Антикорупційний комітет ВРУ розглянув дерибани Бучі

2

hlib

Авторка: Олена Жежера

Заступник начальника ГУ ГПУ Володимир Салков сьогодні звітував у антикорупційному комітеті щодо землевиділень та переведення лісів Бучі у земельні насадження:

“Генеральною прокуратурою України надавались доручення також і в правоохоронні органи, і в Державну інспекцію сільського господарства. При наданні інформації у Верховну раду обов’язково витребовувались матеріали перевірок, здійснених прокуратурою Київської області.”

Ще в 2002 році рішенням Бучанської селищної ради було переведено до земель громадської, житлової забудови 890 га земель. Законність цього рішення перевірялась в судовому порядку. Був позов прокурора Ірпеня. Пройшли всі інстанції, але на останній інстанції у задоволенні позову було відмовлено, у зв’язку з тим, що був пропущений строк подання касаційної скарги”, — розповідає Салков.

Екс-депутат Ірпінської та Бучанської рад Віктор Бархоленко, який звернувся в Антикорупційний комітет, наголосив, що місцевим правоохоронцям не йме віри, оскльіки за весь цей час справа не зрушила з місця:

“Є сподівання, що ця справа зрушилась з мертвої точки, хоча є певні сумніви, бо багато посадових осіб, від яких залежить вирішення всіх цих проблем, все ж зараз перебувають на своїх місцях”.

narada

У зв’язку з цим перший заступник очільника антикорупційної комісії Генадій Москаль, який проводив засідання, вніс пропозицію, аби це питання задля об’єктивності вивчали правоохоронці інших областей:

“Ми сьогодні прийняли таке рішення — витребувати всі ці кримінальні провадження, які були в Ірпінському міському відділі внутрішніх справ, перевірити законність їхнього закриття, відмінити їх, якщо законність їхнього закриття викликає сумніви, скасувати і направити на незалежне розслідування, як буде визначено Генпрокуратурою, до суміжних областей”, — пропонує Москаль.

Але Бархоленко наполягав, що й при новій владі довіряти нікому не можна, й прямо зазначив, що у міського голови Анатолія Федорука є достатньо коштів, аби мати вплив і на правоохоронців сусідніх областей.

Коли ж заступник комітету комітету Москаль намагався заспокоїти Бархоленка і запевнив, що на комітет ВРУ Федорук вже точно не впливає, то бучанець відповів:

“Але апарат ВР він уже задовольнив земельними ділянками! Земельні ділянки отримали Зайчук (Валентин Зайчук — голова Апарату ВРУ — прим. ред.) та Яловий (Володимир Борисович — заступник голови Апарату ВРУ — прим. ред.). Оці земельні ділянки вони якраз отримали у відповідності на мої звернення про незаконні землевиділення в Бучі, розумієте? І так же далі і прокуратура вся працює. Кожне звернення — кожна посадова особа збагачується на соні тисяч гривень!”.

Москаль доручив Генпрокуратурі перевірити і ці факти, які навів Віктор Бархоленко.

А поки Генпрокуратура перевірятиме, редакція вирішила зателефонувати безпосередньо голові апарату ВРУ й поточнити, як так вийшло, що він та його родина отримали в бучанському лісі ділянки.

Zajchuk_picЗайчук телефоном був готовий розмовляти з журналістами, але як почув про тему розмови, вже за кілька секунд змінив свою думку:

“Я зараз трохи зайнятий… У мене невеличка нарада… Я вам передзвоню”.

Дзвінка від Зайчука жураналісти чекали кілька днів, але нарада, вочевидь, затягнулася.

Тим часом для аналізу редакція взяла кадастрову карту та Нормативно-директивні документи МОЗ і ось, що з’ясувалось: щойно Бархоленко пожалівся до ВРУ на те, що відбуваються дерибани в Бучі, як Зайчуки отримали аж 4 ділянки.

Zajchuk

Зайчук Валентин Олександрович — 10 соток по вул. Тургенєва, 28Г, кадастровий номер 3210945300:01:060:0055 (мешкає в м. Києві).

Зайчук Сергій Валентинович— 10 соток по вул. Тургенєва, 26Є, 3210945300:01:060:0052 (мешкає в м. Києві).

Зайчук Світлана Валентинівна – 10 соток по вул. Тургенєва, 28В, 3210945300:01:060:0053 (мешкає в м. Києві)

Зайчук Олена Борисівна — 10 соток по вул. Тургенєва, 26Ж, 3210945300:01:060:0054 (мешкає в м. Києві).

Ось ці ділянки на кадастровій карті. Вони поруч.

Kadastr_zajchuk

Заступник Зайчука Яловий теж не пас задніх. Ділянка дісталась і йому.

Yalovyi_picЯловий Володимир Борисович — 10 соток по вул. Тургенєва, 26А, 3210945300:01:060:0041 (мешкає м. Києві).

Але Яловий, хоч і заступник, вирішив не відставати від Зайчука.

Ялова Лариса Миколаївна рівно через рік після цієї хвилі дерибану, за інформацією джерел, купила аж три ділянки, які роздали теж киянам.

Ділянки за вулицею Тургенева 2Б, Тургенева 2В, Тургенева 26Б перейшли у власність Ялових.

Те, що Яловий отримав ділянку на себе, підтверджує база даних МОЗ.

Yalovyi

Виходить, Зайчуки з Яловими тепер зустрічатимуться не лише у кабінетах ради, вони прагнуть більшого — жити поруч у Лісовій Бучі, обібравши громаду та приватизувавши її рекреаційний ресурс. Це VIP-киянам дозволили депутати Бучанської ради та міський голова Анатолій Федорук.

Yalovyi_kadastr

Нагадаємо, у Приірпінні поширена схема оформлення ділянок на підставних.

Тепер ці ділянки об’єднані в одну й їх загородили високим парканом.

parkan

Як так сталося, що після звернення про незаконні дерибани нажилися самі ж чиновники ВРУ, Бархоленко пояснює таким чином:

“У 2006 році я звернувся до ВР України з проханням вжити заходів реагування щодо розкрадання державної комунальної власності в особливо великих розмірах та нищення державного лісового фонду. Зокрема, мої звернення стосувалися незаконного переведення земель лісового фонду до категорії земель громадської та житлової забудови, оформлення землі на підставних осіб, незаконного вилучення земель державної власності Національної аграрної академії”.

“Того ж 2006 року я отримав відписку з ВР, що матеріали справи надіслані до Кабміну.

rada3Невдовзі після цього апарат ВР звертається до голови Бучанської ради Анатолія Федорука з проханням виділити для своїх працівників 3,5 га під індивідуальну забудову. Через місяць Бучанська рада прийняла рішення про надання дозволу на збір матеріалів про попереднє погодження місця та розташування земельної ділянки”, — додає екс-депутат.

Як бачимо, менше ніж за рік Зайчук, зачувши про дерибан в Бучі, попросив ділянки і собі.

Zajchuk_zvernenna

Бархоленко впевнений, що саме тому справа з розкриттям дерибанів не рухається, навіть якщо її розглядають на найвищому рівні в державі.

Міський голова Федорук каже, що в міській раді розглядали заяви не голови апарату ВРУ, а простих громадян Зайчуків:

“У даному випадку, якщо питання по Зайчуку, рада, розглядаючи це питання, не мала абсолютно на увазі Верховної Ради, а розглядала дане питання, якщо по Зайчуку, виходячи… я не знаю, апарат Ради — не апарат Ради, рада (Бучанська міська рада — прим. ред.) розглядає питання по конкретно поданій заяві”.

“На протязі будь-якого року, наголошую, будь-якого, це вже для вашого інтерв’ю, різні структури: від садових товариств, любітєлєй космоса до Верховної ради, інших громадських організацій надходять листи, звернення, клопотання. На превеликий жаль, а може, на щастя, рада, я думаю, Бучанська і будь-яка рада на ці всі звернення дає відповіді, що ми задовільнити ваші клопотання не можемо”, — зауважує Федорук.

Але, очевидно, якщо “любітєлям космоса” відмовляють, то фізособи, вони ж чиновники найвищого рівня, отримують ділянки і собі, і родичам. Не забувають і про весь апарат Верховної Ради, до якого звернулися щодо дерибанів у Бучі роком раніше.

Fedoruk

тим не менше, Федорук заперечує, що Апарат ВРУ зараз є землекористувачем у Бучі.

Наприкінці засідання антикорупційного комітету головуючий Генадій Москаль зауважив заступниковы начальника ГУ ГПУ Володимиру Салкову, що треба докласти всіх зусиль, аби поновити зазначені Бархоленком справи.

“У березні и отримали відповідь державної інспекції сільського господарства в області, яке констатує наявність порушення земельного законодавства у розпорядженні землями НАУ, це інша ділянка — 65 га, і по цій ділянці 890 га також зараз завершується перевірка. Будемо подавати новий позов. Два позови по цих двох ділянках”, — запевняє Москаля Салков.

Ініціатор звернення Віктор Бархоленко домовився з Геннадієм Москалем, що звіт про виконану роботу відбудеться через 2 місяці. Саме за цей час у Верховній Раді мають розглянути і дерибан, який здійснили безпосередньо чиновники парламенту.

Авторка: Олена Жежера, журналістка.

2 коментарі

  1. Марко 21 Березня 2014 at 16:53

    Тут однозначно погоджуюсь. Потрібне слідство. Але притягнути до відповідальності не тільки тих хто роздавав, а і тих хто брав ту землю. В документах все є. А то вийде шо одні понесуть покарання, а інші будуть далі жити на краденій землі, і приймати закони для України. Якщо Федорука першого, то Ляшка слідом.

    95.158.48.1**

  2. )) 14 Липня 2014 at 13:08

    спасибо за работу!

    31.210.11.2**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539