Активісти Бучі вимагають зберегти ліс за рішенням суду

0

У Бучі пройшли громадські слухання з питань, пов’язаних із виконанням Постанови Верховного Суду України щодо зміни категорії земель, які були незаконно віддані під забудову Бучанською радою у 2002 році.

В організації слухань взяли участь активні представники громади міста Буча – Наталія Ростовцева, Наталія Кухельна, Сергій Василишин, Олена Жежера, Віктор Бархоленко, Олександр Чупровський, Тетяна Єременко, Юрій Примак та депутат Іван Окоєв.

На слухання, які проходии в будинку культури, прийшло з півсотні мешканців Бучі.

1

Майже всі були одностайні в тому, щоб зберегти хоча б той ліс, що ще не забудований.

Бучанців непокоїть те, що не дивлячись на Постанову ВСУ, якою було відмінене незаконне рішення Бучанської ради, депутати продовжують голосувати за нові виділення земельних ділянок в межах 890 га.

І хоча на сесії під час виділень землі в лісовій зоні неодноразово наголошувалося на незаконності таких рішень, оскільки, згідно рішення суду, категорія земель мала бути змінена з земель громадської та житлової забудови на землі лісового фонду, влада уваги на це не звертає.

Прокуратура області просить повернути землі до попереднього стану та внести зміни в земельно-кадастрову документацію.

1

Та попри звернення прокуратури, Держгеокадастр, який знаходиться в Бучанській раді й орендує приміщення за 1 гривню, до слова, на останній сесії якраз був продовжений договір оренди, не поспішає вносити відповідні зміни.

Активісти звернулися за допомогою до нардепа Ольги Червакової, щоб прискорити процес внесення змін. Вона відправила запит до міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, який перенаправив його до Дергеокадастру й пообіцяв тримати це питання на контролі.

1

 

Якщо вірити інформації на кадастровій карті, то це близько 50 га лісу, які вже роздані в приватну чи комунальну власність після рішення 2002-го року в межах Лісової Бучі.

1

Окрім цього, на слуханнях наголосили на тому, що затвердження “Детального плану території в межах вулиць Вокзальна, Лісова та табору “Променистий”, пощею 4 га є незаконним, так як відповідно до Постонови ВСУ це є землі лісового фонду. Там ростуть цінні породи дерев – граби та дуби.

Проголосували за призупинення будь-яких дій із виділенням та розпорядженням землею, яка входить в межі 890 га, до внесення змін, відповідно до Постанови ВСУ. Термін встановили – 3 місяці.

Також зійшлися на тому, що потрібно створити комісію, в яку будуть входити представники громади та прокуратури, щоб пришвидшити процес скасування актів на землю там, де вона була виділена великими масивами та на підставних осіб.

Щодо 8-ми метрового паркану та безперешкодного потрапляння на територію Бучанського межигір’я, вирішили звернутися до Національної поліції з проханням з’ясувати законність цієї конструкції. Окрім питань, пов’язаних з Постановою ВСУ, підняли й питання несплати будівельними компаніями Бучі пайової участі.

Віктор Бархоленко зачитав висновок фінансової інспекції, в якому йшлося про те, що бюджет Бучі недоотримав 32 мільйони гривень, які мали сплатити забудовники.

1

Нагадаємо, “Громада Приірпіння” вже писала про несплату забудовниками Бучі пайової участі розміром 17 мільйонів гривень.  Серед переліку забудовників є і компанія “Будрегіонінвест”, до якої, за повідомленнями ЗМІ, має відношення сім’я мера Бучі Анатолій Федорук.

Також звучало питання, хто обслуговуватиме ліс у Бучі, адже лісогосподарська установа була ліквідована. Зокрема, це питання підняла активістка Наталія Кухельна.

Кухельна та прокуратура Київської області звертаися з цим питанням до Держагенства лісових ресурсів України з проханням визначитися з лісогосподарською установою, яка буде обслуговувати ліс у Бучі.

Але там повідомили, що поки не будуть внесені зміни до Держгеокадастру, вони не можуть обслуговувати ці землі.

1

Провівши громадські слухання відповідно до  ст. 13 Закону “Про місцеве самоврядування в Україні” та п.2.7. Статуту Територіальної громади міста Буча було вирішено:

1. Звернутися до Генеральної прокуратури України та до Прокуратури Київської області з проханням дати оцінку правого статусу 890 га земель лісогосподарського призначення, що були незаконно віднесені до земель житлової та громадської забудови рішенням Бучанської селищної ради 2002 року відповідно до Постанови Верховного Суду України від 16.12. 2015 року.

2. Запропонувати Прокуратурі Київської області, Київській обласній державній адміністрації, Київській обласній раді, Держгеокадастру України, Державній сільськогосподарській інспекції, Департаменту лісового та мисливського господарства у Київській області створити робочу групу (комісію) з обов’язковим залученням до неї представників громадськості, щодо підготовки матеріалів для проведення інвентаризації земельних ділянок, які були виділені в межах 890 га після 2002 року.

3. Звернутися до Кабінету Міністрів України та Держгеокадастру України з вимогою зобов’язати відділ Держгеокадастру у м. Бучі Київської області привести у відповідність до Постанови ВСУ категорію 14,0455 га земель державної власності з кадастровим номером N 3210800000:01:059:0321, а саме, із категорії земель житлової та громадської забудови перевести в землі лісогосподарського призначення 03.

4. Звернутися до ГУ НП України в Київській області з вимогою забезпечити безперешкодний доступ громадян до 14,0455 га земель державної власності  для вільного користування в межах чинного законодавства та провести розслідування стосовно: законності розміщення паркану та інших невідомих будівель на цій території  і встановлення власників даних споруд. У разі виявлення порушень провести відповідні процесуальні дії. Копію звернення надіслати до Бучанської міської ради та ДАБІ.

5. Звернутися до відповідних органів Бучанської міської ради з вимогою не затверджувати детального плану території, орієнтовною площею 4,0 га для розміщення багатоквартирної житлової забудови з об’єктами соціальної інфраструктури в межах вулиць Вокзальна, Лісова та існуючого табору відпочинку «Променистий» в м. Буча Київської області до приведення у відповідність категорії земель згідно постанови ВСУ від 16.12.2015 року.

6. Звернутися до Бучанської міської ради з вимогою не приймати будь-яких рішень, що стосуються нового виділення земельних ділянок, передачі в оренду землі та затвердження детальних планів забудови в межах 890 га до приведення у відповідність категорії земель згідно постанови ВСУ. Виконавчим органам міської ради підготувати відповідний проект рішення.

7. Звернутись до Генеральної прокуратури України та Національного антикорупційного бюро України, щодо бездіяльності Ірпінської міської прокуратури на звернення фінансової інспекції з приводу недоотримання бюджетом м. Буча 32 млн. пайової участі.

Присутні на громадських слуханнях більшістю голосів проголосували за даний проект резолюції. Жодного голосу проти і лише двоє – Ігор Бартків, який безуспішно балотувалися на цих виборах  до Бучанської міської ради від “Батьківщини” та ще один представник громади Бучі, прізвище якого уточнюється, утрималися.

Також активістка Ірина Влащук наголосила на необхідності зобов’язати комунальну газету “Бучанські новини”, яка виходить за кошти платників податків, оприлюднити на своїх шпальтах резолюцію громадських слухань.

Головувою на слуханнях був обраний Іван Окоєв, секретарем – Наталія Кухельна, саме вона вела протокол.

До лічильної комісії увійшли Олександр Чупровський та Тетяна Єременко.

Після слухань протокол та проект резолюції активісти передали до виконкому Бучанської ради.

1Авторка: Олена Жежера, журналістка

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539