Як депутати-прогульники знеславлюють Переяслав

0

“Свобода” і “Батьківщина” — в опозиції. Кожних півроку “Самопоміч” цікавиться відвідуваністю однопартійців. При цьому кандидат на відкликання — голова фракції “Самопоміч” досі з повноваженнями. Саме його фракція в раді найменш опозиційна.  Про це повідомляє Громадський рух ЧЕСНО.


Три депутати склали мандати, але інші кандидати на відкликання розставатися з депутатством не поспішають. У “Нашого краю” та  “Самопомочі” прогульниками стали всі члени фракції.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”)

У Переяслав-Хмельницькій міськраді станом на зараз — 8 депутатів, які мали би втратити повноваження.

Батьківщинівець” Валерій Вовк — єдиний кандидат на відкликання через відсутність на сесіях. Про це свідчать офіційні дані про письмову реєстрацію, які Громадський рух ЧЕСНО отримав через ресурс  Доступ до правди”.

“Що я можу зробити? Я працюю на швидкій фельдшером, так виходить, що коли я пропускаю, то в мене чергування і ніхто мене відпустити не може”, — пояснює депутат Вовк, який став кандидатом на відкликання і через прогули засідань сесій.

На питання чому не складає повноваження і не поступиться депутатським мандатом Валентині Черняковій, яка наступна в списку кандидатів в депутати міськрадиВовк пообіцяв подумати і прийняти правильне рішення для себе і громади.

Аналіз відвідування постійних комісій засвідчує, що загалом у раді ще 10 депутатів можуть втратити мандат.

Ігор Янчук, який йшов на вибори від партії “Нові обличчя”, є рекордсменом по пропусках комісій — з 6 пропустив 5 — і повноваження складати не поспішає.

“Я змінив місце роботи і тепер працюю в Києві, так часто приїздити не можу, але цього року виправлюсь”, — обіцяє Янчук.

Висуванка БПП Віта Гончар, яка є членкинею регламентної комісії, замість того, щоб подавати приклад колегам, як і Янчук, стала кандидаткою на відкликання:

“Я працюю в Національній академії державного управління при Президентові України(підкреслює – Гончар), також навчаюся на стаціонарі і коли в мене робота та екзамени, я не можу все кинути і бути на сесії.”

У подальшій розмові депутатка пояснила, що вже більше року проживає в столиці і кожного разу до Переяслава не наїздиться.

Я не люблю, коли на мене тиснуть, голова влаштовує на сесії балаган тільки заради того, щоби пропихнути свої питання. Тому останнім часом не завжди буваю на сесіях,  пояснюєГончар.

Нова система, за якою відбувалися місцеві вибори, дозволяє депутатам складати мандат і не проводити нових виборів для того, щоб у раді з’явилися нові депутати. Наступним до ради заходить той депутат, який за партійним рейтингом став першим непрохідним. Саме так вчинили 3 депутати Переяслав-Хмельницької міськради — “свободівка” Наталя Закірко та Андрій Конон і Андрій Пироговський від “Нашого краю”.

Але Гончар до такого вчинку не готова:

Чого я маю складати повноваження? Я активно працюю з людьми, постійно проводжу зустрічі з виборцями на окрузі, вирішую їхні проблеми.

Насправді, працювати на громаду можна і без повноважень депутата. Але представницька функція полягає в тому, щоб голосувати на засіданнях сесій та комісій.

В адміністрації коментують, що Гончар, коли і присутня на сесійних засіданнях, то зазвичай приходить під кінець. Це пояснює, чому відміток про реєстрацію на сесії більше 50%, але відмітка “відсутній”, коли іде голосування, — майже половина.

Громадський рух ЧЕСНО запитав у голови фракції “Наш край” Олексія Дикого, чому кандидати на відкликання з його фракції розпрощалися з мандатом:

“А для чого вам ця наша внутрішня інформація? Якщо вас або когось цікавить чи це був тиск чи не тиск на депутатів, то приходьте до мене і я з вами буду говорити віч-на-віч”, — кажеДикий.

Наголошуємо, що, за законом, виборці також мають право відкликати депутата. Але після того, як зібрані підписи, відповідне рішення має підтримати партія.

Чому депутати тікають із сесій?

Депутати реєструються й тікають геть або приходять лише під кінець сесії. Про це свідчать дані поіменного голосування.

Ось ті депутати, які у понад 50% випадків не брали участь у голосуванні і таким чином не виконували делеговану їм від громади представницьку функцію. Всього рада у 2017 році проголосувала за понад 1300 рішень.

Мені кричать із залу, що чого ж ти не голосуєш, бо треба підтримати, а я хочу бути чиста перед Богом, перед собою і перед тими людьми, які мене вибрали, голосую так, як вважаю правильним”,  пояснює Віта Гончар, у якої найвищий відсоток неучасті у голосуваннях.

Депутат може голосувати “проти” та “утримався” і не підтримувати рішення ради. Але ігнорування такої кількості голосувань свідчить, що депутат на сесії насправді не працює.

 “Є кілька варіантів, коли я не хочу голосувати за якесь питання. Частіше я просто не голосую або обираю варіант “утримався” говорить депутат від БПП Чорний.

Деякі обранці скаржаться, що в раді не дають обговорювати на сесіях те, за що просять проголосувати.

“У нас у раді депутатів, які хотять працювати для громади просто цькують. Якщо хоче взяти слово для обговорення одразу починають обурюватися”, — говорить свободівець Сиворко.

Голова регламентної комісії Юрій Шинкар розповідає, що зазвичай депутати реєструються на початку засідання, голосують за перші основні питання порядку денного та ідуть у справах.

Варто відзначити, що в Переяслав-Хмельницькій раді навантаження на депутатів, які працюють на волонтерських засадах, доволі високе. За рік відбулося 22 пленарних засідання. Сесія може тривати упродовж всього робочого дня. Засідає рада у робочий час.

Громадський рух ЧЕСНО запитав у секретаря Переяславської міської ради чи не доцільніше проводити засідання в позаробочий час.

“Я маю досвід роботи в органах місцевого самоврядування і вважаю, що сесія має працювати вдень з 10 ранку. Депутати дають в основному згоду, а доповідають по всіх питаннях працівники міської ради і виконком, які розробляють ці проекти рішень. Тоді і роботу виконавчого комітету треба буде переносити на нєробочий час, а ето нє правільно”, —пояснює секретар ради Бочарін.

Це правило депутати самі затвердили, проголосувавши за такий проект регламенту.

Переймати досвід інших рад, які збираються по закінченню робочого дня, депутати не бажають.

Громадський рух ЧЕСНО наголошує на необхідності внести зміни в законодавство, скоротити кількість депутатів і ввести платню за роботу під час сесій та комісій. Упродовж 5 років волонтерити на громаду в робочий час загалом по 1,5 місяці на рік (сумарна кількість засідань сесій та комісій) може далеко не кожен депутат.

Як доводить низка розслідувань, у місцеве самоврядування за таких умов ідуть представники бізнесу, щоб відстоювати власні інтереси.

Чому “Самопоміч” найменш опозиційна?

Опозицію в раді складають фракції “Свобода”, “Батьківщина”, частково соціал-демократи та радикали. Але і деякі депутати, які йшли на вибори від БПП, також показують високий відсоток опозиційності.

Найопозиційнішим депутатом є “свободівець” Сергій Сиворко — не підтримав більше 11% проектів рішень.

“Я однозначно не підтримую рішення, в яких вбачаються корупційні діяння  нецільове використання коштів. А якщо провладна партія пропонує рішення, яке піде на користь громаді, то наша фракція його підтримає, аби людям від цього було краще”, — говорить він.

За рік Переяслав-Хмельницька рада розглянула близько 1,3 тис. питань. Рішення, що їх не підтримує опозиція, стосуються використання бюджетних коштів та прийняття деяких програм.

“Питання земельні, де люди подають на приватизацію або виділення ділянок учасникам АТО, ми підтримуємо завжди. Те, що стосується використання бюджетних коштів, програми там різні, ми не підтримуємо. Бо ТЗ (технічне завдання — прим. ЧЕСНО) до програм майже ніколи не прописують працівники. Наприклад, по програмі мали міняти вікна на двокамерні склопакети, а ставлять однокамерні, а коштують вони по документах майже так само”, —коментує голова бюджетної комісії “свободівець” Михайло Сиворко.

До слова у фракції “Свободи”, яка складається з 3 депутатів, двоє з них — батько і син — Михайло таСергій Сиворки.

Голова фракції “Самопоміч” Максим Іващенко з листопада знаходиться у відрядженні за кордоном та планує повернутися лише в кінці квітня.

Хоч на сесії мене нема, але приймальня працює, помічник приймає людей, готуємо відповідні звернення, але підписує інший депутат з фракції, — пояснює Іващенко.

На запитання стосовно опозиційності відповідає так:

“Нам все одно, хто ініціатор  мер, провладна чи опозиційна сторона. Нас хвилює більше суть, а не суб’єкт подання. А бути опозиціонером не до іншої партії, це не правильно. Потрібно бути опозиціонером до питання, яке піднімається”,  зазначив він.

У координатора Київської обласної організації “Самопомочі” Володимира Малюги Громадський рух ЧЕСНО поцікавився, чому Самопоміч голосує синхронно з БПП:

“Перед засіданням сесії всі рішення опрацьовуються фракцією. Існує яскраво виражена партійна дисципліна  депутат не може голосувати всупереч рішенням фракції”, — зазначаєМалюга.

Варто зауважити, що після виборів міський голова сформував довкола себе коаліцію. Мером Переяслав-Хмельницького став представник БПП Тарас Костін. Він має найбільшу в раді фракцію, яка налічує 9 голосів. Секретарем став перший номер партії “Наш край” Петро Бочарін. До слова, “Наш край” має другу за розмірами фракцію в міськраді — 6 чоловік.

Таким чином, БПП та “Наш край”, якому віддали секретарство, має рівно 50% голосів у раді. Але навіть за цих умов головування у найбільш популярних з-поміж депутатів комісіях — бюджетній та земельній —віддали представникам інших фракцій.

Головує в бюджетній комісії представник “Свободи” Михайло Сиворко. Кожна фракція, крім “Нових облич” та “Партії простих людей Капліна” має тут по 1 представнику.

Зате представнику партії “Нові обличчя”, яку очолює міський голова Ірпеня та відомий забудовник Володимир Карплюк, якому прокуратура вручила підозру як організатору злочинного угруповання в регіоні, віддали головування у земельній комісії. Її очолив Владислав Юденко.

Попри те, що мер Переяслав-Хмельницького представляє БПП, він не має сильного впливу на роботу членів цієї фракції.

Представниця “Солідарності” Олена Розовик головує в комісії з питань ЖКГ і з невідомих причин скликає її дуже рідко. Зі слів працівниці оргвідділу ради, протоколи про засідання комісії здає не всі. До речі, Розовик колись була секретарем Переяславської ради і має розуміти наскільки важливі для нормального функціонування адміністрації продуктивні засідання комісій. Від коментарів Громадському руху ЧЕСНО Розовик відмовилася.

“Депутат Розовик любить повітря сотрясати, і тому депутати, що входять до комісії ЖКГ, і не збираються на її засідання”, — ділиться інформацією голова ради Тарас Костін.

Регламентну комісію, головування в якій, як правило, віддають опозиції, очолив “радикал” Юрій Шинкар.

Чому депутати прогулюють сесії та комісії?

Якщо депутати пропускають від 25 до 50% сесій, то, згідно з методологією ЧЕСНО, вони потрапляють до лав прогульників. Представник “Самопомочі” Василь Мусієнко міг  опинитися з-поміж кандидатів на відкликання, якби у 2017 році пропустив хоча б іще одне засідання.

За інформацією Переяславської міської адміністрації, Максим Іващенко голова фракції “Самопоміч” член бюджетної комісії вже більше чотирьох місяців перебуває за кордоном. Тобто з виборцями не працює, сесії та комісії не відвідує.

“Об’єднання “Самопоміч” постійно контролюють відвідуваність своїх депутатів, раз на півроку відправляють нам запити і ми надаємо всю інформацію по тому як хто буває на сесіях і на комісіях. Видно проводять з ними якусь роботу. Більш жодна партія не направляє таких запитів”, — говорить секретар ради, представник “Нашого краю” Петро Бочарін.

З-поміж прогульників комісій представників “Самопомочі” немає.

У Київській обласній організації “Самопомочі” підтвердили, що дійсно збирають інформацію, щодо відвідування партійцями сесійних засідань та комісій. Зокрема кординатор організації Володимир Малюга стверджує, що інформація, яку Громадський рух ЧЕСНО отримав офіційно за підписом секретаря ради, не є достовірною і що представники “Самопомочі” у Переяслав-Хмельницькому були присутні частіше, ніж вказано у статистиці ради.

Всі депутати-прогульники, у яких ЧЕСНО вдалося взяти коментарі, говорять лише про те, що в них є основна робота і депутатство, —  справа добровільна.

“У мене є важливіші справи  робота кожного дня. Я коли можу, то приходжу на сесії і комісії. Більш нічого коментувати не буду, я ж не самий злосний прогульник№, — говорить Вячеслав Нестеренко з БПП, який пропускав у 2017 році кожне друге засідання земельної комісії.

Але це питання голова регламентної комісії ні на засіданнях комісій, ні на сесії не порушував. З цього приводу, зазвичай, звітує секретар ради.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив аналіз відвідування, опозиційності  та декларацій депутатів облради.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539