Хімікати в Коцюбинському: ранковий рейд на Теплозвукоізоляцію та Залізничну

0

У селищі працюють правоохоронці та екологи. Від запаху невідомої речовини на Залізничній коцюбинців нудить.

Екстренна нарада розпочалася в кабінеті селищної голови Ольги Матюшиної о 7:30. Окрім працівників апарату селищної ради та УЖКГ “Біличі”, були запрошені голова профільної комісії з питань ЖКГ Олександра Куцан та Олена Сокотюк як голова депутатської групи “Приватний сектор”, де торік поблизу ліцею невідомі розлили бочку з токсичними відходами.

Термінова нарада перед робочим днем була скликана після виходу в ефір резонансного сюжету програми “Схеми”. Журналісти з’ясували, що на території Теплозвукоізоляції ТОВ “СП Еконіка” без ліцензії зберігає для утилізації токсичні відходи. “Теплозвукоізоляція” розташована на території Коцюбинського.

Нардеп Олег Недава і член парламентского екологічного комітету, якого в сюжеті звинувачують в лобізмі токсичного виробництва, попросив перетелефонувати його в середу і навіть, почувши про терміновість питання для громади Коцюбинського, свого рішення не змінив.

“Будь ласка, робіть, що бажаєте за потрібне. А якщо хочете поспілкуватися – набирайте в середу,” – повідомляє він телефоном.

За результатами ранкової наради селищна голова Матюшина скерувала звернення до облдержадмінівстрації.

“Держслужба надвзичайних ситуацій підпорядкована саме їм. Також ми звертаємося до екоінспекції та держспоживстужби. ДСНС області мало делегувати радіологів з виїзною лабораторією. Прокуратура та поліція теж делегувала предстанвиків. Десь після 8 ранку до селищної ради прийшла мешканка селища Людмила Буток, яка повідомила, що на поблизу Залізничної, 7 закопують якісь відходи, які дуже смердять. Ці факти також запланували перевірити протягом дня. На 13:00 викликали предстанвиків блоагоустрою Святошинського району, столичних лісників та ДСНС міста Києва, бо є очевидці, які кажуть, що в лісосмузі утилізують те, що було на телозвукоізоляції,” – розповідає селищна голова Ольга Матюшина “Громаді Приірпіння”.

До Київської облдержадмінстарції мешканка селища Наталія Коломієць місяць тому скерувала колективне інформаційне звернення, в якому повідомила про те, що було здійсненно викид отруйних речовин в повітря на початку червня 2017 року.

“Я відчула різкий сморід на Пономарьова. Повідомила про це громаду в соцмережі. Повідомила також тоді ДСНС. Більше того, на останньому сесійному засіданні ми під колективним зверненням збирали підписи щодо цього питання. Це був запит на інформацію з вимогою надати інфомрацію щодо юросіб, яким надавався дозвіл на здійснення викидів отруйних речовин. Ми не знали тоді, що це утилізація відходів. Відповіді облдержадміністрації я досі не отримала. Щойно вона прийде – я її оппублікую в соцмережі,” – говорить Коломієць.

На територію “Теплозвукоізоляції” представників місцевої влади не пропускали. Матюшина разом з Куцан потрапили на територію, пролізши під шлагбаумом.

“Тут зберігаються ртутні тремометри й хімікати невідомого нам походження. Радіологи приїхали без трутно-газових аналізаторів. Охоронна структура разом з представниками поліції дуже хотіли заміри проводити за моєї відсутності і за відсутності голови профільної комісії ЖКГ. Кричали, що це приватна власність. На їхню думку, ми маємо виділяти гроші з бюджету на утилізацію. Вони дали копію документів датованого сьогоднішнім числом, щоб прокуратура разом з місцевою владою, тобто з нами, тепер думали, за які кошти це все утилізувати”, – каже селищна голова.
“Ми подамо скаргу в господарський суд на арбітражного керуючого, який є відповідальним за збереження і належний стан майна на цій території і хай вони по ньому примають рішення. Окрм того, Мінюст хай приймає рішення за нашим зверненям щодо позбавлення ліцензії такого арбітражного керуючого, який це допустив. І нехай знаходять ліцензійну установу, яка це буде утилізувати за свій кошт. Видно, що тут рука руку тут миє. Вони навіть були проти, щоб брали замір грунту біля приміщень,” – додає Матюшина.
Після “Теплозвукоізоляції” представникик влади, ДСНС та правоохоронці попрямували на Залізничну за зверненням Людмили Буток.
Тут, як твердить мешканка Залізничної, заривають відходи, які мають різкий та неприємний запах.

Заривають відходи невідомого походження в лісовій зоні. Це виявили завдякт техніці, яка на прохання місцевої влади розрила закопане.

“Ми відчули різний запах. Нас навіть починає вже нудити. Тут дійсно відходи невідомого похоження – протигази, смола, бітум та те, що ми без експертизи не можемо рознізнити. Вся територія усипана сміттям і висота цього сміття, яке загорнуте під дерева сягає до 2 метрів. Прийшов представник з ремонтно-будівельного управління ГУ МВС у Київській області Юрій Прокопчук, який нас переконує, що цього не буде вже за тиждень. Питання чому це сюди привезли та хто за це понесе відповідальність. Кажуть, що вивезуть на Горенку, куди не довезли раніше. Але чого ж тоді заривають?” – Допитується Олександра Куцан.

“ДСНС-ники кажуть, що все в межах норми. Як воно може бути в межах норми, якщо тут неможливо стояти? Сморід неймовірний. Прийду додому – треба терміново пити молоко. У них прилад показує заміри лише по 5 показниках,” – додає Куцан.

Прес-служба поліції Київської області про результати розгляду справи обіцяє повідомити “Громаду Приірпіння”.

“Станом на зараз працює слідчо-оперативна група, працюють екологи, які будуть проводити експертизи і за результатами будемо визначати кваліфікацію, що відбувається – забрудненення повітря чи грунту. Також перевіримо, чи відбувається зберігапння чи утилізація відходів із дотриманням чинного законодаства. Попередньо не можемо нічого сказати до результатів експертизи та перевірки документів. Залучена і прокуратура. За результатами ми громаду додатково обов’язково повідомимо,” – коментує прес-секретар поліції Київської області Микола Жукович “Громаді Приірпіння”.

“Громада Приірпіння” нагадала правоохоронцям та ДСНС про минулорічний випадок із розлитою бочкою бутилакрилату, через яку скасували уроки в ліцеї селища.

“Лабораторія дійсно виїхала. Зараз роблять заміри. Працюють на місці. Щойно будуть відомі результати громаду та місцеву владу проінфоромують,” – обіцяє прес-серктар ДСНС Київської області Вікторія Рубан.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539