Викрадення монахинь використали для усунення голови УПЦ МП – ЗМІ

0

Генпрокурор Юрій Луценко домігся в парламенті зняття недоторканності з нардепа Вадима Новинського.

Звинувачують “православного олігарха” у тому, що він начебто допомагав Віктору Януковичу у 2013 році здійснити спробу фактично перевороту в Українській православній церкві (Московського патріархату). Про це пише “Українська правда”.

Мовою слідчих це звучить так: “Янукович у період з червня 2013 року по лютий 2014 року.., діяв у власних інтересах, намагався створити умови для узурпації влади (у тому числі призначення на вищі церковні посади лояльних до нього людей), зокрема шляхом здійснення тиску на Митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана) у спосіб незаконного позбавлення мови Драбинка О.М.”

У ГПУ стверджують, що для втілення своєї ідеї Янукович дав команду своєму главі МВС Віталію Захарченку назбирати компромату на близьких до Володимира людей. До цього процесу була залучена й Служба безпеки: третій відділ управління “Н” вивчав настрої єпископату УПЦ МП на предмет того, які шанси в Антонія замінити Володимира (Сабодана).

Пошук компромату завершився дуже швидко. 14 червня 2013 року в Україні прогримів скандал із “викраденням монашок”, який пізніше отримає назву“справа Бута”. У цій справі проходив чинний депутат Коцюбинської селищної ради (“Нові обличчя”) Сергій Даніш, який відсидів як підозрюваний у СІЗО.

За Сергія Даніша тоді внесли заставу у розмірі майже 350 тисяч гривень. Мати Даніша С.П.  тоді повідомила “Громаді Приірпіння”, що назбирати таку суму допомогли “друзі політика“. До відома, річний заробіток Даніша, який раніше був помічником екс-регіонала Петра Мельника, у 2015 році офіційно становить менше 52 тисяч гривень, згідно з поданою декларацією кандидата до ТВК. Відповідно сам він не зміг би внести заставу.

Досудове розслідування встановило, що у “справі монашок” фігурувала сума майже 21 мільйон гривень. У постанові про закриття кримінального провадження, є опис того, що встановило тоді слідство.

bez-imeniВиконавців оповістили про місце перебування монахинь. Це теж встановило слідство.

bez-imeni

Монахині викликали таксі, щоб поїхати з Лаври.

bez-imeni

Монахинь викрали, зав’язали їм очі.

bez-imeni

Руки монахиням зв’язали скотчем. Їх морили голодом.

bez-imeni

Але тоді прокурор у своїй постанові вважав докази, здобуті слідством недостатніми.

bez-imeni

Справу закрили.

bez-imeni

В цій історії митрополит Олександр (Драбинко) проходив у якості свідка. У поданні ГПУ щодо зняття недоторканності з Новинського йдеться про те, що 17 червня Захарченко скористався із цієї ситуації, щоб притиснути Драбинка і реалізувати задум Януковича.

Під час зустрічі із митрополитом Олександром глава МВС погрозами і залякуваннями начебто “змусив Драбинка написати заяву про застосування до нього заходів безпеки.., а також заяву у формі з’явлення з зізнанням”. Фактично, ставлячи підпис під заявою про охорону, Драбинко прирік себе на 179 днів ізоляції під конвоєм “Грифону”. Після цього його перевезли на 10 днів у заміський комплекс “Гранд Адмірал Клуб” в Ірпені. А з 30 червня аж по 13 грудня 2013 року Драбинка утримували у Банному дворі “Вишгород” під Києвом.

“Громада Приірпіння” вирішила взяти коментар у Драбинка щодо ситуації, яка склалася.

“Официальную оценку действиям Януковича, Захарченка, Коряка и Новинского дали правоохраниельные органы, а теперь должны свое слово сказать ВР и суд. Мы как сторона потерпевшая от незаконных действий бывшей власти только добросовестно сотрудничаем со следствием и даем показания о произошедших событиях”, – повідомляє Драбинко.

 

 

Tagged with:

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539