В гостомельчан забирають городи під забудову

0

Узаконення городів в районі річки Рокач з переведенням їх для ведення особистого селянського господарства намагались зробити ще в 2014 році. Депутатом того округу на той час був Сергій Жабченко. Він зробив кілька спроб, однак почалися суперечки стосовно кількості користувачів городів та відповідно площі.

З подачі землевпорядника Юлії Качуренко та екс-голови Гостомльської селищної ради Анатолія Кириченка під приводом закону “Про зонування” та відсутністю Генерального плану Гостомеля всі намагання були припинені і тому цю проблему залишили до кращих часів.

Після того як до влади, дякуючи своїм нездійсненим обіцянкам, на кшталт будівництва дитячих садків та проведення аудиту дій попередньої влади, прийшов новообраний Гостомельський селищний голова Юрій Прилипко, настали “найкращі часи” і за сім місяців було роздано близько 44 гектарів землі для ведення особистого селянського господарства (ОСГ), хоча на запитання мешканця Гостомеля Георгія Сахненка на зустрічі голови з АТОвцями “чи є вільні землі в селищі Гостомель?”, прозвучала відповідь з вуст Качуренко, що вільної землі немає. Гостомельський парадокс!

1

Як згодом з’ясувалось, для виділення та узаконення землі с/г призначення під городництво не потрібно містобудівної документації. Тобто згаданий закон та відсутність Генплану не впливає і ніколи не впливали на операції з землею для ведення ОСГ. І якимось дивним чином недозволене раніше стало дозволеним тепер, але лише обраним. Гостомельська земелька, що роздавалася “потрібним” людям почала закінчуватися, тому черга дійшла і до вулиці Солов’їної, де багато років селяни садили городи.

На перший погляд елементарне питання з елементарною відповіддю – тримав город і обробляв, тобі його надають для ведення ОСГ.

Насамперед хочу пояснити, що город – це тимчасове користування, а земельна ділянка для ведення ОСГ – це вже інша річ, вона надається у власність, тобто її можна приватизувати і розпорядитись на свій розсуд. А найголовніше, згодом можна змінити цільове призначення – будь то комерційне, або навіть під житлову забудову, як це планується в мікрорайоні Кимерка, навпроти ферми.

Недаремно майже всі працівники селищної ради в перших рядах отримали ласі шматки землі для ведення ОСГ площею 10-15 соток, зі знанням справи, де згодом скуплять земельні ділянки під багатоповерхову забудову. Хто як не вони знають план розвитку Гостомеля, адже у них вся інформація і всі повноваження для прийняття рішень. Деякі з них були вимушені виорати, типу садили город і заплатити за користування 100 грн. в 2016 році, перед самим отриманням. Існують цікаві факти. Заява одного з працівників написана на вул. Свято-Покровська, а рішення про надання дозволу на виготовлення проекту землевідведення по вул. Городній. До речі, на Кимерці рішенням виконкому були названі вулиці Городня, Виноградна, Абрикосова.

1

Знаю достеменно, що деяким користувачам городів, якими користувались, довелося прикласти максимум зусиль, щоб вирвати з ненаситних обіймів земельної комісії бажану земельну ділянку для ведення ОСГ.

Хочу звернути особливу увагу на досить цікавий, а одночасно практичний для голови, склад земельної комісії: голова – Прилипко Ольга Юріївна, секретар – Дуднік (дівоча Прилипко) Надія Юріївна.

links (2)

Дві доці біля керма годівниці. Члени комісії: Жанна Лінчук – кума Ольги Прилипко, Роман Гамарник та Сергій Жабченко.

Тепер стосовно вул. Солов’їної. Коли до справи беруться “професіонали” по врегулюванню земельних відносин в лиці Ірпінського депутата від партії “УКРОП” Смолянчук Наталії Вікторівни – матері Гостомельської депутатки від партії Нові обличчя Ольги Смолянчук, тут компромісів бути не може. Поділяй на свій розсуд з максимальною вигодою для себе, рідних та родичів. Логічно було б, щоб питанням вул. Солов’їної займався депутат цього округу – Юрій Марчук, але не все так просто. Марчук став не вигідним, бо пропонував розділити землю між селянами по совісті – у відповідності до того, хто скільки користувався й обробляв.

“Було б логічніше, якщо б розподілом земельних ділянок в районі річки Рокач займалася зем комісія. Оскільки в роботі комісії беруть участь два спеціалісти землевпорядники. Я брав участь в роботі комісії наскільки це можливо, надав варіант проекту розподілу ділянок по 8 сот, надав список мешканців прилеглої вулиці Ювілейна і мешканців селища, які обробляли ці ділянки протягом багатьох років. Намагався це зробити максимально прозоро, враховуючи інтереси всіх, але запропонований мною варіант не був прийнятий. Останній етап розподілу продовжувався близько півроку. За час розгляду схема розподілу зазнала неодноразових корегувань і змін. Розмір земельних ділянок диференційований, погоджений з користувачами. На останній дванадцятій сесії, яка відбулася 16 вересня прийнято 61 рішення про надання дозволу виготовлення проекту відведення земельної ділянки у приватну власність для ОСГ на вул Соловїній. Нарешті наболіле багаторічне питання вирішене”, – розповідає депутат Гостомельської ради Юрій Марчук.

Випустити з рук черговий ласий шматок на загальних підставах, це не метод “професіоналів”. Засукавши рукава, з багаточисельними варіантами на свою користь, згадана Ірпінська депутатка Смолянчук разом з дочкою, почали кроїти та перекроювати вказану вулицю Солов’їну як в тому кінофільмі “Сватання в Малинівці” де словами Попандопало звучить смисл життя згаданих депутатів – “нє обдєліл лі я себя”.

До списку, обділяючи площею реальних користувачів, почали потрапляти прізвища родичів наближених до дерибану Гостомельської землі. Скоро така сама доля буде і городів в районі шлюзу. Спрогнозувати можна вже зараз, враховуючи вподобання Смолянчуків, знову “свої” громадяни України отримають земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, де керувати вже буде Смолянчук-молодша, під чітким керівництвом старшого товариша. Так воно і сталося на 12 сесії.

Апетит на землю приходить під час засідань земельної комісії, на які в останній час з подачі голови комісії Ольги Прилипко, перестали допускати “неугодних” представників громади, під надуманим приводом – розголошення персональних даних.

Невже голова Гостомельської ради не відає, як працює земельний відділ та відповідно постійна депутатська комісія? Я думаю відає, ще й як. Він сам і надає накази “ручній”, підконтрольній земельній комісії.

Селищний голова також не пасе задніх. 1,1 гектар на підставних осіб в районі вул. Свято-Покровська, 2, ділянки № 1-11 вже отримав і стахановськими методом узаконив. На 7 сесії депутати голосують за надання дозволу на виготовлення проекту землевідведення, а вже на наступній, 8 сесії, затверджують 8 проектів із 11. Тільки залишається повчитись спритності проектної організації за місяць пройти всі інстанції та позаздрити, отримуючи оптові замовлення від повноважної особи.

І найголовніше те, що у селищній раді не сумніваються, що наркозалежні та люди, які ведуть асоціальний спосіб життя (вони є в цьому списку) спроможні обробити земельну ділянку площею 10 соток, на відміну від моєї матері, за здоров’я якої хвилюється землевпорядник і земельна комісія, надаючи їй в два рази меншу земельну ділянку, аніж ту, яку вона обробляла багато років і обробляє до сьогодні.

Дякую Вам за турботу. Але враховуючи, скільки хапаєте Ви, то турбуйтесь в першу чергу про себе. А якщо відверто, то побійтесь Бога.

Адже існують і інші критерії, дякуючи яким складається враження про людину, як посадовця, а не безкоштовними (за наш рахунок) обідами на пляжі та кінопоказами на свіжому повітрі.

В свою чергу, владі не подобається, що місцевий мешканець, може міркувати інакше, роблячи логічні висновки і витребуючи інформацію публічними запитами. Незаперечно, більшість відповідей, то просто відписки, але можливо дізнатись цікаві факти відносно бюджету (наших коштів) селища, які направляються тисячами і навіть мільйонами на свій розсуд з допомогою бюджетної комісії, не враховуючи потреби громади селища.

Складається враження, що селище, як плацдарм для заробітку родинного клану при владі, а не на благо людей. Та час і справедливість усе розставлять на свої місця!

Цікаво, чи знає Прилипко, що в садочку “Веселка ”  є групи по 40 дітей? За 2013 рік народилось – 128 дітей, за 2014 рік народилось – 142 дитини, за 2015 рік – 173, за поточний період цього року станом на 25 серпня народилось – 89 дітей. І це у тому селищі, де дитсадки не будуються, а щомісяця з’являються нові й нові забудовники.

Але це вже інша історія. Далі буде.

1Автор: Валентин Денисюк, мешканець Гостомеля

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539