#перемога на Святошино: забудову на Обухівській визнано самочинною

0

ДАБК скасував декларацію про початок будівельних робіт на Обухівській 122. ЖБК “Затишний дім” не мав права будуватися. Після 4 місяців боротьби громади з нелегальною забудовою чиновники визнали, що під Біличанським лісом відбулося самозахоплення землі.

“Скасування підробленої Декларації це вже другий крок до  перемоги громади після фізичної припинення будівельних робіт і техніки. Тепер чекаємо скасування незаконних містобудівних умов, відповідні запити направлені”, – коментує депутат Київради Прохор Антоненко.

“Якби громада не боролась, то висотка вже б будувалась. Забудовник думає, що нахрапом може забудувати ділянку, продати перші квартири, щоб взяти в заручники інвесторів. Якщо громада підключається активно на першому етапі забудови то будівництво можна зупинити”, – додає “свободівець” Антоненко.

Однією з підстав для скасування декларації про початок будівельних робіт стало те, що забудовник подав недостовірні відомості щодо проектанта. ТОВ “Арх-Юст-Проект” не здійснював проектних робіт по цьому об’єкту, про що свідчить відповідь на запит ДАБК.

Забудовнику про скасування дозвільних документів наразі нічого не відомо.Ймовірно не отримали повідомлення, адже фірма зареєстрована за не існуючою поштовою адресою. Адвокат забудовника Артем Касьянов телефоном повідомив таке:

“Зараз перебуваю у відрядженні. Про скасування декларації мені нічого не відомо. Після розмови з моїм клієнтом “ЖБК “Затишний дім” та отримання рішення ДАБК повідомимо про подальші дії – будемо оскаржувати у суді чи ні”.

Редакція поцікавилась у представників групи щодо проблемних забудов при Святошинській РДА, чи є сенс далі проводити примирні зустрічі з забудовником, якщо скасовано дозвільні документи. Відповіли, що поки конфлікт не вичерпано, то готові бути майданчиком для діалогу.

«Якщо і зустрічатися з забудовником в РДА, то тільки з приводу того, як відновити благоустрій ділянки. Котлован не можна залишати в такому стані. Його потрібно прибрати від будівельного сміття та засипати. Відновити ґрунтове покриття. Забудовник має відшкодувати заподіяну шкоду. Громада налаштована рішуче і буде відстоювати свої права», – каже Віта Думанська, місцева активістка.

Людям майже місяць тому вдалося спинити будівельні роботи. Забудовник перестав будувати тільки тоді, коли дві ночі підряд активісти зруйнували все споруджене.

«Радий, що нарешті забудову навпроти мого будинку визнали незаконним самобудом. Шкода, що чиновникам на це знадобилось так багато часу. Ми написали десятки звернень та заяв. Сам неодноразово викликав поліцію, вимагав фіксувати незаконні дії підрядників. Було складно, деколи здавалось, що не вистачить сил це зупинити, але ми не здавались», – додає місцевий активіст Микола Шаміч.

Громада доклала чимало зусиль, щоб довести чиновникам незаконність будівництва.

«Щоб відстояти ліс ходили і в ДАБК, і на засідання земельної комісії, організовували збори громади. Добре, що нарешті дослухались до людей», коментує Оксана Усова, жителька Новобіличів.  

Представники громади зустрічалися і з чиновниками, і з депутатами, щоб відстояти свої права.

“Зробили спецпроект з Українською правдою Київ, щоб висвітлювати ситуацію по захопленню землі біля Нацпарку. Ходили до керівника ДАБК, Володимира Кузьменка. Повідомили очільника Святошинського району Володимира Каретка, управління контролю за благоустроєм. Регулярно відвідували засідання робочої групи в Святошинській РДА», – ділиться інструментами боротьби з незаконним будівництвом Віта Думанська. 

Нагадаємо, громада Новобіличів кілька разів палила паркан незаконної забудови. Люди зупиняли техніку та трощили фундамент. У поліції відкрите кримінальне провадження з приводу цього будівництва. Активісти десятки разів викликали поліцію, щоб зафіксувати шкоду заподіяну землі під лісом.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539