Приєднання до Ірпеня: Сєвєрний тупік, 2

1

5 лютого президент України Петро Порошенко підписав закон про добровільне об’єднання територіальних громад. Закон спрямований на децентралізацію публічної влади.

Селище Коцюбинське не є повністю адміністративно незалежною одиницею. Ми маємо свій представницький орган влади – селищну раду, також маємо свій бюджет з чималим дифіцитом. Але ми не маємо своєї лікарні, пологового будинку, реєстраційної служби, суду, податкової інспекції і т.п. Всіми цими благами відповідних установ ми користуємось в Ірпіні, якому й підпорядковані. І власних коштів на утримання таких установ не маємо.

Тож в процесі децентралізації постає питання приєднатися до Києва чи Ірпеня або ж лишитись незалежними. Перспектива незалежності не дуже райдужна, бо в бюджеті суцільні дірки. Задарма Ірпінь не дозволить користуватись його адмінустановами, закладами освіти та здоров’я. Кожна громада буде жити на свій бюджет. Тож селище Коцюбинське має або приєднатися до Ірпеня зі своїм бюджетом чи лишається на самоті.

Наприкінці квітня відбулась сесія в Ірпінській раді. Депутатський корпус виніс ініціативу про об’єднання Коцюбинського та ще низки населених пунктів з Ірпенем. Тамтешні депутати проголосували “за”. Навіть у ірпінців звичайно ніхто не питав.

А що ж людям дасть об’єднання Коцюбинського, яке вкраплене в територію міста Києва, з Ірпенем?

Найболючіша тема – медицина. Пологовий будинок Ірпеня розрашований в селищі Ворзелі, вул.Леніна,22. З Коцюбинського на машині породілля везти 40 хвилин машиною (не беремо до уваги, що ще на швидку прийдеться чекати). Якщо поглянути карту, то бачимо, що значно ближче розташовані не один і не два пологових будинка міста Києва, які до слова краще оснащені.

Безымянный

Відділення гінекології теж знаходиться в Ворзелі, в занедбаній будівлі біля пологового будинку, а ось дитячої реанімації і дитячого стаціонару там не має, то ж якщо щось у немовля негаразд, то дитину повезуть у дитячу лікарню в Боярку(знов таки їхати хвилин 40 машиною).

Безымянный

Шпиталь розташований в Бучі ( з Коцюбинського їхати 30 хвилин машиною за умови відсутності заторів).

В Коцюбинському ми маємо лише поліклініку і амбулаторію. В поліклініці не вистачає вузькопрофільних фахівців. Зокрема немає дитячої стоматології і ортопеда. Більшість батьків виходить з ситуації,звертаючись до лікарнь міста Києва, наприклад є поліклініка на вул.Чернобильській, туди можна доїхати маршруткою чи машиною, витративши 15-20 хвилин.

Садочки це теж проблема, на населення 15 тисяч, ми маємо лише 2 дошкільних освітніх заклади. В Ірпінь возити дітей переповненою електричкою, як радить робити влітку селищний голова Вадим Садовський, коли немає чергового дитсадка, вранці неможливо, до того ж більшість працює в Києві, тому знов таки коцюбинчани вимушені або здавати дітей в приватні садки Києва чи якось домовлятись щоб дітей прийняли в столичні садки, але все одно діти страждають дорогою до Києва. У них у такому віці досить нерозвинутий вестибулярний апарат і їх буває нудить.

Щоб отримати адміністративну послугу коцюбинчанам треба щонайменше пройти кілька кіл пекла.

Районний відділок міліції – в Ірпені. На виклик опергруппа ну аж ніяк не встигає приїхати за 20 хвилин. Навіть коли рубали Біличанський ліс  з боку Коцюбинського працівники “Атланту” – столична міліція була перша на місці події.

Прокуратура ж розташована в Бучі Лісовій, куди можно дістатись лише електричкою, яка ходить або вранці, або ввечері, чи маршруткою від метро Святошино чи Академу, а туди теж треба добратися з селища маршруткою. Тобто спершу їдемо в Київ, а далі – в інший населений пункт. І платимо за проїзд, відповідно, двічі.

Паспортний стіл і ДАЇ – теж в Ірпені, вул.3-го Інтернаціоналу. Їхати треба або електричкою і маршруткою чи двома маршрутками( в один бік 14 грн). Ціна на транспорт в усьому Ірпінському районі завищені. Комунальний транспорт в регіоні відсутній зовсім. А Києв у Коцюбинське міг би з легкістю запустити комунальний транспорт. Для цього столиці треба лише подовжити кілька чинних маршрутів.

Дорога до БТІ вибита вщент. Коцюбинчака Олеся Єльнікова розповідає про свою подорож в установу. Все настільки очевидно, що таку розповідь друкують навіть в комунальній газеті – “Ірпінському віснику”.

Безымянный

РЕС розташоване на красномовній вулиці Северний тупік,2. Туди взагалі не доїхати, не добратись, якщо ти не маєш власної автівки.

Безымянный

Податкова інспекція розташована в тій же будівлі, що й Ірпінська рада. Але управління статистики в Києві на вулиці Тургенівська, 71 (від цирку пішки 20 хвилин). Щоб підприємствам здати річний фінансовий звіт, спочатку треба поставити відмітку на вул.Тургенівській в Головному управлінні статистики і лише потім їхати в Ірпінь.

Найбільш незахищеними лишаються пенсіонери. На приклад, в місті Києві пенсіонери мають пільги на проїзд та ліки, також мають можливість отримати картку киянина.

Комунальні послуги в Києві коштують дешевше. На приклад за воду кияни платять 7,46грн, коли коцюбинчани сплачують за ту ж воду 12 грн. Опалення в Києві теж в середньому на 50% дешевше.

Але влада селища Коцюбинського попри те, що більше коцюбинчан тяжіє до столиці, все одно буде гнути свою лінію, аби мати своє удільне князівство. У 2013 році коцюбинчани так відповіли на питання соціологів.

І справа не лише в земельному дерибані столичного лісу. Справа в тому, що майже всі депутатські родини так чи інакше є підприємцями: мають свої МАФи, парковання.

Навіть нещодавно на сесії були сеперечки між депутатом Олександром Хвостенком та членом виконкому Богданом Слюсаренком за кліька метрів землі біля МАФу.

Коцюбинська влада може влаштувати без проблем своїх дітей та онуків у місцеві дитсадки, поки люди записують своїх дітей у чергу з народження і лише і в кращому випадку дочекаються свого місця за 5 років із благодійним внеском.

А грошей в багатьох депутатів вистачить і для того, щоб на платній основі скористатися благами столиці – лікарнями, пологовими і т д.

Тільки от що робити соціально незахизеним коцюбинчанам? Де ж розрекламована децентралізація в інтересах територіальних громад?

З такою владою ситуація тупикова. Тому не перше десятиліття їздимо народжувати повз столицю у Ворзель, а РЕС шукаємо на “Сєвєрном тупікє”.

matushynaАвторка: Ольга Матюшина, мешканка Коцюбинського

 

 

1 Comment

  1. Автошка 5 Травня 2015 at 19:32

    Ну что тут сказать? Скорее всего с.Коцюбинское уйдет под Киев. Гостомель тоже не хочет иметь дело с Ирпенем. Так как Карплюк очень жадный. И норовит везде поставить своих людей и охватить побольше земли для последующей застройки. Карплюк и Федорук застройщики. Скоро им станет мало Ирпеня и они пойдут на Киев. Жалко Киевлян. Они попадут так же как и Ирпенчане.((

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539