За продаж яких первоцвітів суворо каратимуть у Києві?

0

Зірвав, продав чи навіть купив підсніжник – заплати штраф та ще й компенсацію за кожну квітку.

Про статтю 88-1 в адміністративному Кодексі України вирішили нагадати на офіційному сайті Печерського району. Його голова Сергій Мартинчук доручив відповідним органам посилити контроль за недопущенням торгівлі первоцвітами.

До забороненого списку давно вже потрапили не лише підсніжники, а й шафран Гейфеля, тобто крокус, морозник кавказький, білоцвітник весняний. Усі вони є рідкісними рослинами, а тому занесені до Червоної книги України.

Екологи говорять, щороку у весняний період відбувається масова торгівля ранньоквітучими видами, масове збирання яких призведе до їх цілковитого зникнення. І цей рік – не виняток: ніжні квіти вже скоро з’являться біля виходів з метро та на базарах. Хоча пізніше, ніж зазвичай.

Тим часом порушення порядку придбання чи збуту первоцвітів карається штрафом від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – тобто від 510 до 1700 гривень. За збір рідкісних рослин передбачений стягнення у розмірі від 1700 до 3655 гривень.
.

Крім того, за один екземпляр незаконної добутої рослини з Червоної книги України передбачена компенсація за її знищення. Наприклад, за квітку черемша (цибулі ведмежої) треба буде сплатити 62 гривні, за крокус, сон-траву або підсніжник – від 37 до 62 гривень в залежності від виду.

Підсніжник звичайний

Шафран Гейфеля (крокус)

Білоцвітник весняний

Сон-трава

Пролісок

У Державній екологічній інспекції Києва просять небайдужих громадян повідомляти про помічені випадки незаконного збору, продажу чи транспортування весняних квітів за телефонами: 563-63-11, 050-706-60-35.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539