Дерибан Вумівського лісу: обшуки в сільраді Петропавлівської Борщагівки

1

Ще в 2002 році 36 га лісів першої категорії влада Київщини перевели в категорію зелених насаджень. Серед них був і Вумівський ліс розміром 13,4 га.

Дещо пізніше землю віддали під забудову. Потихеньку в лісі стали зникали дерева і виростати готелі та офісні центри.

Та наразі 8 га лісу ще незабудовані. За них сьогодні триває боротьба.

Активісти відчайдушно захищають дерева від знищення і протидіють тітушкам.

У генплані як за 2012 рік, так і в новому проекті, ліс зник зовсім. Останні зміни цільового призначення відбулися у травні 2016 року, незважаючи на спротив громади та справу в Генеральній прокуратурі. Днями Генпрокуратура провела обшуки сільраді.

Вумівський ліс в 2010 році. Фото з “Гугл Земля”

“У вихідних даних, тобто в технічному завданні від сільради, інформації про те, що тут є ліс, чи хоча б зелені насадження інституту не надавали,” – пояснив заступник директора проектного інституту “Укрндпіцивілбуд” Олег Ханенко.

 Замість лісу у генплані – висотки

Саме ця установа намалювала генплан, згідно з яким замість лісу в Петропавлівській Борщагівці з’являється житловий масив. На території Вумівського лісу буде 13 багатоповерхівок висотністю від 10 до 18  поверхів, з них 10 – це ЖК “Ехо парк”.

 Клікніть, щоб збільшити

Так само жодної інформації про ліс немає в містобудівному моніторингу, на якому базуються зміни до містобудівної документації села Петропавлівська Борщагівка.

Хати людей навколо лісу визначені без будь-яких експертиз, дослівно з Генплану “вєтхіми” будівлями. У разі руйнування такого житла компенсація буде дуже несуттєва. А руйнування буде неодмінно, забиття паль не минеться легко для хат на насипному ґрунті.

Для земель поблизу столиці подібне відведення лісу під забудову – звична схема. Так дерибанилиселищні ради Коцюбинського і Гостомеля Біличанський ліс, який активісти спромоглися захистити статусом Нацпарку.

Біличанський ліс, як і наш, Вумівський, віддали у підпорядкування Святошинському лісопарковому господарству.

Вумівський ліс садився саме на цьому місці і через геодезичну ситуацію на берегах річки Нивки. Яристу місцевість, в якій били джерела треба було стягнути акаціями, а вербами та дубами забрати зайву воду, бо мешканці села потерпали від повеней.

Вумівський ліс, який сільська влада називає то “сіножаттю”, то “чагарником”

Лісовий масив Петропавлівської Борщагівки є своєрідним буферним щитом і насаджувався для захисту від шуму, канцерогенів, пилу Великої Кільцевої та викидів заводу Електронмаш, деякі з цехів якого функціонують досі.

На папері ліс знищували поетапно. У 2002 році ліс визнали зеленими насадженнями в межах населеного пункту.

Підписав це рішення сільський голова Олексій Кодебський, який і нині обіймає цю посаду. Днями у сільраді відбулися обшуки. Правоохоронці, зокрема і ГПУ, зацікавилися дерибанниками Врумівського лісу.

 Обшуки у сільраді

Дії правоохоронців напряму пов’язані з тим, що 23 серпня 2012 року рішенням сесії сільради голова села Олексій Кодебський нібито отримав цілий гектар Вумівського лісу.

Чому “нібито”? Тому що такого рішення низка депутатів не підтверджують.

“Я як колишній депутат ради, повідомив на допиті в прокуратурі, говорив і буду говорити завжди і всюди, що вказана земельна ділянка під час 5-го скликання сільради О.Кодебському не виділялася. Відповідно підстави того, як сільський голова міг її отримати невідомі і незрозумілі”, – наголосив депутат сільської ради 5-го скликання Святослав Шевцов.

Сам Кодебський стверджує, що був у відпустці, коли йому сільрада зробила такий щедрий “подарунок”.

Причина виділення землі – Кодебський працівник соціальної сфери, воїн-інтернаціоналіст, ще й фермер, загалом усі “регалії”, щоб виділити самому собі майже 1 га, лісу, точніше “сіножаті” під ведення особистого селянського господарства.

Щось з сіном в лісі, видно, не склалось і, отримавши “сіножать”, він змінив цільове призначення під багатоквартирну житлову забудову.

“При виділенні даної ділянки, ми виїхали комісією на це місце і виявили, що, крім чагарників та поодиноких самосійок, ніяких зелених насаджень там не було. І я дійсно надала таку довідку”, – зазначила землевпорядник Петропалівсько-Борщагівської сільської ради Олена Савченко під час Громадських слухань 22 вересня 2016 року.

Те, що там були декілька сот сосен та дубів, здалося лишень супутнику та тисячам людей.

Та “Гугл земля” пам’ятає усе….

Землевпорядник Петропалівсько-Борщагівської сільської ради Олена Савченко, яка виїжджала на місце, не побачила цього лісу. Лише самосій і чагарник

Ось як виглядає це тепер.

Взимку 2014 року нахабно, під шумок Революції гідності, поки всі свідомі люди були з Воїнами Світла там – на Майдані, у Вумівському лісі взялися рубати дерева та встановлювати паркан.

Потім спробували перенести паркан на всю територію лісу. Тоді жінки та пенсіонери, які не поїхали до Києва, вибігали із хат і билися на морозі зі злодіями, які представлялися “сотниками з Майдану”.

А Кодебський у цей час низько кланявся тодішньому міністру МВС Віталію Захарченку.

Олексій Кодебський та Віталій Захарченко на офіційному заході. Листопад 2013 року

Більшу території лісу людям тоді таки вдалося відвоювати. Затишшя тривало цілий рік.

Але вже влітку 2015 року на захопленій частині тишком-нишком почали заливати фундамент. Дуже швидко з’явилися перші поверхи. Поряд з цим тривали намагання далі рубати дерева і зводити будинок.

Початкова стадія будівництва станом на літо 2015 року

26 серпня 2015 року відбулась чергова спроба активістів зупинити будівництво. Люди лягали під будівельну техніку… Тоді проти активістів навіть порушили кримінальне провадження за перешкоджання будівництву. Справу швидко закрили.

А забудовник надав документи, якими фактично “злив” Кодебського. Зокрема, він надав договір дарування, з якого стало відомо, що “золоту” Борщагівську землю, в розмірі майже 1 га, голова села Олексій Кодебський нібито просто так з барського плеча подарував бідному хлопцю з РівненщиниРоману Юрієвичу Кричильському.

 

 Договір дарування від 15 липня 2014 року, в якому вказано, що власник 0,9 га землі  Кодебський Олексій дарує її Роману Кричильському.

Кілька років громада зверталася у всі інстанції. Реакції досі не було. За цей час “хороводів” голова Петропалівської Борщагівки ухвалив низку рішень. Уже з черговою, але, як виявилось, так само прикормленою радою. У лісі ж стало на 40 сосен менше, з’явився колючий дріт, охорона в 200 людей та виріс будинок на 10 поверхів.

 Охорона-тітушки

На жодну з заяв громади – не порушено кримінального провадження.

 Перший будинок заввишки в 10 поверхів ЖК “Ехо парк” компанії Building Developmnet Holding на ділянці, отриманій від Олексія Кодебського.

Нині в лісі планується зведення аж 13 будинків. Відповідного покращення інфраструктури не планується.

Ліс роздерибанили на декілька ділянок. Серед компаній забудовників, які вже поділили між собою Вумівський ліс: Buildіng development Holding через ТОВ Житлоіндбуд-2 та фізособи Андросова С. і Алейнікова С. (мають ділянки по 1,8 га, 2,6 га та 0,9 га),  ЗАТ “БУ-№ 7”, директор якої Чорнохусько В., також є керівником ВАТ “УМІЯ” має майже 1 га;  “Геомарткет” ЛТД, яку пов’язують з місцевим бізнесменом та раніше місцевим депутатом Віктором Братиною, забудовником ЖК “Брест-Литовський”,має ділянку в 2,7 га, вкриту красивим дубами та берестами.

Влітку 2016 року громада відстояла ділянку лісу розміром 2,6 га, закріплену за вищезгаданим Братиною, але чомусь від іншого забудовника “Петрівський квартал”, а саме – від дочірнього підприємства “Петропавлівський квартал”, яке пов’язують з колишнім головою районної ради Олександром Тиговим.

“На ділянку діброви, з рекреаційним призначенням притягли будівельний вагончик, показали “ліві” документи, в яких тут дивним чином з’явилось цільове призначення “під багатоквартирне житлове будівництво” і вже навіть хотіли теж ставити паркан. Але громада не дала їм цього зробити. Не очікували представники забудовника, що люди вміють читати публічну кадастрову карту, і розуміти документи, які їм показують. Напевно не вірно розповідаю, забудовник здивувався, що люди взагалі вміють читати”,- сказала місцева активістка, член ініціативної групи “Захисти ліс” Світлана Смовженко.

Левову частку Вумівського лісу захопила все-таки компанія Buildіng development Holding, яка нині є ключовим забудовником села. Елементарне розслідування про дану компанію приводить до самого Кодебського.

Так, зв’язок цей непрямий, і цілком ймовірно, що в цій історії ще буде багато нових і неочікуваних персонажів. Та про це згодом.

90% менеджменту та персоналу компанії, як повідомляє сайт Громада Петропавлівської Борщагівкистановлять віряни євангелістської Церкви Скинія. Власник Buildіng development Holding Україна, Кватерчук Юрій Висильович, вірянин церкви “Скинія”, та музикант християнського рок-групи Mission 3:16. Також Юрій є сином покійного вже пастора церкви Благодать Кватерчука Василя.

Нині забудовиник діє через “прокладку” “Житлоіндбуд-2” директор якої, Наталія Лайшева, дружина члена виконкому сільської ради Лайшева В’ячеслава – великого друга родини Кодебських.

Кінцевим бенефіциаром ТОВ “Житлоіндбуд-2” є власник Buildіng development Holding Україна Кватерчук Юрій Висильович.

У свою чергу Кодебський, як голова органу місцевого самоврядування, за останні декілька років підписав численні рішення саме на користь компанії спочатку “Житлоіндбуд”, а потім “Житлоіндбуд-2, на яку виділяється земля. А вже через своїх підрядників тут  будує Buildіng development Holding.

Отже, роздерибанений між “своїми” Вумівський ліс йде під ніж повністю. Жодний з його шматків не лишився за громадою – тут не буде парку чи лісу, не буде де відпочити та послухати солов’я.

Поки що не всі ділянки мають цільове призначення під багатоквартирне житлове будівництво, і є шанс врятувати ліс від тотальної забудови. Але на Генплані вже все в багатоповерхівках, тому ми вирішили скасувати чинний злочинний Генплан через суд і домогтися ухвалення нового проекту, де ліс стане парком.

8 листопада наша ініціативна група “Захисти ліс” виграла суд  в першій інстанції щодо скасування рішення від 06.06.2012 року про затвердження Генплану села Петропалівська Борщагівка, на якому немає Вумівського лісу.

Головною підставою того, що ми звернулись до суду стала процедура проведення Громадських слухань щодо ухвалення Генплану. Громада і знати не знала, що Генплан села був ухвалений в 2012 році, і що він має саме такий вигляд, адже сільрада не повідомила належним чином громадськість про якісь зміни в містобудівній документації чи їх обговорення.

А поки населення Петропавлівської Борщагівки в 20 тисяч, згідно з Генпланом, лишається без захисту від Великої Кільцевої та без такої необхідної рекреаційної зони, голова сільради надає перевагу життю біля лісу, на природі.

Будинок Олексія Кодебського по вулиці Панаса Мирного, в с. Чайки

%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d1%8b%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%bd%d1%8b%d0%b9Валентина Аксьонова, журналіст, лідер місцевої інціативи громади Петропавлівської Борщагівки “Захисти ліс

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539