В Ірпені продають майно Будинку творчості письменників

0

В Ірпені відбувся черговий  з’їзд письменників. Вони вирішили продати майно Будинку письменників, яке розташованепо вул. Стельмаха, Ірпінській владі.

Про це повідомив у соцмережі Фейсбук письменник Сергій Пантюк, який довгий час був секретарем Спілки.

“Триває позачерговий з’їзд Спілки письменників. Оці потилиці зараз продають Будинок творчості в Ірпені. Прагнуть прикрасити свої дії барвистими словами. Огидно!”, – пише Пантюх.

Будинок письменників розташований на території Ірпеня, площею більше 10 га. Ця земля перебуває у постійному користуванні Національної спілки письменників України.

Мер Ірпеня забудовник Володимир Карплюк продаж Будинку називає “договір про співпрацю”:

“Національна спілка письменників України підписала договір про співпрацю з Ірпінською міською радою, за яким вже цього року розпочнеться реконструкція однієї з найголовніших візитівок Ірпеня – Будинку творчості письменників”.

Нинішній очільник Спілки письменників Михайло Сидоржевський  в інтерв’ю провладному телебаченню розповів про перспективи для Спілки письменників у разі такої співпраці з владою:

“Ми знайшли прийнятний компроміс, який збереже і інтереси НСПУ, яка користується цією територією на правах оренди і інтереси Ірпінської міської ради!”

“Розмови  про  те, що Спілка хоче продати частину території, ходили давно, ще за попередньої влади, за часів   Володимира Скаржинського. Тоді влада вела перемовини, і як стверджують обізнані люди, майно Спілки розпродувати став Володимир Яворівський. Розмови про наміри продати частину території Спілки Письменників по Ірпеню ходили ще тоді, коли Спілку очолював Володимир Яворівський”, – розповідає журналістка Ніна Костенко, яка вивчала цю тему.

Про наміри забудувати територію Будинку Письменників говорив ще кілька років тому депутат Ірпінської міської  ради Богдан Мельничук.  Мер Ірпеня Володимир  Карплюк ще у лютому 201 5 року заявив, що досягнута усна домовленість про те, що місто проведе повну реконструкцію території Будинку письменників.

За словами Мельничука, за реконструкцію Спілка письменників має передати 5 з 11 гектарів своєї території до земель запасу міста.

Рішення з’їзду, який відбувся в Ірпені, щодо продажу частини території надзвичайно обурило багатьох письменників.

Сергій Пантюк вважає, що те, що відбулося в Ірпені потрібно оскаржувати в суді.

“Те, що відбулося, на мою думку, і є типовим випадком прихованого продажу майна. З’їзд цей – абсолютно оперЕтковий, адже представницька квота там була 1 від 30 письменників. Тобто, делегатами були члени правління, відфільтровані Сидоржевським і решта – такі самі відфільтровані делегати. Рішення про передачу Ірпінській міськраді більшої частини Будинку творчості прийнято 68-ма голосами. І це від понад 2000 членів НСПУ. Що можна зробити в цьому випадку опозиції? Оскаржувати це рішення в суді. Також звернутися до Мін’юсту, щоб не затверджував Статут, поправки (серед яких – особливі повноваження для голови Спілки), до якого також були прийняті оцим псевдо-з’їздом. Ну й максимально донести до влади і суспільства інформацію про те, що цей рудимент сталінщини пора припинити фінансувати, а майно – передати на потреби численних культурно-мистецьких ГО, які роблять купу корисних справ, а не мають  де голови прихилити,” – повідомляє колишній секретар спілки “Громаді Приірпіння”.

Письменниця Антоніна Артамонова каже, що на часі створення нової спілки:

“Обставини самі штовхають вас утворити нову спілку. Цих “пердунів” вже не переробити, ні виштовхати. Хай досиджують віка у любій їхньому серцю поросшій мохом совковій оргнізації. А молодим і прогресивним пора створити свою, відповідну новому часу”.

Користувачі  в соціальних мережах  активно обговорюють з’їзд, який відбувся 31 березня.

Зокрема, журналістка та дочка письменника Сергія Плачинди Галина пише, що Спілка письменників продала свій будинок в Ірпені за ціною однокімнатної квартири.

 

Мешканці Ірпеня не вірять владі у наміри збудувати на цій території парк відпочинку.

“Жодна так звана реконструкція по-карплюківськи не обходиться без отримання колосальних надприбутків. Реконструкція території на 2,8 га, яка знаходиться в оренді у НСПУ, про яку говорить Карплюк ( раніше вони хотіли відтяпати 5 га) – це лише частина плану Ірпінської влади, пов”язаного з розбудовою пойми, а також будівництва нової дороги від залізничного моста до Романівки, кошторис якого складає понад 65 млн грн. Тому, основне завдання, на мою думку, яке ставить собі Ірпінська влада щодо так званої реконструкції території ірпінського Будинку Творчості – це будівництво з метою збагачення”, – каже депутат Ірпінської ради Богдан Мельничук у інтерв’ю “Громаді Приірпіння”.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539