Музей чи ТРЦ на Поштовій площі – вирішуватиме Київрада

0

Ситуацію з побудовою торгівельного центру на Поштовій площі розглянуть на засіданні Комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики Київради 16 березня о 12.00. Розглядатимуть і петицію про призупинення будівництва, і проект рішення авторства депутата Сергія Гусовського, який пропонує передати цей об’єкт Музею історії Києва.

“Минулого разу тільки завдяки киянам ця комісія не злила Поштову. Тепер все може бути ще цікавіше”, – переконана активістка, засновниця ГО “Громадський рух Почайна” Аннабелла Моріна.

Вона пояснює, що нині, на її думку, влада хоче проштовхнути ідею побудови торгівельного центру та встановлення спеціальної плити на рівні розкопок, відкинувши повернення території громаді Києва.

“Влада зараз однією рукою нібито допомагає Поштовій площі, проводить конференції, переговори з різними діячами, переконуючи, що бетонна плита – підлога торгового центру не завадить консервації знайдених стародавніх вулиць, які нібито можна і перевезти до Гостинного двору. Іншою рукою вона намагається зарубати проект рішення Київради Сергія Гусовського про припинення інвестиційного договору з фірмою Андрія Кравця – інвестором будівництва торгового центру на Поштовій площі. Днями юридичне управління КМДА видало негативний висновок щодо проекту». У цьому висновку, мовляв, йдеться про те, що припинення даного інвестиційного договору – це дуже погано для міста”, – говорить активістка.

Вона розповідає, що, насправді, дерево часів Київської Русі було пошкоджено. “Так, його законсервували на зиму, але на будівельній майданчик ллє як з відра, тому що не влаштована нормальна система водовідведення, осінню через надмірну вологу дерево почало вкриватися грибком. Зараз буде те саме. І якщо зараз лише говорити про це, а нічого не робити, то нам буде важко зберегти унікальні артефакти”, – коментує “Громаді Київщини” Моріна.

Нагадаємо, заступник голови КМДА Олександр Спасибко кілька днів тому сказав, що питання щодо створення музею стародавнього міста на Поштовій площі будуть вирішувати на міжнародній конференції.

“Наразі ми прийшли до компромісу з археологами, забудовниками, експертами та активістами. В першу чергу, це припинення на площі будь-яких робіт – як археологічних, так і будівельних. Так буде тривати, поки не буде напрацьовано краще рішення зі зміцнення об’єкта для безпеки навколишніх будинків, самої площі і метрополітену. А також для безпечного проведення археологічних досліджень та недопущення псування артефактів”, – сказав чиновник.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539