Псевдо-“атестація” мера Бучі як продовження кримінальної епопеї соратників

0

Триває “громадська атестація Бучанського міського голови Анатолія Федорука”. Про це стало відомо з офіційної сторінки Бучанської міської ради у соцмережі Facebook.

На згаданій сторінці було оприлюднено фото анкети, яку прихльники мера використовують як власне “листок переатестації міського голови Анатолія Федорука” під номером 201. На листку стоїть гербова печатка, на якій зазначені такі “організації”: “Світовий міжнародний екстериторіальний простір”, “Територіальна громада м.Буча”, “Суверений соціально-економічний простір народу України”, “Безпосередня влада народу України”.

На папірці потрібно вказати всі свої дані, телефон та електронну адресу й поставити галочку навпроти “довіряю” чи “не довіряю”. Мені, наприклад, незрозуміло, що мається на увазі. Можливо, потім ці папірці докладуть ще до якихось документів, де буде вказано, що ви довірили Федоруку своє майно – квартиру, машину, тощо.

1

Атестацію, як пояснили в соцмережі, проводять депутати міської ради та громадські активісти на основі рішення Координаційної ради, створеної на псевдовіче 23 жовтня.

1

До складу координаційної ради, від імені якої проводиться вказана переатестація, входять нібито 23 особи. Тут – представники різних політичних сил, депутати, працівники міськради, родичі Федорука та голови провладних громадських організацій.

Ось повний список членів координаційної ради, опублікований на тій же Офіційній сторінці Бучанської міської ради:

Співголови:
– Москаленко Ярослав Миколайович – депутат Верховної ради України
-Старикова Ганна Віталіївна- голова Київської обласної ради

Члени координаційної ради:
-Євтушок Сергій Миколайович – депутат Верховної ради України
– Майбоженко Володимир Володимирович- перший заступник голови Київської обласної ради
– Добрянський Ярослав Вікторович- депутат обласної ради, перший заступник міського голови
– Голова Київської обласної державної адміністрації ( за згодою )
– Слобожан Олександр Володимирович- заступник виконавчого директора Асоціації міст України
-Ципящук Катерина Олександрівна- депутат міської ради, голова комісії з з питань регламенту, правової політики, депутатської етики та контролю за виконанням рішень ради та її виконавчого комітету
-Косенко Віталій Вікторович- керівник ТОВ «Техпромсервіс ЛТД»
– Гапоненко Олександр Васильович – керівник ТОВ « Транском»
– Стальний Андрій Володимирович – Голова правління «ЮТЕМ»
-Яцюк Василь Петрович – голова наглядової ради ПРАТ « Меліоратор»
-Джам Оксана Іванівна –завідуюча педіатричним відділенням Бучанської лікарні
-Брагінський Микола Іванович- голова профспілки медичних працівників
-Науменко Валентина Василівна – голова профспілки працівників освіти
-Стадніченко Світлана Броніславівна – голова Громадської організації інвалідів «Відгук»
-Райчук Микола Вікторович – голова Громадської організації «Бучанська міська організація ветеранів Афганістану»
-Говоров Володимир Васильович- голова Громадської організації ветеранів війни, Збройних сил та учасників бойових дій
-Корольова Ірина Броніславівна- голова Громадської організації «Рідне місто»
-Єрига Павло Іванович- Синяківський сільський голова
-Микиша Світлана Михайлівна – Блиставицький сільський голова
-Покрасьон Олег Григорович- Гаврилівський сільський голова
-Шаправський Тарас Олександрович- завідувач юридичного відділу Бучанської міської ради

Примітно, що дехто зі списку вже відмовляється від участі в даному комітеті.

Так, наприклад, помічниця нардепа Ярослава Москаленка Галина Нагорна вважає, що дії Координаційної ради неприпустимі. А мер та громада мають відстоювати свою правоту в суді, а не просити захисту в нардепа.

1

Та все ж, бучанці не до кінця зрозуміли позицію нардепа Ярослава Москаленка щодо головування в Координаційній раді й чекають від нього особистого коментаря.

1

Під постом про атестацію почалося жваве обговорення, навіщо сторінка в соцмережі, яка зветься Офіційною сторінкою Бучанської міської ради, поширює цю інформацію.

На запитання бучанців відповів забудовник Віктор Крупій, щодо незаконного будівництва якого в Бучі, на місці відведеному під лікарню по вулиці Островського, відкрите кримінальне провадження.

Він сказав, що Федорук просто для себе хоче дізнатися, довіряє йому громада чи ні, боротися “гризти зубами за Бучу й за кожного мешканця громади чи уступити крісло голови тому, кому ми довіримо на виборах”.

1Відповідно до Конституції, Закону “Про місцеве самоврядування” та інших нормативних актів України Бучанська міська рада, як і будь-яка інша місцева рада в Україні, має діяти виключно в межах своїх повноважень і дотримуватись у своїй роботі вимог чинного законодавства України.

Дивимось, які ж повноваження у Бучанської ради згідно ЗУ “Про місцеве самоврядування” стосовно проведення “переатестації”?

Виявляється, така “переатестація” не входить до компетенції Бучанської міської ради, і її навіть не можна вважати “місцевим референдумом”, так як такий закону про місцевий референдум в Україні нема.

Будь-яка атестація чи переатестація має проводитись у законний спосіб на підставі таких нормативних документів, як:

Порядок проведення переатестації, затверджений вищим законодавчим органом України, яким у нас є тільки Верховна рада України, і такий порядок мав би бути затверджений хоча б Постановою ВРУ, чого наразі немає. Затверджений склад Колегії, яка проводить переатестацію, знову ж таки, який мав би бути затверджений центральним органом влади – за компетенцією це Кабінет Міністрів України. Знову ж таки – склад такої колегії при “переатестації мера Бучі” відсутній. Час проведення, лічильна комісія і виконавці проведення “переатестації”, знову ж таки, мали б бути затвердженні центральним органом влади – Кабінетом міністрів України чи ЦВК, – в даному випадку вони відсутні.

Виходячи з наведеного, стає зрозумілим вчинення певною групою осіб дій, які можуть мати ознаки кримінального правопорушення за вже відомою Федоруку статтею 365 ч.1 ККУ “Перевищення влади або службових повноважень”. Нагадаємо, що  відповідно до ч.1ст365 ККУ перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення службовою особою дій, які явно виходять за межі наданих їй прав чи повноважень, якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб,- карається виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Що ж виходить? Федорук, отримавши вже підозру саме по цій статті ККУ не хоче сідати по ній сам, а тепер ще й  намагається притягти по цій же статті усю Бучанську міську раду? Як виявилось лише з аналізу представленої новини, це не всі дії, які можуть містити ознаки вичненого кримінального правопорушення. Тепер більш детально про печатку на бланку “переатестації”.

Там представлено 4 різні організації, і сама печатка містить Герб України. Якщо перейти до Державного реєстру юридичних осіб України, то жодна з чотирьох організацій, вказаних на печатці, не значиться серед зареєстрованх. Відповідно до Постанови КМУ № 1242  є чіткий перелік установ і організацій, які можуть мати на своїй печатці Герб України, і, відповідно, вказаних на цій конкретній печатці організацій там не має.

Це означає, що Герб України на печатці є підробленим, тобто уся печатка є підробленою, а це вже ознаки кримінального правопорушення за іншою статтею ККУ, а саме статті 358 “Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів”. Нагадаю про що йдеться у цій статті ККУ.

Залежно від спрямованості умислу винного у підробленні вказаних документів за наявності підстав може кваліфікуватися як готування до вчинення відповідного злочину, наприклад, до шахрайства за обтяжуючих обставин.

Нагадаємо, що раніше Бучанська влада послуговувалася іншими печатками – “для пакетів”. Такими печатками скріплювали “бюлетені” для голосування у Биставиці за приєднання до Бучі.

Цього разу на листках так званої атестації печатки гербові. Працівники ЖЕКу розповіли, що до них вже навідалася мерська “атестаційна комісія”.Поки користувачі соцмережі обурюються незаконними діями прибічників Федорука, атестація повним ходом триває. Почалася вона традиційно з бюджетних установ, що є також порушенням закону.

“Це опитування в ЖЕК принесла Рябчун, родичка керівника КП “Продсервіс” Віталія Рябчуна, який харчує дітей в школах та має заклади харчування в бучанському парку. Жінка сказала, що кожна анкета в неї на обліку. Не дозволяла забирати з собою. Люди, які за Федорука – підписували. А ті, які проти мера не ставили нічого, тому що бояться втратити роботу. Уявіть собі, як працівник ЖЕКу може написати, що він проти Федорука, вказавши всі свої паспортні дані. Це ж одразу звільнення”, – розповідає працівник Бучанського ЖЕКу, який попросив не розголошувати його імені.

Бучанці відверто глузують з ідеї про переатестацію свого мера.

1

Не думаю, що переатестація й довіра громади могла б звільнити від кримінальної відповідальності, наприклад, серійного вбивцю. Але, якщо вбивці дуже хочеться мати у в’язниці персональні дані своїх потенційних жертв, його родичі та шанувальники будуть для нього цих жертв збирати.
Вам, бучанці, вирішувати, хто ви є й чи варто вам брати участь в цій сумнівній переатестації для задоволення чийогось хворобливого его.

 

1Авторка: Олеся Сунцова, бучанка

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539