Рік після перевороту: що вдалося зробити для Коцюбинського?

0

За цей час нам вдалося вберегти 1,5 мільйонів з бюджету та 4,6 мільйони, які хотіли вивести для ТОВ “Мастер-Енерго”. Вперше гроші в селищної ради є і вони не розподілені більше як рік. Тобто залежить виключно від депутатів ради, які мають відголосувати, чи збережені мною гроші підуть на капітальний ремонт доріг, закупівлю нової снігоприбиральної та іншої спецтехніки, чи будуть і далі лежати на рахунку, знецінюватися і чекати чергової спроби якихось незрозумілих товариств вивести з нашого бюджету гроші.

А тепер детально про час, який минув з урахуванням того, що з 8 квітня 2016 року, коли я звітувала перед радою та громадою повторно, та майже до кінця літа 2016 року мене не було на посаді через незаконний переворот влади в селищі.

Рівно через рік після перевороту детально описую громаді про те, що вдалося реалізувати попри відсутність підтримки депутатської більшості в раді та в умовах блокування рахунків селищної ради через злочинну діяльність попереднього селищного голови Вадима Садовського.

Енергозбереження: опалення та електроенергія 

Питання опалення цього сезону стояло для Коцюбинського, напевно, найбільш критично у порівнянні з усіма іншими роками. Оскільки я поновилася на посаді наприкінці літа, то восени довелося прискореними темпами вирішувати низку проблем, щоб запустити процеси.

Про те, що тариф зросте дуже суттєво, громада була проінформована мною одразу, як тільки з’явилися пропозиції від “Мастер-Енерго”. Цю тему жваво обговорювали депутати у вересні – до опалювального сезону.  Я абсолютно всіх публічно запросила прийти і вивчити тариф.

Я усвідомлювала, що в селищі треба запускати процеси енергозебреження і тільки так при подорожчанні газу, електроенергії ми можемо впливати хоч якось на ціну. Для цього мною був запрошений експерт Євген Кунь, який вивчив детально ситуацію в селищі й готовий був доповісти її депутатам. Для нас навіть використали спецобладнання, щоб показати, де електроенергія споживається неефективно під час подачі води. І з нас за це тестування навіть грошей не взяли.

Без імені

Але більшість в депутатському корпусі повела себе таким чином, що експерта просто перекрикували, критикували й не бажали слухати.

Але депутатську більшість таки вдалося переконати, що в бюджет 2017 року треба закласти принаймі кошти на проектно-кошторисну документацію для модернізації водоканалу з метою енергозбереження й подальшого залучення інвестицій.

Саме з цією метою мною була підписана угода мерів після офіційного візиту до Єревану. Коцюбинське вперше було представлено на міжнародному рівні.  У рамках підписаної угоди розпочали впроваджувати енергоефективні заходи. Зроблено енергоаудит житлового фонду (Звіт на 79 стоірнках). 

Стартував перший пілот на вул. Пономарьова. Обирали будинок за принципом найбільшого споживання електроенергії в селищі. Тут замінять лампи, які світять цілодобово, на антивандальні леди.

Магістральні лінії також будуть цілковито оновлені.

Це значно заощадить кошти мешканців.

Треба запускати такі процеси по всьому селищу і залучати інвестиції. Інвестиційний клімат в селищі треба покращувати і експертів, які намагаються нам допомогти порадами чи можливістю запровадити нові проекти, треба зустрічати достойно і не відлякувати поведінкою, яка, на жаль, стала для більшості депутатів нормою.

Що стосується опалення, то ситуація цього року була критична. На засіданні виконкому нам бракувало голосів і тариф не відголосували вчасно. Тоді члени комісії з питань ЖКГ Олександра Куцан, Олександр Ковальчук, Ліна Радуда та член бюджетної комісії Наталія Пилипенко наголошували на тому, що утвориться різниця в тарифі, яку теплопостачальник може потім вимагати з бюджету. Але член виконкому Богдан Слюсаренко заявив, що він не має компетенцій вивчати тариф, за кілька місяців він цього не зробив і голосувати не буде. Хоча у грудні, коли селище стало на порозі відключення від опалення, він таки проголосував.

Але різниця в тарифі вже утворилася. Коли загроза відлючення постала наприкінці січня, то Нові обличчя запропонували різнцю покрити без рішення суду з бюджету. Це корупційна схема і ми не можемо бюджетні гроші просто так віддавати товариству з обмеженою відповідальністю. Це неодноразово озвучували і працівники ради, і депутатська меншість, і я. Попри це засіла бюджетна комісія. Троє членів комісії (більшість) з подачі заступника міського глови Ірпеня Дмитра Христюка фактично погодили виведення 4,6 мільйонів на “Мастер-Енерго”.

Я терміново поїхала до “Нафтогазу” і отримала письмове підтвердження, що протягом часу, відколи я була обрана селищної головою, проплат від “Мастер-Енерго” не було.

Результат пошуку зображень за запитом "Матюшина Нафтогаз опалення"

Таким чином, ТОВ отримувало гроші від людей і не платило за газ. Одразу ж були написані повідомлення про злочин мною та новим керівником УЖКГ “Біличі”. Відкрито 2 провадження.

У рамках відкритого провадження з’ясували, що котельні ще десь 20 років тому були передані Коцюбинській селищній раді. Але на них чомусь досі не були оформлені права власності.

Виконком у терміновому порядку виготовив нові технічні праспорти на котельні на Доківській та на Меблевій (видані 31 березня 2017 року).

Виконком і УЖКГ “Біличі” реєструє права власності на котельні за Коцюбинською селищною радою. Вони мають бути в раді вже у травні місяці після відповіді фонду держмайна.

Тільки з правом власності ми зможемо організувати стабільний опалювальний сезон 2017 – 2018 року.

Про ситуацію з можливим відлюченнм опалення були повідомлені голова ОДА Олександр Горган (БПП), голова МФО “Київщина” Ярослав Москаленко (Воля народу), нардеп Юрій Левченко (“Свобода”) та інші політики, які допомагали нашій громаді. Громада блокувала ГРП від відключення і депутати з активістами не один день стояли на морозі.

В цей час я в ОДА та Нафтогазі вирішувала питання стабілізації опалювального сезону. І ми зрештою його втримали до квітня місяця. Коцюбинське має розглянути всі можливі варіанти, як ми можемо безпечно увійти в наступний опалювальний сезон. Для цього і апарат, і депутати ради мають злагоджено працювати й не допускати, щоб політичні ігри чи перевороти унеможливили провал наступного опалювального сезона. Ми маємо знайти заміну ТОВ “Мастер-Енерго”.

Але хто б не постачав тепло, ціна на нього буде не набагато нижча. Основна складова тарифу  – газ – значно подорожчала, і це – об’єктивна реальність. Ми розуміємо, що такі ціни не кожна родина може собі дозволити. Саме тому і Кабмін, і член бюджетної комісії Наталія Пилипенко зробили роз’яснення людям, як отримати субсидію. Субсидію в селищній раді допомагає оформити Людмила Демченко.

Благоустрій селища і робота комунального підприємства УЖКГ “Біличі”

Зауважу, що перед виборами я обіцяла виборцям, зокрема на Меблевій, звільнити колишнього начальника УЖКГ “Біличі” Олексія Зінкевича, оскільки він відмовлявся звітувати і пояснювати громаді, звідки в комунальної установи виникли борги. Я поновилася на посаді і після виборів, коли зрозуміла, що саботується опалювальний сезон в УЖКГ “Біличі” звільнила Зінкевича. Він подав до суду, але навіть суд визнав, що я мала на це повне право.

Новий начальник УЖКГ “Біличі” одразу відзвітував, в якому стані він отримав УЖКГ. Відновилося освітлення сходинкових клітин, поновилася виплата ЗП працівникам, розпочався благоустрій території і споруд комунальної установи. Приміщення побілили і поблизу нього вже немає звалища, як було раніше. Це не коштувало і не коштує великих грошей. До цього треба просто господарський підхід.

Але я наголошувала і наголошую, що УЖКГ “Біличі” не зможе подолати борг у 16 мільйонів. Саме тому виникали і будуть виникати ситуації, коли РЕС може приїхати і виключати світло. Я неодноразово виносила на розгляд депутатів можливість поповнити статутний фонд нового КП, а УЖКГ “Біличі” залишиться з боргами лише Водоканалу – вони найбільші. Тоді мешканці не страждатимуть через відключення світла і ми зможемо контролювати проплати. Але депутатська більшість, на жаль, не відголосувала за це питання. Тому можуть виникати питання з відключенням світла, які ми намагаємося усунути.

Нове керівництво УЖКГ “Біличі” відреагувало на прохання мешканців Меблевої і розпочало мостити доріжку там, де люди при Зінкевичі ходили по піску.

Аналогічну доріжку вимостили в окрузі Ліни Радуди.

На вимогу мешканців і на прохання депутата була встановлена на кінцевій зупинка з урнами.

Боротися з снігом без належної техніки комунальному підприємству, яку просили ще на бюджетній сесії в грудні, було вкрай складно. Попри одноголосну рекомендацію комісії з питань ЖКГ закупити техніку бюджетна комісія і фракція Нові обличчя це питання заблокували. Прошу з 8 мільйонів виділити гроші на спецтехніку.

УЖКГ “Біличі” для безпеки людей робило те, що можна було зробити з дешевих підручних засобів. Зокрема накладки на сходи, які захищали від ожеледі.

Також доволі дешево обійшлися пандуси в під’їздах, які теж були зроблені УЖКГ “Біличі”.

Разом з Олександрою Куцан ліквідували стихійне сміттєзвалище на Меблевій.

Чистота протрималася і досі.

Навесні розпочалися активні роботи з благоустрою. За ініціативи наших депутатів силами волонтерів висадили дерева на Пономарьова, де було раніше звалище граніту.

Граніт тут прибрали завдяки тому, що технік з благоустрою Леся Петрик-Єльникова регулярно штрафувала за невивезений граніт. Ось такий вигляд тут був до того, як технік з благоустрою вплинув на ситуацію. Граніт був ще й небезпечний для дітей, оскільки вони гралися на камінні, яке хиталося під ногами.

Без імені

Загалом по селищу висадили 200 дерев, близько 100 кущів троянд, вздовж вулиці Доківської цими вихідними буде висаджено 280 кущів ялівцю, які вже закуплено і для яких 6 машин чернозему  утромбовано вздовж узбіччя.

На висадку дерев ми не витратили ані копійки бюджетних коштів. Для розуміння економії й порівняння у сусідній Бучі з бюджету на 16 грабів витратили майже 200 тисяч. Ці кошти краще заощадити для ремонту доріг.

Троянди нам частково надали волонтери, які вболівають зарозвиток демократії в Коцюбинському.

Біля ради садили самшити, які також подарували селищу волонетри. Також тут зараз вже починають проростати квіти, які торік на день селища нам подарувала депутатка Ольга Червакова.

Довкола клумби встановили парканчик, раду пофарбували.

 

Дерева й бордюри в селищі побілили. Навесні провели з десяток толок по території всього селища. Зокрема в районі Пономарьова, поблизу місця, де колись був граніт.

Також вдовж Пономарьова пройшли толоки в лісі.

Вивозили сміття та сухі гілки дерев.

Також працівникик УЖКГ “Біличі” посилено прибирали навіть дороги від бруду, який залишився після зими.

Вивозили листя, яке несумлінні громадяни змішали з сміттям.

Провели толоку в парку.

Тут же зробили безкоштовні зони WiFi завдяки компанії Бест.

Встановили додаткові лавки.

Вони ковані.

Та облаштували співочі ліхтарі за ініціативи активіста Євгена Вєліканова. Відповідні інструкції розвішані в парку.

Прибрали вулицю Робітничу разом з Святошинською РДА. Завдяки технічному ресурсу робота проводилась дуже швидко і якісно.

Почистили територію біля кладовища.

Толоку провели і в приватному секторі поблизу старої лазні.

Хочу додати, що напірний колектор проклав “Атлант” не так, як хотіли за часів Вадима Садовського – через ліс з виходом на Меблеву. Тоді дерева нещадно рубали.

Прокладений він тепер так, як того вимагали мешканці вздовж приватного сектору з поворотом на Меблеву.  За мого головування жодного дерева не спиляли. Натомість висадили кілька сотень дерев. Дорожне покриття при цьому відновлене коштом “Атланту”. Погодження з Святошинським ЛПГ, Нацпарком “Голосіївський” та Київрадою забрало кілька місяців.

Нагадаю, що старий колектор постійно виходив з ладу й підтоплював нечистотами Меблеву. Тепер таких проблем немає. Відсутність води по 3 дні поспіль – зникла.

Так само зробили каналізацію по Чапаєва, на яку екс-депутат Ясінєв нарікав 2 каденції і сподівався, що її зроблять за Садовського.

В цьому році заплановано рекордну суму на ремонт житлового фонду, більше ніж 4 млн. Вже в квітні розпочнеться ремонт систем водопостачання та водовідведення в будинках по вул.Меблева, 10 та Пономарьова, 2в, а також ремонт даху по вул.Доківській, 9, відповідні договори укладені, платіжні доручення на передплату подані до казначейства.

Подорожчення вартості проїзду в маршутках: вперше в селищі провели моніторинг пасажиропотоку

У Коцюбинському, на жаль, поки немає комунального транспорту. Але підписи про те, що громада потребує його передані в ОДА разом із зверненням. Це питання, яке для нас є стратегічно важливим, може вирішити лише Київська облдержадміністрація разом з Київською міською державною адміністрацією.

Комісія ЖКГ провела моніторинг пасажиропотоку разом із волонтерами.

За залучені від волонетрів гроші, які залишилися після моніторингу, були придбані дві одиниці техніки для розчищення снігу.

Я вважаю, що цю техніку можуть використовувати лише в тих округах, де депутати голосують за снігоприбиральну техніку. В інших округах люди мають розуміти, що треба давати доручення депутатам розподіляти бюджетні кошти в інтересах громади.

На жаль, бюджетна комісія, яка визнала підвищення ціни на проїзд виправданою й була не проти віддати без рішення суду “Мастер-Енерго” 4,6 мільйони гривень, не бачить потреби у закупівлі снігроприбиральної техніки. Тому УЖКГ “Біличі” працює тим ресурсом, який у нього не оновлювався не один десяток років.

Ремонт доріг – що реально зроблено і що можна зробити

Вперше за новітньої історії Коцюбинського ми отримали кошти на фінансування прокладення дорожного покриття по вул. Залізничній (2 черга) з бюджету рівнем вище.

Нам вдалося залучити майже 1,5 мільйони коштів не без підтримки народного депутата Ольги Червакової.

Тобто місцевий бюджет селища при цьому не виділив жодної копійки. Залучення зовнішніх можливостей для фінансування наддорогих робіт – це надважливо, оскільки кошти Коцюбинського ми можемо використати на інші потреби.

На 2017 рік депутати забюджетували на бюджетній сесії 2016 року лише 190 тисяч гривень. Для розуміння, якщо Ірпінь списав на ремонт 3 вулиць (Пономарьова, Лісова, Бакала) 200 тисяч – то цієї суми не вистачить, щоб зробити належний ремонт дороги по всьому селищу.  Тому прошу депутатський корпус і зокрема голову бюджетної комісії Людмилу Узерчук перерозподілити кошти, які в бюджеті є (8 мільйонів) так, щоб вистачило на нормальний ремонт доріг в селищі. Бо селищна голова може відповідати лише за ремонт, який еквівалентний сумі, за яку відголосували депутати. Самовільно розподіляти кошти я не можу.

У 2017 році мають доробити вулицю Робітничу. Нас повідомили в КМДА, що це входить до планів 2 півріччя. Зауважу, що на наше прохання частину Робітничої зробили торік.

І що тішить найбільше, що працюють зливостоки. Тобто вже восени та навесні ми не бачили на виїзді з Коцюбинського цієї величезної калюжі, яка сезонно виникала на цьому місці.

Також впродовж 2016 року ми обговорювали з КМДА і Київрадою можливість розширення виїзду з Пономарьова на Окружну. Нам пообіцяли ці роботи закласти до кошторису.

Розроблено 2 передпроектні пропозиції: розширення існуючого в”їзду з Паладіна.

Та прокладання нової дороги від Залізничної до ст.Новобіличі.

Ямковий ремонт в 2016 році робили Нові обличчя, зроблено вкрай неякісно. Фактично вулиця Пономарьова зіпсована. На це жодної копійки з бюджету селища, я не дозволила заплатити й вони пішли в обхід – у грудні виділили гроші з бюджету міста Ірпеня, щоб перекрити передвиборчі витрати.

Антикорупційна діяльність та боротьба з правопорушниками

Одразу ж після того, як я стала селищною головою, до мого кабінету завітав заступник селищного голови Петро Пушанко, який сказав, що до мене прийдуть люди, яким я винна мільйони. Я пояснила, що Ольга Матюшина нічого нікому не винна особисто, а за гроші громади ми ще повоюємо.

Справа, як з’ясувалося, стосувалася реконструкції каналізації по вул. Бакала. Садовський підписав всі документи фірмам, які, якщо вірити документам, впродовж 4 днів взимку разом з 300 працівниками реконструювали каналізацію, якої навіть нема на балансі. Всі чудово знають і розуміють, що реконструювати можна лише те, що є. Реконстурювати те, чого немає – неможливо. Це як реставрувати картину, якої нема. Про деталі схеми мені розповів колишній заступник Вадима Садовського – Дмитро Мацепа. Це відео було оприлюднене для громади.

Депутати не хотіли платити гроші за подачу апеляції з першого ж сесійного засідання. Лише після вмовлянь планово-економічного відділу вони погодилися і відголосували. Громада ходила на суди, ми долучили прокуратуру. У суді разом з юристами ради я особисто представляла інтереси громади і вимагала, щоб нам дали дозвіл на проведення експертизи.

Результат пошуку зображень за запитом "Заламав руку Назарук Матюшина"

В день проведення сесійних засідань проводилися псевдосесії. Депутати на прохання з’явитися до суду не реагували. Після перевороту 8 квітня Юлія Главацька не відправила представників ради до суду, просто відкликала доручення на представництво інтересів.

Після мого поверення до виконання обов’язків голови працівники юридичного відділу належним чином готувалися до справи. На жаль, напередодні засідання у цій справі юриста, який мав йти до суду побили невідомі.

Результат пошуку зображень за запитом "ополінського побили"

Зараз справи перебувають на рівні касаційної інстанції. Дія рішення апеляції зупинена. Прокуратура солідарна з громадою і захищає наші інтереси.

Хочу сказати, що ніхто не буде платити гроші за те, що ми не побачимо на власні очі. Хто може пояснити, чому, якщо каналізація нібито є і ми за неї маємо заплатити понад 4 мільйони гривень, ми регулярно до люків підвозимо машину для викачки нечистот, бо колодязі переповнені? Це зроблена каналізаційна система чи бутафорія, яку не хочуть другий рік розкопувати?

Тут нагадаю громаді, що завдяки моєму зверненню до правоохоронних органів, на Вадима Садовського був складений протокол на корупцію. Попри те, що Юлія Главацька виступала на боці Садовського, я разом з Ігорем Домбровським та активістами дала свідчення, що Садовський голосував за видачу ділянки в оренду своєму зятю.

Безымянный

Це явний конфлікт інтересів. Суд визнав Садовського винним. В апеляційній інстанції Садовський також не зумів довести свою невинність.

Одним з головних завдань, які стоять перед владою, зробити систему прозорою, а за корупційну складову чи злочини має відповідати кожен. Громадський сектор домагався не один рік змін, які дозволяють кожному громадянину контролювати владу.

Оскільки Ірпінь зробив через систему Prozorro проплату за ремонт дороги в грудні 2016 року по Бакала, Лісовій та Пономарьова мною на прокуратуру було скероване звернення щодо неправомірних дій. У грудня жодних ремонтних робіт не було. Припускаю, що таким чином Ірпінь розплачувався за ремонтні роботи пост-фактум з бюджету Ірпеня, які проводилися як частина передвиборчої кампанії Нових облич.

Після мого поновлення вони вимагали, щоб ми віддали ці гроші з бюджету Коцюбинського, але я стою на тому, що хто піарився – той платить. І ці гроші мала партія взяти з своїх активів, а не залазити в кишеню платників податків. Інакше ті, хто проводили роботи мали класти асфальт в спецодязі підприємтсва, а не в футболках з логотипом певної політичної сили.

Аналогічна історія з фінансуванням робіт у сквері  (не путати з центральним парком біля будинку культури) на Доківській, де Ірпінь витратив нібито восени майже 900 тисяч. Насправді восени жодних робіт не було. Їх проводили влітку. Тому цікавить питання, чому знову через систему Prozorro закупівлю організували постфактум.

Звернення також направлене до правоохоронних органів. Відкриті кримінальні провадження. Ми очікуємо на результати. І це фінансування ми вперше отримали від Ірпеня виключно тому, що ми нарешті стаємо більш самостійними й Ірпінь цього боїться.

Так само ми не подаруємо ТОВ “Мастер-Енерго” того, що поставили зрив опалювального сезону 2016 – 2017 року і не платили жодної копійки “Нафтогазу”. Сподіваюся, прокуратура не зупиниться на обшуках. Справи мають бути доведені до суду.

Нагадаю всім, що мною було обіцяно на віче громаді, яка поставила задачу притягнути винних у перевороті до відповідальності. Юлії Главацькій вручена підозра. За захоплення влади й підробку печаток доведеться відповідати.

Так само не залишиться поза увагою той факт, що під час ведення сесії депутат Павло Назарук заламав мені руку. За насильство доведеться відповідати за законом.

Ми також не залишаємо поза увагою той факт, що свідку у справі перевороту в суді зламав ніс представник Нових облич Янович.

Заблокований виконком – чому ми не можемо присвоїти навіть поштові адреси

Три каденції рада жила з виконкомом Вадима Садовського. Його сформували ще 2010 року. Звісно, що значна частина членів виконкому після виборів недбало ставилася до свого обов’язку і на засідання не ходила. Тут треба додати, що члени виконкому, яких подає голова, а голосують за них депутати, працюють як волонтери. Не отримують заробітної платні. Єдині санкції, які до них можна застосувати – це виключити зі складу виконкому. Знову ж таки рішенням ради.

Новий склад виконкому попередня каденція формувати не бажала. Якщо не формується новий склад, то діє попередній. От з виконкомом Садовського ми намагалися погодити тарифи. Всі знають, що з того вийшло.

Зрештою рада затвердила кількістний склад виконкому – 15 осіб. Я просила хоча б 13, бо кворум ми збиратимемо проблематично. І я не помилилася. У нас зараз з 15 членів виконкому відголосованих лише 2. Ще двоє людей входять до виконкому за законом – це я і мій заступник Петро Пушанко. До роботи застпуника селищного голови, який мені дістався у спадок від Садовського, претензії не лише в мене. Комісія з питань ЖКГ визнала його роботу незадовільною, але рада не голосує більшістю голосів за те, щоб звільнити Пушанка і призначити нового заступника. Пушанко – депутат Нових облич в Ворзельській раді.

Не допомагає навіть той факт, що вже встановлено публічно, що Пушанко користувався неправомірно телефоном, який оплачувало УЖКГ “Біличі” й гроші за злив нечистот на КНС Меблевій надходили йому на особистий рахунок, що підтверджує переписка зі службового телефону УЖКГ “Біличі”.

Ще до виконкому входить секретар і керуюча справами, але і ці посади депутатський корпус закрити не може. Таким чином блокується робота апарату ради, який через блокування призначень депутатами не може бути повністю укомплектований. Більше того, інші працівникик ради несуть значне навантаження й виконують не лише свою роботу, але й тих штатних одиниць, які залишаються понад півроку вакантними.

У цей час, поки блокується кадрове функціонування виконкому і апарату депутати КСР посилено завалюють раду зверненнями. Для порівняння динаміка звернень від депутатів за часів Садовського була такою: у 2015 році (до мого обрання) – 857 звернень від громадян та юросіб. Після мого обрання і до Нового року – 397.

У 2016 році цифра сягнула 2335 звернень при тому, що за часів Садовського кількість працівників була більшою. У 2017 році ми вже маємо 844 звернення. А це все час і робота апарату у стислі терміни.

Через відсутність виконкому у нас не вирішена низка питань: люди не можуть присвоїти собі нові адреси, зокрема це проблема для приватного сектору, доплати до пенсій дітям-пенсіонерам, проектно-кошторисна документація, обрізка дерев і т.д.

Більше того, хочу додати, що депутати і прихильники Нових облич ініціювали не один десяток позовів, що забирають час, який можна було б використати для розвитку селища.

Мені дуже дивно, що навіть члени комісії від Нових облич подали до суду з вимогою розплатитися з ними за роботу на виборах, в той час, як ті, хто стали депутатами завдяки новим виборам просто не бажають виділяти кошти, які держава надала нам в бюджет з єдиним цільовим призначенням – розрахуватися за вибори.

Соцзахист, медицина, освіта і культура

Попри те, що місцева рада в Коцюбинському не має ані фінансового ані кадрового впливу у цих сферах, ми докладаємо всіх зусиль для їхнього розвитку.

У лютому місяці головний лікар амбулаторії Людмила Бідула, яка є депутатом Ірпінської міської ради, повідомила про те, що стаціонар на Лісовій з 1 березня планують закривати. Ірпінь це мотивує тим, що на опалення витрачається забагато коштів. Ми одразу ж обрахували витрати і оприлюднили суми. Опалення коштує Ірпеневі нашого денного стаціонару близько 100 тисяч гривень на рік при новому тарифі й без жодних заходів економії (немає навіть лічильника теплової енергії).

Я особисто відвідала стаціонар, спілкувалася з медиками, які скаржилися, що їх переводять примусово на 0, 5 ставки.

Розуміючи, що в Києві для медиків, соцпрацівників, освітян надаються значно кращі умови (там ситуацію вирівняли за рахунок місцевого бюджету), люди почали масово звертатися до селищної ради з проханням зарадити ситуації.

Відповідні листи ми направили голові ОДА Олександру Горгану. Проінформували також народних депутатів, зокрема Ярослава Москаленка з Волі народу, який входить до міжфракційного об’єднання “Київщина”, та представницю “Самопомочі” Ірину Сисоєнко, яка на Київщині опікується питаннями медицини.

Це питання було винесене на громадські слухання 10 березня як таке, що хвилює громаду. На запрошення голови прибув головний лікар з Ірпеня Андрій Тумасов. На жаль, мешканців селища предствники Ірпеня переконали, що питання не на часі й для того, щоб його вивчити нібито треба сформувати робочу групу.

Інформую, що робоча група сформована моїм розпорядженням.

Але громада вимагає таки провести громадські слухання з цього питання. До селищної ради вже надійшли підписів з цією вимогою. Тому найближчим часом буде видане розпорядження про проведення громадських слухань щодо недопущення закриття стаціонару. Ще одна вимога коцюбинців, аби стаціонар повернувся до цілодобової роботи. З огляду на те, що населення селища стрімко зростає, то я також підтримую таку ініціативу громади.

Що стосується культурної площини, то детальний звіт про те, що було зроблено в селищі у 2016 році був оприлюднений мною 3 січня 2017 року. З ним можна детально ознайомитися. Хочу додати, що якщо в Ірпені на такі заходи виділяються немалі бюджети (на день Ірпеня лише сцена та трансляція з екрану обійшлася бюджету у майже 300 тисяч), то ми бюджетні гроші практично не витрачаємо. Ми залучаємо для організації свят громаду та активних депутатів. За той час,що минув, варто додати, що ми організували своїми силами новорічні свята.

Провели Масляну.

Під час Масляної наші депутати і волонтери провели акцію по збору коштів для центру адопції тварин. Зібрали понад 1200 гривень.

Провели виставу до свята весни. І ціни на квитки були значно дешевші, ніж в Києві.

Аналогічно з дитячою виставою, як упровели на початку канікул 24 березня – “Рапунцель”. Квитки у Києві сягали 490 гривень. У нас в Коцюбинському театральний колектив “Каскадер”, який завітав до нас з своїх світових гастролів, поставив на квитки символічну ціну – 85 гривень. Охочих було стільки, що провели дві вистави. У залі був аншлаг.

Дітям дуже сподобалося. Малозабезпеченим сім’ям ми видали квитки безкоштовно за соціальною квотою, щоб вони теж могли подивитися виставу.

Після вистави депутати і волонтери знову залучали кошти за допомогою апарату з виробництва солодкої вати. Цього разу збирали на батут – понад 1200 гривень. Це хороші традиції, які практикують у США для згуртування громади.

Цей же театр ближче до літа покаже в нас виставу “Кіт у чоботях” і обіцяють, що буде ще видовищніше, ніж “Рапунцель”.

Нагадаю, що торік ми вітали на сцені нашого Будинку культури місцевого талановитого режисера Олександра Жуковіна з п’єсою “Ердмана” Самогубець. До травневих свят оговорюємо можливість проведення театралізованого концерту для ветеранів та дітей війни.

Таким чином вперше за кілька десятиліть в Коцюбинському дійсно стартував театральний сезон. У нас в планах запрошувати й далі творчі колективи до Будинку культури, який має стати осередком культурного життя селища.

Що стосується закладів освіти, то тут ми теж не маємо права виділяти фінансування з бюджету селища, але волонтерські ініціативи лише вітаються. Так завдяки нашій командній роботі у школі № 18 на сходах з’явилися неправильні дієслова англійською мовою. Як людині, яка свого часу викладала дітям англійську, мені така ініціатива видається дуже корисною.

На території 18 школи завдяки УЖКГ “Біличі” й за погодженням з дирекцією зробили гірку для дітей. Таким чином, зробили радість дітям і оптимізували процес вивезення снігу з території селища.

Вперше до новорічних свят у дворі школи було встановлено 3-метрову ялинку, аналогічно прикрашали ялинки у дворі ліцею.

Мені дуже шкода, що Ірпінь неналежним чином фінансує заклади освіти. Якщо в 2015 році у нас скасували безкоштовне харчування для дітей, то, як ми з’ясували, у 2016 році на ремонт даху величезної школи забюджетували 20 тисяч гривень. Деталі про фінансування школи оприлюднила для громади депутатка з нашої команди Оксана Недашківська.

Таке злиденне фінансування освіти й культури ми маємо в той час, коли Ірпінь інвестує в парки – там, де можна заробити на підрядах.

Я наголосила Ігореві Лошицькому, що готова знайти інвестиції для відновлення теплиці на території школи.

У мене є мрія, щоб діти там почали вирощувати квіти для клумб – це і для освіти корисно і для бюджету економно. Виходить, що ми не будемо витрачати кошти на озеленення клумб, а матимемо своє.

Також вони могли б вирощувати зелень для соцнезахищених пенсіонерів й допомагати їм таким чином. Звісно, це символічна допомога, але тут для літніх людей головне увага.

Однією з ключових заслуг є те, що ми відсудили приміщення садочку на Пономарьова 2/2. Його визнали безгоспним. І ми його поставили на баланс ради. В бюджет на 2017 році було закладено кошти на проектно-кошторисну документацію цього садочку та по вул.Коцюбинського. Угоди на виконання проектних робіт підписані з ДП “Київоблбудінвест”. По завершенню проектних робіт будемо шукати варіанти фінасування будівництва садочків.

Пізвітність й публічність

Як селищна голова я віздвітувала у лютому 2016 року за перші 100 днів роботи. Цей звіт був не лише оприлюднений в Інтернеті, а й поширений у інформаційно-аналітичному бюлетені “Громада Коцюбинського” тиражем 5500. Зауважу, що для інформування громади і видання комунальної газети з бюджету кошти не виділялися. Сама громада генерує публікації та видає газету своїм коштом. Що стосується Ірпеня, то для Ірпінського вісника з бюджету, а значить з наших податків виділили майже 700 тисяч.

Це європейська практика звітувати за 100 днів. 8 квітня депутати з голосу вимагали прозвітувати ще раз. Я їхню вимогу виконала, зокрема повідомивши, що ми виграли позов в “Мастер-Енерго” і тепер можемо не платити з бюджету 1,5 мільйони гривень. Після чого стався переворот. Те, що мене усунули з посади незаконно доведено в судовому порядку і в Ірпінському міському суді, і в апеляційній інстанції.

Поновитися в повній мірі на посаді вийшло лише в серпні 2016 року – перед опалювальним сезоном. Відповідно з квітня по серпень практично робота ради була заблокована.

Мені приємно, що члени команди активістів, яких обирали на віче вже частково відзвітували за півроку роботи – це голова депутатської групи “Приватний сектор” Олена Сокотюк та голова депутатської групи “За якісне ЖКГ” Олександра Куцан. Підзвітність депутатського корпусу та голови перед громадою – це запорука підконтрольності діям депутатів з боку громади. Сподіваюся, інші фракції та депутатські групи також звітуватимуть перед виборцями про свою роботу.

Дякую громаді і депутатці Олександрі Куцан за те, що допомогли встановити інформаційний стенд поблизу ради. Тепер ми вивішуємо важливу інформацію і тут, щоб всі могли бачити. Оскільки це кінцева 745, то люди можуть, поки чекають на автобус, ознайомлюватися з останніми новинами, розпорядженнями та іншими важливими повідомленнями.

З огляду на те, що громада була збурена новиною про те, що в Коцюбинське переносять СІЗО, я наполягла на тому, щоб Мін’юст сформував робочу групу, надала як альтернативу пропозицію щодо 2 інших земельних ділянок, вивчила містобудівні умови, які видав Ірпінь й призначила громадські слухання. Це одна з найбільш демократичних процедур для консультацій з громадою.

Про слухання було повідомлено більш ніж за місяць. Так і має бути, щоб не було як з приєднанням до Ірпеня, коли довелося скасовувати результати псевдогромадських слухань, де голосували люди без реєстрації. До слова, ми скасували в суді це рішення.

Лист з протоколом щодо результатів громадських слухань направлений на Мін’юст. До Ірпінської міської ради направлений лист з вимогою провести службове розслідування, на якій підставі Мін’юcт отримав містобудівні умови. На жаль, відповіді від заступника Ірпінської міської ради Дмитра Христюка ми досі не отримали, хоча пройшло понад 2 місяці. Більше того, я як Коцюбинська селищна голова вимагаю пубілчно в Ірпеня в судовому порядку скасовувати ці містобудівні умови й КСР готове виступити 3 стороною. Але на жаль, Ірпінь не працює над системним вирішенням проблеми, яку влада Ірпеня свого часу породила.

Авторка: Ольга Матюшина, селищна голова смт Коцюбинське

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539