Громада Гостомеля виступила проти будівництва висотки в центрі

0

25 квітня на громадських слуханнях у Гостомелі громада вимагала заборонити будівництво нових ЖК у селищі. Люди проголосували проти хаотичної забудови селища. Депутатам доручили опитати на своїх округах громаду щодо подальшої забудови селища, а вже потім замовляли нові ДПТ. 27 квітня, на сесії Гостомельської ради депутати можуть спробувати “протягнути” рішення по забудові.

Громадські слухання стосувалися будівництва висотки у центрі селища по вулиці Свято-Покровській, 220-а. Експонування об’єктів будівництва так і не відбулося. Забудовники та проектанти пішли з зали, не розгорнувши свої проекти. Гостомельский голова Юрій Прилипко на слухання не з’явився, однак були присутні обидві його дочки-депутатки Ольга Прилипко та Надія Дудник.

Ще торік, 15 вересня, на громадських слуханнях в Гостомелі, місцеві виступили проти даного проекту забудови. Але влада оголосила, що протокол слухань викрали, а тому призначила ще одні слухання – повторні.

Гостомельчани зібралися в актовій залі Будинку дитячо-юнацької творчості задовго до початку слухань. Таким чином, простим людям вдалося зайняти місця в залі. Хоча й прихильники забудови прийшли на слухання також завчасно.

Завчасно прийшли прихильники Прилипка, переважно це були учасниці гостомельського хору “Криниченька” та група молодиків спортивної зовнішності, привезених ворзелянином Олександром Коваленком. Тим самим, що організовував тітушок з Ірпеня на антимайдан разом з Юлією Кульчицькою.

Деякі учасниці хору “Криниченька” взялися переконувати громаду, що Прилипко робить “добро”, село з ним розцвітає.

До слова, учасниці хору проти забудови не голосували.

Але на питання активіста Григорія Сахненка – у чому ж це “добро”, жіночки відповідей конкретних не знайшли і перейшли на  особисті образи та крик.

Як відомо, деякі з гостомельських співачок раніше підтримували на судах Прилипка та мера сусідньої Бучі Анатолія Федорука й показували активістам дулі.

Депутатка селищної Ради Наталя Черінська все намагалась переконати Сахненка, що якби не активісти, які критично ставляться до дій влади, то у селищі було б все чудово!  Аргументи про те, що із збільшенням будівництв багатоповерхівок у селищі збільшиться й кількість проблем, до шанувальників  мера ніяк не доходили.

“Вже зараз селище потерпає через гостру нестачу місць у садочках і школах, що спонукає  батьків возити дітей у до сусідніх населених пунктів,  брак розвиненої інфраструктури, проблема з питною водою. Вже зараз з Гостомеля нереально виїхати вранці на Варшавку, кількість машин не відповідає навіть існуючим дорогам”, – говорить Сахненко.

Жителі  Гостомеля цього разу  чітко зайняли позицію щодо будівництва висотки в центрі – бути її не повинно.

Це відбулося попри намагання представників влади та розробника проекту переконати присутніх у тому, що це всього-навсього слухання “за процедурою”, тому їх треба провести. Гостомельчани не пішли на таку маніпуляцію. Адже всі прекрасно розуміли, що владі потрібно будь-що легалізувати цей проект, а   представники фірми розробника проекту ПП “Ладопроект” стали переконувати присутніх, що ніякої шкоди від будівництва  жителі не отримають, а навпаки.

Більшістю голосів головуючою на зборах було обрано помічника народного депутата Надії Савченко, мешканку Гостомеля Тетяну Проторченко. Секретарем також більшістю присутніх у залі вдалося обрати представника від громади Надію Хом’як.

Проторченко чітко розставила крапки над “і”, акцентувавши увагу на тому, що єдиним джерелом влади в Україні є народ. І саме народ, а не Прилипко та забудовники має вирішувати долю селища. До того ж, юристка селищної ради чітко сказала, що не має значення як проголосують люди і чи буде голосування взагалі, оскільки постанова Кабміну № 555 цього не передбачає. Просто має відбутися ознайомлення громади з проектом забудови й усе. Остаточне рішення за органами місцевого самоврядування.

“Фактично те, що відбувається зараз, це легалізація цього проекту.  Ще рік тому громада, в я у тому числі, сказала ні цій забудові. Влада це не врахувала. Щойно юристка селищної ради нам це підтвердила. Тепер нам всім потрібно виробити такий механізм, який у законний спосіб зупинить все це. Щоб затра-післязавтра не розпочалось будівництво і нам не сказали, що ці зібрання ваші не мають жодної юридичної сили! Тому нам потрібно у законний спосіб це зробити! Ви всі знаєете своїх депутатів, ви їх обирали на своїх округах! Так от, примусьте їх висловити вашу думку! Депутати – це всього навсього слуги народу! Владу обирали ви для того, щоб вона служила громаді, а не навпаки”!, – наголосила Проторченко.

На захист забудовників стала юристка селищної ради. Вона сказала, що згідно постанови Кабінету міністрів № 555, громадські слухання тривають з 24 березня і протягом цього часу громада мала можливість ознайомитися з документами й надати свої пропозиції та зауваження.

Насправді, документів в раді весь цей час не було. Про це розповіла журналістка Олена Жежера:

“Активісти та депутати, які проти бездумної забудови в селищі, намагалися ознайомитися з матеріалами проекту забудови, але окрім одного плану в раді нічого не було. Тоді ми поїхали до розробника в Бучу – ПП “Ладопроект”. Спілкувалися безпосередньо з проектувальником Дмитром Ткачем, який визнав, що документи ще не готові. Пропонував нам за кілька днів до дати проведення громадських слухань скинути документи на електронну адресу. Ми були шоковані. Ну, ми побачимо, добре, а як щодо решти мешканців Гостомеля, які мали вже майже місяць як щось обговорювати. Далі більше, Дмитро нахабно заявив, що надасть компетентні! відповіді на усі питання в день експонування! Тобто, проектант був заздалегіть переконаний в тому, що всі питання громади – це повна нісенітниця”.

Депутат Гостомельської селищної ради Юрій Марчук вказав на незаконність розробки цього детального плану забудови, у зв’язку з тим, що радою було прийняте рішення про мораторій на розробку ДПТ:

“16 вересня 2016 року Гостомельська селищна рада рішенням № 235-12 –VІІ наклала мораторій на розробку детальних планів території, поки не буде внесено зміни до Генерального плану селища й поки він не буде прийнятий. Попри таке рішення місцевих депутатів, саме на замовлення селищної ради ПП “Ладопроект” з 16 березня 2017 розробляє все-таки план детальної забудови!”

“Таким чином  Юрій Прилипко не просто порушив мораторій від 16 вересня 2016 року, а й намагається обійти обмеження дійсного Г”енплану селища, де чітко вказано, що ділянки в цьому районі належить до земель садибної та котеджної житлової забудови, відтак висотки зводити там заборонено. Ст. 17 ЗУ “Про регулювання містобудівної діяльності” передбачає, що генеральний план населеного пункту є основним видом містобудівної документації на місцевому рівні, але в Гостомелі вирішили з цим не рахуватися”, – додає Марчук.

Він продемонстрував громаді  документ – рішення ради.

Місцеві мешканці також висловилися з приводу забудови.

“Чому влада  хоче збудуває  висотку саме у центрі, де вкрай потрібні такі соціальні об’єкти як школа  чи  садочок, чи   та ж сама рада?  Якби наш голова був мудрішим, то хіба б він пішов на таке, адже громада вже висловилась проти цього будівництва.  Та мер продовжує ігнорувати громаду, яка дала йому всі повноваження! Тому вважаю, що такого голову треба відкликати і натомість вибрати нового селищного голову, який би вболівав за наші інтереси, за розвиток селища, а не за свої інтереси. Я думаю, що у нас є достойні кандидатури на посаду голови  і сьогодні  громада  показала, що вона усвідомлює свої права і те, що крім нас самих ніхто нам не повинен нам вказувати як жити і що робити!”, – зазначає жителька Гостомеля Людмила Римаренко.

Активісти говорили  і про те , що відповідне будівництво повинно відбуватися із дотриманням певних державно-санітарних правил, в даному випадку ці ДСП встановлюють в першу чергу санітарні зони. Якщо дивитися на розміщення цієї  висотки, то ясно, що місцева влада не дотримала жодних норм з правил пожежної безпеки, де знаходяться людські городи, де стоять їх садиби. Також варто звернути увагу на відсутність будь-яких документів стосовно проходження державної екологічної експертизи, висновку санітарної експертизи МОЗ України тощо.

Цікаво, що так звана група депутатів Прилипка, яка зазвичай голосує разом з ним в унісон – Тетяна Шальман та Олена Кислиця були нібито на боці громади. Кислиця навіть зробила зауваження юристці та сказала, що та говорить неправду, коли юристка сказала, що мораторій на розробку ДПТ скасовано. А Шальман запропонувала замість висотки побудувати розважальний центр типу “Дрім-таун”.

Отже, слухання закінчилися так і не розпочавшись.

На останок Марчук звернувся до жителів Гостомеля з закликом прийти на сесію, яка відбудеться 27 квітня:

“Дзвоніть своїм депутатам і вимагайте: НЕ голосувати за забудову багатоповерхівками, НЕ голосувати за зарахування скверу Покровський в пайовий внесок, НЕ давати дозвіл на розробку детальних планів територій, НЕ голосувати за зменшення пайової участі забудовникам!”

Мешканці Гостомеля запевняють, що будуть і далі протестувати проти будівництва.

 

Авторка: Ніна Костенко, журналістка

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539