Бездіяльність ДАБІ: ЖК “Villa Sofiya” продовжує вести самочинне будівництво попри рішення суду

0

Уже кілька років ведеться будівництво ЖК “VIlla Sofiya” Олександром Дідиком у селі Софіївська Борщагівка по вул Берегова 3. 7-А з грубими порушеннями вимог законодавства. Проблемою стало цільове призначення земельних ділянок та відсутність дозвільних документів. Як свідчать знімки з публічної кадастрової карти – цільове призначення земельних ділянок  для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

Фактично будується житловий комплекс на 68 квартир.

Крім того, забудовник не має проектної документації та документу, що надає право на виконання будівельних робіт. На сайті ЖК “Villa Sofiya” в розділі “документи”  є лише неповна (без підпису) декларація про початок будівельних робіт, інформація про земельну ділянку та технічні умови.

Що цікаво, в Декларації про початок виконання будівельних робіт зазначено, що проектна документація розроблена ТОВ “Новобудови, Благоустрій, Інвестиції”. Ми перевірили цю компанію за кодом ЄДРПОУ і виявили, що насправді це не ТОВ, а Приватне Підприємство і назва його “ЛАДОПРОЕКТ”.

Про те, що компанія не змінювала назву свідчить той факт, що у розділі який повинен містити запис про утворення юр. особи в результаті її перетворення нічого не вказується.

З виявленими порушеннями громада села звернулась зі скаргою до ДАБІ. А ДАБІ, у свою чергу, провала перевірку і винесла припис про припинення незаконного будівництва, але цей припис громадянкою Олександрою Дідик, не виконувався й ігнорувався. Потім ДАБІ подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва з вимогою зупинити самочинне будівництво. ДАБІ аргументувала свою позицію “очевидною протиправністю дій щодо проведення будівництва на зазначених земельних ділянках, оскільки будівництво відбувається на земельній ділянці, що не відповідає  цільовому призначенню, без подання/реєстрації документу, що надає право на виконання будівельних робіт, без отримання вихідних даних та без розробленої в установленому порядку проектної документації. Крім того, (ДАБІ – прим. автора) вказує, що (забудовником – прим. автора) вчиняються дії щодо продажу квартир на об’єктах самочинного будівництва, отже існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам, осіб, які можуть придбати таки квартири”.

Варто зазначити, що всі документи по будівництву видані на замовника будівництва Діану Дідик – дочку Дідика Олександра Івановича. В Олександра Івановича від Діани генеральна довіреність на виконання всіх юридичних дій. Про це нас запевнила менеджер ЖК Ілона Черная. На судові засідання в цій справі Діана Дідик не з’являлась та відмовлялась отримувати судові повістки.

Врешті-решт, суд прийняв рішення, яким заборонив Дідик, а також будь-яким іншим особам вчиняти дії пов’язані з здійсненням будівельних робіт за адресою: Берегова 3. 7-А.  та відкрив провадження в адміністративній справі.

Невдовзі після ухвали суду з’ясувалося, що Архітектурно-будівельна  інспекція не виконує своїх обов’язків і будівництво все ще ведеться. Не погоджуючись з цим,  громада села направила колективні звернення в низку установ з проханням зупинити незаконне будівництво. У зверненнях зазначалося, що громадянка Дідик не виконує рішення суду і продовжує вести незаконне будівництво, а ДАБІ також свої обов’язки щодо контролю за виконанням цього рішення не виконує.

Але громада отримала негативні відповіді. У своїх відповідях Міністерство юстиції України; Київська обласна державна адміністрація; Прокуратура Київської області в основному зійшлись на одному – відмові у задоволенні скарги жителям села.

“… До компетенції органів прокуратури не належить вирішення зазначених у Вашій заяві питань щодо перевірки законності забудови земельних ділянок та припинення будівництва”, – відповіли активістам у Києво-Святошинській місцевій прокуратурі.

Обурені бездіяльністю жителі села також звернулись до ДАБІ з вимогою отримати відповіді на такі запитання:
1. Чому незаконне будівництво продовжується всупереч вимогам судового рішення?

2. Чи пред’являлась Ухвала Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 серпня 2016 року до примусового виконання в органи Державної виконавчої служби?

3. Якщо пред’являлась – які заходи примусового характеру були проведені  в рамках виконавчого провадження?

4. На якій стадії знаходиться розгляд справи № № 826/12543/16 за позовом Департаменту Державної архітектурної інспекції України у Київській області  до Дідик Д. О.,  про визнання протиправними дій і зобов’язати знести об’єкт самочинного будівництва?

ДАБІ відповіла, що Департаментом було вжито відповідних заходів реагування шляхом подачі позовної заяви до Окружного адміністративного суду м. Києва, за результатами якої було заборонено замовнику будівництва Дідик Діані, а також іншим особам здійснювати будівельні роботи по вул. Береговій 3. 7-А. ДАБІ зазначило, що примусове виконання судових рішень належить до виконавчої служби Міністерства юстиції України.

На думку юриста Яни Купцової, яка захищає мешканців села, ДАБІ не використовує законні важелі впливу на забудовника:

“А ДАБІ, тим часом, своєю бездіяльністю жодним чином не використовує дані їй законні важелі впливу на Дідик Д. О., а саме:
1.Ухвала про забезпечення позову досі не передана до виконавчої служби для примусового виконання, хоча це повинно бути зроблено одразу після її винесення ще півроку тому!

2.Не подано жодної заяви до правоохоронних органів щодо невиконання рішення суду, яким є ця ухвала. Тобто, зрозуміло, що це є порушенням статті 382 Кримінального кодексу України і ці данні повинні бути внесені до ЄРДР, але жодних дій з боку Позивача (в нашому випадку ДАБІ не здійснено)”.

“ФінІнКом” чи Дідик Олександр Іванович?

Забудовник ЖК “Villa Sofiya”, за словами менеджерів з продажу, – Олександр Дідик. На сайті житлового комплексу про нього не згадується взагалі. Ми звернулись до менеджера ЖК “Villa Sofiya” Ілони Черной з проханням розповісти більше про забудовника, на що отримали відповідь:

“Олександр Іванович  – громадянин України, киянин. Понад 8-м років у будівельному бізнесі. Налічує 6 об’єктів у Києві та Київський області. Має свою юридичну компанію”.

Ми уточнили в Ілони, яку саме він має юридичну компанію. Ілона відповіла, що раніше мав відношення до “ФінІнКом”, а зараз веде будівельний бізнес як Фізична особа-підприємець. Група Компаній “ФінІнКом”, за інформацією на їхньому сайті, спеціалізується на таких сферах: будівельній, консалтинговій, рекрутингу, бізнес-освіті. До її складу входить Будівельно-Інвестиційна компанія, головний офіс якої знаходиться в Софіївській Борщагівці по вул. Леніна, 28.

Згідно з даними на сайті Міністерства юстиції,  Дідик Олександр Іванович наразі є кінцевим бенефіціаром “Аналітично-Консалтингової Групи “ФІНІНКОМ”.

Те, що Олександр Дідик зараз веде будівельну діяльність як ФОП навряд чи відповідає дійсності. Адже на сайті Мін’юсту згадуються лише три особи зі згаданим прізвищем і підприємницька діяльність всіх трьох Дідиків Олександрів Івановичів значиться як припинена. 

Тому є підстави вважати, що Будівельно-Інвестиційна компанія “ФінІнКом” є забудовником ЖК “Villa Sofiya”.

Генеральним підрядником житлового комплексу є компанія “ТОВ Єврохоумінвестгруп” з Ірпеня, яка спеціалізується на будівництві житлових і нежитлових будівель. Вона зареєстрована на Гудима Ігоря Юрійовича родом з Полтави та Трухана Андрія Вікторовича.

ТОВ “Єврохоумінвестгруп” є кінцевим бенефіціарним власником “Спільного Литовсько-Українського Підприємства “Кондомініум Девелопмент Груп”, що зосереджена за тією самою адресою, що й Інвестиційно-Будівельна компанія “ФінІнКом”- підрозділ Групи Компаній “ФінІнКом” кінцевим бенефіціаром якого є Дідик Олександр Іванович. Обидві компанії знаходяться за однаковою адресою: 08131, Київська обл., Києво-Святошинський район, село Софіївська Борщагівка, вулиця Леніна, будинок 28.

Станом на сьогодні будівництво на земельній ділянці все ще відбувається, і з боку відповідача ніяких дій щодо припинення будівництва також не видно. Але очевидно, що місцева громада не збирається здаватись і буде продовжувати боротьбу та захист своїх прав і інтересів проти забудовника.

Автор: Сергій Чагаров, журналіст 


Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539