Як діти “Кияночки” зібрали понад 20 000 грн допомоги дитбудинку Ворзеля

0

Благодійний ярмарок став традицією Навчально-виховного комплексу “Кияночка”. Це дитсадок і початкова школа у Шевченківському районі міста Києва. Цьогоріч батьки запропонували зібрати кошти для дітей з особливими потребами.

“Ми щороку проводимо такі благодійні ярмарки. Торік ми назбирали 47 000,00 грн і передали їх на підтримку Ладижинському інтернату та на операцію Софійці Жиліній. Клас, який назбирає найбільшу суму, отримує “бонус-заохочення” за активну участь, небайдужість та милосердя. Щороку “бонус-заохочення” різний. Ми дуже раді, що в дітей з’являється не просто хороший ярмарковий настрій та розуміння того, як слід витрачати кошти, які батьки видають діткам для ярмарку, а й усвідомлення того, що треба допомагати ближнім, які цього потребують. На Заході давно організовують подібні акції і ми намагаємося прищепити культуру взаємодопомоги громад дітям ще змалечку,” – наголошує директорка “Кияночки” Людмила Фактор.

“До благодійності ми активно залучаємо батьків вихованців, які самостійно займаються фінансовими питаннями: починаючи від продажу товарів, підбиття “виторгу” і до розподілу благодійних коштів. На засіданні активу батьківської громади “Кияночки” відбувся розподіл обов’язків по закупівлі та доставці необхідного до Будинку дитини”, – додає директорка.

Цього року допомогти дитбудику у Ворзелі, де є діти з особливими потребами, запропонувала одна з мам першоклаcників:

“У мене знайомий який опікується цим будинком у Ворзелі. Я вважаю, якщо ми можемо показати дітям приклад, як можна допомагати, то це треба робити. Батьки з дітками приносили на ярмарок книжки, різні смаколики за кілька днів до дня його проведення. Батьківський комітет призначав ціну на кожен товар. Брали в оренду апарати для виробництва цукрової вати, попкорну, для приготування кави й гарячого шоколаду і заробляли навіть на цьому гроші. Також мами і навіть деякі татусі готували вдома випічку, яку продавали на святі. Згодом батьки обмінювалися рецептами,” – додає мама Тимофія.

Приносили діти на продаж й власні поробки.

“Дуже подобається діткам купувати речі зроблені власними руками, – наголошує мати Ельдара. – Тому цьогоріч ми в 3 класі провели два майстер-класи: один – з розпису футболок, другий – з оздоблення підставок під канцелярію. Цінне ще й те, що такі майстер-класи проводять самі батьки. Діти дуже пишаються, коли мама або тато приходять в клас і навчають їхніх однокласників! Тож речей власного виробництва на ярмарку було безліч!”

Особливу увагу кожен клас та група приділили оформленню столів, які в цей день перетворились на справжні “торгові ятки”.

Кожен приваблював покупців як міг. Повітряні кульки, яскраві вивіски, барабани, тощо. Весело, голосно, шумно!

Освітяни “Кияночки” не могли оминути і просвітницький напрямок. На ярмарок були запрошені дитячі письменники Іван Андрусяк, Сашко Дерманський, Олег Чаклун та Олеся Мамчич,  які під час самого ярмарку презентували свої  книги та роздавали автографи. А от після ярмаркування в кожному класі відбулась творча зустріч з письменниками.

Між класами та групами дитсадка була чимала конкуренція.

Виторг допомагали робити не лише діти, а й батьки, дідусі та бабусі. Цього року найбільш активними у торгуванні виявилися два класи: перший, який виторгував майже 13 тисяч гривень та третій, який назбирав десь на півтисячі більше за перший клас.

“До Ворзеля ми передали матеріали для ремонту харчоблоку, кисневі подушки, бактерицидні лампи, медичні пробірки для забору крові на загальну суму 21 546,00 грн. Крім того, за ініцітиви батьків вихованців “Кияночки” було зібрано одяг, взуття, іграшки, памперси, канцелярія для діток Будинку дитини, які теж вже доставлені у Будинок,” – розповідає мати другокласника Ірина Саніна.

Решта коштів, які зібрали на ярмарку, використають для організації інтерактивних дослідів та екскурсій для дітей “Кияночки”. Минулого тижня діти їздили до експерементаріуму.

Хочеться вірити, що в після благодійного ярмарку діти зрозуміли, як важливо допомагати одне одному й від цього отримали задоволення.

Авторка:  Інна Бойко, мама першокласниці

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539