Субсидія – пастка чи панацея від усіх підвищень

0

Субсидія — це кошти, які надаються громадянам з державного бюджету на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу та твердого палива.

Це безповоротна допомога держави.

Її отримання не несе за собою зміну форми власності житла або жодних інших негативних наслідків.

Ціна на опалення суттєво зросла, бо подорожчав газ та електроенергія. Відповідно держава має захищати тих громадян, які не в змозі заплатити за послуги самостійно.

Так перед опалювальним сезоном за ініціативою Кабміну розносили мешканцям детальну інформацію про субсидії.

Безымянный

І детально писали, де і як її можна оформити.

Але тема тарифу настільки болить населенню, що про субсидії депутати та чиновники мають розповідати ще раз і ще раз. На жаль, певні члени територіальної громади селища мають хибне уявлення, що субсидія – це позика, яку потім треба віддавати, бо можуть нібито забрати квартиру. Це не так.

Субсидію можуть отримувати без будь-яких зобов’язань родини, сукупний дохід, яких  у 2016 році менше на 15% від комунальних витрат. Це значить, що якщо Ваша заробітна платня 1290, а комунальні витрати за місяць вищі, ніж ця сума на 15 % і більше, то Ви маєте право на субсидію.

Наступного року цю вилку збільшать до 25 % відсотків. Тобто різниця між заробітною платою та комунальними витратами має становити у 2017 році 25 і більше відсотків.

Якщо є кілька дорослих членів сім’ї, то їхній дохід сумується. І сума ділиться на кількість осіб, що проживають в квартирі. Тобто якщо є двоє батьків і двоє малолітніх дітей, то сума ділитиметься на 4.  І якщо вилка між отриманим результатом та комунальними буде становити 25 % і більше у 2017 році, то родина має право на субсидію.

Заповнивши Заяву та Декларацію особисто або в електронному вигляді, ви маєте отримати компенсацію від держави. Дані про доходи можна отримати за місцем роботи або в пенсійному фонді. Якщо людина безробітна і стоїть на обліку, то відповідна довідка береться у центрі зайнятості. Документи можна подати за адресами, які були вказані на інформаційних матеріалах кабміну. Якщо в Ірпені стоять черги, то в Коцюбинському, наприклад, подати документи можна на субсидію в 5 кабінеті в селищній раді. Черги там до цього, такі як в Ірпені, не спостерігалися.

Безымянный

Про все інше подбають органи соціального захисту.

Раніше, якщо людина працездатного віку зверталася по субсидію і при цьому була безробітною, то, визначаючи середньомісячний дохід, їй враховували дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатних (з травня він становить 1450 грн). Тепер до умовного доходу таких громадян зараховуватимуть два прожиткові мінімуми, тобто 2900 грн. Це стосується і молодих людей працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не проходять військову службу. Їм також буде призначена субсидія.

Якщо родина користувалась раніше призначеною субсидією, то з початком нового опалювального сезону компенсацію від держави будуть нараховувати автоматично.

Що стосується родин, де діти чи батьки проживають не за місцем реєстрації, то вони зможуть отримати компенсацію від держави, на підставі наданого акту обстеження матеріально-побутових умов від депутатів ваших округів або іншого  документу, який підтвердить тимчасову відсутність.

Головне, заборгованість за житлово-комунальні послуги не стане перепоною на шляху оформлення субсидії.

Раніше умови отримання субсидії були навіть жорсткішими. Якщо людина отримувала санаторно-курортне лікування від держави, якщо були заходи з протезно-ортопедичної реабілітації або була компенсація за отримані на виробництві травми, то право на субсидію втрачалося. Тепер ці обставини на отримання субсидії не впливають.

Головна позитивна зміна, яку уряд прийняв, пенсіонерам, які пішли на заслужений відпочинок у 2016 році, надали можливість скористатися субсидією, при нарахуванні якої береться до уваги лише розмір щомісячної пенсії, а не скупний дохід за 2015 рік, коли вони ще працювали.

Якщо ви маєте земельну ділянку, яка приносить дохід від оренди, то це може стати перешкодою в отриманні державної допомоги. Що стосується земельних паїв, то тут будуть враховані лише реальні доходи, а не умовно нараховані. Доходи, отримані від користування земельною ділянкою (паєм), які нараховуватимуться в IV кварталі 2016 року, будуть враховані при оформленні субсидії на I квартал 2017 року.

Страхи щодо того, що субсидію краще не оформлювати, бо при продажі квартири потрібно буде виплатити суму компенсації державі, безпідставні. Тому що саме відсутність достовірної інформації, породжує тривогу та страхи. Продаж квартири не позбавляє родину скористатися пільгами. Дохід від продажу квартири буде задекларований наступного року, і його візьмуть до уваги при розрахунку розміру компенсації в наступному році. При призначенні субсидії не береться до уваги вартість майна, яке ви отримали у спадок. Майно, яким ви володієте не  враховується при призначенні субсидії, лише дохід, який це майно приноситиме  буде враховане при розрахунку суми компенсації. Медичні послуги, сума яких більша ніж 50000 гривень, не є перешкодою для отримання субсидії.

І так, субсидія не призначається, якщо будь-хто з вашої родини за рік до звернення про призначення компенсації купив товар чи послугу на суму більше ніж 50 тисяч гривень.

Субсидії надаються в межах соціальних норм. На жаль, кабмін зменшив норми використання комунальних послуг для розрахунку державної компенсації. За всі послуги понаднормово родина повинна сплатити самостійно.

Наведу нові соціальні нормативи:

для субсидій на квартплату – 13,65 кв. м на людину + 35,22 кв. м на сімю. 

Тобто, якщо у Вас проживає 3 людей, то 3*13,65м2 + 35,22 на сім’ю = 76,17м2. Тобто, якщо Вас троє і квартира Ваша площею 110 м2, то субсидія діятиме лише на 76,17 м2. Все, що вище – то сплачується вже в повному обсязі.

Аналогічна історія з іншими послугами:

для субсидій при оплаті газу на опалення – 5,5 м. куб.  на 1 кв. м. площі;

для субсидій при оплаті газу (газова плита, без гарячого водопостачання та газового водонагрівача  – 7,1 м. куб.  на 1 кв. м. площі;

для субсидії на централізоване водопостачання – 4 м. куб. на 1 особу в місяць;

для субсидії на централізоване водовідведення – 4 м. куб. на 1 особу в місяць;

для субсидії при оплаті електроенергії (на опалення житла) – 65 кВт  на м. кв.;

для субсидії при оплаті електроенергії (електроплити без гарячого водопостачання) – 150 кВт/год на 1-2 осіб + 30кВт/год на кожного наступного;

 для субсидії при оплаті електроенергії (без електроплити та гарячого водопостачання) – 120 кВт/год на 1-2 осіб + 30кВт/год на кожного наступного.

 для субсидії при оплаті ТПВ –  0,4167 м. куб. на 1 особу.

Приємна новина для підприємців, які також можуть скористатися субсидією

Для підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування: для платників єдиного податку І групи встановлено мінімальний дохід, який враховується при обчисленні субсидії у розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб – 2900 грн, а для ІІ і ІІІ груп мінімальний дохід встановлено в розмірі, відповідно, 3-х і 4-х прожиткових мінімумів для працездатних громадян.

Таким чином держава пропонує нам не з місцевого бюджету, а з державного отримати компенсацію для тих, хто цього потребує і не може дозволити собі платити по вищому тарифу. Говорити про те, що різницю в тарифі треба компенсовувати за рахунок нашого місцевого бюджету селища Коцюбинське – це злочинно, бо у нас немає на це коштів. На це нема навіть коду бюджетної класифікації, який би дозволив такий механізм.

Не піднімати тариф, коли в країні зросла ціна на газ та електроенергію – нерозумно. Жоден місцевий бюджет, а особливо бюджет селища, не витримає такого навантаження. Постачальник послуг просто подасть до суду і відсудить з нашого бюджету всю суму різниці, яку могла б покрити значною мірою субсидія – державна компенсація. Хочеться вірити, що якнайшвидше виконком розгляне питання тарифів, а новоутворена комісія з питань ЖКГ буде сприяти тому, щоб пришвидшити розгляд цього питання. Засідатимуть члени комісії сьогодні о 18:00 у  селищній раді. Тут мають заслухати звіт робочої групи про те, що вони напрацювали за понад 2 тижні роботи.

Звісно, що тариф має бути обгрунтований. Зволікання з прийняттям тарифу – це вбивство для нашого місцевого бюджету і серйозна загроза для фінансової незалежності селища.

У вересні місяці Ірпінь затверджував тарифи. Затвердив він і для бюджетних установ селища Коцюбинське. Тариф тут на рівні майже 35 гривень.

Безымянный

“Для мешканців зараз в Ірпені діють два тарифи. Для тих, хто не має лічильників теплової енергії – 34, 28 грн за 1м2. А для абонентнів, що мають лічильники – 1273, 27 за Гкалорію. Це все видно в платіжках,” – розповідає депутат Ірпінської ради Богдан Мельничук.

Про цей тариф інформували громаду Ірпеня ще у вересні.

Безымянный

“Це тарифи “Теплокомунсервісу”. Ще є один теплопостачальник – комунальний. Це підприємство Ірпінської міської ради – “Теплоенергопостач”. У них тариф двоставковий – діє і влітку, і взимку. В опалювальний період додається до літньої ставки, яка становить 4,40 не мало не багато – 27, 08 гривень. Таким чином в опалювадбний сезон люди платять комунальному підприємтсву 31,48 грн за м2. При цьому влітку продовжуть платити 4,40 за м2,” – говорить Мельничук, який входить в Ірпінській раді до постійної депутатської комісії ЖКГ.

У нас також була можливість у виконкому вивчити тариф і прийняти його раніше. Це було б своєчасно. З тарифом ознайомлювалися всі, хто мав бажання, бо про це заявили публічно. З самого початку тариф був десь 35. Після того, як депутати вивчили документи, то вдалося знизити десь до 32. Кожен, хто хотів би вивчити це питання і вплинути з серпня місяця мав досить багато часу. Вже 15 листопада.

Тому хочеться вірити, що громадяни зрозуміють важливість субсидії і для себе і для селищного бюджету, який треба заощаджувати, а члени виконкому, який нам дістався у спадок від колишнього селищного голови Вадима Садовського, нарешті впораються з обов’язком, який на них покладений.

Сподіваюсь, що ця стаття полегшить вам задачу скористатися субсидією чи ні. Намагайтеся раціонально використовувати світло, газ та інші ресурси. Якщо після статті у Вас залишаються питання стосовно субсидій, то звертайтеся до селищної ради каб. № 5 або до свого депутата.

БезымянныйАвторка: Наталія Пилипенко, член бюджетної комісії КСР та голова фракції “БПП”

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539