МФО “Рівні Можливості” стоїть на захисті вибору громади

0

Жінок дискримінують у різних сферах: рівна оплата праці, участь жінок в Збройних силах України та політиці і т. д.

Насильство над жінками – одна з найганебніших проблем України. Є прояви насильства в сім’ї, а є прояви насильства в суспільстві. Якщо насильству в сім’ї може і протистоїть сама громада, та й сама жінка раніше чи пізніше звертається по допомогу, то з насильством в суспільстві виходом є держава та пошук захисту в правоохоронних органів і в суді.

Насильство в суспільстві — це різні форми домагання, тиску та залякування на роботі, у навчальних закладах та інших громадських місцях, примус, фізичне насильство, побиття, зґвалтування, тощо. Українські жінки сьогодні дуже багато беруть на себе (вони були активними на Майдані, зараз це працьовиті волонтери, борці з системою та корупцією, активісти). Чого вартує приклад героїні – Надії Савченко.

Українські жінки потребують зараз, як ніколи, підтримки та інвестицій у їхній розвиток: економічний (робочі місця, самозанятість), лідерство, участь в прийнятті рішень та рівноправне представлення в політиці і вони не будуть боятися і мовчати, коли вчиняється насильство.

Безымянный

В Україні є нові і дуже достойні жінки, які були обрані в місцеві органи влади. У нас таких є лише 53 місцевих та сільських, селищних голів. Всього в Україні кілька десятків тисяч населених пунктів. І кожній з жінок, які наважилися на те, щоб кинути виклик й боротися за своє право бути рівною в політиці надзвичайно важко протистояти корупції та системі, а також тиску місцевих олігархічних кланів, кожній доводиться стикатись з несприйняттям та перешкодами в роботі.

У випадку Ольги Матюшиної, законно обраної громадою голови селищної ради смт Коцюбинського, їй доводиться протистояти ще й фізичному насильству, вже не говоримо про психологічне насильство, тиск, залякування.

Це фото обійшло низку видань, мало безліч поширень та є наочною ілюстрацією того як може бути застосована до активістки (Ольги Матюшиної) чоловіка сила (Павла Назарука).

Жінки Верховної Ради України, розуміючи ці та інші виклики, які стоять перед українськими жінками, об’єдналися в депутатське об’єднання на міжфракційній основі – МФО “Рівні можливості”.  Воно створене з метою покращення становища жінок у суспільстві, активізації суспільного діалогу щодо забезпечення ґендерної рівності в різних сферах суспільно-політичного життя. МФО “Рівні можливості” діє на принципах самоврядування, є відкритим до приєднання інших народних депутатів та налаштоване на співпрацю з керівництвом Верховної Ради, депутатськими фракціями та комітетами Верховної Ради України, Адміністрацією Президента та Кабінетом міністрів України, іншими органами державної влади, громадськими організаціями та об’єднаннями.

Депутати України, які є членами об’єднання, спрямовують спільні зусилля на розробку ефективної державної ґендерної політики та адаптацію українського законодавства у сфері рівних можливостей та попередження дискримінації відповідно до вимог Європейського Союзу.

Наприкінці березня об’єднання “Рівні можливості” створило Громадську ґендерну раду, до якої увійшли представники громадських та міжнародних організацій, які працюють  сфері просування ґендерної рівності в Україні. Серед активних членів МФО  – Ірина Геращенко, Лілія Гриневич, Олена Кондратюк, Марія Іонова, Ірина Луценко та Ірина Фриз.

Роботу Громадської ради підтримують та курують Андреас фон Бекерат – Посол Швеції в Україні, Джон Пеннел – в.о. директора регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Мері О’Хейґен – Старший директор НДІ-Україна, керівники агенцій ООН, ОБСЄ.

Громадська рада з ґендерних питань постійним органом МФО “Рівні можливості” і має на меті об’єднання та ефективну координацію зусиль народних депутатів, громадських активістів та міжнародних організацій, які працюють над питаннями ґендерної рівності в Україні.

Я, Галина Скіпальська, як представник в Україні міжнародної організації HealthRight International (“Право на здоров’я”) та виконавчий директор МБФ “Українська фундація громадського здоров’я”, яка понад 10 років працює в інтересах жінок та дітей, маю честь також бути членом цієї громадської ради.

На другому засіданні громадської ради народна депутатка Марія Іонова разом зі мною представили питання насильства щодо Матюшиної. Було вирішено від імені громадських організацій, що входять до Громадської ради при МФО “Рівні Можливості” звернутися до  Міністра внутрішніх справ України та Генерального прокурора України з вимогою зупинити злочинні дії та  якнайшвидше провести ретельне розслідування, щоб події в Коцюбинській селищній раді не залишились без правової оцінки.

Ми зробили заяву щодо незаконного усунення від обов’язків голови Коцюбинської селищної ради Ольги Матюшиної:

“На жаль, в Україні жінок при владі залишається небагато, і їм доводиться стикатись з несприйняттям та перешкодами в роботі. У випадку Ольги Матюшиної, законно обраної голови селищної ради Коцюбинського, їй доводиться протистояти ще й фізичному насильству. Члени громадської ради з ґендерних питань засуджують насильницькі та протиправні дії в селищі – зокрема, фізичне та психологічне насильство проти селищної голови Ольги Матюшиної.”

Безымянный

“8-9 квітня 2016 р. депутати Коцюбинської селищної ради та представники партії “Нові обличчя” незаконно захопили будівлю Коцюбинської селищної ради, де відбулася підробка печатки та нелегітимне голосування щодо відсторонення від обов’язків селищної голови Ольги Матюшиної. Депутати Верховної Ради України неодноразово виступали щодо ситуації, що склалася в селищі Коцюбинське, а також прийняли постанову №4383 щодо розпуску Коцюбинської селищної ради. Беручи до уваги ряд інцидентів, вчинених з моменту оголошення результатів виборів, включно з неодноразовими образами, погрозами, а також фізичним насильством, ми вважаємо, що дії депутатів Коцюбинської селищної ради та представників партії “Нові обличчя” є такими, що порушують Конституцію України і Закони України, руйнують засади місцевого самоврядування, суперечать інтересам територіальної громади селища Коцюбинське”, – йдеться в заяві.

Ми  вважаємо, що неправомірні дії, тиск та залякування голови селищної ради були здійснені з метою зупинити її діяльність, спрямовану на виявлення корупційних схем та, передусім, на захист території рекреаційного лісу навколо селища. Засуджуємо поведінку депутатів Коцюбинської селищної ради.

Від імені громадських організацій, що входять до Громадської ради при МФО “Рівні Можливості” ми звернулися до Міністра внутрішніх справ України та Генерального прокурора України з вимогою зупинити злочинні дії та  якнайшвидше провести ретельне розслідування, щоб події в Коцюбинській селищній раді не залишились без правової оцінки.

Ми – громадські активістки і активісти, члени Громадської ради при МФО “Рівні Можливості” підтримуємо Ольгу Матюшину її у цій нелегкій боротьбі за інтереси громади. Віримо, що професійна діяльність та наполегливість Ольги Матюшиної є уособленням демократичної політики нової України!

Кільк тижнів тому народні депутати, члени МФО “Рівні можливості” зустрілися з Начальником національної поліції України Хатією Деканоїдзе щодо незаконного відсторонення Ольги Матюшиної, захоплення адміністративних будівель та підробки печатки.

skipalskaАвторка: Галина Скіпальська, директорка представництва міжнародної організації “Право на здоров’я”

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539