Бюджет Коцюбинського 2017: проїдання чи розвиток?

0

У вівторок, 27 грудня, відбулося позачергове засідання Коцюбинської селищної ради (КСР). Мені дуже шкода, що до найважливішої сесії в році громада не проявила належного інтересу.

Я розумію, що за кілька днів Новий рік і всі хочуть присвятити увагу сім’ї, дітям. Але, на жаль, коли свята закінчаться, то кожен з нас, як і щороку, буде щодня бачити проблеми в селищі, які слід невідкладно вирішити. А на це треба завжди гроші – бюджет. Якщо не ставити конкретні вимоги до депутатського корпусу й бюджетної комісії, то наші з вами податки будуть розподілені неефективно.

Бюджет, який підтримала більшість депутатів КСР не спрямований на заощадження коштів. Я, як і селищна голова Ольга Матюшина, утрималася під час голосування.

Чому бюджет селища – це #Зрада виборців?

Я очолюю депутатську групу Приватний сектор.  До цієї групи увійшли 4 з 6 обраних депутатів приватного сектору – Євген Домбрвоський, Микола Єременко, Андрій Скіпальський та я. Є ще два депутати – Олександр Хвостенко та Павло Назарук, які, на жаль, не приєдналися до нашої групи, хоча проблеми у наших виборців спільні.

Бюджетна комісія вирішила значну суму коштів віддати на ремонти в будинках. Звісно, що більшість обраних будинків належать округам, де перемогли представники іншої команди.

“Для того, щоб ні в кого не виникло питань щодо того, які будинки обрали і чому, мала бути написана програма загальна для всього селища. І лише тоді можна було б, згідно з цією програмою, розподілити кошти між будинками. Було би чітко зрозуміло, за якими критеріями вони обираються для капремонту. А закладати конкретні адреси – тут може бути складова конфлікту інтересів, а відтак і корупційна складова. Мала б бути конкретна програма,” – наголошує селищної ради Ольга Матюшина.

Я взяла слово і наголосила, що в приватному секторі ніхто не робить ані косметичний ремонт будинків, ані капремонт дахів. Голова бюджетної комісії Людмила Узерчук (“Нові обличчя”) наголосила мені, що в багатоповерхівках мешканці платять кошти за утримання будинків.

Я думаю, що Людмила Узерчук прекрасно знає, що гроші мешканці багатоповерхівок віддають УЖКГ “Біличі”, яке Петро Пушанко та Олексій Зінкевич роками доводили до межі банкрутства. Так от зараз ми замість того, щоб коштом УЖКГ “Біличі” покривати ремонти дахів віддаємо мільйонні борги (майже 16 мільйонів лягло на мешканців селища) і замість того, щоб використовувати бюджетні кошти на запровадження таких проектів, як енергозбереження (вуличне освітлення, водопостачання, закупівля нового сміттєвозу чи тракторця, які будуть споживати менше бензину, для очищення вулиць від снігу), ми їх просто витрачаємо незрозуміло за яким принципом.

“До того, як бюджетна комісія, де більшість мають Нові обличчя погодила ці видатки, я разом із представниками УЖКГ “Біличі” та Ліною Радудою, яка стала автором 4 програм розвитку, обійшла більшість дахів та підвали нашого селища. Ми мали зрозуміти, де бюджетні кошти треба витрачати першочергово. Так от, це не зовсім ті будинки, за які в результаті відголосували. Я також схиляюся до того, що мала бути розроблена конкретна програма з чіткими критеріями і механізмом. Як голова комісії з питань ЖКГ я наголошувала на тому, що селищу необхідний трактор та сміттєвоз, бо витрати на пальне колосальні – 50 літрів, але бюджетна комісія не погодила це,” – каже Олександра Куцан.

Людмила Узерчук наголосила, що УЖКГ “Біличі” нібито не подав належним чином оформлені розрахунки.

“Навіть якщо подання комунальної установи не відповідає уявленням голови чи членів бюджетної комісії, то їхня задача не просто сказати про це, а допомогти оформити документи у тій формі, яка відповідатиме вимозі депутатів. Комунальне підприємство обслуговує всіх без винятку мешканців селища. Тому треба було знайти членам бюджетної комісії спосіб ефективно співпрацювати,” – наголошує Матюшина.

Олександра Куцан зазначила, що кошториси, які розраховувалися на дахи обраних будинків взагалі не відповідали реальним цифрам.

“Коли ми з Ліною Радудою були на даху і просто дивилися площу даху й порівнювали з тим, що закладається на ремонт одного метру, то зрозуміли, що в кошторисі ніхто навіть і не думав площу даху множити на цю суму. Результат, який забюджетували, дуже сильно відрізнявся,” – каже Куцан.

Андрій Скіпальский наголосив на тому, що ремонтів потребують і будинки по вул. Шевченка.

Вся програма “Реформування та розвиток ЖКГ селища на  2017 рік”, а це 1 990,6 тис.грн. – це ремонт дахів 8 будинків.

Адреси можна побачити в доданому фото.  Проекти рішень є на сайті.

Чому не проголосували за спецтехніку, яка потрібна всім?

Наголошую для всіх на тому, що спецтехніка треба не лише приватному сектору. Новий сміттєвоз потрібний всьому селищу. А щодо трактора, який би розчищав дороги в зимовий період, то я думаю, що кожен водій і пішоход бачить, що дороги неможливо тим ресурсно, що є, одразу розчистити як слід. А якщо за цей час сніг піддане і встигне розмерзнутися, то кригу з дороги прибрати значно важче.

Для приватного сектору ніхто нічого не робив роками. У мешканців цього мікрорайону, який представляють 6 з 26 депутатів (тобто 5 частина ради!!!) є дві гострі проблеми – це чищення доріг від снігу і вивезення сміття. Сміттєвози такі, що з них тече, коли вивозять сміття. Це повна антисанітарія.

Більше того, навіть колишній начальник УЖКГ “Біличі” Олексій Зінкевич, який є зараз депутатом, визнав, що машина бере забагато – 50 літрів. А за такі розтрати платимо ми з вами і в результаті в УЖКГ “Біличі”, яке на порозі банкрутства, нема коштів, щоб заправити машину (50 літрів!!!) або поремонтувати її вчасно. Як результат в приватному секторі можуть невчасно вивозити сміття. Всі, хто тут мешкає знає про наслідки. Пакети з сміттям розірвуть і розтягнуть по вулицях собаки і їх потім власники будинків прибирають.

Наголошую на тому, що в приватних будинках ніхто ніколи не буде робити капремонт за бюджетні гроші. Тут мешкають такі ж самі платники податків, як і в багатоповерхівках, чиї дахи мали б ремонтувати комунальні установи. А сміттєвоз потрібен всім – і мешканцям приватного сектору і багатоповерхівкам.

Щодо трактору, то проблема нечищених доріг стосується всіх і кожного. Поки чистять центральні вулиці по яких їздить 393 та 745 – інші вулиці почистити вчасно проблематично. Особливо, коли намерзає і розмерзає. Тому від імені тих мешканців, які мають в раді 6 депутатів, я кажу: у нас дві суттєві проблеми – вивезення сміття та очищення доріг. Бюджетна комісія не звернула на це уваги.

Єдине, що буде для мешканців приватного сектору – це заміна азбестової труби по Бакала, через яку здійснюється водопостачання. Те, що в селищі досі є ця труба – це нонсенс і порушення всіх можливих стандартів. Це здоров’я мешканців приватного сектору та здоров’я наших дітей.

Як ви знаєте в приватному секторі є проблеми із тиском в системі водопостачання, що призводить, як до нестачі води для нормального користування, так і до поривів у мережі.  Для вирішення цієї проблеми необхідно замінити обладнання на насосних станціях на сучасне, яке в автоматичному режимі дасть можливість регулювати тиск в залежності від пікових навантажень, пори року та своєчасно давати інформацію та розуміння того, скільки води добуто, оперативно виявляти пориви в системі і, саме головне, досягти економії електроенергії при видобутку та подачі води споживачам.  Для цього в бюджеті комісія з ЖКГ, яку очолює Олександра Куцан, просила передбачити кошти на проект такої модернізації. Заклали 200 тис.грн. на всі станції. Оскільки багатоквартирні будинки по Пономарьова та Доківській отримали вже кошти, буде цілком логічно вимагати, щоб модернізацію насосних станцій розпочинали з приватного сектору. Після розробки проекту будемо розуміти, скільки коштів необхідно на модернізацію. Швидше за все для самої модернізації будуть залучатися позабюджетні кошти.

Я зверталась із депутатським звернення, щоб нарешті заклали кошти на ліквідацію постійних калюж біля пам’ятника “Україна Молода” та відновлення тротуару по провулку Вокзальний. Для ліквідації збирання води в зазначених місцях в бюджеті були передбачені кошти на будівництво ливостоків у розмірі 85 тис грн. Кошти на реконструкцію тротуару не заклали, але  протягом року це питання  буду ще піднімати і наполягати на тому, щоб кошти все ж таки були передбачені і ми могли нормально користуватися тротуаром, а не “плавати” біля вул.Бакала.

До мне зверталися мешканці вул. Артема із проханням встановити “лежачий поліцейський” на початку вулиці. Відповідне звернення мною було зроблено, в бюджеті передбачена програма розвитку дорожнього руху та його безпеки на 2017, де на зазначені потреби передбачено 290 тис.грн. Буду тримати на контролі, щоб при сприятливих погодних умовах засіб для примусового зниження швидкості був встановленний.

Також бюджетом передбачено заміну табличок із назвами вулиць, які були перейменовані.

У приватного сектору є ще одне питання, яке варто вирішити. Заміна поштових скриньок. Так от для платників податків приватного сектору навіть це дрібне і недороге питання не можуть вирішити. Але кошти з бюджету, які є нашими загальними податками, витрачаються на ремонт там, де мало б працювати збанкрутіле УЖКГ. Оскільки мешканці до мене звернулися щодо заміни скриньок, то я буду працювати над вирішенням цього питання.

Але я ще раз акцентую увагу на тому, що нам слід було придбати спецтехніку і спрямувати всі зусилля на програми, що заощаджують кошти.

“Громада не зацікавлена в бюджеті проїдання коштів. Ми маємо думати, як запровадити лед-лампи для вуличного освітлення, як заощадити на бензині спецтехніки. Сміттєвоз, до речі може обслуговувати не лише нас. Ми на ньому для громади можемо заробляти гроші. Так само заробляти гроші можна на сортуванні сміття. Ми можемо докласти зусиль і зробити економію на водопостачанні. І от якщо заощадити на світлі, водопостачанні, заробити на вивезенні сміття, тоді у нас запуститься механізм економії коштів, які можна було б витратити на ремонти. Це було б доцільно. Я сподіваюся, що у січні, коли ми будемо ще доопрацьовувати бюджет, це врахує і бюджетна комісія і більшість депутатського корпусу,” – наголошує селищна голова Матюшина.

Якщо запровадити лед-освтілення, то можна тоді вуличне освітлення не вимикати всю ніч. А це безпека кожного мешканця. Тому я вирішила долучитися до роботи комісії з ЖКГ у питанні модернізації вуличного освітлення. Для приватного сектору це одне з найважливіших питань – освітлення всієї темної частини доби, незалежно від пори року.  

На мою думку, на жаль,  був прийнятий не бюджет розвитку, а бюджет  проїдання.  Але сподіваюсь, що протягом року ситуація зміниться і ми всі прийдемо до того, що тільки  модернізація в перспективі дасть нам як нову якість життя, так і економію коштів, які можна буде використовувати як для благоустрою так і для інших поточних питань.

Авторка: Олена Сокотюк – член комісії з питань освіти, голова депутатської групи “Приватний сектор”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539