У Бучі закупили ялини дорожчі від реальної вартості

0

У соцмережі facebook в групі “Батьки SOS” з’явилося повідомлення про закупівлю Відділом освіти Бучанської міської ради ялин європейських у кількості 23 штуки за 64 тис. грн.

Ялини були висаджені на території дитячого садочку, побудованого поряд з ЖК “Буча квартал” й ще не введеного в експлуатацію.

Методист з охорони дитинства Бучанського міського методичного кабінету Валентина Науменко поділилася з дописувачами світлинами, на яких зображені висаджені ялини, які закупили.

Верхівки окремих ялинок ледь сягають 1,5 метри, можливо якісь є і 2 м. Такого висновку можна дійти з фото, якщо порівняти ялини з висотою паркана та дитячим потягом праворуч.

Науменко відзвітувала, що всі ялини висаджені й радують її око. В коментарях їй зауважили, що вартість однієї такої ялини в роздріб не перевищує 800 грн.

Якщо взяти вихідні дані: 64 тис. грн. – сума договору, 23 ялини європейські – предмет договору, то ціна за одиницю виходить – 2782,60 грн.

В Інтернеті на різних сайтах по ялинам європейським є різні пропозиції. Для того щоб промоніторити ринок мені знадобилося близько 30 хв. Я знайшла найдешевший варіант на сайті, який займається продажем декоративних рослин.

Зателефонувавши туди, з’ясувала, що ціни актуальні, розташування не далеко (Києво-Святошинський район). Також діє система знижок. На суму від 37800 грн. – 20% знижка. Найдорожча європейська ялина висотою 3-3,5 м коштує 2500 грн! Мінус 20% знижка виходить 2000 грн. за одиницю.

Якщо глянути на ялини на фото, можна стверджувати, що жодна з них не дотягне до 3 метрів, тому ціна явно завищена.

Для наглядності проведемо розрахунки втрат. З прайсу сайту ціна ялинки висотою 1,2 – 1,4 метри коштує 560 грн., 2,5 – 3,0 метри – 2000 грн.

Якщо взяти 23 ялинки, висотою 2,5 – 3,0 метри, то отримаємо загальну суму витрат 46 000 грн. Якщо ще додати 20% знижка – в сухому залишку маємо суму 36 800 грн. За ялинки висотою 2,5-3,0 м!Чи є такі на світлинах??

Тобто, однозначно можна стверджувати, що Бучанська рада переплатила за ялини майже вдвічі!

Користувачі соцмережі обурюються закупівлею дорогих ялин в той час як їм доводиться за свої кошти купувати необхідні речі в класи та групи.

На захист закупівлі виступив начальник Бучанського відділу освіти Олег Цимбал. Він оприлюднив те ж фото, що й Науменко й стверджує, що потреби навчальних закладів міста забезпечуються з місцевого бюджету.

Обрахуємо втрати закупівель. Якщо від 64 тис. грн. відняти 36,8 тис. грн., то отримаємо 27,2 тис. грн.

Але це ми розрахували втрати бюджету, при умові, що були закуплені ялини до 3-х метрів заввишки. Якщо взяти 23 дерева, висотою 1,2 – 1,4 метри, такою вона є насправді, помножити на 560 грн. отримаємо 12 880 грн. – 10% знижка = 11 592 грн.

А тепер ще раз обрахуємо втрати закупівель. Від 64 тис. грн. віднімемо реальну вартість ялин 11 592 й отримаємо реальні втрати з бюджету – 52 408 грн.

Окрім згаданого сайту також знайшла пропозиції по ялинкам у Ворзелі з приємними цінами. Ялинку європейську 1,4 м  можна купити за 200 грн.

З рахунку відділу освіти Бучанської ради 03 листопада 2017 року було сплачено 64 тис. грн., але за договором №349 від 27 жовтня 2017 року. Чи це ще один договір, чи щось було змінено в умовах договору, незрозуміло.

Постачальником згідно договору є Великодна Надія Григорівна, яка зареєстрована за адресою: м. Буча, вул. Петровського, 6-А. Повна тезка дружини депутата Бучанської ради від партії “Нові обличчя” Андрія Великоднього, фірма якого займається озелененням в Бучі.

До слова, Великодний досі не подав на сайт НАЗК електронну декларацію як того вимагає закон. Депутат також потрапив до лав прогульників ради, в коментарі ЧЕСНО він розповів, що прогулював через те, що ходив на допити в прокуратуру через тендер на озеленення, сумою 1,5 млн грн, які депутат виграв, обійшовши комунальне підприємство.

Інформація щодо проведених закупівель, тобто звіт, на сайті Прозорро викладена не повністю: відсутня Специфікація до укладеного Договору № 348 від 31 жовтня 2017 року (ідентифікувати предмет закупівлі неможливо), про що є відмітка на сайті Дозорро, де фіксуються всі порушення проведення закупівель та тендерів.

Так працює відділ освіти Бучанської міської ради, витрачаючи бюджетні кошти.

Активісти підготували звернення до прокуратури про розкрадання бюджетних коштів.

 

Авторка: Ольга Продан, мешканка Бучі

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539