За крок до музею на Поштовій: депутати схвалили рішення

0

21 березня комісія Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики підтримала проект рішення депутата Сергія Гусовського про створення музею археології та історії Києва замість підземного торгового центру на Поштовій площі у Києві.

Згідно з документом, договір з інвестором ТОВ “Хенсфорд-Україна”, що має будувати підземний ТРЦ, буде припинено. Після цього об’єкт передадуть до комунальної власності громади Києва, а згодом у постійне користування Музею історії міста Києва.

Такі плани можуть стати реальністю навіть незважаючи на шалений опір та негативний правовий висновок, який підготовило Управління правового забезпечення діяльності Київради.

“Ми щойно розглянули юридичний висновок, після якого Володимир Слончак (начальник управління, – ред.) має написати заяву про звільнення, – впевнена народний депутат України Наталія Новак, присутня під час засідання. – Він абсолютно не відповідає діючому законодавству. Автори згадують про націоналізацію інвестицій. Чи знають вони, що таке націоналізація інвестицій? Мова йде про комунальний проект! Закон нам говорить, що інвестор несе відповідальність за свою інвестицію та несе ризики. Коли проводився конкурс, в його умовах чітко було прописано, що інвестор повинен вирішити земельні питання у встановленому порядку. Але він того не зробив. Далі був підписаний секретний інвестиційний договір. Там також мова йшла про вирішення земельного питання. У ньому хитро прописані умови розірвання договору, у яких пункт про земельні відносини пропущено. Але будь який юрист скаже, що інвестиційний договір можна розірвати у судовому порядку або якщо інвестор не виконує умови. Інвестор почав роботи, порушуючи законодавство. Треба рахувати збитки, нанесені громаді Києва. Отже, цей висновок є тенденційним, не відповідає законодавству, тож його треба викинути у смітник – він був написаний на догоду інвестору, на догоду забудовнику. А юристи повинні діяти виключно в межах законодавства, захищаючи інтереси громади міста Києва”.

“Ось вам приклад: декілька кубічних метрів землі, які були витягнуті представниками релігійної громади, котра збудувала МАФ біля Національно музею історії України, – це збитки близько трьох мільйонів гривень, – каже інший нардеп – Ігор Луценко. – Ми можемо тільки уявити, які збитки можуть бути на Поштовій. Тож варто порушувати питання у судовому порядку. Така ж історія з конфіскацією так званого вертолітного майданчику Януковича – там суми збитків набагато перевищують вартість самої будівлі”.

Цікаво, що з проектом рішення Гусовського керівництво музею історії Києва раніше не погоджувалося, але після кількох зустрічей депутат та музейники підготували кілька змін. Представник музею говорить, мовляв, «запропоноване рішення містить кілька невдалих формулювань, які допускають подвійні тлумачення і викликають наші занепокоєння». “Але сама ідея музеєфікації знахідок на Поштовій площі нами повністю підтримується, і ми готові взяти на себе відповідальність”, – запевняє він.

По-перше, музей абсолютно не погоджується з переміщенням на Поштову площу, як це можна було потрактувати з пропозицій. Має бути створений окремий музей під умовною назвою “Музей археології Подолу”. По-друге, треба почути рішення археологів – як вони бачать долю знахідок, який має бути визначено статус. По-третє, існує потреба негайного захисту цих ділянок. Тож в музеї пропонують закріпити ці ділянки за Управлінням охорони культурної спадщини, і у такий спосіб захистити від подальшого загарбання.

Після ухвалення проекту рішення комісією, музейні пропозиції мають бути враховані при підготовці до другого читання та голосування на сесії Київради.

Нагадаємо, що на початку 2015 року у котловані на Поштовій площі археологи знайшли унікальні історичні артефакти. Згодом, понад 13 тисяч підписів зібрала петиція «Просимо врятувати безцінні історичні артефакти та археологічні розкопки на Поштовій площі». У 2017 році в рамках «Громадського бюджету» ініціатива створення підземного музею на Поштовій площі посіла друге місце на голосуванні.

Конкурс на пошуки інвестора оголосили в січні 2013-гоза часів Олександра Попова. Перемогла компанія «Хенсфорд -Україна», заснована британською “Хенсфорд Імпекс ЛЛП”. У 2013 році видання “Наші Гроші” розповідало про зв’язок цих фірм з колишнім оточенням екс-президента Віктора Януковича, а саме Андрієм Кравцем, який тоді очолював Державне управління справами.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539