Регламентна комісія облради напрацює рекомендації для Коцюбинського

0

Члени регламентної комісії Київської облради погодилися викласти у письмовій формі покроковий механізм для скликання, проведення сесій. Саме на цьому наполягала під час свого виступу селищна голова Ольга Матюшина:

“Не може секретар ради будучи у відпустці підписувати документи. Якщо ми говоримо про матеріальну допомогу, то Ви розумієте, що бухгалтерія ніколи не перерахує кошти на основі неналежним чином оформлених документів. Як селищна голова я несу відповідальність за те, щоб все відбувалося в законний спосіб і можу діяти відповідно лише у передбачений законом спосіб. Прошу по 6 годин голосувати за порядок денний, в якому є бюджетні питання та виділення коштів для матеріальної допомоги”.

Главацьку, окрім депутатів Коцюбинської слеищної ради Владислава Євстєфєєва, Павла Назарука та Людмили Узерчук прийшов підтримати депутат Ірпінської ради Богдан Слюсаренко.

Безымянный

Селищну голову і здоровий глузд прийшли підтримати ми, прості громадяни України. Засідання перенесли до сесійної зали облради.

Слово з самого початку взяла секретарка селищної ради Юлія Главацька. Вона почала з того, що селищна голова прийшла, щоб здати селище Києву. Нібито це вона це і обіцяла коцюбинчанам.

Безымянный

Як виявилося, що у селища, яке може втратити в судах 60 % бюджету найболючіше питання, з слів пані Главацької… декомунізація – зміна назв вулиць.

Це була відверта маніпуляція і спроба грати на позиції облради, яка ніколи не погодилася б просто так віддати щось столиці. Нагадаю всім, що Матюшина у своїй програмі обіцяла скасувати рішення про приєднаня до Ірпеня і провести належним чином громадські обговорення щодо цієї важливої теми.

Далі депутат Назарук почав переконувати, що на комісії раніше Матюшина надавала фотографію, де їй заламують руку (Насправді на засіданні регламентної комісії Матюшина була вперше і жодних світлин нікому раніше не надавала). Він переконував, що це було не що інше, як передавання мікрофону.

Члени комісії фото бачили дійсно вперше. Після слів депутата Павла Назарука, членам регламентної комісії світлину надала особисто Ольга Матюшина. Депутати облради там мирного “передавання мікрофону” не побачили. Назарук виправдовувався.

Один з членів комісії висловив занепокоєння, що якщо не вирішити ситуацію, то конфлікт може загостритися й мати серйозні наслідки. Він запропонував відправити всіх на перевибори. Голова регламентної комісії облради перепитав селищну голову, чи готова вона на перезавантаження влади.

“Я за мандат не тримаюся. Коли я йшла на посаду селищного голови, то я чудово розуміла, що це волонтерська робота. Але я ніколи не здам інтереси громади і буду одстоювати законний шлях вирішення будь-якого питання. Комісію просила надати роз’яснення щодо того, хто і в яких випадках скликає сесійні засідання, хто і коли на них може головувати,” – зазначила селищна голова.

На засіданні Матюшина наголосила на тому, що рада прийняла недемократичний регламент, який порушує закон та сформували комісії з порушенням прав інших фракцій. Депутати проти цього аргументу навіть не наводили заперечень. Лише попросили уточнити разом з тим, що зазначила Матюшина, і процедуру ветування. Хоча і я, і моя колега Наталія Коломієць їм неодноразово розповідали про законність дій у такому випадку. Не зрозуміло, чому депутати за 14 днів так і не звернулися до голови, щоб та скликала сесійне засідання. Долати вето – їхній обов’язок,  а скликати сесію на вимогу депутатів – обов’язок голови. Саме такий порядок дій депутатів щодо долання вето зазначений і в законі, і навіть в інформаційному листі Вищого адміністративного суду України від 26.05.2010 №753/11/13-10.

Голова бюджетної комісії Людмила Узерчук поскаржилася на те, що її змушують спілкуватися під час сесійних засідань українською мовою, але не знайшла підтрики в депутатів облради. Один з членів комісії натякнув Узерчук, що вдома можна послуговуватися будь-якою мовою.

“Я народилася на Донеччині. Приїхала у шкільні роки на Київщину і особливо в цей час, коли триває російсько-українська війна, я вважаю, що кожен свідомий громадянин під час сесій має говорити державною мовою. Більше того, якби пані Узерчук відвідувала сесії Коцюбинської селищної ради попередньої каденції, то вона б чула, як і Садовський не раз звертався до депутатів, щоб ті на сесіях послуговувалися державною мовою,” – акцентує увагу Матюшина.

Моя колега-юристка Наталія Коломієць наголошує, що в Коцюбинському на сесіях депутати мають спілкуватися Українською мовою:

“Закон України “Про засади державної мовної політики” передбачає існування такого поняття як регіональна мова. Але статусу регіональної вона може набути лише на підставі Рішення прийнятого органом місцевого самоврядування і то за певних обставин (якщо на даній території проживає не менше 10% осіб які належать до певнох національної меншини). Коцюбинська селищна рада не приймала подібних рішень. Тому в Коцюбинському офіційною є державна мова.”

Окрім цього Узерчук жалілася, що вона не бачить депутата облради Ігоря Домбровського і не може з ним спілкуватися.

“Вы с нами ни разу не собрались как киевский представитель… обласной депутат, ни разу не поговорили, ни разу не выяснили, какие у нас проблемы и касаемо вашего личного мнения, я считаю, что вы предвзято к нам относитесь как к депутатам. Поэтому, прошу вас на будущее, если вы представляете Киевскую область нашу, пожалуйста тоже с нами также разговаривать хотя бы”, – жаліється Узерчук.

“Я приймаю в Коцюбинській раді, Ви жодного разу до мене не прийшли, Ви жодного разу не підійшли до мене з жодним питанням”, – зауважує пані Узерчук депутат Домбровський.

Після засідання він так прокоментував ситуацію.

“Дуже добре, що я був присутній на засіданні комісії, бо практика маніпуляцій і неправди, яку практикують депутати від Нових облич в Приірпінні стає регулярною і, на жаль, іноді буває ефективною, бо люди не розібравшись приймають рішення на підставі непідтверджених звинувачень “Нових облич” та їхніх маніпуляцій. Звинувачення Матюшиної в тому, що вона агітує за приєднання до Києва, яке нібито було прописане в програмі, є недостовірною інформацією. Звинувачення депутата Слюсаренка, що я нібито лобіюю київські інтереси, є нісенітницею, бо я неодноразово заявляв і заявляю, що я не агітую за один чи інший бік. Рішення має приймати громада, про що я написав у листі на селищного голову Садовського,”- зазначає депутат облради Ігор Домбровський.

Безымянный

“Звинуваченя Узкрчук в ігноруванні депутатів місцевої ради є так само неправдивим, бо я раз на місяць приймаю громадян у селищній раді, а крім того я дуже часто буваю в селищній раді і жодного разу Узерчук не зверталася до мене з пропозицією про проблеми, які потребують нашого спільного вирішення в регіоні. Ми проживаємо в одному селищі й кожен мешканець Коцюбинського мене при потребі знаходить навіть вдома. Не бачу проблем,” – знизує плечима Домбровський.

Під час засідання піднімалося питання дерибану Біличанського лісу.

“Я розповіла депутатам, що прокурор на засіданні комітету ВРУ наголосив на тому, що у Владислава Євстєфєєва у власності майже 100 ділянок лісу з 501 роздерибаненої. Він не може бути головою комісії, яка відповідає за зонування, генплан, умови містобудування, бо це прямий конфлікт інтересів, який може спричинити корупційну складову. Ймовірно, він не буде працювати на користь громади, бо має власні інтереси. Майже 100 ділянок придбати за чесно зароблені гроші теж не міг, бо задекларував за рік менше 9 тисяч гривень, маючи 2 дітей. Депутати переконували, що попередня каденція, коли в раді разом зі мною були депутатами Юлія Главацька, Владислав Євстєфєєв, екс-регіонал Ігор Рожанський, Сергій Ясінєв, Олексій Олійник, нібито не має відношення до дерибану. Довелося нагадати депутатам, що я була членом лічильної комісії і було поіменне голосування. І саме ці депутати, які зараз знову отримали мандати, безпосередньо голосували за відхилення протестів прокурора, який вимагав не надавати невідомим громаді кооперативам сотні гектарів лісу,” – розповідає журналістка Ірина Федорів.

Владислав Євстєфєєв визнав, що ділянки видавалися незаконно, але ті, хто придбали їх за договором купівлі-продажу, на його думку, стали добросовісними набувачами.

“По-перше, треба читати правильно рішення суду. Там скасовується акт. Старий, з відміткою, а договір продажу нікчемним не визнається. Всі ті люди. які перепродали, вони є власниками, а ті, хто не встигли, там біля 100, вони залишились без ділянок”, – розповів на комісії Євстєфєєв.

Члени регламентної комісії засміялися, а люди просто аплодували. Таким чином, ті, хто купив викрадену у держави землю, стали нібито “добросовісними”. І пощастило ж людині, отак одним махом скупити ДОБРОСОВІСНО майже 100 ділянок?

Ситуацію з Біличанським лісом регламентна комісія вивчить додатково. Для цього депутати погодилися написати запит на обласну прокуратуру. Тим часом голова видала розпорядження про те, що 3 засідання 2 сесії продовжиться 8 квітня. Саме тоді має приїхати робоча група з Верховної Ради.

А пані Главацька традиційно самовільно скликає 2 засідання 5 сесії й продовжує лінію паралельної реальності. Про це ми проінформуємо правоохоронні органи.

Без іменіАвторка: Орина Бойко, коцюбинчанка та правозахисниця

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539