Угода Мерів: як коцюбинське стане енергоефективним

0

Селищна голова Ольга Матюшина у грудні 2016 р підписала Угоду Мерів та приєдналася до Ініціативи Євросоюзу з підтримки енергоефективності муніціпалітетів.

Ця угода передбачає залучення зовнішнього фінансування до муніципальних проектів з енергозбереження.

Зокрема до фінансування долучається Північна Екологічна Фінансова Корпорація (НЕФКО), яка працює в країнах Балтії, в Україні та Росії та напряму співпрацює з органами місцевого самоврядування

Головна мета – підтримка проектів, які зменшують викиди СО2. В першу чергу ці проекти стосуються модернізації садків, шкіл, муніципального освітлення, системи водопостачання, систем автономного опалення.

З січня 2017 р У Коцюбинському активно триває кампанія з виявлення втрат тепла у житловому фонді.

ДП “Київоблбудінвест”, яке підпорядковано Департаменту регіонального розвитку та ЖКГ КОДА, надає підтримку містам-підписантам Ініціативи Угода Мерів-Схід ІІ у виконанні заходів щодо зниження рівня енергоспоживання бюджетних закладів.

Фахівці підприємства з застосуванням спеціального обладнання провели кампанію по тепловізійному обстеженню 29 житлових будинків, що знаходяться на балансі селищної ради, та обслуговуються місцевим ЖЕКом (Звіт про ролоту підготовлений на 80 сторінках).

Метою кампанії є демонстрація необхідності термосанації будинків та впровадження енергоефективних технологій. Більшість власників квартир розуміють, що енергія у їх оселях витрачається неефективно, але наскільки?

Проведене термографічне обстеження наглядно демонструє на фото у яких місцях і наскільки будівлі випромінюють тепло, тобто за рахунок споживачів та муніципалітету обігрівають повітря навколо себе.

До речі, на термографічних фото багатоповерхових будинків чітко виявляється ефективність «клаптикового» утеплення, тобто витрат коштів. Справа в тому, що через перепади температури на поверхні зовнішніх стін будівлі відбувається руйнування. Тому робити треба повністю, або ніяк. За таке взагалі треба штрафувати – це прийскорює руйнування споруди.

Всі результати обстежень детально виписані у звіті.

Завдяки енергоменеджменту, що впроваджується сертифікованими фахівцями ДП «Київоблбудінвест» проведен енергетичний моніторинг першочергових об’єктів для формування заходів з енергозбереження та створення енергоефективних інвестиційних проектів для подальшого залучення фінансування.

На базі даних енергоаудиту 7 типових будинків житлового фонду визначенні конкретні заході та об’єм фінансування модернізації 29 будинків, обстежені водоканал та муніципальне освітлення. Загальна сума для модернізації першочергових об’єктів смт. Коцюбинське може скласти 30 – 40 мільйонів гривень.

Місцева влада має на себе взяти 15 – 20 % спів фінансування кожного конкретного проекту, решта коштів буде залучатися зовні, в першу чергу через участь у європейській ініціативі Угода Мерів-Схід ІІ та у програмі “Енергозбереження” від НЕФКО.

Розробка проектів, ПКД, ТЕО та подання на зовнішнє фінансування, робиться за допомогою фахівців ДП “Київоблбудінвест”.

Також на сьогодні у смт Коцюбинське буде впроваджуватися ще один з нових механізмів залучення приватного інвестування по моделі ЕСКО. Розпочато пілотний проект модернізації освітлення під’їздів багатоповерхових будинків по вулиці Пономарьова за рахунок потенційного інвестора. Тут світло горить і вдень і вночі.

Лампочки будуть замінені на антивандалівські ледівські. А мережі – магістральні лінії – будуть прокладені цілком нові.

Протягом 30 днів будемо вимірювати показники витрати електроенергії, потім зробимо уточнення та коригування даних, сформуємо інвестиційний проект для схвалення Коцюбинською радою – депутати мають відголосувати за ці рішення. Це робиться виключно за погодженням представників громади.

Глеваха відголосувала за енергоаудит і готується затверджувати план дій сталого енергетичного розвитку на сесії. Коцюбинське поки не голосувало за ці рішення – тільки дозволила селищному голові підписати угоду мерів, що дозволило запустити процес.

До речі, Верховна Рада нещодавно відголосувала за закон, який полегшив роботу приватному інвестору за моделлю ЕСКО контракт.

Автор: Максим Жук – експерт з енергоефективності та управління міжнародними проектами ДП “Київоблбудінвест”

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539