Працівники ВРУ після візиту в Коцюбинське дещо шоковані

0

У четвер, 23 червня, у Будинку культури відбулося засідання антикорупційного комітету Верховної ради України. Депутати  приїхали, аби обговорити питання збереження Біличанського лісу та незаконних обороток із лісами у Приірпінні. Також у порядку денному було обговорення діяльності правоохоронних органів у справах щодо побиття активістів, які захищають зелені зони від знищення. Досі жоден нападник чи замовник таких побиттів не був притягнутий до відповідальності.

Загальні враження. Хаство, неповага, надвисокий рівень нетерпимості до “не мєсних” або “чужих”, нависокий рівень агресії, що часом переходила в істерію. Я переконаний, що опинися більшість істеричних жіночок – захисниць розпущених депутатів селищної ради, в ситуації Донецьку-Луганська травня 2014 року, вони без вагань пустили б “в расход” тих, хто думає інакше ніж вони.

Коли йшов до Будинку культури, то помітив, що замість футболок “Нові обличчя” у парку змінилася символіка. Перед нардепами працювали вже люди у новеньких футболках “Ірпіньзеленбуд”.

Без імені

Ймовірно, перед засіданням антикорупційного комітету Нові обличчя вирішили не показувати, як вони піаряться бюджетним коштом, тим більше, що правоохоронці вже вивчають це питання

Чому вирішили їхати саме в Коцюбинське голова комітету Верховної ради Єгор Соболєв написав у себе на сторінці Facebook.

Без імені

До 11:00 у Будинку культури реєструвалися ті, хто хотів потрапити на комітет. Це стандартна процедура, коли перед засіданням комітету всі запрошені та гості заповнюють реєстарційні листки. Найбільш неадекватно на прохання працівників ВРУ реагував зять екс-регіонала Вадима Садовського – Сергій Осіпов. Він хвилин 15 не хотів нічого заповнювати й питав навіщо це треба. Йому разів з надцять пояснили, що це обов’язкова процедура перед засіданням комітету.

Більша половина залу була заповнена прихильниками НО – депутатами коцюбинської селищної ради, їх родичами, депутатами Ірпінської міської ради разом. Із ВІПів були мер Бучі А. Федорук, заступник Ірпіснького міського голови В. Карплюка екс-регіонал Христюк, який зараз у статусі в.о. голови, та який керував публікою разом із депутатом Ірпінської ради, екс-регіоналом Максимом Плєшком. Цей дует впав в око не лише мені чи місцевим активістам, це помітив і голова регламентної комісії обласної ради – Роман Титикало від “Самопомочі”, який приписав цим двом політикам роль диригентів.

Без імені

“Я їхав на засідання комітету. Ґрунтовно готувався бо у нас же питання в області стоїть гостро з зеленими зонами і ми стоїмо на захисті в тому числі й Чернечого лісу. Розбирати питання по суті присутні не дали змогу у зв’язку з політизацію цього питання . Я вперше бачу, щоб серйозне засідання комітету Верховної Ради перетворили на фарс, ставилися з такою неповагою до спікерів. Навіть якщо хтось з нардепів приїхав до Коцюбинського вперше, то одразу мав би зрозуміти в чому суть. Я приїхав послухати діалог та конкретну інформацію , а захід став маленьким шабашом з викидом емоцій , це також зрозуміло оскільки протистояння доволі сильне і до виборів залишилось недовго,” – говорить Титикало “Громаді Приірпіння”.

Черговий раз не на роботі, а в Коцюбинському був керівник Ірпіньводоканалу Олександр Маркушин. Нагадую, що це – використання адмінресурсу. Його також, як і тих самих депутатів НО та їхніх родичів бачили на пікетуванні ГПУ.

Без імені

“Кілька телекамер, місцеві жителі і представники депутатського корпусу Ірпінської міської ради ледве розмістилися в приміщенні місцевого клубу в Коцюбинському, – розповідає активіст “Стоп корупції” Ігор Бондарчук. – Дехто із колишніх депутатів поводився відверто некоректно і провокаційно, були спроби зірвати засідання комітету”.

Проблема Біличанського лісу

Дивно було чути і бачити як новоспечені місцеві політики від НО почали на словах та навипередки кинулися захищати Біличанський ліс, звинувачуючи всіх навкруги, в тому числі і депутатів  утому, що парку не має меж до цих пір. Це прекрасний піар-хід, який усіх адептів НО заставили вивчити напам’ять. Слова не вартують нічого, адже за 2 роки з моменту набуття чинності указу Президента жоден із місцевих політиків НО не робив нічого для реалізації указу Президента.

Жоден із “прихильників” нацпарку не допомагав не тільки у надскладні роки боротьби за ліс в часи Януковича, але й після 2014 року, коли кожен громадянин, партія чи організація могли контролювати виконання указу ПРезидента. Від себе нагадаю, що від початку указ містив терміни виконання – 18 місяців. Тобто Мінекології запізнюється вже на 6 місяців, але це нормально, коли йдеться мова про виділення коштів з бюджету.

Хоча на засідання представник НО заявив що Ірпінь готовий профінансувати проекти землеустрою, я переконаний, що це черговий PR-хід. Я також переконаний, що Ірпінь по-іншому бачить межі нацпарку, явно розраховуючи, що пару тисяч гектарів перепаде їм під володіння. А фактично, під забудову. Це так і буде, якщо надати можливість забудовникам встановлювати межі нацпарку. Це звучало у словах Танцюри, який взагалі сумнівається в легітимності указу і вказує на його недосконалість. Нагадаю, що Танцюра в команді Садовського лобіював розширення меж Коцюбинського на 4 тисячі гектарів, що ставило під удар Біличанський ліс.

Доповідачем щодо дерибану Біличанського лісу Єгор Соболєв закликав Ірину Федорів – місцеву журналістку та активістку, яка разом з нами домоглася природоохоронного статусу нацпарку. Вона не сказала ще ні слова, як команда з бабусь, яких постійно приводили на сесію, почали кричати, що вона “брехуха”. Голові комітету довелося заспокоювати групу підтримки “Нових облич”.

13533200_1369916079691220_4887391238846034924_n

Коли наведений натовп затих, то Федорів нагадала, що дерибан лісу розпочався у 2008 році, коли депутати тієї каденції за головування екс-регіонала Вадима Садовського роздерибанили земельні ділянки на депутатів, родичів, підставних. Сотні гектарів лісу віддані були міфічним кооперативам. Коли був обраний новий склад ради у 2010 році, то депутати новообраної каденції утворили групу “Спільна мета”. Мета була одна – дерибан лісу.

Очолив тоді групу депутат Владислав Євстєфєєв, який, за словами прокурора, має майже 100 ділянок з 501 в результаті дерибану. До цієї депутатської групи, яка лобіювала нові межі під забудову і зонінг входили такі депутати, як Юлія Главацька, Іван Лизун, Ігор Рожанський, Олексій Олійник, Сергій Ясінєв  – всі ці “старі” депутати на виборах у 2015 році кандидувалися під брендом “Нові обличчя”.

Нагадаю, що на початку 2011 року прокуратура винесла на розгляд ради протести і вимагала скасувати рішення про незаконні виділення землі в Біличанському лісі. Сесійне засідання тоді відбувалося в будинку культури і громада вимагала поіменного голосування. Тоді вся група “Спільна мета” під керівництвом депутата Владислава Євстєфєєва голосувала за відхилення протестів прокурора. Голосування було поіменним. Відповідно і Главацька, і Лизун, і Олійник, і Єсінєв за командою Єстєфєєва, який очолював депутатську групу і тепер якого ці ж депутати бачать головою комісії з питань містобудування, голосували за відхилення протестів прокурора.

Таким чином депутати, обрані у 2010 році і частина тих, кого громада переобрала у 2015 році просто благословили дерибан лісу на кооперативи і підставних осіб. Оскільки голосування було поіменним, то і відповідальність за голосування можна встановити персонально. Активісти зібрали 15 тисяч підписів і вимагали в Адміністрації Президента, щоб президентським указом було захищено ліс.

Статус Нацпарку надав лісу увказ Олександра Турчинова, який був в.о. Президента України і підписав указ у травні 2014 року. До тепер ніхто за ці схеми не покараний.

“Я вклалася коротко в 5 хвилин.  Навіть менше. Хотіла, щоб щодо цього питання доповіла представниця Генпрокуратури, з якою ми говорили в коридорі перед засіданням Наталія Сахно. Головуючий на засіданні народний депутат Єгор Соболєв попросив мене продовжити. За хвилину Главацька почала мені жестами з 2 ряду показувати, що 5-хвилинний термін для доповіді закінчився. Я так розумію, що пані Главацька, яка була самопроголошеною головою, вирішила, що вона головує на засіданні антикорупційного комітету Парламенту замість Соболєва. Після мене на сцену піднімався депутат від Ірпінської міської ради Максим Плєшко. Я зачекала на нього, щоб передати йому мікрофон. Бабусі і Главацька дуже хотіли, щоб я зійшла зі сцени раніше. Я так розумію, що люди не усвідомлюють, що є правила етики і ти маєш передати мікрофон людині яка йде, навіть, якщо в нього різниться точка зору,” – розповідає Федорів.

Проблема забудови військової частини під нібито технопарк “Біонік-Хілл”

Нові обличчя просили після виступу Федорів право на відповідь. Зазвичай коли просять право на відповідь, то спростовують звинувачення. Але я так розумію, що члени Нових облич, які були депутатами попередньої каденції та депутати з групи “Спільна мета” не можуть спростувати факти, які активісти збирали роками. Тому вони перейшли на іншу тему. Говорили про забудову військової частини, яка вкраплена в територію Нацпарку і де забудовники хочуть збудувати Біонік Хілл. Звісно, звинуватити і Федорів і активістів у тому, що вони нібито співпрацюють із забудовниками і не піднімають цю тему.

Хочу всім нагадати, що саме ми перші почали бити на сполох, коли депутати Київради почали приймати такі рішення. І доказ тому, що ми піднімали цю тему – це низка публікацій, пікети і виступи. Ось моя особиста стаття на “Українській правді” – “Нью-Васюки чи Bionic Hill для 35 тисяч ІТ-ішників у лісі?“.

Ми проводили акції під Київрадою у день голосувань спільно з Веронікою Агеєвою.

Ми роками спільно з громадою Києва ведемо ці теми. Просто оскільки ми відповідальні більше як громада за незаконні рішення нашої Коцюбинської ради, бо Біличанський ліс дерибанила Коцюбинська рада, то у нас роками всі сили кинуті саме на ці суди, на які ніколи не приходили депутати Коцюбинської ради.

На суди щодо Bionic Hill, який раптово на засіданні комітету так захвилював депутатів, то депутатів нашої ради там теж не бачили.

Останній матеріал щодо цієї теми на сайті “Громади Приірпіння” вийшов у лютому цього року. Називався він “Кличко і Гриценко – співучасники найбільшої афери Черновецького”.  Після цього матеріалу активісти, зокрема Ірина Федорів разом із нардепом зі “Свободи” Ігорем Левченком брала участь у прес-конференції щодо цієї теми.

Тобто тема дуже важлива і її не просто треба піднімати. Її активісти роками піднімають. Те, що Нові обличчя не прокоментували участь своїх депутатів у сприянні дерибану Біличанського лісу і змінили тему – зрозуміло.

Виникає у мене лише одне питання. Активісти – не партія. Але ми свій волонетрський ресурс використувуємо і в цьому питанні спільно з громадою Києва: пишемо статті, проводимо акції, прес-конференції, ходимо на суди. А Нові обличчя – це партія, яка має і своїх членів, і більшість формує в низці рад. Таким чином виникає питання: що ж це за безпорадна партія, яка не може вирішити питання і лише говорить про нього несистемно для відведення уваги від своїх партійців, що лобіюють Владислава Євстєфєєва на голову комісії з питань містобудування. А в Євстєфєєва – майже 100 земельних ділянок, за словами прокурора. Одну з цих ділянок отримав від Євстєфєєва Володимир Карплюк. І Bionic Hill встановив дитячий майданчик саме на ділянці, яку Карплюк планував під забудову навпроти 18 школи.

Якщо депутати Нових облич готові їздити на суди по Bionic Hill, а не просто виступати перед виборами задля піару, то ми готові дати контакти ініціативної групи киян, які разом з нами воюють в судах роками.

Щодо проблем із Біличанським лісом доповідала представниця Генпрокуратури Наталія Сахно.

“Ми скасували землевиділення під кооперативи. Це сотні гектарів лісу. Кооперативи реєстрували на кількох осіб і заводили на них майже по 100 га лісу. Тепер ми повертаємо ці 501 ділянку, яку роздали депутати Коцюбинської селищної ради. Частину вже повернули. Складність у тому, щоб повернути ділянки, які встигли масово перепродати. Це кілька сотень ділянок. Але я наголошую, що ділянки витребовуються не в інтересах Києва чи Коцюбинського. Статус Національного парку, якого домоглися активісти, дуже полегшив нам роботу. Відповідно це стало після підписання указу всенародним надбанням. Позови подаються в інтересах Кабінету міністрів України і нацпарку Голосіївський,” – зазначає Сахно в коментарі “Громаді Приірпіння”.

Таким чином у питанні, яке роками вирішують активісти спільно з правоохоронними органами вирішують і перемагають. Нам залишилося лише винести межі в натурі.

13521841_1369916009691227_2141812596135919943_n

“Це великий клубок протиріч. Частиною якої є діяльність правоохоронних органів, діяльність певної, я би назвав, “земельної мафії”, яка переживає багато режимів. Якщо б Міністерство екології та інші органи центральної влади вже виділили в натурі, і провели всі землевпорядні роботи на цій території, думаю, що всі проблеми були б давно в минулому. А так, коли влада не демонструє політичної волі, навіть коли є всі повноваження, все одно не робляться певні речі. Це сигнал для земельних мафіозі, що от є шанс все ж цей ліс отримати у свою власність,” – наголошує депутат від “Батьківщини” Ігор Луценко.

Ольга Червакова разом з Ігорем Луценко поставили питання з винесенням межі на особистий контроль.

Без імені

Побиття активістів у Приірпінні  – хто відповість за це і коли?

Дерибани відбивають не лише мешеканці селища Коцюбинське, а й мешканці Ірпеня, Бучі, Гостомеля, Ворзеля.

Торік влітку активістів у Приірпінні жорстоко побили. За весь цей час не знайдені ні виконавці, ні замовники. Саме тому громада прийшла з пакатами із зображенням побитих активістів, аби парламентарі розуміли, що насправді відбувається в нашому регіоні. Підтримав громаду у цьому питанні і Ігор Домбровський – депутат облради від “Свободи”, обраний у Приірпінні.

Без імені

На засідання приїхали активісти з усього Приірпіння. В тому стислі й Інна Грищенко, яку під час захисту зеленої зони тогочасний депутат Ірпінської міської ради Валерій Пєший вдарив у груди. Тоді Грищенко тримала на руках немовля.

Без імені

“Чому не оголошена підозра Пєшому і справа досі не передана до суду? Що заважає це здійснити? І всі почули відповідь від поліцейського: “Нічого не заважає. Тобто матеріали зібрані, а правоохоронці вже 9 місяців тягнуть кота за… хвіст. Отак і живемо. Сподіваємося, що це засідання комітету пришвидшить перемогу над оскаженілою контрреволюцією. Найтемніші години перед світанком?!” – Пише Грищенко у себе на сторінці.

До слова попросився також і Віктор Бархоленко, на якого вночі вдома напали невідомі й дуже сильно побили.

Після його виступу один з членів комітету пригадав, що Бархоленко приходив і розказував про дерибани у Приірпінні ще за минулої влади, але з того часу нічого не змінилося. Саме тому, на думку нардепа, у Бархоленка звучали ноти зневіри. В цей час я чув із ряду депутатів нових облич сміх та іронічні питання чи від “змив кетчуп”. Тобто побиття літньої, принципової та чесної людини є для них причиною для сміху та знущань.

“На виході з Будинку культури я чула від цих жіночок, які себе дуже некоректно поводили звинувачення про те, що не треба ходити вночі в 23:00 по вулиці. Коли я роз’яснила, що на Бархоленка напали вдома вони навіть слухати не хотіли. І потім сказали фразу, після якої будь-яка розмова з ними втрачала сенс- “Вам мало дали!” Тобто вони за те, щоб людей і далі били тільки сильніше, щоб не хотілося відстоювати свої права,” – розповідає Ірина Федорів.

Міський голова Бучі екс-регіонал Анатолій Федорук, який приїхав на відміну від свого кума Карплюка особисто, і слухав про все, що говорять.

Без імені

Потім він запопадливо наголосив комітету, що треба приїхати в Бучі чи в Ірпінь.

Без імені

Представники Нових облич під час доповіді правоохоронців наввипередки займали чергу перед мікрофоном і активістам було вкрай важко прорватися, щоб отримати слово. Подивіться на чергу питань від громади – секретар Ірпінської ради Юрій Денисенко, депутат Ірпінської ради Максим Плешко, депутатка 7 скликання Юлія Главацька, заступник Карплюка в партії Нові обличчя Петро Щербина (медіаконсультант Аделаджі когось консультує, депутат Ірпінської ради Олексій Олійник, і кандидат в депутати Коцюбинської ради некоцюбинець Сергій Даніш, який програв вибори селищній голові і пробує свої сили тепер уже як депутат). Лише представники Нових облич.

Без імені

Наприкінці засідання дали слово трьом доповідачам: селищній голові Ользі Матюшиній, очільнику департаменту, який веде боротьбу з корупцією Богдану Кавуличу та колишній голові Ірпеня Мирославі Свистович, яка зараз представляє партію “Сила людей”.

Без імені

У своєму виступі голова антикорупційного департаменту облради Богдан Кавулич, який раніше був у громадському русі ЧЕСНО наголосив, що якщо громада хоче бути сильною, то треба згуртовано об’єднатися, бо у політиків і забудовників, які не зважають на громаду в Ірпені завжди буде свій інтерес.

Нагадаю, що Богдан Кавулич очолив робочу групу, яка розслідувала корупційну діяльність в Ірпені та побиття активістів. Головою робочої групи він став після того, як Дмитро Христюк, який мав розібратися у питанні, раптово перед виборами заявив про те, що він підтримує Володимира Карплюка і очолив список Нових облич до облради.

Ольга Матюшина попросила комітет зважити за те, що межі в натурі винесли для Нацпарку це пріорітет і перепросила за поведінку людей, якими керували депутати з Ірпеня та медіаконсультант Сандея Аделаджі Петро Щербина.

Наприкінці засідання Соболєв подякував всім учасникам дискусії “з різним культурним рівнем”. І закрив засідання.

На нього одразу накинулась група підтримки Нових облич.

Без імені

“Дуже видно налаштування цієї категорії, цієї аудиторії на певний результат. І це видно, що це готувалося. Тому, я не бачу сенсу далі тут все слухати,” – говорить заступник голови комітету народний депутат Віктор Чумак.

Тим часом працівники Верховної Ради від поведінки прихильників Нових облич під час засідання парламентського комітету були шоковані.

“Жесть”, “Шок”, “Як ви тут виживаєте?” – Казали вони в один голос.

Ми їх просто заспокоювали.

“Журналісти теж дивувалися. Одна сиділа біля мене і я їй роз’яснила, що сьогодні ще було дуже добре і виховано, бо ніхто нікого не побив,” – наголошує Олександра Куцан.

Єгор Соболєв наголосив на тому, чому він приїхав до селища Коцюбинське:

“Для нас головне підтримати місцевих активістів. Коцюбинське це і в доброму і в поганому сенсі приклад для всієї України.”

Ми будемо і далі розвивати культурне й свідоме громадянське суспільство і боротися за права громади.

Без іменіАвтор: Андрій Скіпальський, мешканець вул. Шевченка – експерт Реанімаційного пакету реформ, голова правління ГО “Життя”

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539