МОЗ: закриття стаціонару в Коцюбинському медреформа не передбачає

0

Листа до МОЗ я направила ще у лютому місяці. Саме тоді стало відомом від головного лікаря амбулаторії та депутата Ірпінської міської ради Людмили Бідули про те, що Ірпінь планує закрити стаціонар на Лісовій (20 ліжок) і перенести лише кілька ліжок до амбулаторії.

Коли я відвідала стаціонар на Лісовій, то і медики, і пацієнти скаржилися на те, що умови перебування в амбулаторії будуть значно гірші, ніж у спеціальному приміщенні на Лісовій.

Ірпінь спершу кивав на медичну реформу. Нібито так по всій країні відбувається. Але лист від МОЗ чітко говорить про те, що в ході медреформи закриття закладів охорони здоров’я не передбачається. Більше того, в офіційному листі йдеться про те, що регіони самі визначають питання формування інфраструктури закладів медичної допомоги.

А раз самі, то тут питання до розподілу коштів з місцевих бюджетів. Медицину в Коцюбинському фінансує бюджет міста Ірпінь, як і освіту. Ірпінь на те, щоб забезпечити фінансування отримує допомогу, зокрема з обласного бюджету.

Під час громадських слухань заступник міського голови Ірпеня Дмитро Христюк заявив про те, що з фінансуванням в Ірпені серйозні проблеми. І вони не можуть покрити фінансування стаціонару (а опалення  це всього лише десь 100 тисяч на рік і то без вжиття жодних заходів економії та енергозбереження).

Більше того, медиків примусово переводять на 0,5 та 0,75 ставки. А це значить, що наші медики можуть шукати роботу в Києві, де місцевий столичний бюджет (за рішенням депутатів Київради) захистив працівників соцсфери. Христюк на тему скорочення ставок говорив неохоче.

Звісно, у Києві бюджет неспівмірно більший, ніж в Ірпені. Але коли у бюджету Ірпеня, куди ми платимо 12 мільйонів ПДФО кожен рік, після голосування депутатів є 700 тисяч на  газету “Ірпінський вісник”, є сотні тисяч на святкування Дня Ірпеня, коли є мільйони на нові ліхтарі, немалі кошти на сквери, тоді постає закономірне питання: чому немає коштів на достойну зарплатню медикам і на те, щоб підтримати належним чином роботу стаціонару в селищі?

Бюджет Коцюбинського не може утримувати школи, садки та медзаклади. Все це передане на утримання Ірпеня і місто отримує кошти не лише від платників податків Коцюбинського, а й субвенцію від Київської області для того, щоб забезпечити роботу соціальної інфраструктури. Але заступник міського голови Ірпеня Христюк публічно зізнався, що грошей місто, яке хоче приєднати до себе інші населені пункти, в необхідній кількості не має.

І вже незабаром ми бачимо, як депутат Ірпеня від Нових облич для власного піару отримує кошти для прокладання дожіки поблизу стаціонару.

Тобто владі Ірпеня, яка публічно переконує нас, що грошей немає, легше дати гроші на черговий піар депутата, ніж вийти і сказати громаді, що в бюджеті є гроші на функціонування стаціонару. Це вже розуміють і мешканці селища, що плитка важливіша за здоров’я кожного з нас.

Питання стаціонару підняли і на засіданні МФО “Київщина” – міжфракційне об’єднання депутатів парламенту. Зокрема це питання підняла Ольга Червакова. Нардепи просять в перм’єра збільшити медичну субвенцію для Київщини. Якщо місцева влада в Ірпені не вміє користуватися коштами в інтересах громади й натомість піариться – нам не лишається нічого іншого, як просити кошти в держави. Бо медицина має функціонувати належним чином незалежно від того, яка політична ситуація в країні чи в регіоні.

Авторка: Ольга Матюшина – голова смт Коцюбинське

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539