“Нові обличчя”: приціл на Києво-Святошино

0

Раніше райрада налічувала 112 депутатів. Тепер же кількість округів скоротилася більше, ніж удвічі. Найбільше представників могли б мати в раді мешканці Вишневого та Боярки. Ці два населені пункти разом отримали 13 із 42-х округів.  Але попри таку кількість округів, Вишневе та Боярка делегували до райради лише по 2 депутати. Більше шансів у чинних депутатів облради виграти свою кампанію було саме в менших територіальних громадах – селищах.

Києво-Святошинський район оточує столицю з усіх боків, тому ціна землі тут доволі висока, а відтак і ціна питання для політиків у боротьбі за мандат.У райраді, схоже, вже сформувалася негласна коаліція, поза якою, якщо проаналізувати голосування в раді, опинилися три партії – “УКРОП”, “Наш край”, “Нові обличя”. З огляду на те, що в парламенті “радикали” конфліктують із БПП, коаліція у райраді поблизу столиці має доволі дивний вигляд.Частина “УКРОПу” співпрацює з “Новими обличчями”

У новоствореної партії УКРОП теж були кандидати мало не в кожному окрузі. Не знайшлося кого виставити лише у 5-ти округах.

Першим номером, який автоматично потрапив до Києво-Святошинської ради, став Дмитро Гусятинський, який проживає у місті Буча (місто не входить до Києво-Святошинського району і розташоване у сусідньому Приірпінні). Гусятинський працював на момент виборів головою комунального управління облради “Фонду комунального майна”.

Батько депутата, Микола Гусятинський, працював помічником ув одіозного нардепа екс-регіонала Петра Мельника.

Але мешканець Приірпіння до сусіднього Києво-Святошинського району подався не випадково. Він навчався у “Школі мерів” разом із новообраним міським головою Боярки Олександром Зарубіним, який балотувався під брендом  “Нових облич”.

Про тісну співпрацю Гусятинського з Зарубіним після “Школи мерів” говорить і той факт, що депутат був обраний заступником міського голови Боярки з комунальних питань. У райраді зараз відповідає за громаду Боярки.

До слова, Зарубін був досить дружний з регіоналами й 2012 року був керівником виборчого штабу Петра Мельника, а на парламентських виборах 2014 року – регіонала Анатолія Федорука, який є мером міста Буча та програв парламентські вибори до ВР у 2014 році.

Тож не дивно, що на вибори Зарубін подався під брендом партії кума Федорука – Володимира Карплюка. Сам же Федорук, хоч і пішов у раду як самовисуванець, на цих міських виборах підтримував “Нові обличчя”.

Варто зазначити, що в Ірпені про співпрацю “УКРОПу” з “Новими обличчями” (“НО”) може свідчити те, що міський голова і очільник партії “НО” Володимир Карплюк розподілив головування комісій  зокрема між своїми депутатами та УКРОПівцями. При тому, що представникам “БПП” та “Свободі” на початку каденції не дозволили очолити жодну комісію.

Гусятинський став секретарем однії з популярних з-поміж депутатів комісій – з питань планування бюджету, фінансів, податкової політики, соціально-економічного розвитку та інвестицій.

Село Новосілки дало можливість пройти безпартійному  представнику “УКРОПу” Ярославу Грабчуку. Він працює завідувачем Новосілківської амбулаторії.

Грабчук увійшов до постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, праці та соціального захисту населення, відповідно до фаху. Депутат закріплений за Чабанівською територіальною громадою.

Безпартійний Андрій Вентов став депутатом завдяки виборцям с. Тарасівки та с. Нове. Він мешкає у с. Тарасівка. Новообраного депутата закріпили за Тарасівською громадою.

Депутат працює директором у ТОВ “Гівастрі груп”. Раніше Вентов працював журналістом на ТРК “Україна”.

Вентов також випускник Бізнес школи при Києво-Могилянській академії.  Як розповідає ЧЕСНО сам депутат, до виборів він працював медіа-координатором обласного штабу партії “УКРОП”. Контактував з усіма районами стосовно питань реклами, погоджував ідеї, тексти, займався розбудовою бренду. Був заступником голови виборчого штабу Володимира Майбоженка, голови Київської обласної організації партії “Укроп”.

Політик увійшов до непопулярної з-поміж депутатів постійної комісія з питань законності, правопорядку, боротьби з корупцією, регуляторної політики, свободи слова, захисту прав і законних інтересів громадян та взаємодії із засобами масової інформації. В цій комісії виявили бажання бути усього троє депутатів.

Мешканці села Петрівське підтримали приватного підприємця – “укропівця”Павла Регана. Відповідно він закріплений за Петрівською громадою.

Під час виборів Реган був юристом обласного штабу партії “УКРОП” та позивався до Васильківської ТВК щодо незаконної реєстрації депутатів від “Солідарності” та “Аграрної партії”. За словами “укропівця”, ці кандидати не повідомили виборчу комісію про проведення зборів з висунення кандидатів. Але суд “укропівці” програли.

Юрист очолив комісію з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, праці та соціального захисту населення, до якої увійшов депутат-”укропівець” Грабчук.

Від Софіївської Борщагівки пройшов киянин Артем Постовалов. Працює менеджером-директором ТОВ “Спорт-Девелопмент”. Судячи з його профілю в соцмережі, Артем працює менеджером та старшим тренером у спортивному клубі “Sportlife”.

Спортсмен-киянин у райраді подався чомусь не у комісію, яка відповідає за розвиток спорту в регіоні, а в  постійну комісію з питань підприємницької діяльності, промислової політики, торгівлі, реклами, архітектури, благоустрою, транспорту та зв’язку.

Постовалова закріпили за Софіївсько-Борщагівською територіальною громадою.

“Нові обличчя” – новостворена партія, до якої увійшли екс-регіонали 

Якщо до облради цьому новому політичному проекту не вистачило голосів, щоб подолати 5 % бар’єр, то у Києво-Святошинську раду вони завели 4 депутатів (дещо менше 10 % ради). Варто зазначити, що нова партія знайшла кандидатів, щоб покрити практично всі округи району.

Першим кандидатом від партії, який автоматично потрапив до райради став – Сергій Возний. Політик працює виконавчим директором ТОВ “Екоенергопром”, проживає у Гостомелі. Це селище також не входить до Києво-Святошинського району й підпорядковане де-факто сусідньому Ірпеню.

У раді депутат увійшов до популярної комісії з питань земельних відносин, містобудування, капітального будівництва, агропромислового комплексу, охорони навколишнього середовища та екології. Це при тому, що очільник його партії мер Ірпеня Володимир Карплюк, за інформацією ЗМІ, нібито має родинний будівельний бізнес.

У 2014-му році був головою Києво-Святошинської районної держадміністрації. Перед тим невдало балотувався до ВР, висувався у списку партії УДАР під завідомо непрохідним номером 194. На минулих місцевих виборах був обраний депутатом Вишгородської районної ради за списком партії УДАР.

Колишній “ударівець”, який після виходу з УДАРу, ймовірно, почав шукати нові проекти і пішов у “Нові обличчя”.

Перед виборами Возного рекламував місцевий телеканал “Правда ТУТ”.

До слова, директор телеканалу Правда ТУТ Іван Гришин, також балотувався від “Нових облич”, щоправда йшов він до облради, але партія не подолала 5%-вий бар’єр. Возний закріплений за Бузівською територіальною громадою.

Сергій Королюк – головний лікар ТОВ “Елен” (хірург). Мешкає в Боярці. Балотувався в лавах партії “Нові обличчя”. Закріплений за Боярською територіальною громадою.

Те, що на цих виборах Королюк пішові саме від цієї партії – теж не випадково. На парламентських виборах він ішов по 95-му округу, разом з екс-регіоналом Федоруком і ймовірно був його технічним кандидатом. Його передвиборча програма була написана на одному комп’ютері з іще 15-ма кандидатами, серед яких був і чоловік колишньої депутатки облради екс-регіоналки Наталії Семко, яка невдало балотувалася на цих виборах до облради від “Нових облич”. Тоді Королюк набрав дещо менше, ніж 1,5 %.

Працював раніше в центральній районній лікарні Києво-Святошинського району, а тепер у нього свій бізнес – він головний лікар і пластичний хірург у приватній клініці. Королюк співзасновник ГО “Молодь Боярки”, разом з чинним головою Боярки Олександром Зарубіним.

Під час передвиборчої кампанії Юрій Луценко запевняв, що ця громадська організація та “Нові обличчя” несанкціоновано використовували бренд “Солідарності” та назвав керівника партії Володимира Карплюка політичним шахраєм.

Королюк, очевидно, не знав точно, де зможе пройти, тому балотувався у три ради одночасно. Політик спробував свої сили на трьох рівнях – ішов в область, але туди “Нові обличчя” не подолали 5%-вий бар’єр. Балотувався в Боярську міську раду, йшов в команді Зарубіна, але не пройшов.

Опинившись у Києво-Святошинській райраді, Королюк потрапив до постійної комісії з питань підприємницької діяльності, промислової політики, торгівлі, реклами, архітектури, благоустрою, транспорту та зв’язку.

Валентина Бернацька – заступниця директора Дмитрівської ЗОШ. Проживає у селі Дмитрівка. Відповідно, депутатку закріпили за Дмитрівською територіальною громадою.

Бернацька була депутаткою Києво-Святошинської ради попереднього скликання. Пройшла від партії УДАР, по виборчому округу, в який входило село Дмитрівка. Але під кінець каденції у Бернацької виник конфлікт із партією УДАР і її виключили з партії.

“Бернацька була в УДАРі, поки не стався скандал з головним лікарем Києво-Святошинської лікарні та тогочасним депутатом Василем Кравченко, якого було впіймано на корупційних діях. Коли почався скандал з Кравченко, вона стала на його захист і рада партії проголосувала за вигнання Бернацької з партії”, – розповідає її колишній однопартієць Костянтин Бєдовой, який також вийшов з партії УДАР та на цих виборах вирішив відійти від політики й не балотувався в жодну з рад.

Про корупційні дії Кравченка Бедовой пише в коментарях.

Депутатка увійшла до постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, праці та соціального захисту населення.

Вячеслав Отрішко – вчитель фізвиховання Боярської школи № 5. Проживає у Вишневому. Закріплений за Боярською територіальною громадою. Отрішко – тренер жіночої збірної з волейболу Києво-Святошинського району та очолює ГО “Спортивний рух Івана Гришина”.

 

Про нього до і після виборів ресурс “Правда ТУТ” теж зробив немало матеріалів.

 

Отрішко пішов до профільної комісії з питань освіти, науки, культури, духовності, історії, спорту та туризму.

“Наш край” – партія екс-регіоналів та нардепів, що голосували за диктаторські закони

Закомірно, що від “Нашого краю” до Києво-Святошинського району теж пройшли колишні депутати-регіонали. Новостворений політпроект закрив у Києво-Святошинському районі всі округи, за винятком 3. Очолила список “Нашого краю” Людмила Шевчук. На сайті ЦВК значиться як голова Києво-Святошинської райради.

Була обрана головою райради з-поміж депутатів більшістю голосів.

Знаково, що на ресурсі “Правда ТУТ”, директор якого став кандидатом від “Нових облич”, замовчується регіональне минуле депутатки. Натомість біографія викладена в доволі позитивному ключі.

У 2010 році її обрали мешканці селища Малютянка як мажоритарницю від “Партії регіонів”. На той час вона була начальником Києво-Святошинського райвідділку державного земельного кадастру. Після втечі Януковича екс-регіонали на чолі з Шевчук створили депутатську групу “Наш район”.  І тепер вона – новообрана депутатка райради.

Два роки тому Шевчук балотувалася в нардепи по одному округу із чинним очільником “Солідарності” Тиговим та Федоруком у 2014 році. Вона набраламенше 2%.

Депутатка увійшла до постійної комісії з питань управління комунальним майном, діяльності комунальних підприємств, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та енергозберігаючих технологій.

Шевчук закріпили за Малютянською територіальною громадою.

Від села Петрушки до облради потрапив безпартійний депутат Юрій Анатолійович Тимченко. Проживає він у с. Крюківщина. Він керує ТОВ “СТБУД”, одним із засновників яких є Анатолій Тимченко, ймовірно – батько.

Юрій Тимченко за часів правління “регіоналів” починаючи з 2011 року бувзаступником голови Макарівської держадміністрації.

За попередньої каденції був депутатом райради від Партії регіонів.

Тимченко став членом постійної  комісії з питань регламенту, депутатської етики, організації діяльності ради та взаємодії з органами місцевого самоврядування. Його закріпили за Петрушківською територіальною громадою.

Мешканці Личанки підтримали свого односельця безпартійного Володимира Спасіченка. Працює заступником начальника ПОГ Центральний аероклуб ТСО України ім. О.К. Антонова. У ЗМІ значиться як голова осередку Федерації планерного спорту.

Спасіченко був депутатом райради попереднього скликання від Партії регіонів. Він увійшов до постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, праці та соціального захисту населення. Депутата закріпили за Бузівською територіальною громадою.

Найближчим часом ЧЕСНО проаналізує депутатів, які пройшли від політичних сил, що голосують майже синхронно – БПП, “Батьківщина”, “Свобода” та “радикали”.

Автори: Ірина Федорів, регіональний координатор Громадського руху ЧЕСНО, Олена Жежера – журналіст Громадського руху ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539