На Карплюка наклали штраф за ненадання суспільноважливої інформації

0

Суд визнав винним Ірпінського голову Володимира Карплюка у відмові надання публічної інформації. Про це повідомляє Інтернет-ресурс “Доступ до правди”.

Карплюка звинувачують у невиконанні вимог Представника Уповноваженого з прав людини.

“Ірпінський міський суд Київської області розглянув протокол про адміністративне правопорушення від Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, який було складено за скаргою запитувача, що просив надати, зокрема, копії протоколів (з додатками) засідань постійної депутатської комісії з земельних питань, лісовим та природоохоронним питанням в період з 31.10.2014 р. по 13.03.2015 р., на яких розглядалися питання виділення земельних ділянок під забудову за зверненнями громадян-фізичних осіб та дозволи на розробку відповідних проектів землеустрою стосовно відведення земельних ділянок”, – йдеться у повідомленні на сайті.

У відповідь на вказані інформаційні запити заявникам було відмовлено. У секретаріаті міськради пояснили, що запитувана інформація є конфіденційною.

Проте суддя, під час розгляду скарги, зазначив, що дана інформація становить суспільний інтерес.

“Суд відзначив, що Ч. 5 ст. 6 Закону України “Про доступ до публічної інформації” передбачено, що не може бути обмежено доступ до інформації про користування чи розпорядження державним, комунальним майном, в тому числі щодо умов отримання цього майна, прізвищ, імен фізичних осіб чи найменування юридичних осіб, які отримали це майно. Доступ до цієї інформації може бути обмежено у випадку, коли оприлюднення або надання такої інформації може завдати шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину”, – зазначають на порталі “Доступу до правди”.

Крім цього, на сайті повідомили, що наявність в документі інформації з обмеженим доступом не є підставою для відмови у його наданні або його оприлюдненні:

“Так, частиною сьомою статті 6 Закону передбачається, що обмеженню підлягає інформація, а не документ. У такому випадку копія документа повинна надаватись у звичайному порядку, при цьому інформація, доступ до якої обмежено, вилучається шляхом ретушування або іншим способом на вибір розпорядника інформації”.

Таким чином, доступ до інформації щодо виділення земельних ділянок під забудову та прізвища, імена, по батькові фізичних осіб, щодо яких були прийняті відповідні рішення, не може бути обмежено відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

Суд визнав міського голову Ірпеня винним у скоєнні адміністративного правопорушення передбаченого ст. 188-40 КУпАП та ухвалив накласти адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 3 400 (три тисячі чотириста) гривень.

Постанова може бути оскаржена до Апеляційного суду Київської області.

Нагадаємо, незодавно НАЗК домоглося рішення суду, згідно з яким Карплюка зобов’язали сплатити штраф, оскільки у звіті про партійні фінанси “Нових облич” не було висновків незалежного зовнішнього аудиту.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539