Ворзель: 6 депутатів не змогли розірватися

0

Депутат Ситніков пропустив найбільше засідань сесій та засідань освітньої комісії Ворзельської ради й потрапив у кандидати на відкликання. Окрім нього, на відкликання претендують 5 депутатів. 10 депутатів прогулюють сесії та комісії.

 

Депутати-прогульники кажуть, що не можуть “розірватися” між роботою і депутатством.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).

Кого з депутатів можуть відкликати

Депутат Юрій Ситніков пропустив майже 100%  засідань сесій та комісій з питань освіти.

На питання журналістів, чому Ситніков досі не склав мандат, він відповідає, що по телефону не дає відповіді на такі питання й запросив журналістів ЧЕСНО прийти на сесію Ворзельської ради, куди сам він не часто ходить.

Не може бути, що я найбільший прогульник. Може один з найбільших? Що ви від мене хочете почути? Я по телефону нічого коментувати не буду. Я вас не бачу, ЧЕСНО ви чи не ЧЕСНО. Приходьте завтра на сесію, я запланував там бути і після сесії поспілкуємося”, —пропонує журналістам Ситніков.

Ситніков потрапив до кандидатів на відкликання й у 2016 році. Тоді він охоче спілкувався з журналістами телефоном і пояснював, що не ходить на сесії через щільний робочий графік. Тоді він розповідав, що хотів скласти мандат, але йому не дали цього зробити, в раді повідомили, що не будуть через нього міняти закон.

Другий за кількістю прогулів — кандидат на відкликання депутат Юрій Курич.

Курича, так само як і Ситнікова, громада могла відкликати ще торік як такого, хто пропустив більше 50% засідань.

Екс-секретарка Ворзельської ради Алевтина Ковальчук потрапила до кандидатів на відкликання через пропуски засідань сесій та бюджетної комісії.

У порівнянні з попереднім роком показники Ковальчук погіршилися.

Політична династія Ковальчуків при владі у Ворзелі не першу каденцію.

Її рідний брат Вадим Ковальчук також ігнорує сесійні засідання й його можуть відкликати.

Кандидатом на відкликання за пропуски сесійних засідань став і Максим Нікольський.

Пропускаю сесії у зв’язку з тим, що офіційно працюю на відповідальній посаді і не маю можливості, буває, їздити на 9 годин, тому що працюю добово у відділку моніторингу та комунікацій в управлінні поліції і раніше звільнитися з роботи також не маю можливості, тому що о 9-й годині мені треба здавати звіти до департаменту”, — пояснює пропускиНікольський.
Я пропонував Ларисі Федорук зміни графік сесійних засідань, бо в минулій каденції були сесії й о 18-й годині. Але Федорук влаштовує те, що в неї є потрібна кількість депутатів, які проголосують за ті рішення, які їй потрібні. Ті, хто займається розпилом бюджетних коштів, ходять на сесії без пропусків й складають профедоруківську більшість. Це, переважно, члени бюджетної та земельної комісій. Днями я зареєстрував проект рішення про перенесення сесії на 18 годину. Сподіваюся на підтримку депутатів”, — додає депутат.

Нікольський пояснює, що у вільний час працює з людьми на окрузі й справно відвідує комісії:

Комісії намагаюся не пропускати, оскільки ми самі між собою домовляємося, коли проводити комісії, щоб усім було зручно”.

До списку тих, кого можуть відкликати за прогули засідань земельної комісії, потрапив депутат Сергій Величко.

Помінявся графік роботи, був новий колектив, начальство мене не відпускало. На роботу на окрузі це не вплинуло ніяк. Буде звіт, якщо буде бажання, приходьте. Свою роботу за 2017 рік я б оцінив на відмінно з мінусом. Я працюю на залізниці інженером — працюю щодня. Щодо відкликання — я сильно не хвилююся, бо я зробив для своїх виборців досить багато. Чесно кажучи, якщо нема мене на комісії, я зідзвонююсь із членами комісії. Виділень нових як таких немає, за каденцію була виділена земля лише учасникам АТО”, — розповідає, чому прогулював засідання, Величко.

Громадський рух ЧЕСНО нагадує громаді Ворзеля процедуру відкликання депутатів місцевих рад. У селищах для депутатів, які йшли самовисуванцями, погодження на відкликання від партії не треба. Достатньо зібрати дещо більше 50 підписів від виборців, які перевірить ТВК, і депутат може втратити мандат.

Чому депутати прогулюють засідання сесій та комісій?

Згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, прогульниками вважаються ті депутати, які пропустили від 25 до 50% засідань.

П’ятеро депутатів пропустили однакову кількість засідань сесій і потрапили до числа прогульників. Це Петро Пушанко з “Нових облич”, який працює заступником голови Коцюбинської селищної ради й був кандидатом на відкликання,  самовисуванці Олег Атаманчук, Валерій Тагайчинов, Сергій Величко та Сергій Волинько.

У мене дитина народилася, сімейні обставини, хвороба, робота. У нас сесія раз на місяць але ж ми не можемо планувати, що в нас буде в житті саме в той день. Може, я дитину з пологового забирав. Ви ж розумієте, що цю роботу нам не оплачують, треба якось виживати, працювати. Треба з дітьми спілкуватися, їх у мене вже двоє. Дружині треба допомагати”, —пояснює, чому не ходив на сесії депутат та член регламентної комісії Сергій Волинько.

Це у мене лише цей рік такий, раніше все було нормально з відвідуванням, сподіваюся, й далі все буде нормально”, — додає Волинько.

Сергій Волинько, окрім сесій, пропускав засідання регламентної комісії.

Колега Волинька по комісії депутат Олег Атаманчук, який працює пасічником, пояснює свої пропуски завантаженістю на роботі:

Робота. Люди іноді працюють. Іноді бувають ситуації, коли людина фізично не може бути присутня, тому таке відбувається, але на якості роботи комісії це не відобразилося. Кворум є”.

Насправді засідань комісій було більше, а пропусків у мене, за моїми підрахунками, усього 5. Але деякі комісії були проведені без можливості заповнювати протоколи, голова та секретар ради чинили перешкоди в проведенні комісії. Бо на тих засіданнях розглядалися питання, які не влаштовували раду. Одне з таких питань — це питання будівництва поблизу Ворзеля, на землях сусідньої Бучі, асфальтного заводу, — додає Атаманчук.

Депутат також розповів, що Ворзельська рада на прохання регламентної комісії звернутися до Бучанської ради за інформацією щодо заводу, відповіла, що не є розпорядником інформації:

На звернення регламентної комісії нам відповіли, що Ворзельська рада не є розпорядником інформації. Та ми це й так розуміємо, але ми їх просили лише звернутися до Бучанської ради за інформаією, щоб розуміти, як нам діяти далі”.

До слова, Ворзельська голова Лариса Федорук є рідною сестрою Бучанського голови Анатолія Федорука.

Пушанко, який працює заступником Коцюбинської селищної голови й роботу якого в Коцюбинському було визнано незадовільною, пропускав не лише сесії, а й засідання бюджетної комісії. Торік він був кандидатом на відкликання.

До прогульників потрапила депутатка Жанна Радченко, вона пропускала засідання сесій.

Засідання земельної комісії пропускав депутат Олександр Унинець.

Пропускав, тому що були поважні причини. Не тому, що я не хочу ходить. Не завжди є можливість кожне засідання бути присутнім. Завжди, коли є комісія, завжди є кворум. Жодна комісія без кворуму апріорі не збирається. Це робота на громадських засадах і кожен пропуск роботи.. ви ж розумієте, що потрібно домовлятися… Звичайно, що ззаконом це регламентується але ж є моменти”, — пояснює, чому пропускав засідання комісії, Унинець.

Активіст з Ворзеля Олександр Михайлич переконаний, що депутати регламентної комісії мають власну думку, яка не співпадає з думкою більшості в раді:

Більше 40% пропусків сесійних засідань мають чотири з п’яти депутатів регламентної комісії. Депутати саме цієї комісії мають особисту думку й першими піднімають нагальні проблеми Ворзеля, з приводу яких депутати інших профільних комісій виявляють бездіяльність (останній приклад — проблему будівництва асфальтного заводу)”.

У той же час, яку продуктивність для виборців приносять депутати комісій з питань бюджету, землі й екології? Якщо вони всього лиш слухняно виконують волю кураторів Федорук, що наочно продемонстровано на відео”, — додає Михайлич.

За 2017 рік депутати Ворзельської ради написали лише один запит. Він стосувався виконання робіт КП “Ірпіньводоканал” щодо підключення нової свердловини та введення в дію станції знезалізнення води. Цей запит від депутатів Валентини Хрокало, Юрія Ситнікова та Віктора Малиновського підтримали на сесії.

Громадський рух ЧЕСНО вже проаналізував відвідування засідань сесій та комісій депутатами Гостомельської селищної ради. Найближчим часом буде оприлюднено моніторинг відвідуваності депутатів Бучанської та Коцюбинської рад. Ірпінська рада досі не надала ЧЕСНО дані для аналізу —запит через Доступ до правди був надісланий більше місяця тому.

Нагадаємо, новообрана секретарка Ірпінської ради Анастасія Попсуй (яка змінила прізвище на Заблоцька звернулася до ЧЕСНО з запрошенням відвідати Ірпінь та переконатися в прозорості та підзвітності роботи мерії.

Станом на 26 лютого Ірпінська міська рада не надала відповіді Громадському руху ЧЕСНО щодо відвідуваності сесій та комісій депутатами ради за 2015—2017-й роки.

Авторка: Олена Жежера, журналістка ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539