Бюджетна сесія в Ірпені:  Хай рука тому відсохне, хто себе обділить!    

0

22 грудня пройшла чергова сесія Ірпінської ради. На ній “ділили” бюджет. Хочу сказати, що ця сесія відрізнялася від попередніх дерибанних лише тим, що депутатам видали порядок денний за 9 днів до її початку. За каденції Карплюка таке вперше. Зазвичай депутати дізнавалися про питання порядку денного в кращому випадку за добу до сесії.

Але проекти рішень, необхідні для роботи, надали депутатам як завжди за добу до засідання, а більшість додатків та проектів знову засекретили. Звична практика, за врядування Володимира Карплюка та Юрія Денисенка, заднім числом дописувати в документи все, що душа забажає. Наприклад, зміни до бюджету за 2016 рік взагалі залишились втаємниченими – депутати голосували навіть без проекту рішення.

Основний документ для життя і функціонування міста – бюджет на 2017 рік депутати отримали лише за 5 хвилин до засідання! Як можна ознайомитися з показниками й проголосувати?

Хочу детальніше зупинитися на цифрах, які нам показали в бюджеті на 2017-й рік.

Одразу хочу сказати, що всі питання приймалися без розгляду і обговорення. Право щось коментувати на сесіях Карплюк визнає лише за собою. Всіх інших він позбавив голосу. Та й для чого? Членів “Нових облич” цікавлять лише свої “шкурні” питання, яких було в порядку денному чимало. За решту питань вони голосують автоматично, як Карплюк скаже, не задумуючись.

Перше, на що звернув увагу, взявши до рук проект бюджету, це виділення з бюджету 26 мільйонів гривень лише на оплату енергоносіїв та комунальних послуг управлінню освіти та охорони здоров’я. Раніше ці кошти виділялися з державного бюджету, а тепер їх треба шукати в бюджетах місцевих. Це окрім оплати праці педагогічного та медичного персоналу. До чого може призвести така децентралізація? Лише до негативних наслідків – до скорочення мережі освіти та охорони здоров’я та скорочення працівників бюджетної сфери.

Під час розгляду питання “Про внесення змін до комплексної програми “Турбота”, ми намагалися зрозуміти й з’ясувати, про кого ж це так “турбується” влада міста, що вирішила виділити на пільговий телефонний зв’язок аж 720 тисяч гривень в рік. Але нам так ніхто й не пояснив, хто з ким буде говорити за бюджетні кошти. Якщо на відшкодування витрат на пільгове перевезення (автобусне) виділяється 1 мільйон 230 тисяч гривень, то як зрозуміти надання безкоштовного проїзду призовниками АТО в межах Ірпеня та селищ за рахунок підприємств – 500 тисяч гривень? Теж ніхто не пояснив, мовчки проголосували і все.

За розпорядженням Карплюка проголосували й за незрозуміле питання “Про затвердження Угод про внесення змін до Договорів про залучення коштів замовників будівництв…”. Проголосували навіть не дивлячись на те, що в питанні включено 12 різних забудовників та адрес і всього 2 копії Угод! За що ви голосуєте, депутати? Байдуже – проголосували!

Далі було питання  безоплатної передачі з комунальної власності територіальної громади міста Ірпінь до комунальної власності громади селища Гостомель фактичних витрат на придбання обладнання дитячого майданчика за рахунок коштів міського бюджету.

Нібито все нормально й питання не має викликати ніяких сумнівів. Гостомель є великим наповнювачем міського бюджету Ірпеня. Але насторожує вартість майданчика – 131 тисяча гривень. І що це за тренежари такі по 14-16 тисяч гривень? Та й баскетбольна сітка з одним кільцем за 14 400 гривень – це задорого. І комплект огорожі дерев’яної за 26 500 гривень!

Впродовж трьох днів я намагався отримати додатки до питання №25 “Про безоплатну передачу з балансу виконавчого комітету на баланс комунальних господарств…” – пошуки безрезультатні, так і на сесії не було цих шести додатків – зникли кудись.

Вірні депутати від “Нових облич” звичайно відголосували, але які фактичні витрати по капітальним видаткам проведені за рахунок місцевого бюджету та передані на баланс шести комунальних господарств – надійно втаємничено. Швидше за все, мова йде про десятки мільйонів гривень за реконструкцію центральної площі і ці цифри, мабуть, все ще змінюють.

Тільки зараз проголосували питання  “Про надання дозволу здійснювати роботи з  розроблення проектної документації та проведення робіт по об’єктах інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури” Мирошнікову, Курілайтене, Пєшому, ПАТ “Київське спец.РБТ”, ТОВ “Глобал Девелопмент”, що означає взяти участь у фінансуванні капітального ремонту центральної площі Ірпеня, що по вулиці Шевченка.  Хоча ремонт закінчено добрих два місяці тому. Невже з’явилася  термінова необхідність переробляти?!

Далі  пішли святкові подарунки для забудовників , в тому числі депутатів.

Дептату від “Нових облич” Богдану Карпенку, який в раді головує в архітектурній комісії, дозволили фінансувати роботи з розроблення проектної документації та проведення капітального ремонту прибудинкових територій за адресами вул. Тургенівська 104 та вул.Садова 69.

Повною таємницею навіть після голосування залишилося кому із забудовників зменшили пайовий внесок за:

  1. Лавочки та квітники на центральній площі по вул. Шевченка – 546 тисяч гривень

2. Ремонт тротуару по вул. Гостомельське шоссе -240559  гривень.

3. Ремонт тротуару по вул. Северинівська – 259495 гривень.

4. Фактичні витрати на будівництво парку “Центральний” – 5 298 469 гривень

5. Встановлення обладнання ( тренажери ) на міському стадіоні м.Ірпінь – 168 918 гривень.

Проте досить зрозуміло, що аж через два роки після виконання робіт ЖБК “Гранд Віллас Україна” зарахували як пайову участь 111 490 грн. роботи з монтажу зовнішнього освітлення – це фактичні витрати з будівництва парку імені Правика по вул. Садовій 35 Б.  А ще 1 457 469 грн. – фактичні витрати з будівництва парку “Центральний” (облаштування дитячого майданчика). За інформацією джерел, ЖБК “Гранд Віллас Україна” пов’язаний з Карплюком.

Те, що в помпезно відкритому парку “Центральний” не закінчене будівництво свідчить і рішення про передачу будівельних матеріалів КП “Ірпіньзеленбуд”. Майже на 800 тисяч гривень збільшило свій  статутний фонд КП “Ірпіньзеленбуд”, прийнявши будівельні матеріали від виконавчого комітету, управління освіти і науки, відділу культури та УЖКГ “Ірпінь” з зобов’язанням укласти угоду з підрядною організацією та передати їй вказані матеріали для виконання будівельних робіт. Правда, які матеріали і що будуть будувати  – невідомо.

Забудовнику Мінаєву зменшили пайовий внесок на 841 074 грн., прийнявши до комунальної власності територіальної громади міста фактичні витрати на капітальний ремонт дороги по вулиці Лісова.

Забудовнику Ващенку зменшили розмір пайового внеску на  1 465 197 гривень, прийнявши до комунальної власності фактичні витрати на будівництво зливової каналізації по вул. Пушкінська.

Звісно, при таких потужних зарахуваннях вищезгаданим – якихось 30 тисяч фактичних витрат Марії Карпенко на капремонт мереж зовнішнього освітлення по вулиц Західній – це дрібязок.

Варто зазначити , що не всім забудовникам на сесії пощастило. Не поталанило цього разу підприємцю Дмитру Осипенку. Молодий  забудовник потратився на капремонт дороги на вулиці Нігояна. Йому також , як годиться, зменшили пайовий внесок на майже мільйон гривень. Але “невдячна” громада, близько 100 мешканців вулиць Нігояна, Тургенівської, 8-го березня, Центральної підписали протест проти незаконного будівництва  чотирьох  багатоповерхівок в приватному секторі і своєю присутністю в сесійній залі не допустили затвердження детального плану забудови території їхнього кварталу.

За це питання “Нові обличчя” “нашкребли” всього 15 голосів з 19 необхідних. Злі язики подейкують, що це Карплюк  таким чином знищує конкурентів. Питання, що робити з незаконно збудованою  10-ти поверхівкою посеред приватних будинків і тими громадянами, які купили там житло, залишилося відкритим. Не ясно, що робити і мешканцями приватного сектора, яким в городах  звели хмарочоса і де були під час будівництва правоохоронні органи і архітектурно-будівельна інспекція?

На останок хочеться відзначити небачену щедрість забудовника Антона Мирончука, який незаконно будує ЖК по вул.Єсеніна 30, Єсеніна 31 і інші. Цей “достойник” передав до комунальної власності громади Ірпеня автобус ПАЗ-320540, який тут же безоплатно передали комунальному підприємству “Ірпіньводоканал”. І до ворожки не ходи – це зарахування пайової участі забудовнику, можливо ще й авансом.

А ще пощастило наближеному до міського голови забудовнику, депутату “Нових облич” Ігор Оверку,  якому виділили ласу ділянку 550 м2 на в’їзді в Ірпінь, по вул. Соборна 2/2 а.

Завершилась сесія приємною новиною для тих 34 громадян, яким попереднім рішенням  було відмовлено у виділенні земельних ділянок, для тих хто взагалі не отримав ще наділа і, в першу чергу учасникам російсько-української війни. ТОВ “Торговий Дім “Прогрес” відмовилось від права власності на земельну ділянку 1,5839 га. по вул. Кошового, 13, Б і вона переходить до територіальної громади Ірпінської міської ради. Є надія , що 200 громадян отримають по 5 соток. Хоча, швидше за все, як завжди знайдуться більш “достойні” претенденти.

На завершення хочу сказати громаді, хто не має грошей на цирк, приходьте раз на місяць на сесію Ірпінської міськради – тут весело.

Автор: Богдан Мельничук, депутат Ірпінської міської ради від ВО “Свобода”

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539