Ефект Суслової: чому розкололась “Воля”

4

Мешканка Приірпіння Ірина Суслова стала нардепом за списком “Самопомочі”, з якою разом балотувалась і “Воля” Єгора Соболева.

Ірина Суслова – помічниця депутата Ірпінської ради Дмитра Войцеха, який сам хотів стати нардепом і 2012-го року балотувався до парламенту, проте не склалося.

У веденні передвиборчої кампанії, як і в інших справах, Войцеху допомагала Ірина Суслова.
“До Войцеха її привела Лена Артазей з Гайдаю (компанія політтехнолога Сергія Гайдая – прим. авт.). Вона порекомендувала її як класного керівника. У Суслової хороший дар переконання. Але потім вона сказала, що може зробити це сама все дешевше, аніж в агенції Гайдая.Тоді в Гайдая розробили концепцію в тому числі і газети “Західне передмістя Києва”. І далі до керівництва приступила Суслова,” – розповідає джерело “Сайту громади Пріирпіння”.

samooborona

“За ініціативи Суслової та її знайомого політтехнолога Володимира Полякова, тоді друкували листівки. Це був чорний піар для підняття іміджу Войцеха, який мав викликати співчуття до кандидата. Друкувались ці листівки на батьківщині Суслової – на Житомирщині, звідки вона родом,” – повідомляє джерело “Сайту громади Приірпіння”.

samooborona

Войцех переконує, що до цього чорного піару Суслова була непричетна і наголошує, що вона у нього вже не працює.

“Іра вже не є директором. Щодо листівки, то знаємо, хто замовник і хто виконавець. Є людина, яка зізналась і розказала для кого її робила,” – переконує депутат Ірпінської ради, але людину називати відмовляється.

Політтехнолог Сергій Гайдай, який на цих виборах опікувався “Народним фронтом”, підтверджує інформацію наших джерел, що колись працював на ірпінського політика Войцеха:

“Нам ставили умову: як бізнесмену правильно стати громадським діячем. “Західне передмістя Києва” – це був один з елементів концепції. Ми розробили концепцію й поступово передали це ЗМІ. Якщо ЗМІ зараз не тримає планку – таке трапляється. У нас аналогічна ситуація була з ГАК (Громадський актив Києва – прим. авт.). Ми часто робимо хороші проекти і відходимо. Якщо політики не можуть втримати планку – це природній відбір. Значить за них більше не проголосують,” – резюмує успішний політтехнолог.

Окрім передвиборчої кампанії місцевого політика Войцеха, Ірина Суслова займалась його ЗМІ й досі числиться директором “Західного передмістя Києва”, яке на цих місцевих виборах друкувало на шпальтах піарні матеріали про кандидата на посаду міського голови екс-“регоінала” Ігоря Борзила.

samooborona

Екс-“регіонал”, якого перед виборами піарило ЗМІ, де керувала Суслова, зазначив у соцмережі, що молодий політик Суслова – активна і принципова й саме тому потрапила до прохідного списку.

samooborona

І ось та, хто ще нещодавно слугувала місцевому політику, вирішила йти самостійно у нардепи від “Волі” Єгора Соболєва, який займається люстрацією в глобальних масштабах.

samooborona

Під час виборів Суслова у своєму PR-ролику переконувала, що саме вона домоглась люстрації екс-очільника Ірпеня “регіонала” Володимира Скаржинського.

Читачі редакції “Сайту громади Приірпіння” пам’ятають, що заяву на звільнення Скаржинський написав під тиском самооборони і при цьому був присутній “свободівець” Ігор Домбровський, який пішов на фронт добровольцем і з березня місяця там воює, поки нова ґенерація політиків творить свою кар’єру.

skarzh_dombrov

Після виборів у “Волі” відбувся скандал. Група Дерев’янка оголосила. що незадоволена з співпраці із “Самопоміччю”, завдяки рейтингу якої представники “Волі” по суті й потрапили до ВРУ.

samooborona

“Для мене цей скандал у “Волі” не став несподіванкою. Коли у мене до виборів була зустріч з представником “Волі” щодо кандидатів-мажоритарників Давидюка та Постановського, які протиправно застосували силу проти коцюбинчан, мені сказали, що після виборів і буде великий скандал, який не можна піднімати до виборів.Йшлося саме про людей, які зрадили ідеали й загарбали партійні печатки,” – розповідає журналістка і депутатка Коцюбинської селищної ради Ірина Федорів.

У своєму блозі на “Український правді” Сергій Іванов, якого обрали головою КРК пояснює. чому у “Волі” стався розкол:

“У партії “Воля” відбулось банальне зіткнення носіїв ідей та носіїв бабла… У більш чи менш прохідному списку “Самопомочі” від “Волі” опинився Єгор Соболев, Ірина Суслова, якій він по-джентальменськи поступився місцем в першій десятці…  “.

Іванов наголошує, що Суслова у “Волі” зійшлась з Юрієм Дерев’янко:

“Не знаю, чи є якийсь зв’язок між зміною Сусловою табору, а також її новим авто і айфоном 6-ї моделі, але, як на мене, то занадто багато раптових благ ще до прийняття присяги звалилось на молоду депутатку, яка ще пару місяців тому жалілась на старий апарат з розбитим дисплеєм, хронічний брак коштів та неможливість продати стару “Ауді” з давнім як світ кузовом. Може, лотерею виграла – мало що”.
 
“Таким чином після всіх цих перетрубацій троє з членів політради партії “Воля” заняли строну Дерев’янко: Галабала, Таран і, звісно, сам Дерев’янко. Баланс сил в партії загойдався в його бік.

samooborona

І за кілька днів Юра та його побратими технічно відтисли “Волю”, ввівши до політради партії Суслову та юного юриста Бонюка. Завіса,” – резюмує Іванов. 

Декларацією Ірини Суслової, в якої почали з’являтися, з слів однопартійців, нові речі, зацікавилась і адвокатеса Тетяна Монтян.

samooborona

Як виявилось, у декларації Суслової, яка з слів однопартійців, ще не отримала першої нардепської зарплати, а вже хизується обновками, – одні нулі. Згадки про те, що отримує дохід від директорства у “Західному передмісті Києва” – взагалі немає.

samooborona

Із рухомого майна значиться хіба “Ауді”, про яку вже згадував у блозі на “УП” Сергій Іванов.

Журналісти “Громадського телебачення” запитали Суслову про конфлікт, який склався у “Волі”. Новообрана депутатка, коли розповідає про цю ситуацію, сама собі суперечить.

“На мій погляд: це все дуже погано. Наша партія – вона багатолідерна. І у нас кожна людина, кожен член партії чи кандидат у члени партії… вони є люди з майдану, вони є люди з самооборони… Це самодостатні люди з своїм характером, на яких не можна тиснути. Нам дуже не подобається, що конфлікт сьогодні двох особистостей виносять на пресу і говорять про те, що у нас конфлікт або розвал партії “Воля”. я говорю, що немає взагалі конфлікту,” – стверджує Суслова й радить точки компромісу шукати на з’їздах.

Соболєв після цієї історії дійшов одного-єдиного висновку: “Урок на все життя. В активізмі треба було людей єднати, а в політиці, виходить, остерігатися”.

Таким чином Ірина Суслова з рівня консультанта регіонального політика стала завдяки бренду “Самопомочі” народним депутатом.

ogorodnykСергій Огородник, журналіст

4 коментарі

  1. Віктор 6 Листопада 2014 at 09:04

    Прослухавши інтервю пана Соболєва чомусь стало дуже важко на душі. Він, головний люстратор країни, привів у Верховну Раду аферистів, шахраїв та пройдисвітів, викорставши імя Садового. На зустрічі з паном Садовим в Ірпені, я запитав його, чи не було більш достойнішої людини в Ірпені ніж Суслова, яка включена в списки під шостим номером, і попередив його, що використовуючи його імя в Раду пройдуть недостойні люди. Відповідь була така – це квота Соболєва. Про неї розповідали і Соболєву і Садовому, реакції не було. Я дивуюся Соболєву та Садовому, які беруть в команду таких “Суслових”. Це жах!!! Однієї зустрічі з нею звичайному громадянину хватить для розуміння того, що таким людям місце не в Верховній Раді. Кого вона люструвала в Ірпені? Яких студентів Податкової академії вона приводила на Майдан? І взагалі чим вона займалася в Ірпені? Нехай тепер пан Соболєв розпочинає люструвати аферистів, яких привів у Верховну Раду! За що гинули герої на Майдані, за що гинуть герої на Сході України? Тепер запитають і у Соболєва з Садовим, якщо вони не приймуть конкретних рішень.

    95.158.48.**

    • Галичанин 10 Лютого 2015 at 16:32

      Ну, Задовий – то перший хабарник і шахрай міста Лева. Галицькі інвестиції вже якось забулися, хоча тоді Задовий обікрав кілька тисяч львів’ян в дев’яностих. Но! Польські політтехнологи (і їх яскравий популістський продукт “Самопоміч”), найпотужніша власна медіагрупа у Львові (на чолі з телеканалом і радіо “Люкс”, газетою “Поступ” і мережею новинних сайтів) і дівоча пам’ять львів’ян зробили з ноього мера. Мера, скажу я Вам слабенького як господарника(хіба історичний центр міста перетворив на суцільний бар, через що той самий центр може втратити “Спадщину ЮНЕСКО”), набрав кредитів на місто як собака блох, АЛЕ! особливо відзначився в “розпилі грошей на Євро-2012, апогеєм якого стало будівництво будинку на 2 000 кв м біля Шевченкового Гаю (по ньому “стріляли” з РПГ), коли стояв Майдан – виділив для СБУ з міського бюджету 200 000 грн на світло-шумові гранати (паралельно кричав про підтримку Майдану). Так що, шановний, Розвів Задовий всіх хто за нього голосував знову. Тим паче що розвод’2014 це феєрія обману! Дивіться – Ви голосували за Задового, але він НЕ ЙШОВ у парламент (50 чол (а Задовий був 50-м) Задооборона провестив парламент НЕ МОГЛА), якусь Ганьку Гопко назав гекспертом з реформ (прям пруть реформи з неї, ага) а Єгорцьо Соболєв- гекспертом по боротьбі з протидією корупції.. Ну, тепер всі хто голосував за “задопоміч”, подивіться за яку ви обгортку голосували і ЩО пройшло в парламент в результаті.

  2. Молодец 6 Листопада 2014 at 20:13

    Ира молодец. Хорошо языком работает. Вначале у Войцеха “строчила” , теперь в Раде будет “строчить”. Но главное сосать в презике. Потому как можно болячку хватануть. ))

    95.158.48.1**

  3. Мирослава 7 Листопада 2014 at 18:06

    Якби Суслова була єдиною аферисткою у ВР….. Це іще раз доводить , що вибори повинні відбуватися за відкритими партійними списками, коли виборці обиратимуть не тільки партію але і конкретну людину з цієї партії. Такий виборчий закон повинен стати Завданням №1 для громадянського суспільства до наступних виборів.Інакше ми ніколи не матимо достойної ВР!

    95.158.48.**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539