Чому коцюбинці досі відчувають наслідки хімотруєння?

0

Мешканці вул. Залізничної захихаються від смороду. Найбільше смердить вночі. Тоді ті, хто мав би відвозити з селища токсичні відходи – знищують їх, як виявилося, за допомогою вогню. А це значить, що все йде в повітря і потрапляє в грунт.

Відкрити вікна неможливо. Так за рахунок нашого здоров’я хтось заощаджує кошти на вивезенні хімвідходів.

Мешканці мого будинку влаштували нічний рейд. Ми шукали, звідки сморід. Виявили, що начальник РСУ МВС України в Київській області Юрій Прокопчук у лісі біля установи, яку він очолює, створив сміттєзвалище.

Там було і будівельне сміття, і смола, і відходи невідомого походження, які розносили навкруги сморід. Щоб якось знищити сліди свого “господарювання”, керівник вищезазначеної установи це сміття спалював. На фото добре видно місце де є вже спалене сміття та приготоване до спалювання на новій купі.

На прохання мешканців будинку припинити вивіз сміттєзвалища та його спалювання в лісі Юрій Прохорчук не реагував мотивуючи, що йому НЕ СМЕРДИТЬ. В ФБ з’явились пости мешканців про те, що сморід чути вже по всьому селищу.

Та депутат нашого округу Владислав Євстєфєєв “…чув про це вперше”. Можливо, через те що мешкає в Києві – сморід до нього не доходить. А от обіцянки давати – це в його стилі

“…На депутатський контроль питання взято…”, та до сьогоднішнього дня ніхто не бачив ні депутата, ні його дій щодо поліпшення умов проживання виборців.

Після нічних рейдів, мешканці нашого будинку письмово звернулись до селищної голови Ольги Матюшиної та до Державної екологічної служби.

У теміновому порядку була створена комісія. До неї увійшли голова депутатської групи “Приватний сектор” Олена Скотюк та голова комісії з питань ЖКГ та промисловості Олександри Куцан. До неї включили і мене, як учасника нічного рейду. Селищна голова терміново повідомила санстанцію, екологічну службу, поліцію та інші служби. І ось, що вони побачили на власні очі.

Юрій Прокопчук пообіцяв за тиждень все прибрати привести в нормальний стан територію лісу, яку він перетворив в звалище.

Бізнес депутата Ірпінської ради від Нових облич Богдана Слюсаренко розташований поряд, за адресою Залізнична 7. Однак депутат не ініціював перевірки, не брав участі у роботі комісіх та під час роботи комісії присутній не був…хоча зізнається, що “….Неприятный запах еще чувствуется, но не так сильно, как было прежде…”.

Невідомо, чи виконав депутат Слюсаренко свою обіцянку “…После выходных я обязательно еще раз посещу территорию РСУ…”, але обіцянку “…и сделаю небольшой отчет по ситуации…”, як я бачу, так і не виконав.

Нам не відомо яким чином Слюсаренко встановив, що сміття вивозилось, як виконав “обязательства” начальник РСУ, але сморід продовжується. Але сморід залишився і це факт, який не можна не помітити, якщо у вас є бізнес на Залізничній.

Виявляється, Начальник РСУ пригорнув те сміття трактором та присипав пісочком зверху, що й сфотографував та поширив Слюсаренко. Крім того, мешканці виявили, що сміття нагорнули вище людського зросту, при цьому зрізавши багато дерев. Це не помітити вкрай важко.

До екологічної служби написали звернення не лише мешканці Залізничної 9, а й мешканці новопридбаних квартир в “Атланті”.

На звернення коцюбинців в Державній екологічній інспекції в Київській області було видано наказ на обстеження даної ділянки. Представники екологічної служби 18 липня разом із представниками комісії виїхали на місце та зафіксували факт засмічення лісу.

Згідно норм діючого законодавства, екологічна служба розрахує збитки, передає матеріали до правоохоронних органів (для встановлення винних осіб) з подальшою передачею до суду.

20 липня у телефонній розмові з екологами стало відомо, що ними надіслано лист до Ірпеня задля встановлення нормативно-грошової оцінки та категорії ділянки на якій утворено сміттєзвалище.

Екологи розкопали під присипаним пісочком будівельне сміття.

Окрім того члени комісії виїхали вкотре на “Теплозвукоізоляцію”. Останній раз вони туди приїхали 20 липня – в цей четвер.

“Ми приїхали туди 20 липня разом з слідчим та експертами, які мали заміряти повітря. Охорона підтвердила, що СП “Еконіка” вивезла свої відходи з-під навісу, але про те куди й як утилізували інформації не було. Потім ми хотіли оглянути ПП “Ніка” – ливарний цех.  І тут почалося. З “Ніки” вийшла жінка, яка сказала, що прийде директор і потім з’явилася вся охорона. Вони викликали ще одну машину охорони і вони нас не пускали. Ті, що приїхали на машині як охорона, вони визнали, що в слідчого є всі документи з правом доступу на об’єкт. Нас продовжували не пускати”, – розповідає Куцан.

“Слідчий молодець попри спротив тримався дуже гідно. Він сказав, що нам треба лише зайти, оглянути приміщення і вийти. Далі 10 метрів не пропускали. На території “Таплозвукоізоляції” я виявила незаконну заправку, яка переїхала з Бакала, коли ми її там виявили. Нас два тижні тому переконували, що вона тут на “Теплозвукоізоляції” просто на збереженні. Користуються тим, що приватна територія і роблять, що хочуть. Слідчий сказав, що повернеться з обшуком, а я викликала поліцію і написала заяву про те, що нам чинився опір і про те, що незаконно працює заправка,” – додає депутатка.

На ПП “Ніка” нам вдалося зробити кілька кадрів, тільки тому, що Куцан, яку прикривала Леся Єльникова, встигла зробити фото.

Ми продовжуємо відслідковувати ситуацію в промзоні. Інформуватимемо відповідні органи та громаду щойно будемо отримувати якусь нову інфомрацію.

Авторка: Людмила Буток, мешканка селища Коцюбинське

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539