Ворзель: громадські слухання щодо будівництва висоток 11 жовтня

0

Ворзельська влада хоче дозволити будівництво 4-х багатоквартирних будинків на землях рекреаційного призначення, вкритих столітніми соснами та дубами.

11 жовтня 2016 року о 14:00 в приміщенні “Уваровського дому” мають пройти громадські слухання по “Детальному плану території селища Ворзель обмеженої вул. Кленова від №37 по №55-б та вул. Курортна від № 2 по № 100” (далі – ДПТ).

Площа даної території – орієнтовно 5 га. Замовник ДПТ – Виконком Ворзельської ради. Розробник – ТОВ “Ладопроект”.

Згідно матеріалів ДПТ по обидві сторони вздовж вулиці Декабристів передбачається будівництво 4-х багатоповерхових будинків.

ДПТ-Ворзель

PDF файл детального плану за посиланням.

На думку громади при плануванні, розробці, розгляді та затвердженні проектів землеустрою з багатоквартирною забудовою у Ворзелі має бути обов’язковим чином врахований той факт, що селище Ворзель – це в першу чергу рекреаційна місцевість, яка раніше мала статус курорту республіканського значення.

І основним рекреаційним ресурсом Ворзеля завжди вважалося насичене киснем повітря з особливим складом. Джерелом такого унікального складу повітря вважаються хвойно-листяні масиви, котрими вкрите майже все селища. Вікові дуби та корабельні сосни, інші листяні та хвойні насадження завжди були візитівкою Ворзеля та створювали особливу атмосферу та кліматичні умови в селищі.

Але будівельний бум ніби сарана почав знищувати зелені зони всього Приірпіння. Дерибан сотень гектарів лісів, руйнування, вирубка територій санаторіїв та дитячих таборів, безжальне знищення рекреаційних ресурсів регіону – все це сумні реалії сьогодення.

На жаль, ця проблема почала торкатися і Ворзеля. Намагання місцевої влади кілька років тому прийняти Генплан Ворзеля, котрий був пролобійований забудовниками і передбачав знищення та забудову десятків гектарів лісу,  – було лише першим сигналом.

Насправді досі нікому не відомо, чи існує чинний Генплан Ворзеля. Голова селищної ради минулої каденції Олександр Венгрик офіційно відповів на інформаційний запит, що у Ворзелі Генплан відсутній.

Відповідь Венгрик1

Відповідь Венгрик2

То як і на основі чого тоді розробляється та погоджується вся містобудівна документація селища, зокрема, детальний план території, який винесений на обговорення?

Відповідно до п. 4.8 Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №290 від 16 листопада 2011 року Про затвердження Порядку розроблення містобудівної документації: “Послідовність розроблення та площі територій, для яких розробляються детальні плани, визначає відповідний уповноважений орган містобудування та архітектури відповідно до генерального плану населеного пункту“.

Згідно п.1 статті 19 ЗУ  “Про регулювання містобудівної діяльності” детальний план у межах населеного пункту “уточнює положення генерального плану населеного пункту та визначає планувальну організацію і розвиток частини території”.

Згідно будівельних норм “Склад та зміст детального плану території”, а саме п. 4.1: “Детальний план розробляється з метою уточнення у більш крупному масштабі положення генерального плану населеного пункту, схеми планування території району”.

Відповідно до вищевказаного, Ворзельська рада та її виконавчі органи, відповідний уповноважений орган містобудування та архітектури у разі відсутності Генплану селища взагалі не повинні і не можуть організовувати і розробляти детальні плани територій, адже ДПТ є лише продовженням та уточненням положень Генплану.

А тим більше, даний Детальний план навряд чи міг відповідати положенням раніше розроблених Генпланів Ворзеля, адже вся центральна частина Ворзеля згідно них була санітарною зоною в рамках курортного статусу селища і точно не передбачала масового вирізання дерев і будівництво замість них багатоповерхівок.

Звісно, це не перший випадок будівництва багатоповерхових будинків на місці лісових насаджень у Ворзелі. Але якщо не зупинитися зараз, то далі цей процес принесе таку непоправну шкоду для рекреаційних ресурсів Ворзеля, що про відновлення статусу курорту годі буде навіть мріяти.

1

Будівельному бізнесу на наші прагнення відновити статус курорту у Ворзелі абсолютно байдуже. Для них головне – гроші, багато грошей. Їм навіть байдуже на тих, хто купує квартири в цих багатоквартирних будинках. Адже фактично в кожному населеному пункті, де стрімкими темпами будуються нові житлові квартали, можна побачити шалені черги в дитячі садки, переповнені шкільні класи, низький рівень медичного забезпечення та обслуговування, проблеми з водопостачанням, якістю води, водовідведенням, переповнені маршрутки, з’являються затори на дорогах.

Так, в місцевий бюджет надходять одноразові пайові внески від забудовників (не дуже то й значущі для бюджету), але вони фактично тут же витрачаються на створення базових інфраструктурних об’єктів та мереж для цих новобудов, а також на створення красивої картинки для заманювання наступних покупців нових житлових кварталів. А от вирішенням дійсно важливих, запущених та наболілих проблем займатися зазвичай немає кому і немає коли.

Якщо ж уважно, глибоко та далекоглядно підійти до аналізу та порівняння плюсів та мінусів, котрі виникають від бездумної забудови населених пунктів, то не тяжко зрозуміти, що вся ця будівельна лихоманка зовсім скоро може закінчитися колапсом.

Для прикладу, даним ДПТ “Школа і дошкільні заклади, враховуючи незначну кількість населення, пропонується використовувати існуючі”. Згідно документів, цей ДПТ передбачає будівництво 13000 м2 житлової площі, три будинки на 288 квартир, а в перспективі ще один будинок. В той же час в них передбачено 450 мешканців. Це на квартиру виходить 1,56 осіб. Дуже занижена арифметика. Реально ж кількість нових мешканців цих 3-х квартирних будинків може сягнути 600-700 осіб. А це фактично 10-12% існуючого населення Ворзеля. А поруч вже збудовані і продовжують будуватися 7-поверхові висотки ЖК “Ворзель Парк”.

Ось така “незначна кількість” нових мешканців чекає на Ворзель. Це ж фактично демографічний вибух!

Запропонованим до розгляду та обговорення ДПТ передбачено виділення 22-х ділянок під індивідуальну садибну забудову для мешканців Ворзеля  –  учасників АТО.

І якщо реалізація такої благородної справи спочатку передбачала резервування (умовне резервування, бо Земельний кодекс України не має визначення та використання такого поняття) та виділення даних земельних ділянок лише під індивідуальне житлове будівництво (рішення ВСР №828-45-VІ від 21 серпня 2015), як це, в тому числі, передбачено ЗУ “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, то згодом під це діло знайшлися бажаючі реалізувати бізнес-проект і заробити на будівництві багатоквартирних будинків.

АТОвцям запропонували обміняти свої земельні ділянки на однокімнатні квартири в цих багатоповерхівках. Тому для такого маневру і пропонується затвердити Детальний план території. Тим, хто погоджується на такий обмін, землю виділяють. Інші ж, на думку місцевої влади, –  почекають.

Насправді, жодним чином не применшуючи заслуги і права учасників АТО, хочеться зазначити, що наявність величезної поваги та вдячності людей за їхній подвиг та службу на захист України не дає їм права підривати стан та потенціал рекреаційного середовища Ворзеля, вбивати прагнення та надії чи не кожного жителя Ворзеля на повернення селищу статусу курорту. Багатоповерхівки замість вікових дерев – це безумовне зло для Ворзеля!

1

На цьому питанні дуже вдало грають лобісти та зацікавлені особи, котрим певно теж щось пообіцяли за просування даного проекту. Тому самих бійців та членів їхніх родин дуже сильно морально накрутили та намагаються зіштовхнути лобами з тими, хто проти такого розвитку подій. І владою подається це так, ніби хтось проти виділення землі АТОвцям, чи ніби щось від них забирає.

Активні громадяни Ворзеля та члени ГО “Народна рада Ворзеля” категорично проти перетворення селища на будівельний майданчик тому подають свої заперечення й пропозиції до ДПТ:

1) Ворзельська селищна рада порушує виконання власного рішення від 21 серпня 2015 року № 812-45-VI та рішення Київської облради від 08 жовтня 2015 року № 1023-53-VІ щодо забезпечення збереження селища як курорту місцевого значення та заборони діяльності, що перешкоджає або може перешкоджати використанню земель рекреації за призначенням, а також негативно впливає або може вплинути на природний стан цих земель відповідно до пункту 3 статті 52 Земельного кодексу України.

2) Всі жителі та місцева влада Ворзеля мають підходити до питання збереження земель рекреації та дерев з особливою відповідальністю та обережністю.

3) Ніяка відновна вартість за масово зрізані дерева не замінить Ворзелю той кліматичний ресурс і атмосферу, котрі створюються цими деревами протягом сотень років.

4) Ніякі разові пайові внески від бездумної забудови не перевищать той ряд проблем, котрий виникає від перевантаження інфраструктури та різкого збільшення населення.

5) Присвоєння рекреаційним землям цільового призначення “Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку” – категорично неприйнятне.

6) Будівництво багатоквартирних будинків в рамках даного ДПТ принесе надзвичайну шкоду та великі втрати для основного джерела рекреаційного потенціалу Ворзеля – лісовим насадженням.

7) Вирізання зелених зон та їх забудова багатоповерхівками суперечить самій ідеї відновлення статусу Ворзеля як кліматичного курорту.

З огляду на вищесказане пропонується:

1) Відповідно до рішень Ворзельської селищної ради від 21 серпня 2015року № 812-45-VI та рішення Київської обласної ради від 08 жовтня 2015 року № 1023-53-VІ, з метою збереження рекреаційних ресурсів селища Ворзель в цілому та в рамках території, охопленої запропонованим ДПТ, відмовитися від варіантів будівництва багатоповерхових та багатоквартирних будинків на місці зелених насаджень, лісових масивів, зелених зон.

2) Не змінювати цільове призначення рекреаційних земель та ділянок з зеленими насадженнями, лісовими масивами, зеленими зонами в межах селища в цілому, та запропонованого ДПТ зокрема, на “Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку”.

3) Вилучити з запропонованого ДПТ об’єкти багатоквартирних будинків та розподілити дані території на земельні ділянки для виділення жителям Ворзеля учасникам антитерористичної операції (АТО) під індивідуальне житлове будівництво.

4) Розробку та затвердження детального плану території проводити тільки після затвердження Генплану селища як курорту.

Прохання до всіх, кому дорогий Ворзель як курорт, прийти 11 жовтня на громадські слухання й проголосувати проти цього детального плану.

1Демчук Юрій, ГО “Народна рада Ворзеля”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539