Освіта Бучі не віддає своє приміщення учням школи № 4

1

Відділ освіти Бучанської міської ради з триденною затримкою дав відповідь на петицію, яка набрала 241 підпис. В ній громада Бучі просила надати приміщення відділу освіти під класи дітям, які навчаються у школі №4.

Як відомо, класи в цій школі переповнені, діти вчаться у три зміни, уроки проводять навіть в коридорах.

Єдине, що порадувало у відповіді на петицію це те, що відділ освіти знає про існування санітарно-гігієнічних норм.

Оскільки мої діти навчаються в 4-й школі та гімназії, я розберу ситуацію в цих навчальних закладах більш ретельно.

  1. “…відділ освіти БМР є орендарем приміщення та земельної ділянки по вулиці Островського, 36 а і являється власністю територіальної громади міста Буча. Цільове призначення – господарське приміщення з підвалом, а використання господарських приміщень для класів не припустиме та суперечить санітарно-гігієнічним нормам.”

Відділ освіти може дозволити собі орендувати приміщення. Запитання: то чому ж не орендувати приміщення для дітей?

2. “…на даний час проводиться будівництво гімназії, в якій передбачено 25 навчальних класів (650учнів), що надасть змогу розвантажити та частково вирішити питання другої зміни школи №4. Орієнтовний термін введення в експлуатацію – 2018 рік.”

З гімназією не зрозуміло. Проект називається: “Будівництво гімназії на 14 класів по вул. Вишнева в м.Буча Київської обл.” Є реєстраційна карта програми і проекту , де вказано, що згідно санітарно-гігієнічних норм у класі має бути не більше 30 дітей. Застосувавши арифметичні підрахунки маємо 420 дітей у школі. У відповіді маємо уточнення про “25 навчальних класів” (650 учнів), то як тоді розмістяться ці класи (групи) у 14 класах (приміщеннях)? Яким чином розмістити 650 дітей у 14 класах? Тож, яка реальна проектна потужність нового приміщення гімназії по вул. Вишнева в м.Буча Київської обл.? На відео 2015 року начальник Бучанського відділу освіти Олег Цимбал виступає на засіданні 65-ї сесії шостого скликання Бучанської ради й розповідає, що в новій школі буде 22 класи.

“14 кабінетів – 22 навчальних класи. Тобто рахуєм: 22 ми можем всадить… Вірніше, наповнюваність навчального закладу може складати 500-600 учнів,” – говорить Цимбал на сесії.

Проте у відповіді на петицію мова вже йде про 25 навчальних класи. Знов порушення санітарних норм?

Кількість учнів  загальноосвітнього  навчального  закладу  не повинна перевищувати його проектну місткість, відповідно п.3.1. Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.00801, затверджених постановою головного державного санітарного лікаря України від 14 серпня 2001року № 63.

Про орієнтовний термін введення в експлуатацію теж цікаво. Знову ж таки не зрозуміло про що йде мова? Про введення приміщення в експлуатацію чи відкриття повноцінно працюючого навчального закладу?

Щодо вирішення питання другої зміни школи №4.

Повернімося знову до арифметичних підрахунків. Бучанська українська гімназія – діючий навчальний заклад, який має проектну потужність на 270 учнів. На кінець 2016 року там навчався 271 учень.  Якщо проектна потужність 420 місць, то додасться фактично 149 нових місць. Якщо дійсно якимось дивом проектна потужність змінилась на 650 місць, то маємо додатково 379 нових місць. Для 4 школи порушення перевищення проектної потужності зменшиться на 270 місць, що остаточно не вирішить питання другої зміни. Лише показник перевищення зменшиться з 2,37 рази до 1,79 рази.

Тож, можна зробити висновок, що відділ освіти та керівництво міста, відкидаючи реальні пропозиції, не знаходить власних рішень. Ситуація є патовою. В цьому 2017-2018 навчальному році у школі №4 не тільки не вирішилось питання з ІІ і ІІІ змінами, а ще й зникла група продовженого дня, навіть для початкової школи. Якщо посадові особи не здатні виконувати свою роботу, за яку вони отримують матеріальну винагороду з наших з вами податків, можливо їх варто змінити на тих, хто хоча б готовий розглядати можливі варіанти та генерувати власні ідеї.

Хочу також нагадати про те, як Громада Бучі вимагала збудувати гімназію, і як Бучанська міська рад на чолі з головою Антолієм Федоруком “пробачила” зобов`язання забудовника по будівництву школи. Можливо не всі пам`ятають історію, як у Бучі не була збудована школа на 900 місць та як вона перетворилась в гімназію на 14 класів.

В мережі Фейсбук з`явились світлини, де видно як діти навчаються в коридорі.

Нагадаємо, журналісти зняли сюжет про навчання дітей у школі №4 в коридорах. Тоді влада міста називала сюжет замовним і обіцяла, що жодна дитина не буде навчатися в коридорі. Про це в соцмережі писав Федорук особисто.

В коментарях виникла дискусія з приводу того чи дійсно в 4-й школі уроки проводять на коридорах.

Користувач Насті Вишняк пише, що немає нічого оганого в уроках в коридорах, тим більше, що їх усього один чи два. 

З її профілю можна зробити висновок, що – це учениця, яка підтверджує, що навчалася на коридорі 4 школи у Бучі. Дівчина вважає таке навчання нормальним, не усвідомлюючи те, що адміністрація закладу, порушуючи санітарно-гігєнічні норми, порушує її право на здобуття повноцінної освіти, яку гарантує Конституція України. (Стаття 53. Кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов’язковою. Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.)

Про яку доступність тут можна говорти?

Де реакція батьків на цю ситуацію? Це порушення Прав дитини!

Шановні батьки, для чого ми привчаємо своїх дітей зневажати власну Гідність та Права? Яке майбутнє чекає наших діточок? Скільки можна дозволяти себе так нещадно дурити та принижувати?

Пропоную батькам, яких хвилюють умови навчання їхніх дітей, звертатись до мене в приват. Наразі готується звернення до всіх можливих інстанцій, які спроможні допомогти зупинити це знущання над дітьми. Можливо навіть доведеться згадати, що таке “тримати плакати в руках”. Щасти нам.

Авторка: Ольга Продан, мешканка Бучі

1 Comment

  1. Ніколь 26 Лютого 2019 at 20:31

    Ця гімназія взагалі не має права на існування.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539