Марш націоналістів: популізм під виглядом ідеології

0


1 січня націоналісти традиційно влаштовують ходу на честь Бандери.  Цьогорічне гасло маршу “За майбутнє дітей”. Напередодні виборів до націоналістичних ідей додали популізму.  Обіцяють подолати бідність та корупцію, навести порядок та збільшити достаток українських родин. Таке розмивання ідентичності швидше призведе до втрати електорату, ніж до збільшення прихильників.

Партійці “Свободи”, як мантру, повторюють, що це єдина партія з ідеологією. Проте наразі партія починає обіцяти те, що не може втілити.

Обіцянка побороти корупцію приречена, доки ведеться боротьба з явищем, а не з його позитивним сприйняттям у суспільстві. Наша країна потрапила до 50-ки країн із найвищим рівнем позитивного сприйняття корупції. Українці толерують корупцію. Тому треба гуртувати навколо себе однодумців, готових воювати за людські уми, а не генерувати антикорупційні лозунги.

Боротьбу з корупцією треба показувати своїм прикладом. У партії системно порушують порядок внесення коштів на рахунки, за що неодноразово притягувались до відповідальності НАЗК.  Навіть лідер партії не може пояснити, з яких джерел відбувається наповнення партійної  каси.

“Ті люди таки приходили, особливо після вказівок НАЗК і казали: ну от ми вносимо. Ну от я вношу 32 тисячі, мене в банку зафіксуйте, але з ким вони разом? Вони звісно що разом приходили з бухгалтером. Як там вже банк оформляв ті приходи..”, – так Олег Тягнибок пояснив, чому партійні донори задекларували внески, а у банківських виписках жертводавцем досі значиться бухгалтер Пелешак.

Подолати бідність – ще одне популярне популістичне гасло. Поки цього не вдалося зробити жодній правлячій партії. “Свобода” часто апелює, що вони в опозиції, тому не можуть цього зробити. У Хмельницькому, Тернополі та Івано-Франківську керують мери-”свободівці”, причому у них є більшість у міській раді. Як дослідив ЧЕСНО, рівень опозиційності в цих радах є вкрай низьким. До прикладу, у Хмельницькому “свободівці” не підтримали лише  2,5% рішень. Проте у цих містах ситуація з бідністю майже така  як і по всій країні – середня заробітна плата в цих регіонах є чи не найнижчою в Україні.

Навести порядок без ресурсу виконувати свої обіцянки. На хвилі революції націоналістична партія мала всі шанси отримати хороше представництво в парламенті, проте люди “Свободу” не підтримали. Партія має дуже низьку політичну вагу – 6 мажоритарників, які навіть не можуть сформувати фракцію. 14 депутатів у Київраді теж мало на що впливають. Перед тим, як пропонувати програму  “докорінних змін”, треба оцінювати ресурс для її виконання.

Націоналізм в умовах війни має значні шанси на успіх. Проте ця ідеологія має зберігати свою ідентичність. Популізм згубив уже не одну політичну силу. Розмивання партійної ідентичності популізмом не додасть нових прихильників, бо людей дістали порожні обіцянки. Люди, ж які виходять на марш, ідуть за ідею. Свобода збивається на манівці популізму, вслід за партією Ляшка.

 Віта Думанська, журналістка

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539