Чому нардепи звернулися до ГПУ і захищають забудовника?

0

Судді Господарського суду м. Києва відмовили прокуратурі Київської області у позові. Прокуратура в суді намагалася скасувати рішення Ірпінської ради 2016 року про забудову території табору “Зоркій” в Ірпені по вул. Пушкінській 64.

Все йшло до того, що суд ухвалить законе та справедливе  рішення на користь держави.

Більше року тому на цю ділянку був накладений арешт.

Як з’ясувалося, відмова у позові була одобрена заступником Генпрокурора Анжелою Стрижевською, до якої, з проханням залишити в спокої підприємців, звернулися народні депутати. Я був на суді і чув це особисто.

Як випливає із матеріалів справи, Стрижевська була особисто ознайомлена із текстом позовної заяви і особисто доручила прокуратурі Київської області представляти інтереси держави в особі Кабінету Міністрів України.

Редакція “Громади Приірпіння” звернулася за коментарем до прес-служби Генеральної прокуратури щодо цього факту й чекає на відповідь.

 

Активістам стало відомо, що представники ПП “Деметра Філ” та  ТзОВ “СКІФ”, які хочуть будувати на цій території, звернулися за підтримкою до кількох народних обранців і ті їм не відмовили.

Спочатку на їх звернення реагує нардеп Андрій Помазанов (Народний фронт) і відправляє депутатське звернення в Генпрокуратуру з твердженням, що прокуратура Київської області заважає здійснювати підприємницьку діяльність ПП “Деметра Філ”!

До слова, територія табору занедбана і нагадує скоріш сміттєзвалище й жодних робіт з ремонту та обладнання території там не ведеться.

Але, мабуть, аргументів Помазанова виявилось не достатньо і вже група з 9 народних депутатів на чолі із Валерієм Карпунцовим (БПП)  звертаються в черговий раз до Генпрокурора Юрія Луценка з рекомендацією відкликати позов прокуратури Київської області.

Не важко здогадатися, якою була реакція Генпрокуратури.

Стрижевська направляє лист-відповідь народним депутатам, в якому йдеться, що Генпрокуратура рекомендує прокуратурі Київської області відкликати позовну заяву про повернення у державну власність та скасування рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки “Зорького”.

Причиною, яка, на думку Стрижевської, стала підставою для відкликання позовної заяви є те, що позовна заява не була узгоджена із Генпрокуратурою, а на земельній ділянці знаходяться приватизовані ними будівлі і споруди. 

Але чому керівництво Генпрокуратури не здивувало те, що ці будівлі і споруди, які начебто є власність ПП “Демтра Філ” і які  підприємству необхідні для здійснення підприємницької діяльності, знаходяться на  території,  яку планують забудовати  багатоквартирними  та багатоповерховими житловими будинками?

Не здивував прокуратуру і той факт, що не було проведено громадських слухань для зміни цільового призначення цієї території під багатоповерхове будівництво, як того вимагає законодавство.

Адже позовна заява складалась фактично із двох вимог.

Перша – це визнання недійсним рішення про приватизацію земельної ділянки,  а друга – це скасування  рішення Ірпінської ради від 19.05.2016 року про незаконну зміну цільового призначення із рекреації на житлову забудову.

Представники громадськості, ознайомившись із протоколом засідання від 14 червня, були шоковані, коли дізнались, що представники відповідача зачитали в суді відповідь Стрижевської народним депутатам, яка стала де-факто підставою для відмові у позові.

 

Це рішення для громади було несподіваним, адже ми вже мали попередні рішення суду про арешт цієї ділянки. До того ж, активісти були переконані, що прокурор Київської області Дмитро Чібісов дотримає свою обіцянку, дану громаді рік тому, що поверне цей табір державі й не допустить там висотної забудови. Нагадаємо, місцевою прокуратурою рік тому було відкрите провадження за фактом підробки підписів чиновниками Ірпеня під час передачі табору в приватні руки.

Мешканці міста Ірпеня вже два роки  боряться  за повернення земельної ділянки  колишнього табору “Зоркий” в державну власність. Ми вже неодноразово інформували громадськість про те, що за  позовом прокурори Київської області в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів до Ірпінської ради, ТОВ “Деметра Філ” та  ТОВ “СКІФ” в господарському суді Київської області  розглядається справа про повернення у державну власність земельної ділянки колишнього “Зоркого”.

В черговий раз наголошуємо, що перші, хто звернув увагу на порушення законодавства при приватизації цієї земельної ділянки та зміні цільового призначення за каденції Володимира Карплюка була Держсільгоспінспекція України як єдиний орган центральної виконавчої влади, який наділений цими повноваженнями.

Мабуть, треба нагадати і прем’єр міністру України Володимиру Гройсману, що Держгеокадастр України так і не виконав його доручення та не провів додаткову експертизу землевпорядної документації, як того вимагає законодавство.

Висновок єдиний і простий але для громади він неприйнятний і незрозумілий. Можна з трибуни Верховної Ради кричати про боротьбу з корупцією, а Генеральному прокурору України звітувати про досягнення. Але громада та виборці дають оцінку виключно діям та результатам.

А ця історія підтверджує, що не всі в керівництві Генеральної прокуратури розуміють своє призначення і  для них приватні інтереси завжди були і є вище ДЕРЖАВНИХ.

“Громада Приірпіння” звернулася за коментарем до прокуратури Київської області. У прес-службі повідомили, що ще не отримали повного рішення суду, тому не можуть його коментувати, але пообіцяли дати коментар щойно рішення буде в них на руках.

До ГПУ також звернулися за роз’ясненням нардепи Мустафа Наєм та Володимир Ар’єв. Їм пообіцяли, що апеляцію подадуть.

“Я розмовляв з представниками Генеральної прокуратури й вони пообіцяли, що будуть подавати апеляцію”, – розповідає “Громаді Приірпіння” народний депутат Мустафа Наєм.

P.S.  Хотілося б звернутися до Генпрокурора Юрія Луценка з проханням дати особисте доручення прокуратурі Київської області підготувати апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Київської області від 14 червня 2017 року, а винних притягнути до відповідальності.

Автор: Микола Дзюба, мешканець Ірпеня, голова координаційного штабу з захисту табору “Зоркий”

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539