Як громади Німеччини інтегрують нових мешканців міст

0

Я доволі тривалий час мешкала в селищі Коцюбинське. Тут народилося двоє моїх дітей. Працювала я в німецькій компанії Karcher. Так склалося, що мене запросили працювати в німецький офіс цієї ж компаії.

У селищі Коцюбинське зараз зводять великий житловий масив “Атлант”. Мешканці цього житлового масиву додадуть чи не 50 % населення селищу. Більше того, не всі мешканці новобудов, які з’явилися в слеищі за останні 10 років інтегрвані в громаду. У Приірпінні та загалом у містах-супутниках столиці будують нові будинки, але громада забуває про те, що таких людей треба інтегрувати у своє середовище.

У Німеччині така робота проводиться. Інтеграції неофітів приділяють дуже значну увагу. Є спеціальні програми для нових співробітників – на підприємстві, дітей – в садочках і школах, іноземців – в державі і суспільстві, переселенців – в новому місті. У Німеччині навіть прийнято переїжджати за роботою або жити як «тижневий маятник» – з понеділка по п’ятницю працювати в одному місті, а на вихідні повертатися до родини в інше.

Невдовзі після нашого приїзду до одного з міст в Німеччині ми отримали запрошення на офіційний прийом для неофітів до ратуші. Такий захід проводиться вже втретє, і в цьому році його сумістили з днями міського гуляння, що було вдвічі приємніше.

Цього року на прийом прийшли 150 нових мешканців міста, які переїхали впродовж останнього року. Різних за віком – від сімей з немовлятами до пенсіонерів. Адміністрація також відмітила, що на прийом зареєструвалися десять різних національностей, що знов доводить важливу роль інтеграції.

На фото обербургомістр Гартмут Хольцварт (праворуч) вітає нових мешканців міста.

Під час урочистої частини прийому на гостей чекав калейдоскоп різноманітних коротких доповідей. Загалом 14 референтів  розповідали про пропозиції міста щодо дитячих садочків та шкіл, про культурну освіту – курси народної школи, міської музичної школи та школи мистецтв, про спортивні клуби, можливості шоппінгу, заходи молодіжної громади, волонтерську роботу і роботу з людьми похилого віку, пропозиції різноманітних клубів за кружків за інтересами, добровільну пожежну дружину. Виступали також різноманітні релігійні громади.

З 2016 року у адміністрації міста є спеціальний відділ фахівців з інтеграції, який працює з  мігрантами та волонтерами, які хочуть зробити свій внесок до інтеграції новеньких.

Крім того, місто гордиться власною газетою, власними комунальними підприємствами із власним незалежним забезпеченням міста електроенергією, газом та водою. Про це все неофіти дізнаються безпосередньо на одній з таких зустрічей.

В перервах між доповідями виступав струнний оркестр місцевої музичної школи.

Королева міста доповіла, що у 2012 році місто відсвяткувало 800-річний ювілей. Під час святкування у 2012 влаштували вибори королеви міста, і тепер проводять кожні два роки. Вона розповіла про свою історичну попередницю, яку у середньовіччі місцевий знаменитий поет оспівав у «Пісні міста». Тим, хто зацікавився деталями історії, подарували флаєри на екскурсію по місту.

Після офіційної частини прийому було влаштоване частування на площі біля ратуші, де гості могли познайомитися одне з одним і обмінятися новою інформацією.

Кожна пристолична громада в Україні може організовувати подібні зустрічі з неофітами у найрізноманітніших форматах. Ви навіть не уявляєте, скільки людей можна долучити до тих проектів, які вже працюють в громаді завдяки команді активістів.

Авторка: Юлія Меньша, мешканка Коцюбинського, що працює в Німеччині

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539