Управління освіти повідомляє про недобір першокласників, директори кажуть – місць немає

0

Мешканці Приірпіння та інших пристоличних районів часто шукають місця у Київських школах. Саме тому ми вирішили домогти всім з’ясувати, де офіційно є вільні місця.

Виявляється, у школах столиці понад 400 вільних місць для першокласників. У  Шевченківському районі недобрали 260 дітей, у Дарницькому – 131, у Святошинському – 26, у Подільському – 12. Про це свідчать дані управлінь освіти, які отримала киянка через  “Доступ до правди”.

Дирекції деяких шкіл офіційну інформацію управління освіти заперечують.

Найбільший недобір, як повідомили в управлінні освіти, у школах Шевченківського району. Причому місця для першачків є практично по всій території району.

d_shev

Разом з тим, Тетяна Антонова, завуч школи № 82, де має бути майже 4 десятки вільних місць, запевнила, що у них немає недобору:

“Набрано 3 класи, в яких навчатимуться по 30, 31, 33 першокласників. Також 20 дітей навчатиметься за інклюзивною системою, за нормативами більше в такий клас набрати не можемо. Наша школа повністю укомплектована і недобору немає, цього року навпаки батьки подали більше заяв, ніж зазвичай”.

Директор школи-інтернату №20 повідомила, що станом на 25 серпня набрано 2 класи, в яких навчатимуться 38 учнів. Весною планували відкрити 3 класи, проте у процесі роботи вирішили відкривати лише 2.

На жаль, редакції не вдалося поспілкуватися зі спеціалістами з Шевченківського управління освіти, щоб уточнити надану ними інформацію, – їхні телефони не відповідають.

Без імені

У школах густонаселеного Дарницького району ще є 131 місце для першачків.

Без імені

 

За даними РДА, найбільше вільних місць є у школі №62, яка розташована на Княжому затоні. Ця школа недобрала 113 дітей.

Без імені

“У школі №62 ми планували збільшити набір у перший клас, був намір відкрити 10 класів. Цього року інженерна гімназія не проводить набір, тому ми мали створити місця – відремонтували і підготували приміщення. Наразі набрано 6 класів і вони повністю укомплектовані, майже по 30 учнів у кожному. Проте якщо прийдуть діти, ми готові відкрити ще один клас”, – каже Наталя Скрипник,  головний спеціаліст відділу з питань загальної середньої освіти Дарницького районного управління освіти.

Батьки дітей, які прагнуть виховати спортсменів, можуть віддати дітей до школи №113, яка має технологічний та спортивний профіль навчання. Тут ще є 3 вільних місця.

У 217-й школі також готові прийняти ще 15 першачків.

За даними Святошинської РДА, у школах району ще є 26 місць для першачків, причому місця є і на Новобіличах, і на Борщагівці. Варто зазначити, що недобір не лише у звичайних школах, 3 вакантних місця є й у гімназії №154. Не набрали дітей в основному старі школи, з поганим матеріально-технічним забезпеченням.

d_svjatoshyno

Голосіївський район. У районі вільні місця для першачків є у 8-ми навчальних закладах. Але інформацію про конкретну кількість вільних місць у кожній школі Голосіївська райдержадміністрація, на відміну від інших РДА, не надала.

d_goloseevo

Примітно, що вільні місця є у спеціалізованій школі №130 з поглибленим вивченням англійської та італійської мов, та школах №44 та 165, де також поглиблено вивчають англійську.

У перший клас також приймуть у школі №87, яка спеціалізується на українській мові та літературі. Попит на гуманітарні спеціальності падає, батьки все частіше намагаються віддавати дітей до закладів з технічним спрямуванням.

“Коли обирали школу для сина, навіть не розглядали заклади з поглибленим виченням мов. Англійською повинен володіти кожен, хто хоче досягти успіху. Англійська – це не спеціальність, це навик. Сина віддали до математичної школи. Англійську будемо вчити додатково”, – каже Олександр, батько першокласника.

Печерська РДА повідомила, що в 5-ти школах району є вільні місця у перших класах. У приймальні школи №75 підтвердили, що місця для першачків є, проте порадили звернутися з цим питанням до директорки. У телефонній розмові директорка запевнила, що перший клас укомплектований, набрано 24 учні, і вона не знає, звідки в адміністрації інформація про недобір. Щоб розібратися у цій ситуації, направили повторний запит до РДА.

У відповіді вже не йдеться про конкретну кількість вільних місць. На батьківський повторний запит відповіли статистичними даними про норми: наповнюваність класів у загальноосвітніх закладах не повинна перевищувати 30 учнів, а мінімальна площа класу на одного учня не повинна бути меншою 2,4 м кв. Відповідно у Печерській гімназії площі класних кімнат 40-60 м кв, тобто наповнюваність класів має бути 20-28 дітей. У підсумку порадили вирішувати питання з директоркою.

d_pechersk

Школи Подільського району набрали 2192 учні, а це 104,5% від запланованого набору. Разом з тим у трьох школах існує незначний недобір –  вільно 12 місць, про це йдеться у відповіді Подільскої РДА.

d_podol

У Дніпровському районі класи заповнені на 116%, цьогоріч набрали 4087 першачків. Подібна ситуація в Оболонському районі – набрано 3330 першачків, класи заповнені на 103,6%. Соломянська РДА повідомила,  що на території району відсутні школи, в яких існує недобір у перші класи.

Деснянська РДА, на відміну від інших, зазначила, що станом на 15 серпя 2016 р. набір до перших класів триває.

Авторки матеріалу: Віта Думанська та Надія Кельм, мами першокласників

 

Tagged with:

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539