Результати суботнику в Нацпарку: майже 100 мішків сміття

0
З півсотні коцюбинчан та переселенців вийшли цими вихідними, аби прибрати національний парк по периметру селища Коцюбинське. У результаті зібрали близько ста мішків сміття.

Цього разу активісти знову організували прибирання в лісі поблизу вулиць Меблевої, Лісової на виїзді з селища – вул. Пономарьова. Толока у селищі проводиться двічі на рік з 2010 року – восени і навесні.

Улюбленим напоєм людей із низькою культурою, які залишають сміття в лісі, і далі залишається настоянка глоду.

“Дуже багато пляшок поблизу погребів на Лісовій. Я думаю, власникам та тим, хто тут ходить, заради власної ж безпеки треба прийти і прибрати тут скло,” – наголошує АТОвець Ігор Домбровський.

Безымянный

Ігор Домбровський – єдиний представник від партій, до яких зверталися активісти з 2009 року, який відгукнувся на захист лісу й допомагає громаді селища і по сьогодні.

Син Ігоря Домбровського – Євген, теж допомагав прибирати ліс. Склянні пляшки викидав для подальшої утилізації.

Безымянный

Поблизу Лісової 20 ситуація із засміченням – найгірша. Несвідомі коцюбинчани за смітники виносять весь непотріб.

Безымянный

Тут ліс на вході з селища перетворили на звалище.

Безымянный

Тут можна знайти все: від шуб, курток, суконь – до бачків унітазів.

Безымянный

Щоразу активісти сортують зібране сміття. Цей чоловік просто йшов лісом і вирішив допомогти – виніс з лісу мішок з пластиком.

Безымянный

Олександра Куцан на Меблеву переїхала з Пономарьова. Саме вона тут організувала чергову толоку.

Безымянный

“Якщо кидати сміття, то вся країна перетвориться на смітник,” – говорить син Олександри – Артем.

Вадим, Данил та маленький Артем – допомагали прибирати та сортувати сміття.

Безымянный

Діти щиро дивувалися, коли дізналися, скільки треба часу, аби природа сама переробила сміття, яке люди залишають в лісі.

Олександра Куцан залучила до толоки на Меблевій переселенців. Маргарита і Роман вийшли допомогти.

Безымянный Долучилися і їхні друзі з Горлівки.

Безымянный

Володимир допомагав збирати і носити скло.

Безымянный

Скла було стільки, що мішки не витримували і чоловіки їх намагалися пошвидше донести удвох.

Безымянный

Діти гуртом заходилися розчищати доріжки в лісі.

Безымянный

Через те, що у лісі, зокрема поблизу селища, лісники останніми днями ведуть боротьбу з пожежами, трактор на цей суботник одразу під’їхати не зміг. Вадим Зінчук з Лісової, постійний учасник суботників, допомагав на Меблевій відносити мішки до сміттєбаків.

Безымянный

Лісники Святошинського ЛПГ вдячні всім, хто допомагає прибирати ліс. “Громада Приірпіння” закликає долучатися до організованих толок, а також проводити так звані “сольні суботники”.

“Коли йдете в ліс на прогулянку можна взяти якось з собою пакет і винести частину сміття з лісу. Якщо так зробить кожен, то сміття в лісі просто не залишиться,” – говорить коцюбинчанка Ольга Матюшина, яка не перший рік організовує толоку на Пономарьова.

“Дуже корисно для цього процесу долучати дітей. Вони точно не смітитимуть в лісі, коли виростуть і друзям скажуть, що смітити не можна,” – додає Матюшина.

Безымянный

Варто нагадати, що у травні минулого року в Адміністрації Президента підписали указ, згідно з яким Біличанський ліс отримав статус Національного парку.

Це результат 5-річної боротьби громади селища за збереження лісу, який депутати селищної ради подерибанили у 2008 році на підставних осіб, для себе та своїх родичів. За свідченнями прокурора, у депутата Владислава Євстифєєва, який не мешкає у селищі Коцюбинське, у власності опинилося майже 100 ділянок лісу.

Коцюбинчанин Андрій Скіпальський організував найбільшу депутатську групу у парламенті попереднього скликання, яка стала на захист Біличанського лісу. Він теж є активним учасником суботників та організовує не перший рік толоку поблизу вулиці Шевченка.

Активісти продовжують стежити за роботою прокуратури, підтримувати судові процеси, а також висвітлювати незаконну діяльність місцевих рад, яка спрямована на дерибан зелених зон Пріирпіння.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539