Навіщо Главацька проводила псевдосесію – хроніки розвитку цугцвангу

0

Цугцванг – положення в шахах, при якому будь-який хід гравця веде до погіршення його позицій. Як почався цугцванг, я писала ще в листопаді 2015 року. Тоді депутати Коцюбинської селищної ради не визнавали, що вони депутати й писали листа в ЦВК. Тоді ж була публічна заява про те, що вони не збираються присягати громаді й не дадуть працювати селищній голові Ользі Матюшиній. Свою лінію вони гнули до останнього і заважали працювати як могли й самі при цьому не працювали.

Тоді я прогнозувала, що рада піде на перевибори, бо з таким підходом іншого варіанту не могло бути. Мене питали, що треба зробити, щоб депутатів переобрали. Я переконувала, що нам нічого не треба робити. Нові обличчя все зроблять самі, бо це цугцванг. Їм просто треба дати зробити всі помилки, які вони хочуть зробити. Кожен їхній наступний хід призведе до погіршення позицій.

Так і сталося. Маючи 17 мандатів і за 9 місяців втратити більшість – це кричущий випадок. Але особливої уваги в цій історії заслуговують фінальні ходи, які розпочалися після виборів, коли попередня влада остаточно втратила свою легітимність. Він дає зрозуміти відповідь на ключове питання: навіщо депутати Нових облич це все робили?

А для цього треба викласти факти та проаналізувати їх.

Навіщо Главацька стала в.о. і відмовилася працювати?

Матюшина Новим обличчям постійно заважала і її треба було усунути. Це не приховували. З самої першої сесії депутати почали саботаж. В ідеалі планували організувати перевибори й знову спробувати громаді дати свого ставленика-парашутиста. Це потрібно було для того, щоб мати повноту влади – більшість в раді, голову і відповідно свій виконком. Така модель діє в Ірпені, Бучі, Ворзелі, Гостомелі і тільки в нас в селищі триває бій з системою, бо у нас є найпотужніша передумова для перемоги – сильна громада. Сусіднім громадам так не пощастило.

Главацька самопроголосилася селищною головою 8 квітня. Те, що в результаті перевороту в селищі настав колапс і безвладдя нікого не хвилювало. Наше селище мало стати доволі слабким, бюджетні і комунальні питання мали б загостритися, що створило б ідеальні умови для того, щоб Ірпінь поглинув слабкий населений пункт. Але коцюбинці за останній рік виросли й народили протоеліту – людей здатних замінювати тих, хто є елітою, що править. Тому селище б’ється за те, щоб з думкою громади рахувалися.

З 8 квітня до 5 серпня жодного разу сесію не скликали. Тобто повноваження голови треба були тільки для того, щоб добивати нас, зливати у перші ж дні мільйонні суди по каналізації по вулиці Бакала.

14 квітня ВРУ припинила повноваження Коцюбинської селищної ради і відправила депутатів на перевибори. Тобто після того, як вночі відбулося захоплення ради Главацька мала фактично 5 днів, щоб провести сесійне засідання до кінця й вичерпати порядок денний, бо в реєстр її внесли мало не миттєво. До перевороту все було готово. Окрім миттєвого внесення в реєстр, була готова і гербова печатка, яку невідомо хто і де виготовив.

Звіт голови УЖКГ “Біличі”, який мав відбутися 8 квітня, депутатську більшість не цікавив. Через страх перевиборів Нові обличчя почали вкид бюджетних коштів і при цьому рекламували Нові обличчя. Використовували їх для того, щоб підстрахуватися: якщо будуть вибори – треба було здійснювати непрямий підкуп виборців.

Тепер наслідки такої передвиборчої роботи всім очевидні. Ось вхід до Будинку культури. Не пройшло й місяця, як він сиплеться. Виявляється, під час “ремонту” бетон замішували на пінопласті. Мабуть, утепляли сходи. Тут я точно не можу відповісти на питання: “Навіщо”.

Безымянный

Про те, що на Залізничній нема зливостоків і бульвар Садвоського перетворився на бульвар ГО_НдОльєрів, знаєть тепер всі після дощів. Новим обличчям пощастило. Перша злива була як раз після виборів. Тому якість блага оцінити виборці до 17 липня не змогли.

Безымянный

Вийшла дорога дорога, бо пасажирський транспорт не може тепер тут їздити. Дорогу звузили. Проекту й відповідального за те, що тепер весь потік пасажирського транспорту буде на завантаженій вулиці Пономарьова, громада досі не знає. Нам дуже треба було розвантажити транспортний потік на Пономарьова, бо із здачею “Атланту” ми матимемо великі проблеми на виїзді із селища.

За відсутності зливостоків вода йде просто під магазини, які потопають у дощовій воді.

Безымянный

Дорогою з Будинку культури 6 серпня я звернула увагу на те, що тут після того, як ми кілька місяців попереджали про відсутність зливостоків, все переробляють.

Безымянный

Якщо люди роблять все під вибори і за відсутності компетенцій, то гроші з бюджету йдуть, як вода в пісок.

Поки за бюджетні кошти тривала піар-кампанія НО, ми мало не щодня воювали в суді, щоб відновити на посаді голову, якій свої голоси довірили кілька тисяч виборців.

Тим часом правоохоронці почали в раді обшуки. Це дуже схивлювало і депутатів, і мам депутатів. Главацька, яка так і не довела, що з нею правоохоронці поводилися нібито неналежним чином, тим часом вдавала з себе важкохвору.

Без імені

Як вона “лікувалася” ми дізналися наприкінці травня, коли активістка потрапила в ДТП і розповіла всій громаді, що самопроголошена голова Главацька в лікарні не ночує, а як була, то замовила собі суши з червоною ікрою з доставкою. Це лікарняні, ймовірно, не в Коцюбинській селищній раді отримувала Главацька, бо, згідно з її декларацією, вона навряд чи може собі таке дозволити.

27 травня селищну голову Ольгу Матюшину ухвалою про забезпечення позову відновлено на посаді. Взагалі ухвала про забезпечення позову мала б бути розглянута значно швидше, але цей процес, ймовірно, затягували. Коли ухвалу принесли в селищну раду, то там злетілися вже всі: на підтримку Главацькій поспішили не лише коцюбинці, а й секретар Ірпінської ради Юрій Денисенко та медіаконсультант Сандея Аделаджі Петро Щербина, заступник Карплюка в партії НО. Це Після того, як суддя Ірпінського суду виніс ухвалу про забезпечення позову, то Юлія Главацька заперечувала разом з Юрієм Денисенком, що після цієї ухвали Матюшина знову може виконувати свої повноваження. Тим не менше це таки відбулося. Відповідно було доведено, що компетенції Главацької та Денисенка є доволі низькими і їхні юридичні “прогнози”, які вони дають публічно не збуваються.

Щойно Матюшина повернулася на своє робоче місце, як ті, хто особливо не перепрацьовували, взяли та й усі разом пішли у відпустки – секретарка селищної ради Юлія Главацька, заступник голови Петро Пушанко, начальник УЖКГ “Біличі” Олексій Зінкевич. Керуюча справами теж пішла у відпустку. У нас так водиться завжди в країні – щойно над якимось посадовцем щось нависає, як він то у відпустку йде то раптово захворіває…

Але громада може не хвилюватися за тих, кому нездужалося, як правило, вони всі йдуть на поправку щойно проходить страх і реальна загроза відповідальності.

Селищем в терміновому порядку, щойно Матюшина зайшла в раду, почали розкидати листівки, що нібито Матюшина зупинила роботи на Залізничній та в парку. Яким чином, якщо ці недолугі проекти без проектів робилися з бюджету Ірпеня?

Понад місяць Матюшина справлялася без секретаря ради, заступника та директора УЖКГ “Біличі”. Останній ходив по дворовим зборам активістів й його не хвилювало, що комунальна сфера залишилася безголовою й громада досі не розуміє, чому у нас мільйонні борги.

Верховний Суд скасував постанову ВРУ 4 липня, але виборчий процес не можна зупинити. Про те, що виборчий процес триває я написала одразу у своєму блозі в той же день. На це є відповідні роз’янення Конституційного суду. Таким чином ми всім пояснювали, що вибори будуть. Натомість представники Нових облич надавали громаді неправдиву інформацію, стверджували, що вибори скасовані.

Після рішення Верховоного Суду, яким скасували постанову ВРУ, суддя Ірпіснького суду Дмитро Чернов скасовує свою ухвалу про забезпечення позову. Здавалося б, час Главаьцкої настав! Вона має вийти після того, як її “пролікували” й керувати як тимчасово в.о. селищного голови. Беремо табель і що ми бачимо? Главацька, яка зникла з ради з приходом Матюшиної на початку червня, чхати хотіла на те, що селище залишилося у надзвичайно важких умовах. Вона просто і методично не ходить на роботу не лише в червні, а й весь липень!

Безымянный

Саме в цей період Главацька могла б абсолютно спокійно без порушень закону скликати сесійні засідання, формувати порядок денний, голосувати…

Але Є Одне Але

Безымянный

Ані Главацькій, ані Новим обличчям не треба рада в селищі й не потрібні її рішення хороші чи погані. Вони зазіхнули на самостійність селища і підтримали на 3 псевдосесії приєднання до Ірпеня, яке ми оскаржили в суді. Нагадаю, що понад 61 % коцюбинців під час соцопитування заявили, що вони негативно оцінюють таке рішення і переконані, що депутати діяли не в інтересах громади.

В омріяному ідеалі Ірпеня у нас має бути староста, а не селищний голова. Старостою може бути не хто інший, за сценарієм, як Сергій Даніш. І у нас залишаться представниками наших інтересів десь 3-5 депутатів до Ірпінської ради доволі сумнівної якості, бо вони представлятимуть навряд чи інтереси громади. Та й їхні компетенції й елементарне невміння спілкуватися з людьми й вислухати (вже не кажу про те, щоб зрозуміти) мене часто лякають. Як показує практика, заспокоїти їх не може часто навіть сам Карплюк.

Як свідчать документи Главацькій готували швидке переведення до Ірпеня, бо місце секретаря Коцюбинської ради, ймовірно, звільняли для Сергія Даніша, який програв Ользі Матюшиній на виборах селищного голови і тепер став депутатом ради, набравши менше 70 голосів. Ось лист міського голови Ірпеня Володимира Карплюка, який засвідчує, що на шахівниці Приірпіння під час цугцвангу готувалася рокеровка.

Без імені

Тобто скликати сесію ніхто не планував і нікому не були треба всі наші комунальні, бюджетні та інші проблеми, хоча вся повнота влади (т.в.о. голови, депутатська більшість у кількості 17 депутатів, які можуть ініціювати сесійне засідання і при потребі навіть зняти секретаря, виконком) – в руках Нових облич.

Але є одне “але”. Рокеровка офіційно засвідчена підписок Карплюка 20 липня, а втік він, поінформований про обшуки, вночі. І далі з’явилася смішна до не можу відповідь заступника селищного голови Петра Пушанка (депутата Ворзельської ради від Нових облич), що Главацька не воліє переходити і заяви не писала. Уявіть, щоб кадрові питання пішаків з Нових облич, які рухаються на шахівниці не з своєї волі, вирішувалися б без узгоджень з Карплюком?

Ну, і звісно пішаки полетіли на мітинг під ГПУ на підтримку мера Ірпеня, де, як довели журналісти, масовку набирали за 60 грн.

Що ж виходить? Був час на мітинги на підтримку Карплюка, був час на те, щоб зривати роботу ТВК до 4 ранку і не було часу з 8 квітня, щоб скликати сесійне засідання?

Навіщо скликати сесію, коли повернулася Матюшина?

4 серпня Ірпінський міський суд виніс вдруге ухвалу про забезпечення позову. Про час і дату судового засідання всі знали. Воно відбулося 2 серпня і його перенесли на 4 серпня. Саме тоді депутат Коцюбиснької селищної ради Владислав Євстєфєєв у соцмережі звернувся з вимогою до Юлії Главацької, аби вона терміново провела незавершену сесію.

Без імені

Євстєфєєв, якщо хтось забув, нагадую: за інформацією “Української правди” – один з організаторів схеми дерибану Біличанського лісу, який був відправлений в Коцюбинське “смотрящім”.

А незавершена 3 засідання 2 сесії було тому, що Главацька вчинила переворот і всі питання порядку денного, окрім усунення Матюшиної від влади її мало хвилювали.

Оскільки Євстєфєєв почав рухати тему тоді, коли були засідання щодо задоволення клопотання Матюшиної, то не дивно, що як і першого разу, факт того, що є ухвала негайна до виконання вони визнавати не хотіли. Але, зауважте, цього разу Матюшина абсолютно спокійно зайшла до селищної ради і півдня пропрацювала. Потім, коли Матюшина поїхала в ОДА на офіційну зустріч, вони, ймовірно, отримали інструкції, що робити далі й закликали Ірпінь ТБ та зателефонували в поліцію.

Риторика Главацької, яка тільки здобуває юридичну освіту, була аналогічною.

Безымянный

Помічниця народного депутата Наталія Коломієць, яка є юристом й практикує в судах, написала Главацькій публічно роз’яснення щодо її позиції.

Безымянный

Так от, Матюшина, як і в червні місяці, прийшла з ухвалою суду, щоб всіх з нею ознайомити. Ухвала оприлюднена на офіційному сайті. Видала розпорядження 5 серпня, що приступає до виконання обов’язків та поїхала на офіційну зустірч до ОДА, де обговорювала господарські та освітні питання селища – ремонт вул. Залізничної, перспективи фінансування побудови дитсадка і т.д.

Увечері стало відомо, що 5 числа (на наступний день після того, як Ірпіський суд виніх ухвалу негайну до виконання) Главацька, яка з 8 квітня і пальцем не поворухнула, щоб скликати сесійне засідання, вирішила спробувати і видала розпорядження про скликання… 4 засідання 5 позачергової сесії.

Безымянный

На те, щоб писати це розпорядження після ухвали суду в Главацької не було жодних підстав. До 4 серпня були, а з 4 серпня їх просто не стало. Ухвала Ірпінського суду про те, що дія рішень, якими усунули Матюшину та призначили Главацьку т.в.о. зупинена. Ухвала є негайною до виконання.

Якою печаткою скріплене це розпорядження – невідомо. Але достаменно відомо, що Главацька намагалася повернути печатку невідомого походження, якою скріплювала рішення після перевороту, в правоохоронців.

Безымянный

Тепер йдемо крок за кором, щоб зрозуміти, що ж відбувалося і чому.

Матюшина виграла суд і є рішення, яке набрало законної сили. Йдеться у тому рішенні про те, що Матюшина цілком законно скликала 3 засідання 2 сесії.

Без імені

Чому ж у Главацької нумерація 4 засідання позачергової сесії? Бо вона визнає третю псевдосесію, де депутати голосували за пропозицію Євстєфєєва з смс і дали своє добро на підтримку рішенн ящодо приєднання до Ірпеня.

Також у депутатської більшості в голові фігурує 4 псевдосесія, скликана (увага!!!) розпорядженням селищного голови Ольги Матюшиної під нумерацією 3 засідання 2 сесії. На цьому засіданні Матюшиній заламали руку і далі Матюшина повторно скликала 3 засідання 2 сесії. 8 квітня депутати проголосували за порядок денний цього засідання й по кожному питанню повторо приймали рішення, що включати в порядок денний, а що знімати з порядку денного.

Якщо ж Главацька впевнена у тому, що наступним має бути 4 засідання 5 позачергової сесії – хай дасть розпорядження про скликання 1 засідання 5 позачергової сесії, 2 засідання 5 позачергової сесії і 3 засідання 5 позачергової сесії. За елементарними законами логіки 4 засіданню має передувати розпорядження про 1,2,3.

Чому повторно?

Подвійні стандарти Юлії Главацької

Коли Ольга Матюшина запровадила демократичну практику оповіщення громади в передбачений законом строк і проведення сесійних засідань у Будинку культури, то Главацька і депутатська більшість були дуже незадоволені. Навіть проект регламенту внесли такий, щоб члени територіальної громади, які хочуть потрапити на сесійні засідання, заздалегідь колінкували перед Главацькою й записувалися.

Главацька за підтримки екс-депутата Ярослава Салівонова за такі нововведення словесно влаштовувала тривалі дебати. Навіть озвучувала депутатський запит на сесії, щоб Матюшина роз’яснила їй, як поіменне голосування має оприлюднюватися на сайті, якщо засідають у позаробочий час.

І на який же час скликає сесійне засідання Юлія Главацька? На 10:00 у суботу – вихідний день.

Здавалося б, що Главацька нарешті зрозуміла, що такі дії є проявом демократії… Але є одне “але”. Скликала вона це засідання не просто не маючи прав, а ще й порушили вимоги закону, який говорить про те, що про дату та час сесії мають знати депутати заздалегідь.

Євгену Домбровському Главацька зателефонувала близько 16:00. Депутати Наталія Пилипенко та Віктор Анісімов взагалі не удостоїлися того, щоб їх проінформували. Не інформують про сесії опозиційних депутатів зараз в Бучі. Мене теж раніше екс-регіонал Олександр Ковтач не інформував про час і місце засідань.

Наталка Пилипенко намагалася в Юлії Главацької з’ясувати, чому про сесії вона, як секретар ради не інформує належним чином.

На офіційному сайті ради жодного повідомлення. Нема інформації про порядок денний і проекти рішень. Не надали їх своєчасно і депутатам.

У Матюшиної на сесіях в будній день ввечері збирається до  кількох сотень людей.

А тут у вихідний, оскільки всі дізналися увечері напередодні, було менше кількох десятків.

На сесію прийшли мало не всі депутати Нових облич, навіть ті, яких не переобрали знову. Я питала представника свого округу депутата Базілевського, чому він не інформує виборців про час та місце засідань і чому мені про це повідомив депутат іншого округу, він навіть двох слів не зміг зв’язати у одну логічну думку й пішов зайняти місце, щоб помахати руками.

Разом з НО були присутні самовисуванці Віталій Головня та Владислав Євстєфєєв – по цих двох округах не було кандидатів від Нових облич. Таким чином можна припустити, що округи партія віддавала саме цим самовисуванцям на відкуп задля подальшої співпраці.

Офіційна причина чому Главацька скликала сесію

Главацька пояснила, що треба виділити гроші на вибори, бо до неї звернулася голова ТВК Людмила Демченко із цією вимогою. Я точно знаю, що Демченко в раді неодноразово ще до виборів просила виділити кошти, але ж вибори саботувалися всіма можливими способами. І фінансова блокада була не винятком.

Главацька наголосила, що Демченко нібито не довіряє новому складу ради, до якого потрапила, між іншим і Главацька.

“Я казала, що я не довіряю взагалі нікому. Про новий склад ради мова не йшла. Хай зачитає той лист, що я їй писала. ТВК зацікавлене в тому, щоб отримати кошти для того, щоб розрахуватися з членами ДВК та покрити інші видатки, які несе ТВК за законом. Дуже попрошу від мого імені не виголошувати жодних заяв і не перекручувати моїх слів. Я просила Юлію Главацьку, якщо сесія буде скликана, мене запросити. Мене запрошено не було. Главацька сказала мені, що питання коштів на вибори буде розглядатися на іншій сесії або в понеділок, або у вівторок,” – говорить голова ТВК Демченко.

І що ж би Ви думали? Виділили на псевдосесії гроші? Ні. То нащо було говорити про звернення голови ТВК? І як можна звинувачувати Матюшину в тому, що сесія не закрита нею, якщо Главацька і більшість з Нових облич просто влаштували переворот?

Главацьку попередили неодноразово, що за наявності ухвали суду вона не може скликати сесію і головувати. Але її це не зупинило. Присутні активісти традиційно склали акт. Правоохоронці фіксували все на відео.

Таємне засідання несформованої регламентної комісії

Главацька всім повідомила, що 5 серпня, у той день, коли Матюшина видала розпорядження, що приступає до роботи, за версією Главацької в раді засідала регламентна комісія, яку так і не сформували за 7 каденцію в раді. Про засідання, звісно, громада була проінформована ще гірше, ніж про феєричне 4 засідання 5 позачергової псевдосесії.

Ця міфічна комісія розробила проект рішення щодо змін в регламент ради 7 скликання, який так і не був прийнятий. Проект рішення, звісно, подивитися не дали навіть на вимогу депутатки Пилипенко. Щоправда преференції очевидні були надані депутатові Віталію Головні. Йому проект рішення таки дали. Це ще одні подвійні стандарти. Матюшина ніколи не дозволяє собі одним дати проект рішень, а іншим не дати. Проекти рішень, коли сесія готується за законом, мають бути надані заздалегідь і строк у менш, ніж 24 години взагалі неприйнятний.

Головня винувато повідомив Главацьку, що він швидше за все утримається, бо проекту рішення він таки не бачив. Сміливості Головні не вистачило сказати, що порушується не тільки його право, а й право виборців на те, щоб ознайомитися з проектом рішення заздалегідь.

Голосували за проект рішення “зі слів Главацької”. Як пояснила самопроголошена голова Главацька, зміни в регламенті мають зобов’язати голову на усну вимогу депутата вносити одразу на розгляд ради проект рішення, якщо його підтримає більшість. Тобто право громади знати про проект рішення й ознайомитися з ним заздалегідь, нікого не хвилює. А вносити з голосу питання, про яке ніхто не знає – це улюблена схема дерибанників регіону, які дуже люблять позачергові сесії, про які не знає громада саме з такими питаннями, які виносять з голосу.

За що ще голосували депутати?

Депутати голосували за те, щоб зняти питання щодо формування комісій та прийняття регламенту з порядку денного. Ми були шоковані, бо вони за це вже голосували, коли головувала Матюшина і вона всіх попередила, що рада зайде у безрегламентний період і в нас не буде комісій.

Аналогічно відголосоване було в порядку денному питання гаражів для АТОвців. Попри те, що Матюшина казала ще в квітні про лист Укрзалізниці, тоді їй та депутатській меншості дорікали, що вони “утрималася” в цьому питанні. Тепер же і це питання відклали.

Але НО створили собі паралельну реальність і їх все це мало хвилювало. Я так розумію протоколи секретаріат тоді не сильно старався писати, бо 8 квітня навіть Главацька просила всіх пригадати, що було в протоколі за попередній раз. Пригадували довго і протокол не з’явився. Матюшиній довелося знову починати узгоджувати з самого початку порядок денний, хоча питання вже були відголосовані.

6 серпня в секретаріаті сиділа Багінська та Янович.

У це було важко повірити, але попри те, що діє закон про поіменне голосування – рахували голоси, а не записували поіменно прізвища. Було враження, що час для них зупинився десь так на моменті 3 псевдосесії і з того часу в реальність ці люди ніяк не можуть повернутися.

Безымянный

На додачу депутати 7 скликання вирішили не знімати питання щодо затвердження плану роботи депутатів до кінця 2016 року і проголосували за те, що має робити рада до кінця 2016 року. Було б логічно залишити це питання тим, кого обрали, бо вони і мають стратегувати подальший план роботи.

Зате зняли інше питання. Звіт начальника УЖКГ “Біличі”. А й дійсно, навіщо нам знати, чому в УЖКГ “Біличі” мільйонні борги? Кого хвилює готовність до опалювального сезону? Я пригадую, як Нові обличчя щойно Матюшина стала головою в перші ж дні зробили їй пікет (а опалювальний сезон вже почався), щоб вона терміново звітувала…

Тоді як раз у Хоптінської “криша тікла” і треба було тому, на її думку терміново скликати сесійне засідання. Стало зрозуміло, що до керівника УЖКГ “Біличі” Олексія Зінкевича, який пройшов до селищної ради і тепер буде депутатом, у квітні 2016 року питання були, а тепер – нема.

Тобто за результатом “плідної” депутатської роботи 6 серпня не вирішене ЖОДНЕ господарське питання селища. За два дні до цього Главацька, яка могла спокійно їх вирішити, говорила, що є низка питань і бюджетних, і комунальних. Тільки чомусь маючи більшість депутатів ці питання Главацькою не ініціювалися до вирішення.

Без імені

Який вихід з класичного цугцвангу?

Безымянный

Главацька планує, як ми розуміємо, наступну псевдосесію. Я так розумію, щоб спробувати виділити бюджетні гроші на вибори. Нехай скликає. З мене сет з червоною ікрою в місце позбавлення волі.

Матюшина за ухвалою суду негайно приступає до виконання обов’язків. Її мають поновити в реєстрі, як і минулого разу. Ми не ілюзіоністи, щоб як Главацьку поновлювати Матюшину в реєстрі за кілька хвилин після ухвали.

Днями голова ТВК, за законом, має призначити дату сесійного засідання і ввести новий склад ради у повноваження. І тут вже буде зрозуміло, чи пішаки на шахівниці й далі йтимуть за принципом цугцванг, чи вони за ці 9 місяців стали хоч трохи розумнішими.

Але досвід показує, що те, що ми говоримо – збувається. І не тому, що ми провидці. Просто ми аналізуємо факти, читаємо закони й робимо на основі знань і емпіричного досвіду умовиводи.

П.С. (Вови нет. Но, Ви – дєржитесь!)

Авторка: Ірина Федорів журналістка, мешканка Коцюбинського

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539