, яка виходить і повідомляє, які столи вільні, щоб люди даремно не чекали.”

Мешканці ЖК “Коцюбинське” скаржаться на неефективну роботу своєї комісії.

Безымянный

“Я не змогла проголосувати сьогодні, оскільки мого прізвища не виявилося у списках. Хоча на виборах Президента 2014 таких проблем не було. Списки тричі перевірили, подивилися додаткові списки, однак нас чомусь там не було,” – бідкається Наталія Толуб.

“Мій сусід себе у списках знайшов із четвертої спроби. Казав, що ніби і мене там бачив, але в мене дитина хвора і другий раз я вже піти не зможу, бо нема з ким лишити. Чому не можуть гідно зробити з першого разу?” – риторично запитує коцюбинчанка.

Ті коцюбинчани, які проголосували на дільниці в школі № 18, зазначають, що людей менше, аніж у травні.

“Тут і раніше черг не було. Але зараз я дивлюсь у список там відсотків 25 – 30 проголосувало,” – зазначає Юрій.

Безымянный

“Що можна сказати, що деякі люди уважно читають інформацію, яка висить про кандидатів на дільниці,” – додає Юрій.

Безымянный

Явка на 14:00

В Ірпені та трьох селищах явка склала 31 %.

У Ірпені поблизу академії Петра Мельника висить агітка в.о. міського голови Богдана Мельничука.

Безымянный

Тут на дільниці зранку був скандал. Голові комісії сказали не приходити, бо його напередодні замінили. Але він таки прийшов, прийняв бюлетені і розпочав засідання. Потім його попросили прийти, бо з’явилась молода жінка, яку призначили головою нашвидкоруч.

Це для неї перший досвід головування в комісії й їй заходився допомагати голова Ірпінської ТВК Олексій Гавриленко.

Безымянный

Нагадаємо, що Гавриленка напередодні виборів торкнувся флешмоб trash bucket challenge, який йому за роботу в часи Януковича влаштували місцеві “радкали” й тепер правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Безымянный

У колишній вотчині Петра Мельника – податковій академії – журналісти вирішили поцікавитись у студентів, чи кажуть їм тепер, за кого голосувати.

“Ні,” – відповіли студенти і засміялись, а коли їх запитали за кого – пішли вивчати кандидатів, бо не змогли відповісти.

Безымянный

Явка на 16:00

Чотири години до закриття дільниць, які всього мають пропрацювати 12 годин. Тобто залишилась 1/4 від загального часу для голосування.

За дві години у Ірпені та селищах явка піднялась лише на кілька відсотків і сягнула 32 %.

Це доволі низькі показники, якщо зважити, що на виборах до ВРУ 2012-го року явка сягнула у Київщині майже 62 %.

Безымянный

Тим більше, що у Приірпінні багато вимушених переселенців, які мають право голосувати на виборах до ВРУ.

А поки з агітацією в день виборів правоохоронці ведуть боротьбу в Ірпені та Бучі, вона процвітає у Ворзелі.

На вході до однієї з дільниць Ворзеля висить газета, де все присвячено кандидату на посаду міського голови Віктору Мікуліну, який до слова є членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Безымянный

І ані члени ДВК, ані спостерігачі, ані правоохоронці, які є на дільниці не реагують.

У комісії кажуть, що цілий день аншлаг.

Безымянный

Явка на 18:00

За інформацією від в.о. міського голови Богдана Мельничука явка в Ірпені та трьох селищах сягнула 50 %.

На дільниці у селищній раді Гостомеля теж поміняли в сотанню мить одного з членів ДВК. Щоправда в Михайла Чмихова є вже досвід роботи.

Безымянный

Але попри досвід він не може назвати політсилу, яку представляє.Каже лише, що він від Панасюка.

Голова цієї ДВК наголошує, що попередник Чмихова прекрасно справлявся з своєю роботою й не розуміє, чому заміну робили мало не в останній день.

Отже заміна членів ДВК в останній день перед голосуванням в регіоні має доволі масовий характер.

Останньою дільницею, яку ми відвідали повторно перед закриттям, стала дільниця в Бучанській міські раді.Біля дільниці ми зустріли хлопця, який стояв біля сходів на інвалідному візку. Він не міг потрапити всередину дільниці, бо тут немає пандусів.

Безымянный

Мати сама не спромоглась допомогти сину подолати сходи і пішла на дільницю просити чоловіків про допомогу. Вийшло чоловіків 6-7, аби допомогти і хлопець таки проголосував на дільниці.

Безымянный

Мама розповіла. як 4-ри роки просила встановити пандуси у їхньому будинку для сина.

Явка 20:00

За інформацією в.о. міського голови Богдана Мельничука в Ірпені та селищах проголосували 57,2 % виборців.

Просимо всіх читачів і в день виборів надсилати в редакцію “Сайту громади Приірпіння” світлини з агітацією, яку можна побачити у день голосування, а також фото та відеофіксацію правопорушень виборчого процесу або просто світлини з цікавими спостереженнями, які ми неодмінно опублікуємо.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539