У Гостомелі на с/г землях хочуть будувати висотки – громада проти

0

5,4 га с/г земель на Баланівці можуть віддати під висотки. Громадські слухання заплановані на будній день та робочий час – на 23 листопада, 14 годин. Замовником проекту забудови виступає Гостомельська селищна рада.

Зараз тривають громадські обговорення цього Детального плану території (ДПТ) в приміщенні Гостомельської ради. Повідомлення про процедуру громадських обговорень було опубліковано в газеті “Ірпінський вісник”, яку придбати в Гостомелі можливо лише в одному газетному кіоску в центрі селища (Склозавод). На офіційному сайті селищної ради інформація про громадські обговорення відсутня! Цікаво, яким чином мешканці Гостомеля можуть ознайомитися з ДПТ, внести свої пропозиції?

Запланована багатоповерхова забудова в районі існуючих теплиць, які ще нещодавно були у власності СТОВ “Бучанського”, складається з п’яти будинків – 5-ти, 6-ти, 7-ми та 8-ми поверхами на 25 парадних.

1

Землі, на яких планують звести цілий мікрорайон, на теперішній час мають цільове призначення – ведення селянського господарства. Але тут вирощуватимуть – багатоповерхівки.

2

Згідно інформації про власника землі, вказаній на кадастровій карті, ця ділянка, яка мала бути роздана членам радгоспу “бучанського” як паї дивним чином опинилася у власності компанії, яка здійснила рейдерське захоплення СТОВ “Бучанського”.

2

Про “ВВ-Брік Траст” редакції “Громади Приірпіння” розповідав колишній голова СТОВ “Бучанського” Ростислав Гаврилюк, в якого рейдери стріляли та обливали кислотою.

Рейдерське захоплення колгоспу “Бучанського” почалося на початку 2000-х років з появою в регіоні компанії ТОВ “ВВ-Брік Траст”, яку в Гостомель привів екс-дептат Київської облради Леонід Танцюра. “Громада Приірпіння” детально виписувала політичний шлях Леоніда Танцюри у Приірпінні та Київській області.

“ВВ-Брік Траст” і Танцюра тоді співпрацювали. Танцюра допомагав їм як юрист оформляти роздерибанену землю.

Але, за інформацією джерел в прокуратурі, за Танцюрою й “ВВ-Брік Трастом” стояли більш впливові фігури, пов’язані з групою екс-“батьківщинівця” Богдана Губського, того самого, який, за інформацією ЗМІ, був причетний до дерибану Біличанського лісу. “Українська правда” додатково зазначала, що екс-нардеп з “Батьківщини” Губський був відповідальним за дерибан землі в Київській області.

Окрім того, район Баланівки має застарілі інженерні мережі, вода в районі з домішкою глини та великим вмістом заліза, постійні перепади напруги та незадовільні транспортні комунікації – існуюча дорога на запланований в’їзд до мікрорайону має 5 метрів, з необхідних 7 метрів – двополосна дорога, та по пів-метри на тротуари. До того ж, дві дороги треба побудувати з нуля! На Баланівці повна відсутність соціальної інфраструктури – немає жодного садочку на кількість населення більше 5 тисяч мешканців, функціонує один-єдиний навчальний заклад – початкова школа, яку збираються закрити як аварійну.

Вулиці, в межах яких заплановане багатоповерхове будівництво, не заплановані для такого навантаження – це приватний сектор, з усталеними традиціями та ритмом життя, який просто хочуть знищити й витіснити заради фінансової наживи.

Новобудови впритул межуватимуть з існуючими приватними садибами.

До того ж, місцеві звернулися з проханням до селищного голови Юрія Прилипка з проханням перенести громадські слухання на вихідний день, щоб в них могли взяти участь всі бажаючі, у вільний від роботи час та зареєстрували петицію до Гостомельської селищної ради.

1

Але є й таки, що виступають “за” будівництво школи, яка, до слова, у ДПТ винесена за межі земель приватної власності й запланована на пайових землях для ведення садівництва гостомельчан: Шайдецької Ніни Іванівни, Вознюк Лідії Максимівни, Мельниченко Євгенії Олександрівни, Чечко Володимира Васильовича, Безобразової Тетяни Миколаївни, та “за” дитячий садок.

Згодна, всі хочуть кращого майбутнього для своїх дітей, але задумайтеся, чи можна довіряти забудовникам, особливо в Гостомелі? Задайтеся питанням, чому ж довгоочікуваний й обіцяний забудовником “Гостомельські липки” Андрієм Друзенком більше року тому садочок по вул. Остромирській, документація якого розроблялася протягом 2012-2016 років, ще досі не збудований? Чому лише зараз почали рити під нього котлован але не за кошти інвесторів, як обіцялося, а за бюджетні, державні?

Місцеві мешканці звернулися за консультацією до ірпінського архітектонра Ігоря Юрчака, який сказав, що при відсутності Генеральному плані розвитку Гостомеля, затверджувати ДПТ – є порушенням.

“Оскільки на сьогоднішній день Генплан селища не затверджений, він є нелегітимний, відповідно – не узгоджений з громадою Гостомеля. Будувати цілі мікрорайони, обговорювати їх будівництво, при незатвердженому Генплані, є порушенням чинного законодавства, до того ж запропонований ДПТ розташований на землях ОСГ, що також є порушенням Закону України”, – розповідає Юрчак.

1Авторка: Інна Лісняк, мешканка Гостомеля

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539