СІЗО може бути і в Бучі

0

Щойно стало відомо про те, що СІЗО хочуть перенести до Коцюбинського, як ми почали вивчати варіанти. Як зробити так, щоб цього не було. Ми консультувалися, шукали ділянки пенітенціарної служби, щоб пропонували альтернативу.

Навіть у грудні 2016 року Буча на рівні з Коцюбинським розглядалася як варіант. Про це йшлося на ICTV.

Про цей варіант у Будинку культури працівникам міністерства нагадала мешканка селища Коцюбинське Наталія Толуб.

“Враження, що представники Міністерства жодного іншого варіанту, крім перенесення СІЗО до Коцюбинського, не розглядали. За словами радника Міністра юстиції головним критеріями вибору були наявність земельної ділянки та діючого пенітенціарного закладу. На моє запитання щодо доцільності перенесення СІЗО до с. Мартусівка Бориспільського району, заклад у якому більше відповідає вимогам безпеки, знаходиться на достатній відстані від житлових будинків та має вдвічі більшу площу, представник Міністерства юстиції сказав, що це велика відстань для перевезення підслідних до Києва, а звести нові споруди – становить 1-3% від вартості проекту, тому їх наявність/відсутність не суттєва,” – розповідає Ольга Костишина, яка взяла слово.

“Коли ж депутат КСР Олена Сокотюк запитала про доцільність перенесення СІЗО до с. Романівка поблизу м. Ірпеня, представник Міністерства юстиції відповів, що так ділянка знаходиться ближче, але там немає відповідних комунікацій. Така алогічна позиція представників Міністерства юстиції, їх небажання відповісти чи до робочої групи входитимуть представники інших населених пунктів чи тільки Коцюбинського, наводить на думку, що інших варіантів всерйоз ніхто не розглядав та не проробляв”, – додає Костишина.

Селищна голова Ольга Матюшина у своєму зверненні наприкінці минулого року питала Мін’юст про ці два варіанти.

Офіційної відповіді на цей лист ще немає.

Виступали також депутати від “Нових облич” та заступник міського голови Ірпеня екс-регіонал Дмитро Христюк, а також інші члени територіальної громади. Христюк не визнавав, що Ірпінь видав містобудівні умови під СІЗО і сказав, що вони проведуть службове розслідування. Я з нетерпінням чекаю на його результати.

У результаті зустрічі була сформована, як і йшлося в офіційному зверненні, робоча група. До неї мала б увійти представниця громади – Ірина Клименко, але Богдан Слюсаренко переграв все на Ярослава Салівонова – екс-депутата КСР, який за своєї каденції підтримував незаконні рішення (за його кандидатуру не голосували) та один представник від апарату Коцюбинської селищної ради – застпник селищного голови Петро Пушанко (депутат Ворзельської ради з партії “Нові обличчя”). Також у робочу групу просив додати предстанвика від Ірпеня заступник ірпінського міського голови екс-регіонал Дмитро Христюк. За його кандидатуру, як і за Пушанка, проголосували.

Леся Петрик-Єльникова, яка стояла поруч з Христюком, чула, як він був незадоволений, що обрали саме його від Ірпінської міської ради. Він думав, можливо, що працюватиме хтось інший.

Робоча група засяде у понеділок о 15:00 в Києві. Члени робочої групи, як сказали представники Мін’юсту, мають вивчити пропозиції громади, які ми можемо їм надавати, та представляти ці пропозиції під час переговорного процесу.

Мін’юст твердить, що Буча теж розглядається як варіант. Тож редакція “Громади Приірпіння” ініціювала в групі “Громада Бучі” опитування. Бучанці не виявляють поки такої категоричності, як мешканці селища Коцюбинське.

Це ящко коротко про результати зустрічі. Але після зустрічі о 9:00 в мене виникло чимало питань.

Чому люди у нас пасивні?

Ми переживали, що не буде достатньої кількості людей. Про те, що приїздить Мін’юст ми дізналися за день до заходу. Були розіслані смс-повідомлення всім, хто підписався на розсилку. ми обіцяли в газеті “Громада Коцюбинського” це зробити і ми свою обіцянку виконали.

Також я розвішувала оголошення. На офіційному стенді поблизу ради теж було оголошення. Депутати “Нових облич” нарікали на те, що їхні виборці не були належним чином проінформовані. Ніхто не заважав обійти ввечері сусідів або повісити оголошення. Я точно знаю, що депутатка Катерина Ющенко-Корбут дізналася в той самий час, що і я про те, що буде зустріч. Я своїх виборців оповістила, як і депутатів з своєї групи. Логічно, що вони мали зробити те ж саме. Я розумію, що часу було на це не так багато, але люди мають бути більш відповідальними. Я очікувала, що людей буде більше.

З самого початку людей було лише кілька десятків. Олена Сокотюк просила у групі, щоб громада підтягувалася.

Згодом зайшли організовано кілька десятків чоловіків. Нас дуже цікавило, хто ці люди.

Як з’ясувалося, що це працівники ІВЦ. хпоява на зборах цілком логічна, бо це їхні робочі місця і якщо вони хочуть знати, що буде з ІВЦ – то це і їхнє право. Тут питань нема.

Згодом кількість людей дещо зросла. Це не могло не радувати. Гнітило тільки те, що дехто дозволяв собі викрикати не дуже коректні слова по відношенню до людей на сцені. Треба залишатися в межах пристойності навіть, якщо у нас різні позиції. Вони ж зважили на вимогу громади і прохання селищної голови і провели зустріч. Є пропозиція сформувати робочу групу. Ніхто нічому не перешкоджає. Присутні делегували тих, кого хотіли, хоча я особисто в якості делегованих людей сумніваюся.

Сергій Даніш зауважив, що для того, щоб сформувати робочу групу не слід було це робити в Будинку культури. Можна було це зробити нібито деінде. Я з цим не згодна. І вважаю, що проводити такі заходи треба публічно. Щоб потім ні до кого не виникало питань, що вирішили щось кулуарно. Питання серйозне.

Тому зараз головне, щоб члени робочої групи продовжували коректний діалог, де використовували менше емоцій і більше документів.

Я була за те, щоб в робочу групу увійшов Сергій Даніш. Я про це йому прямо сказала. Він на мене здивовано подивився. І сказав, що думав, що я за СІЗО, бо я виступала з цього приводу десь. Де і коли це було – він не зміг поточнтити.

А мені це чути від голови фракції “Нові обличчя” було дивно. Ще більше мене дивувало, як в робочу групу могли включити Петра Пушанка – заступника селищного голови. Краще б когось з громади.

Чому не було голови і навіщо нам Пушанко?

Селищної голови Ольги Матюшиної не було. На цьому намагалися спекулювати “Нові обличчя” кілька разів.

“Я мушу вибачитися перед громадою, що не змогла бути особисто. Мене покликали на нараду в ОДА. Одна стосувалася опалення – це питання № 1 зараз, щоб ми могли нормально пережити зиму, а друга – питання транспортного сполучення, яке є теж одним з нагальних питань. Про нараду стало відомом ввечері напередодні. Спершу вона була на 11:00. Потім мені перетелефонували і сказали бути не пізніше 10:30.  Зранку я в терміновому порядку видала офіційне розпорядження, щоб мій заступник Петро Пушанко був присутній від імені селищної ради на заході,” – каже селищна голова Ольга Матюшина.

Розпорядження таке було. І це цілком нормальна практика, якщо голова не встигає – працює заступник над делегованим йому питанням. До прикладу, в Ірпені Дмитро Христюк, заступник Карплюка, виконує все, що його просить Карплюк і при цьому мер Ірпеня попри те, які б не були проблеми в Ірпені, дозволяє собі за неповних 2 роки піти у відпустку загалом на 174 дні. І ніхто з “Нових облич” з цього не робить скандалу. Мера нема на посаді загалом півроку! А тут Матюшина поїхала на нараду щодо опалення – і треба замість конструктивного діалогу перевести все в політичне русло. А уявіть, що було б, якби Матюшина пішла у відпутску навіть днів на 10, чого не було за понад рік роботи?

Заступник міського голови Ірпеня Дмитро Христюк піддав сумніву той факт, що Ірпінь видавав містобудівні умови Мін’юсту під СІЗО. І наголосив, що документи якісь в такому разі мають бути в Коцюбинській раді. З його слів стало зрозуміло, що якби була селищна голова Ольга Матюшина, то вони обов’язково в неї в цими документами поцікавилися.

Тут виборець з мого округу Ірина Федорів цілком слушно зауважила, що є предстанвик селищної ради – Петро Пушанко. На неї Христюк почав підвищувати голос, а прихильники “Нових облич” почали теж кричати.

“Я намагалася донести інформацію до Христюка, що про ситуацію з документами може прояснити Пушанко. Ніхто і чути не хотів. Коли я побачила як люди, які дійсно виступають проти СІЗО, голосують за Пушанка при тому, що він і слова не сказав – то такий представник наш буде на робочій групі? Буде мовчати? Його можна було обирати просто для того, щоб протролити – аби хоч щось робив, але якості робочій групі такий політик не додасть,” – каже Федорів.

А чого кричати? Вам треба документи? Хочете конкретики? Бажаєте увійти в робочу групу і працювати з документами? Піднімайте Пушанка, якщо він сам не може встати, питайте в нього, бо він представляє раду офіційно за розпорядженням голови. Він був і при Садовському, тому для нього не проблема дати документи або засвідчити, що їх нема і не було.

Але документи нікого не цікавили. Це був просто привід, щоб зайвий раз наголосити, що нема Матюшиної і замовчати причини її відсутності, які на загал озвучила депутатка Олена Сокотюк.

Якби я не бачила Пушанка, який сидів в залі, я б подумала, що представника селищного голови не було. Ви уявіть, щоб приїхали представники міністерства, а представник селищної ради не встав, не привітався з громадою та гостями. Не сказав про те, що голови зараз нема і саме він має делеговані повноваження. Що зараз громада і депутати хочуть вислухати Мін’юст і всі хочуть, щоб громаду і депутатів почули представники Мін’юсту. Що в залі є людина, яка за розпорядженням голови протоколює зустріч.

Те, що голова своїм розпорядженням надала повноваження вести протокол працівнику ради – Пушанко навіть не обмовився. Більше того, він сам сів в залі, а не на сцені, й працівниці ради, яка вела протокол, не запропонував піднятися на сцену.

Катерина Ющенко-Корбут без обговорень з громадою сказала, що буде вести протокол Ірина Литвинова і її без голосування (тобто її ніхто не обирав для ведення протоколу) посадили на сцені. Цікаво побачити її протокол, бо я не бачила, щоб вона наполегливо протоколювала.

Пушанко не сказав навіть тоді жодного слова. І це вразило не тільки мене.

Питання про зміну заступника стоїть постійно на сесіях, але депутатська більшість покриває людину, яка навіть на заході такого рівня дозволяє собі пробуксовувати роботу. А уявіть, як він працює, коли громада не бачить?

“Я підійшла до заступника селищного голови Пушанка і його запитала, чому він так себе веде. Чому мовчить? Він ж на даний момент має делеговані повноваження і чого він питається в Слюсаренка, що йому робити? Що нема своєї волі встати і сказати, що він хоче в групу? Так це абсурдна поведінка. Я не уявляю, якщо б була присутня Матюшина і сіла собі поміж людей і просто сиділа і питала дозволу в когось, щоб податися в робочу групу, щоб сказали депутати з Нових облич? Чому ж тут мовчать і не кажуть про те, що Пушанко просто не працює як слід, а ми при цьому йому платимо гроші,” – каже Олена Сокотюк.

Не одна я знаю, скільки разів Пушанко за минулий рік тікав на лікарняний. Люди його питали про те ж саме, чи зможе він працювати нормально в робочій групі.

Як на мене, то в цю групу краще було б ввести Сергія Даніша. Він юрист за освітою. Кандидат юридичних наук. У Пушанка таких компетенцій немає. Та й бажання працювати теж.

“Я розумію, що Пушанко – не той представник, який має бути на зустрічах такого рівня. Але депутати не хочуть його змінювати і він уже третю каденцію продовжує бути заступником селищного голови. На зустріч з міністерством я не могла прислати працівника ради рівня нижче, ніж заступник, і мені прикро, що Пушанко не впорався в черговий раз з покладеним на нього завданням. Але зрештою, це вибір депутатів і присутніх на збрах людей обрати такого представника. Я в будь-якому випадку затребую всі протоколи робочої групи. По результатам кожної зустрічі він буде доповідати,” – каже Матюшина.

Головне, щоб члени робочої групи відстояли інтерес громади і з’ясували нарешті, хто і коли видав містобудівні умови.

Чому не можна землю під ІВЦ віддати під забудову

Прошу всіх, хто думає над тим, що землю під ІВЦ слід віддати під забудову, замислитися. Цю ідею жваво обстоював маститий депутат Владислав Євсєфєєв, про інтереси якого вже знає не те що все селище, а вся Україна.

Це той самий депутат, який під час дерибану Біличанського лісу з 501 ділянки, за словами прокурора, урвав собі майже 100. Він нюхом чує, на якому питанні і де можна підзаробити.Тому і рветься в часи Садовського в президію, а зараз – до робочої групи. Монетизація.

Саме він лобіював “Атлант” і з річним доходом в 8 500 став щасливим власником квартири в “Атланті”. Його мало хвилює те, скільки буде садків, шкіл, поліклінік, як треба виїздити з селища, на якому транспорті.

Його не так хвилює доля мешканців “Атланту”, які оселилися там, де ще три роки тому була промзона. Очі горять, коли розуміє, що є землі під Києвом для забудови.

Так от, після рішення побудувати замість промзони “Атлант” у Коцюбинському вже стався колапс. Навіть Узерчук нарікала в Будинку культури на те, що виїхати з слеища вже важко. А за це треба дякувати Ярославу Салівонову, Юлії Главацькій та всій депутатській більшості, які прийняли рішення про побудову “Атланту”.

Вже давно стоїть питання про школи, садки, про поліклініку, де має обслуговуватися все це населення. Тому додати висотку забудову на території ІВЦ – це злочин і проти тих, хто тут живе давно, і проти мешканців “Атланту”. Євстєфєєв був здивований тим, що до Мін’юсту черга не вишикувалася за тим, щоб будувати тут і пропонувати гроші.

Він дуже хотів потрапити до робочої групи. Але не склалося. До робочої групи його не включили.

Громаду прошу контролювати роботу робочої групи й вимагати звіту. Підконтрольність та підзвітність в цьому питанні – гарантія того, що громада про все буде проінформованв вчасно.

БезымянныйАвторка: Олександра Куцан – голова комісії з питань ЖКГ Коцюбинської селищної ради

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539