Що спільного у депутата "батьківщинівця" Квашука із забудовниками на Яснополянській?

0

У Бучі зранку 10 серпня почалася вирубка лісу. Про це “Громаду Приірпіння” повідомила активістка Ірина Литвиненко.

Вирубка триває на вул. Яснополянській – це територія, яка входить в межі 890 га, які в грудні 2015 року рішенням Верховного Суду було повернуто державі.

“Зателефонували мешканці вулиці Яснополянської й повідомили про те, що забудовник знищує живі дуби. Прибувши на місце, я побачила вантажівку, обладнану підйомником з корзиною, в якій сидів робітник й зрізував живий дуб частинами зверху до низу. Мені вдалося з’ясувати, що попередній “власник” ділянки з земель державного лісового фонду, який збудував тут за останні два місяці два будинки на продаж, “обачно й мудро” іншу частину ділянки, яка була густо вкрита віковими дубами, продав чоловікові з Донецька. Новий власник відразу заходився різати дерева й розпочинати будівництво, для чого було підігнано на місце необхідну будівельну техніку”, – розповідає Ірина Литвиненко.

1

Дівчина також повідомила, що як тільки вона прибула на місце події, чоловік, який потім керував на будівництві й ймовірно був прорабом, довгий час спілкувався з депутатом Бучанської ради від “Батьківщини” Олегом Квашуком, якого раніше пов’язували з оформленням Бучанського межигір’я для родича екс-нардепа-комуніста Ігоря Калєтніка в Бучі на підставних осіб.

“Квашук виглядав дуже заклопотаним. Як тільки ми наблизилися, він одразу поїхав, а прораб почав на нас нападати й забирати телефон”, – додає Литвиненко.

Квашук був за кермом машини з донецькими номерами.

1

 

Ось фото чоловіка, який кидався на активістів з кулаками, з іншого ракурсу.

1

Сам депутат свою причетність до будівництва спростовує й каже, що, на його думку, тут в лісі будує активіст Віктор Бархоленко:

“На Яснополянскій я проїжджав повз, навіть з машини не виходив. Раз. Друге – замовник всієї цієї єрунди – Віктор Бархоленко. Ну, будівництва, яке є. Мені так сказали. Мені сказали, що на дом “наїхали” і поліція зловила на будівництві Віктора Бархоленка. Я приїхав, подивився, зупинився. Мені товариш говорить, почекай. Я проїхав дальше, навіть з машини не виходив. Я подивився, думаю, навіщо би Віктор Бархолєнко будував на Яснополянскій?”.

Квашук також почав переконувати журналістів, що чоловік, з яким він розмовляв, не мав жодного відношення до цього будівництва.

“Володя? Да який він прораб? Він колись був лісником. Ось проїжджав я мимо, а він мене зупинив і говорить – Бархолєнко будує будунки, я говорю, я навіть виходить не буду – не цікаво. Який він прораб? Нєадекватна людина.. Він не має ніякого відношення до цього будівництва! Мені навіть не цікаво, будує Бархолєнко чи не будує.. Я не втручаюся в чужі будівництва. Хай навіть якби він будував, то шо я йому буду заважать, бігать? Чи перевірять його докумєнти – законно чи незаконно?”, – додає схвильовано депутат міськради, якому байдуже, де й хто в його місті будує.

На зауваження журналіста, що депутат міг би й перевірити документи, колишній працівник міліції Квашук відповів:

“Так а навіщо?”

Активіст Бархоленко, який разом з іншими бучанцями неодноразово зупиняв будівництво на Яснополянській й викликав поліцію та прокуратуру, не дивується наклепам на свою адресу:

“Мене не дивує, що корумпована влада та їхні посіпаки вдаються до таких брудних та цинічних технологій, просто їм нема чого сказати у своє виправдання. Те, що я чую й бачу від них – не що інше як агонія. Такі брудні технології проти мене владою систематично використовувалися протягом більш ніж 10-ти років”.

Місцеві викликали поліцію й були здивовані, що представники правоохоронних органів навіть не чули про Постанову Верховного суду, яка забороняє будівництво в лісовій зоні Бучі, а одразу почали захищати власника, який за їхніми словами нібито має право на своїй ділянці робити все, що захоче.

“Як дивно, що поліція наче вперше чує про те, що ліс у Бучі – це землі державного лісового фонду, що ці землі підпорядковані Кабінету Міністрів України і ніякі індульгенції Бучанської ради не дають права знищувати державний лісовий фонд.Чомусь у поліцейських беззаперечну симпатію викликають незаконні власники лісових ділянок, а ті, хто намагаються зупинити нищення дерев, викликають різку антипатію. Хіба поліція не має бути в курсі того, що відбувається в місті, які злочини кояться найчастіше? Які особливості міста, в якому вони працюють, який воно має статус?  У мене було враження, що це поліція з Марса. Більше того, з уже виробленим негативним ставленням до громадян, які вимагають припинити скоєння злочину”, – занепокоєна Литвиненко.

До слова, аналогічне рішення раніше прийняв Вищий спеціалізований суд, але попри це, в липні 2015 року лісові зони на Яснополянській були повторно роздані в приватні руки сесією Бучанської міськради. Перші спроби зупинити вирубки на Яснополянській були в березні-квітні 2016 році зусиллями активістів. Але поліція так і не подала клопотання з вимогою накласти на неї арешт.

За цей короткий термін на згаданій ділянці було збудовано два будинки.

1

“Попри численні заяви та виклики поліції на місце події, підозрюю, що відомості про незаконну вирубку поліцією тоді навіть не були внесені до ЄРДР. Оскільки активістам телефонував начальник поліції Ірпеня Ігор Падюк й питав точну дату, коли були звернення до поліції”, – розповідає інша активістка й журналістка Олена Жежера.

Місцевим довелося зв’язуватися з начальником поліції й лише після цього поліцейська бригада почала з’ясувати чи є документи на вирубку дерев. Вони були відсутні. Це стало підставою для зупинки знищення насаджень.

Редакція Громади Приірпіння звернулася за коментарем до прокуратури Київської області, там попросили писати офіційний запит. Начальник поліції Ірпеня Ігор Падюк на телефонні дзвінки журналістів не відповідає.

Нагадаємо, власником наділу на Яснополянській став Андрій Покусай – мешканець міста Вахрушеве, Луганської області. Рішення про відведення земельної ділянки у власність підписав секретар Бучанської ради Василь Олексюк. Після цього дана земельна ділянка була неодноразово перепродана. Тому є всі підстави вважати, що Покусай був підставною особою для того, щоб з’явився добросовіний набувач.

Як відомо, 21 липня прокуратура провела обшуки в будинках мерів Бучі і Ірпеня у рамках розслідування кримінального провадження щодо розкрадання 890 га лісу Бучанської лісової дачі.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539