Прилипко не послухав громаду й погодив будівництво висоток на с/г землях

0

23 листопада у Гостомелі відбулися так звані громадські слухання з приводу експозиції та обговорення Детального плану забудови території теплиць площею 5,5 га (р-н Баланівка).

Попри побажання місцевих мешканців, в тому числі в письмовому вигляді із підписами, зробити обговорення у зручний для людей час – будній після роботи або вихідний, ці слухання було заплановано на 14:00 у робочий час.

Явка місцевих мешканців приємно порадувала, присутність незнайомих облич у залі – шокувала. Їх було більше ніж місцевих. Цікаво, звідки така кількість людей (зала будинку культури “Чотири лева” була переповнена) знали про обговорення ДПТ при відсутності інформації про слухання у ЗМІ й турбувалися майбутньою долею Баланівки? Мешканці прилеглих до запланованої території вулиць, Б. Хмельницького та Степової, були ознайомленні про процедуру громадських слухань через оголошення, які були розклеєні місцевими активістами та на зборах громади за участю депутатів Анатолія Туровського й Юрія Марчука.

Відстояти свою позицію проти забудови території теплиць прийшло багато місцевих мешканців – були  пенсіонери, студенти, молоді люди, які працюють у Києві і в цей час мали бути на роботі. Вони взяли відгули або раніше відпросилися з роботи, щоб якось вплинути на це будівництво. Місцеве населення поставилося відповідально до цієї події, сподіваючись, що їхні голоси почують.

Регламентом цих так званих громадських слухань, які вела архітекторка Гостомельської селищної ради Борисова, було встановлено по 10 хвилин на виступи представника з Інституту містобудування та Генерального директора “Галсинтез Буд” Андрія Гарбузюка, який буде будувати житловий комплекс, та по 3 хвилини на питання з залу.

Голосування громади не було передбачено в порядку денному. Напевно, враховуючи результат попередніх громадських слухань по вул. Свято-Покровській, де громада проголосувала проти дев’ятиповерхової забудови в історичній частині селища, на цих слуханнях наші керманичі відмовилися від голосування.

На думку селищного голови Юрія Прилипка, який виступав першим, єдиним персективним шляхом розвитку селища є інвестиції у забудову селища. Це здивувало й обуурило присутніх, так як на сьогоднішній день ще не один із забудовників не побудував жодного закладу соціального призначення для гостомельчан. Також селищна рада не надає інформацію про розмір пайової участі, сплаченої гостомельськими забудовниками в бюджет селища за період з 2006 по 2016 роки. Хоча це якраз ті реальні кошти, які мали б поповнювати бюджет селища.

Після експонування проекту, замість очікуваних запитань по темі, почали лунати слова подяки Прилипку та забудовнику Гарбузюку від депутата Наталії Черинської, яка від імені мешканців свого округу, дуже переймається долею Баланівки, в тому числі сусіднього 20 округу, де заплановане будівництво, та бачить один шлях розвитку для Гостомеля – забудова мікрорайону.

Півгодинне “щебетання” депутатки доповнювали подяки незнайомих для місцевого населення жіночок з першого ряду, одна з яких, так і не змогла назвати адресу свого проживання. Як з’ясувалося пзніше, ці жінки були працівницями кухні в Будинку культури, де директоркою працює Чірінська.

1

Після намагань місцевих мешканців вийти до мікрофону, було зрозуміло, що чоловік спортивної статури, не просто так стоїть перед сценою, хоча він й казав, що має питання по школі. Всі спроби дістатися до мікрофону були марними, громадські слухання планомірно перетворилися на “День подяки”.

Дякуючи архітектору Борисовій, мікрофон таки отримали й місцеві жителі, але ненадовго. Питання чи здійснює Інститут містобудування у подальшому контроль над відповідністю процесу забудови до відповідного ДПТ було не випадковим, оскільки на початку 2016 року відбулися громадські обговорення щодо ДПТ забудови по цій самій вулиці, Б.Хмельницького, з протилежної сторони від теплиць. На них проектант представив ЖК (нині – “Водограй”) з 10 будинків. Нині ж, Інтернет ресурс подає зовсім іншу інформацію про цей житловий комплекс: 26 будинків, 8-10 поверхів (?!).

Відомі такі випадки у Бучі, коли замість обіцяної забудовником школи, виростає багатоповерховий будинок. Хто може дати гарантію, що замість запланованого садочку не виросте іще один будинок? Проектант відповіла, що відповідність ДПТ до процесу будівництва контролює ДАБІ. Згідно інформації на кадастровій карті, земля, на якій збираються будувати ЖК на теплицях, сільськогосподарського призначення та є приватною власністю компанії, яка причетна до рейдерського захоплення СТОВ “Бучанського”, ТОВ “ВВ-Брік траст”.

2

У своїй промові Гарбузюк сказав, що земля належить їхній компанії. Тому відразу виникло питання, на яких підставах, на що Гарбузюк відповів “за домовленістю”. Не з’ясовано питання ширини основного проїзду на ЖК, що заплановано між будинками 1 та 3 по вул. Б. Хмельницького. На сьогоднішній день він становить при в’їзді – 7 метрів, далі по провулку 5 м. При тому, що дорога  по самому ЖК запланована шириною 15 метрів.

Для нового мікрорайону на ДПТ запланований садочок на 80 місць. Але з запланованої чисельності населення – 1 тисяч 613 осіб, приблизно 300 – це діти, тобто ДНЗ не задовольнить потреби ні мешканців мікрорайону, ні, зрозуміло, місцеве населення. А садочка на Баланівці на сьогоднішній день немає взагалі.

Багато питань було про будівництво школи, яка винесена за межі ДПТ та планується будуватися на людських городах та паях. З відповіді проектантів ми так і не зрозуміли чи ці ділянки будуть викуплені чи вилучені з користування.

Будь-яке питання та пропозиції від громади зустрічалися гучними вигуками все тих самих невідомих жіночок з першого ряду та намаганням забрати у місцевх мікрофон. Відтак, не було висвітлено ряд важливих питань: як буде вміщувати Баланівка два величезних житлови комплукси, загальною чисельністю більше 3-х тисяч осіб. Не прозвучало відповіді на запитання активістки Олени Герасименко, скільки заплановано робочих місць у цьому ЖК, і чому земельний ресурс використовуються саме для будівництва, а не для сільськогосподарського виробництва, яке б надало більше робочих місць, в тому числі для місцевого населення.

Активісти вже не раз наголошували на необхідності передусім затвердити Генеральний план розвитку селища, а вже потім затверджувати ДПТ. Це зауваження “вивело з себе” Прилипка, який кинувся за мікрофоном, напевно щось відповісти, але утворилася штовханина, після якої пропав і мікрофон. На цьому так звані громадські слухання швиденько були закриті.

Напружену атмосферу, у якій проходили слухання, розряджали оплески, але і вони не могли прикрити невдоволення місцевого населення в першу чергу ставленням влади до людей. Нас не питали, не слухали, а поставили перед фактом. Що може відчувати людина, коли чує свавільний вигук голови: “Сядь!”, “Я тобі слова не довав!”? Люди з подивом дивилися на це дійство, на цю трагікомедію, яка, на жаль, є частиною нашого сьогодення.

Хочу наголосити, що 18 листопада мною особисто у письмовому вигляді були внесені пропозиції до даного ДПТ, з проханням розглянути їх на громадських слуханнях 23 листопада. Пропозиції так і не були розглянуті, але 24 листопада, на наступний день після слухань, мені надали відповідь, що пропозиції розглядаються.

Того ж дня, 24 листопада, на сесії Гостомельської ради депутати проголосували з сумнівний ДПТ, попри те, що ще немає результатів поданих пропозицій. Проти проголосували лише 2 депутати – Анатолій Туровський та Юрій Марчук, ще троє утрималися. На прохання депутата нашого округу Туровського створити комісію з вивчення спірних питань по ДПТ, депутатська більшість зустріла гучними запереченнями.

Символічно, що цими днями Україна вшановує пам’ять людей, які віддали своє життя за краще майбутнє нашої країни. Але сьогодні ми стикаємося з такою самою відвертою брехнею та несправедливістю. І виникає питання, а заради чого тоді відали життя люди під час революції Гідності?

Так, за нас вирішили, спланували заздалегідь сценарій, але саме такі ситуації роблять з мешканців саме громадян, які будуть боротися за своє права говорити та бути почутим.

 

1Авторка: Інна Лісняк, мешканка Гостомеля

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539