Нападника на Голову ТВК залишили в СІЗО

0

26 липня в Апеляційному суді розглядали дві апеляційні скарги щодо обрання запобіжного засобу для Максима Корнієнка. Саме він вчинив напад на голову Коцюбинської ТВК Людмилу Демченко.

Одну подала адвокатеса Корнієнка, яка оскаржує рішення Печерського районного суду міста Києва, яким присудили утримання в СІЗО. Іншу подала прокуратура на друге рішення Печерського суду, яким раніше присудили підозрюваному лише домашній арешт. Прокуратуру представляла Анна Щеннікова.

До зали засідань Корнієнка не доставили з Лук’янівського СІЗО. Він був на відеозв’язку.

Адвокатеса клопотала про залучення позитивної характеристики Максима Корнієнка та копію пенсійних посвідчень батьків підсудного. Суд ухвалив долучити документи до матеріалів справи. Адвокат заперечував причетнійсть Корнієнка до побиття Лесі Єльникової.

“Він мешкає в місті Біла Церква і не міг бути раніше в Коцюбинському (Мова йде про напад на іншого члена ТВК Лесю Єльникову восени 2016 року – прим. ред.). Тому я вважаю, що ці доводи прокурора є необгрунтовані. Корнієнко проживає з батьками-пенсіонерами. Він перебуває постійно під наглядом не лише поліції, а й своїх батьків (під час домашнього арешту – прим. ред.)“, – твердить Олена Коркушко.

Цей аргумент розсмішив присутніх.

Суддя перепитав, чи були в Корнієнка раніше судимості.

“В 2015 році я штраф заплатив і все. Крадіжка в супермаркеті,” – говорить Корнієнко по відеозв’язку.

Прокурор зауважила, що позиція адвоката підсудного доволі слабка:

“Що стосується того, що Корнієнко мешкає в Білій Церкві і не міг вчинити злочин в Коцюбинському. А що ж тоді він робив в Коцюбинскьому 14 червня? Що стосуєтсья нагляду батьків, Ваша честь, свого часу це не врятувало Корнієнка від вчинення правовопрушення. Під час проведеня обшуку було вилучено пакетики з зеленою речовиною, яка наразі перебуває на експертизі і я не виключаю, що за результатами експертизи там можуть містися наркотичні речовини. Це те, що стосуєтсья нагляду батьків-пенсіонерів”, – говорить прокурор Щеннікова.

“Особа дуже схожа на Корнієнка разом ще з 3 особами проходили повз будинок, де проживає потерпіла. Це видно на відео, яке є в матеріалах справи. І в нас є обгрунтована підозра вважати, що Корнієнко вчинив кримінальне правопорушення не сам. А значить в нього є пополічники, особи, які зможуть йому сприяти впливати на свідків та потерпілих. З урахуванням того, що підозрюваний веде такий спосіб життя, є фото та відео, де особа яка схожа від Корнієнка була в Ірпені…” – зазначає прокурор, але її перериває головуючий суддя.

Суддя наголосив, що “це ЗМІ і вони пишуть все, що хочеш.” Це при тому, що на відео і фото чітко видно, що – з-поміж тітушок був саме Корнієнко.

Нагадаємо, Корнієнко зізнався, що був з-поміж тітушок в Ірпені на будівництві по вул. Єсєніна, де активісти протидіяли незаконній забудові наближеного до мера Ірпеня Володимира Карплюка забудовника Антона Мирончука. Тоді були побиті активісти. Мирончук невдало балотувався до Ірпінської ради саме від партії “Нові обличчя”.

Судді пішли в нарадчу кімнату, а тим часом в залі суду почалося неформальне обговорення сторін та присутніх з боку громади активістів та депутатів.

“Ну можна казати все, що завгодно. Треба говорити в юридичному полі. Винний він буде тільки по вироку суду,” – каже адвокат Корнієнка, коли їй розповідають про згадані в засіданні епізоди в Ірпені.

Голова депутатської групи “Приватний сектор” Олена Сокотюк звернулася до адвокатеси, апелюючи до її аргументу, що Корнієнко нібито не був в Коцюбинському:

“До 14 він не був в Коцюбинському. А 13 хто був, про що прокурор каже з посиланням на відео? Дід Мороз з Снігурочкою були? В Ірпені за які переконаня стояв на забудовах? Не за гроші? За ідеї? Дітей відкидував від паркану?”

Олена Сокотюк поцікавилася також, хто ж оплачує послуги адвокатеси, якщо підсудний визнав, що йому заплатили 1 000 грн і в нього грошей нема.

“А может я работаю бесплатно? Ви так рассуждаєте,” – відповідає Коркушко.

На запитання від активістів, чи вона дійсно працює безкоштовно, Коркушко відмовилася відповісти й послалася на адвокатську таємницю.

“У підсудного нема грошей. Цікаво хто вам платить, а не скільки!” – допитується Сокотюк.

Ірина Латиш допитувалася, чому підсуний не здає замовника. Людмила Буток звернулася до нього через відеозв’язок, але Корнієнко нічого не відповідав.

“Чого не здає заказчика?” – питає Ірина Латиш.

Його чув Корнієнко, оскільки відеозв’язок залишався. Але нападник мовчав.

“Він би бачив, що було з Демченко. Не в момент побиття. А потім в лікарні. Я їздила кожен день до неї і плакала. Це ж ким треба бути, щоб підняти руку на жінку? Нема грошей і хочеться воювати – ідіть в АТО на контракт,” – зазначає Людмила Буток.

Сокотюк на завершення сказала адвокату Корнієнка, що їй має бути соромно, що вона захищає так людину, яка побила старшу жінку.

Зрештою судді повернулися до зали засідань і оголосили, що рішення першої інстенції залишається без змін. Нападнк залишається в СІЗО і за нього можуть внести заставу 128 тис грн.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539