Громада Гатного зобов’язала голову позиватися проти забудовників-порушників

0

Громада Гатного зібрала депутатів на позачергову сесію, на якій сільрада зобов’язала голову та виконком подавати позов до суду на несумлінних забудовників. Причиною зборів стала спроба скандального забудовника на вул. Кленовій звести багатоповерхівку.

У сільраді сусіди з вулиці Кленової вимагали в депутатів розпочати позачергову сесію і прийняти рішення про заборону будівництва.

Сесію відкрили з другої спроби. При першій спробі був присутній представник забудовника Михайло Тарасюк та місцеві активісти.

Через високий градус суперечки депутати наполягли, щоб частина громадян вийшла, і тільки після того погодилися відкрити сесію і проголосувати.

Роздратування у кількох депутатів викликав диктофон присутнього журналіста “Громади Київщини”.

“Заберіть диктофон!.. Ми щас не будем – ми щас просто розійдемся”, – погрожує депутат Петро Дроща. “Що він тут пише і фотографірує, а може я не хочу – це моє лічне право”, – переконує депутат присутніх.

На зауваження, що депутат знаходиться в громадському місці – в сільраді, він заявив, що він не на базарі. Але побачивши посвідчення журналіста, депутати вирішили не закривати сесію безпідставно.

Не всі депутати залишилися на другу частину спілкування з громадою села. Коли депутати влаштували перекличку, щоб з’ясувати, скільки їх і чи є кворум, виявилося, що зник Василь Баранюк.

“Баранюк пішов… Неуловімий”, – прокоментував хтось із колег.

Виявилося, що в залі є 9 депутатів включно з секретарем ради:

 

  1. Микола Савалюк
  2. Петро Дроща
  3. Сергій Пилипенко
  4. Микола Кичук
  5. Вадим Давиденко
  6. Станіслав Смалько
  7. Олександр Тромса
  8. Віталій Маховка
  9. Володимир Сафончик.

Присутні депутати попросили місцевого мешканця з юридичною освітою Дмитра Левицького написати вимоги громади, які будуть прийняті в рішенні.

Кожен пункт вимог був зачитаний уголос і викликав репліки присутніх.

Місцевим мешканцям з Кленової дуже хотілося внести в рішення адресу їхньої проблемної забудови, так само лунали голоси мешканців з Інститутської. Водночас депутати запропонували підготувати універсальне рішення, яке би стосувалося всіх проблемних забудов у межах села.

Врешті-решт, представники місцевої громади погодилися з універсальним формулюванням і, обравши за головуючого Володимира Сафончика на пропозицію Петра Дрощі, депутати відкрили сесію.

Проголосували за рішення одноголосно.


“Хочу лише ще раз звернути увагу, що по суті це рішення повторює обмеження, які вже і так існують, але ігноруються забудовниками. Із нового – хіба що застереження про “включаючи мансардний і цокольний поверхи”, зазначене в п.1. Це не дозволить будувати 6-поверхівки під виглядом “індивідуального будівництва”, як це мало місце досі. Ну і якісь наслідки це рішення матиме лише для нових будівництв. Тож найважливіше, з моєї точки зору, – в п.4: доручення голові й виконкому звертатися із позовами проти забудовників”, – коментує рішення місцевий мешканець і юрист за фахом Дмитро Левицький.

Доки в сільраді громада з депутатами формулювали проект рішення, одним із мешканців Гатного, які виступають проти забудовників, на подвір’я хтось підкинув відрізану котячу голову.

Місцеві активісти розглядають це як елемент залякування з боку забудовника і розповідають, що з подібними випадками вже стикалися раніше мешканці Ходосівки, де будується той самий забудовник, що й в Гатному.

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539