Табір “Дружба”: активісти виграли суд

0

5 жовтня 2016 Ірпінський міський суд задовольнив позов громади Ірпеня щодо незаконного проведення екологічної експертизи на вирубку дерев на території табору “Дружба”.

Орендар території дитячого табору “Дружба” – представники ТОВ “Розбудова”. Саме це товариство на площі понад 3 гектари, де ростуть сосни і столітні дуби, нищило ліс.

Представник “Розбудови” в суді пояснював, що працівник діяли саме на підставі позитивного висновку екологічної експертизи на вирубку дерев і тому в них все нібито законно і чесно.

1

Нам було вкрай важливо довести, що це не так. Згідно вимог закону “Про екологічну експертизу” висновок державної екологічної експертизи можна визнати недійсним лише в судовому порядку. Позов про визнання даного висновку був поданий ще лютого 2016 року.

По справі відбулося п’ять судових засідань. Перерви призначали у зв’язку з викликом буцімто “свідка” – посадовця, який написав висновок, але на суди чиновник так і не з’явився.

У своєму позові ми посилалися на статтю 45 ЗУ “Про екологічну експертизу”: “висновки державної екологічної експертизи можуть бути визнані недійсними в судовому порядку в разі порушення вимог законодавства про проведення державної екологічної експертизи”.

А саме – на експертизу не були подані документи, що передбачені постановою Кабміну для даного об’єкту експертизи.

1

Відповідач не надав жодних доказів щодо законності свого висновку – крім письмового заперечення на позов та договору і акту на проведення експертизи. Заперечення було побудовано на тому, що це висновок про екологічну ситуацію, що склалася в населеному пункті, тому відповідач буцімто проводив експертизу за наявної документації.

Але згідно ст. 14 закону “Про екологічну експертизу” відповідно до рішень Кабміну, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад державній екологічній експертизі можуть підлягати екологічні ситуації, що склалися в окремих населених пунктах і регіонах. Таких рішень у нас немає, а є дільність з видалення дерев, яка провадилась на підставі декларації про підготовчі до будівництва (реконструкції – яка є видом будівництва) роботи.

На експертизу мала подаватися проектна документація і матеріали громадського обговорення проекту рішення про вирубку. Крім того, договір на проведення експертизи укладено з фізичною особою Бойко, яка не є виконкомом або членом нашої громади.

Це лише одна маленька перемога, попереду ще багато судів. На даний момент у нас є 5 судових проваджень по “Дружбі” за різними позовами і різними вимогами. Зараз подано шостий позов, готуємо сьомий.

Нагадаємо, півроку тому ТОВ “Розбудова” почали вирубку дерев на території табору “Дружба”, з метою будівництва багатоповерхових будинків на земельній ділянці рекреаційного призначення загальною площею більше 3 гектарів.

Влітку вдалося призупинити діяльність “Розбудови” на території “Дружби”. Але сотні дерев, які росли на території табору було знищено і вивезено у невідомому напрямку.

1Авторка: Лариса Строіч, мешканка Ірпеня

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539